16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DUBLU STANDARD PENTRU ROMANIA – Suveranitatea Romaniei, pusa in pericol de la Bruxelles. Comisarul european pentru Justitie Vera Jourova recunoaste ca organismele europene nu au dreptul de a imixtiona in activitatea de legiferare a unui stat: "Comisia reaminteste faptul ca nu detine competente generale de a interveni in functionarea sistemelor judiciare ale statelor membre. Comisia incurajeaza statele membre sa imbunatateasca eficacitatea sistemelor nationale de justitie"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

25 February 2018 12:15
Vizualizari: 8708

Vera Jourova, comisarul european pentru Justitie din cadrul Comisiei Europene recunoaste ca organismele europene nu au dreptul de a interveni in treburile interne ale Romaniei, de a-si da cu parerea cu privire la parcursul legislativ al unor legi si nici sa intervina in modul in care functioneaza sistemul judiciar din tara noastra. Mentiunile de mai sus au fost facute de comisarul european pentru Justitie Vera Jourova (foto 1 centru alaturi de miliardarul George Soros) in cadrul unor raspunsuri acordate de aceasta unor interpelari formulate de europarlamentarul Maria Grapini, al caror continut in publicam in cuprinsul articolului.


Afirmatiile Verei Jourova sunt extrem de clarificatoare intrucat vin sa arate ca institutia condusa de presedintele Jean Claude Juncker (foto 2 stanga) si prim-vicepresedintele CE Frans Timmermans (foto 2 dreapta) "nu detine competente generale de a interveni in functionarea sistemelor judiciare ale statelor membre", ba mai mult "incurajeaza statele membre sa imbunatateasca eficacitatea sistemelor nationale de justitie".

Problema apare acolo unde pozitia exprimata de Vera Jourova in cadrul unor corespondente cu un europarlamentar roman este radical opusa de cea a presedintelui si prim-vicepresedintelui CE, care au avut in ultima perioada, fara menajamente, luari de pozitii critice la adresa activitatilor desfasurate de autoritatile din Romania, dar chiar si fata de atitudinea pe care aceasta a avut-o in cadrul Dezbaterii "Amenintari la adresa statului de drept prin reforma sistemului justitiei din Romania" din 7 februarie 2018, desfasurata la Strasbourg in Parlamentul European.

Suntem siguri ca pozitia exprimata in corespondenta cu europarlamentarul Maria Grapini reprezinta atitudinea pe care reprezentatii Comisiei Europene o au in mod public fata de autoritatile altor state europene, care nu s-au confruntat cu astfel de interventii in activitatea interna din partea lui Jourova, Juncker sau Timmermans, asa cum avem convingerea ca in oricare alt stat ar fi incercat o abordare precum cea manifestata fata de Romania ar fi fost imediat criticati pentru imixtionarea lor. Din pacate, Statul roman a devenit tinta unor imixtiuni care tind sa se transforme intr-un atentat la suveranitatea Romaniei, fata de care europarlamentarii romanii, presedintele tarii si sefii celor doua camere se impune sa reactioneze.

Iata intrebarile europarlamentarului Maria Grapini adresate comisarului european Vera Jourova si raspunsurile acesteia din urma:

4 septembrie 2017

Intrebare cu solicitare de raspuns scris adresata Comisiei – Art. 130 din Regulamentul de procedura - Maria Grapini.

Subiect: Raspunderea magistratilor si masura de numire a procurorilor

"Functionarea justitiei respectand separarea puterilor in stat este pilonul principal al democratiei.

Cazurile frecvente de incalcare a drepturilor omului, in multe dintre statele membre, fac victime in randul cetatenilor si aduc pierderi financiare bugetelor statelor, prin platile de la buget ale pagubelor si daunelor aduse cetatenilor, stabilitate prin deciziile CEDO.

Ce poate sa faca comisia si care sunt recomandarile pentru statele membrei privind raspunderea magistratilor si stabilirea celei mai corecte masuri de numire a procurorilor la conducerea institutiilor specifice (Directia Nationala Anticoruptie, procuror sef)?"

8 noiembrie 2017

Raspuns dat de dna Jourova in numele Comisiei

"Comisia reaminteste ca separarea puterilor in stat si independenta autoritatilor judecatoresti reprezinta elemente esentiale ale statului de drept si se numara printre valorile pe care se intemeiaza Uniunea.

Comisia nu are in vedere actiuni la nivelul UE privind responsabilizarea magistratilor. Curtea Europeana a Drepturilor Omului si Consiliul Europei au definit standardele europene in acest domeniu. In general, si avand in vedere jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, dispozitiile privind raspunderea penala a judecatorilor ar trebui interpretate in asa fel incat judecatorii sa fie protejati impotriva imixtiunilor arbitrare in activitatea lor. Comisia reaminteste ca Recomandarea (2010)12 a Consiliului Europei abordeaza chestiunea raspunderii judecatorilor, precizand, in special, ca interpretarea legii, aprecierea faptelor si evaluarea probelor, efectuate de judecatori pentru a solutiona cauzele, nu ar trebui sa antreneze raspunderea civila sau disciplinara, decat daca, in urma unei evaluari concrete a cauzelor respective, se dovedeste vinovatia individuala, iar eroarea este cauzata de reaua intentie sau de o neglijenta grava. In opinia consecventa a Comisiei de la Venetia, faptul ca decizia unui judecator a fost anulata de o instanta superioara nu inseamna neaparat ca judecatorul respectiv nu a actionat in mod competent sau profesional si a utiliza anularea unei decizii a unei instante de rang inferior de catre o instanta de rang superior ca motiv in sine de stabilire a nelegalitatii deciziei respective nu este o practica conforma cu standardele europene.

In ceea ce priveste procedurile aplicate in Romania pentru numiri in posturi de procurori de rang inalt, Comisia face trimitere la raportul sau din ianuarie 2017 din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare."

30 noiembrie 2016

Intrebare cu solicitare de raspuns scris adresata Comisiei – Art. 130 din Regulamentul de procedura - Maria Grapini.

Subiect: Raspunderea unitara a magistratilor

"In multe state membre ale UE nu exista o legislatie specifica privind raspunderea magistratilor, motiv pentru care multe tari pierd procese in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului. Cetatenii, ale caror drepturi sunt frecvent incalcate de catre magistrati, in special drepturile fundamentale la aparare sau dreptul la un proces echitabil, introduc actiuni pe care le si castiga, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Drept urmare, statele trebuie sa plateasca sume foarte mari de bani, cu titlu de sanctiuni si despagubiri, din banii publici, iar cetatenii sufera umilinte si le este afectata sanatatea.

Avand in vedere cele expuse mai sus, are Comisia in vedere o armonizare la nivelul Uniunii a legislatiei privind raspunderea magistratilor?"

9 februarie 2017

Raspuns dat de dna Jourova in numele Comisiei

"Principiul raspunderii unui stat membru pentru prejudicii cauzate particularilor prin incalcari ale dreptului Uniunii pentru care statul este responsabil este inerent sistemului tratatului. Principiul se aplica indiferent de autoritatea din statul membru a carei actiune sau omisiune a fost la originea incalcarii. Acesta se aplica inclusiv atunci cand presupusa incalcare decurge dintr-o hotarare a unei instante de ultim grad, daca norma de drept a Uniunii incalcata are ca obiect conferire de drepturi particularilor, incalcarea este suficient de grava si exista un raport de cauzalitate directa intre incalcare si pierderea sau prejudiciului suferit de parti vatamate.

Comisia nu are in vedere actiuni la nivelul UE in vederea armonizarii legislatiei privind raspunderea magistratilor. Comisia reaminteste faptul ca nu detine competente generale de a interveni in functionarea sistemelor judiciare ale statelor membre. De asemenea, Comisia reaminteste faptul ca Recomandarea (2010)12 a Consiliului Europei abordeaza aspecte legate de raspunderea judecatorilor, stipuland, in special faptul ca interpretarea legii, aprecierea faptelor si evaluarea probelor realizate de judecatori pentru solutionarea cauzelor nu ar trebui sa antreneze raspunderea civila sau disciplinara, cu exceptia cazurilor de rea-credinta si grava neglijenta.

In sfarsit, Comisia incurajeaza statele membre sa imbunatateasca eficacitatea sistemelor nationale de justitie, inclusiv in contextul semestrului european."

Comentarii

# Imbunatatiti justitia sa fim penalodemocratie . date 25 February 2018 13:13 -16

Nu se amesteca si probabil NU ne vor amesteca cu ei . ca noi suntem penalodemocratici !

# Capac date 25