19 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DRAFT FINAL PENTRU PENSIILE MAGISTRATILOR – Primele informatii concrete despre noile conditii de pensionare pentru judecatori si procurori: “Vechimea in specialitatea studiilor sa fie cel putin vechimea din sistemul public de pensii, si anume de 15 ani... Intr-adevar nicio pensie sa nu depaseasca salariul net aflat in plata in momentul pensionarii. Aceste lucruri sunt deja prevazute in draftul de proiect” (Video)

Scris de: G.T. | pdf | print

21 November 2022 14:56
Vizualizari: 15705

A fost finalizata partea din noul proiect de lege privind pensiile referitoare la pensiile de serviciu ale magistratilor. Anuntul a fost facut de ministrul PSD al Muncii, Marius Budai (foto).


 

Intr-o interventie telefonica la emisiunea “Subiectiv” realizata de jurnalistul Razvand Dumitrescu la Antena 3, duminica seara, 20 noiembrie 2022, Budai a precizat ca exista un draft final in legatura cu pensiile de serviciu ale magistratilor. Concret, ministrul Muncii a explicat ca pentru a putea iesi la pensie va fi nevoie ca judecatorii si procurorii sau aiba o vechime de 15 ani exclusiv in functia de magistrat (care trebuie cumulata de restul de cel putin 10 ani petrecuti in alte profesii astfel incat in final sa rezulte o vechime generala de 25 ani), iar pe viitor nicio pensie nu va depasi salariul net aflat in plata la momentul pesionarii.

De asemenea, Budai a dezvaluit ca aceste modificari s-au facut in urma consultarilor cu reprezentantii sistemului judiciar. Asta desi, adaugam noi, magistratii din tara nu au avut cunostinta despre discutiile pe care capii Justitiei pe poarta in legatura cu pensiile de serviciu.


Iata anuntul ministrului Muncii Marius Budai:

 


Razvan Dumitrescu: Domnule ministru, mai exista o alta discutie cu privire la pensiile speciale, foarte multi s-au focalizat pe zona aceea cu magistratii. Si erau doua discutii aici: pe de-o parte, pensiile magistratilor care sunt pensii foarte mari, pe de alta parte, varsta de pensionare. Ce s-a decis sau ce urmeaza sa se stabileasca si pe ce calendar in zona aceasta a pensiilor magistratilor?

Marius Budai: Suntem si aici la Ministerul Muncii pe un draft final, urmeaza ca tot pana marti sa inchidem si acest proiect, din discutiile pe care le-am avut cu toarte partile implicate, nu vorbesc aici doar de magistrati pentru ca reforma priveste si alte legi, sunt magistratii, sunt lucratorii din instante, avem diplomatii, avem Curtea de Conturi, functionarii publici parlamentari. Sunt legi pe care le finalizam acum, am primit de la Banca Mondiala, dupa cum bine stiti, si analiza. La magistrati, daca ati pomenit, se discuta si se pune accent pe vechimea in specialitatea studiilor, sa fie cel putin vechimea din sistemul public de pensii, si anume de 15 ani, lucram la acest lucru, va fi rezolvat si intr-adevar nicio pensie sa nu depaseasca salariul net aflat in plata in momentul pensionarii. Aceste lucruri sunt deja prevazute in draftul de proiect.

Razvan Dumitrescu: Magistratii spuneau la un moment dat ca nu au fost consultati. Vor fi consultati?

Marius Budai: Magistratii au fost consultati, nu pot sa discut cu toti magistratii, dar prin reprezentantii dumnealor am avut discutii repetate, au fost discutii inclusiv cu reprezentantii Bancii Mondiale si cu toti cei interesati. Eu personal nu vreau sa transform intr-o disputa politica ceea ce se intampla, trebuie sa respectam si independenta sistemului, trebuie sa respectam si PNRR, si asta vom face“.

Comentarii

# Ion date 21 November 2022 13:45 +146

Hai sictir!

# Gigi date 21 November 2022 22:31 +253

Sa stai 15 ani sa joci Solitaire e cam mult, nu? Daca termini Facultatea de Drept la 22 ani plus 2 ani INM (adica la 24 ani intri in sistem), dupa 15 ani de Solitaire, te poti pensiona linistit la 39ani cu o pensie de 200 milioane. Frumos nu?

# marin date 22 November 2022 08:56 +7

adevarata lege a magistratilor trebuie sa aiba urmatoarele prevederi: un judecator poate fi numit pe o perioada de 4 ani in functie. Recomandarea se face dintre avocati cu experienta de cel putin 20 de ani de profesie, profesionisti cu inalta moralitate, la recomandarea UNIUNII BAROURILOR DIN ROMANIA. In asa fel incat sa nu decida un barou cu interese de grup. sa se supuna la vot aceste numiri de repreznetanti numiti pentru asta pentru a vota in cadriul uniunii. mandatul de 4 ani poate fi prelungit daca magistratul da dovada de inalta probitate, competenta si obiectivitate. Apoi PROCURORII. acestia NU sunt decat AVOCATI AI ACUZARII DIN PARTEA STATULUI! ei trebuie sa stea in banca alaturata, pe acelasi nivel cu avocatii. TOATE PROCEDURILE DE VENIRE IN SALA SI DE STRIGARE A DOSARELOR ESTE EXCLUSIV PE ACELASI STATUT AL AVOCATULUI PROFESIONIST. fara asta este VRAJEALA!

# visatorul date 22 November 2022 09:28 +148

cel puţin 15 ani numai ca magistrat din totalul de 25/30 ani necesar pentru pensionare + condiţia de vârsta pe care a evitat sa o mai aminteasca

# Alt Gigi date 22 November 2022 10:29 +9

@Gigi: crezi ca la INM intri ca la mall? Daca vrei sa vezi cu cate dosare intra un judecator la o sedinta, mai ales in civil, poti accesa portalul si te documentezi in loc sa clefai aceleasi clisee obosite si neverificate. Sunt date publice. Uzura psihica e foarte mare pentru ca romanu' e procesoman si stie ca are drepturi. Doar drepturi. Am ajuns o tara de oameni cu mentalitate de infractori, drepturi si atat. Un os, un muschi se repara dar sistemul nervos niciodata din momentul in care o ia la vale. Toata lumea spune ca se iese la pensie la 40 de ani.Cati stiti voi personal ca au iesit la pensie la 40 de ani inafara de 1-2 si aia sprijiniti politic?

# Dicu date 22 November 2022 13:03 +274

@Alt Gigi, Romanul nu e procesoman; e batjocorit constant de institutiile statului si de cele private, care de cele mai multe ori ii recomanda sa se adreseze instantei daca il nemultumeste ceva, stiind ca procesele vor dura f mult, instanta nu ii va da dreptate unui cetatean obisnuit si va condamna practicile abuzive ale unor institutii publice sau firme private Romanii obisnuiti au drepturi doar pe hartie, scrise in Constitutie. In realitate au numai obligatii: sa plateasca taxe si impozite, sa accepte toate aberatiile venite de la reprezentantii statului etc In mass media au fost nenumarate exemple de persoane care au iesit la pensie la 40 de ani, pe considerentul ca sunt magistrati, desi unii dintre ei nu au fost magistrati (judecatori sau procurori) decat cateva luni sau cativa ani, ultimele/ultimii inainte de pensie. Mai sunt cei detasati la CSM cu ani, cei care lucreaza in tot felul de comisii juridice pe la parlament, etc. Toti se considera ca sunt magistrati.

# Alt Gigi date 22 November 2022 19:24 +29

@Dicu: nu colegule, romanu' e procesoman. Daca trece strada prin loc nepermis si ia amenda, daca il prinde baut, drogat sau cu viteza, arunca gunoaie pe camp sau orice altceva, nu isi asuma greseala si sa plateasca amenda.Romanu' se duce in instanta cu un proces inutil. Cati stii tu personal iesiti la pensie la 40 de ani? Zi cu nume si prenume.Informati-va nu mai mestecati clisee auzite aiurea. Nimeni nu spune ca nu sunt si aberatii in magistratura ci asimilati si altii intrati pe usa din dosin magistratura dar sunt si multi magistrati onesti, e multa munca sa ajungi acolo si multi vad doar salariile si pensiile dar multi nu ar rezista ritmului.Inca odata: daca credeti ca stau degeaba aruncati o privire pe portalul instantelor si veti vedea- sunt informatii publice- cu cate dosare se intra in sedinte mai ales in civil.

# ioan bucsa date 23 November 2022 08:58 +2

pt. marin ! mandat de 4 ani pentru un judecător este o propunere inspirată dintr-un film SF pentru sistemul judiciar din România, îmbâcsit, aglomerat, cu o legislaţie care se schimbă intr-un ritm ameţitor, care nu se bazează pe precedentul judiciar etc. e posibil ca in 4 ani acel judecător să nu solutioneze de la 0 niciun dosar mai serios, mai greu, doar dosare simple. apoi cine îl va evalua la 4 ani, foştii colegi avocaţi!!?? păi o să le dea doar solutii favorabile ca să-l propună în continuare , halal independenţă!! iar un judecător se formează cam in 10 ani de activitate, cât o fi el de avocat înainte, nu ai cum să le ştii pe toate, iar ca judecător te loveşti de tot felul de speţe, plus că se schimbă optica, nu mai merge pe speculaţii ci pe aplicarea legii în spiritul şi litera legii!

# X date 23 November 2022 11:07 +172

@Alt Gigi, ne spui te rog si despre inregistrarea dosarelor la instante? De pe portal am observat ca aceeasi cerere de chemare in judecata se inregistreaza de mai multe ori, cauzele ref la amenzo sunt putine; din mass media am auzit de metoda "coperta" utilizata de exemplu in cazul plagiatului lui Ciuca etc. Ca in orice profesie exista si profesionisti, oameni cu caracter , nu putem generaliza, dar acestia sunt minoritari avand in vedere rezultatele din justitie. Din pacate, sistemul judiciar este reprezentat la cel mai inalt nivel (CCR, CSM, IJ, SUPC, CA etc) in marea majoritate a cazurilor de tot felul de nulitati, persoane fara morala. In cazul CSM, membrii sunt alesi chiar de magistrati

# Elena date 29 November 2022 10:50 -56

Bla, bla, bla...putini stiu ce e instanta si cu ce se mananca...va rog sa delirati in continuare. ..si sa va faceti toti judecatori sa vedeti ce "usor" e!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.03.2024 – Lista pentru magistratura

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva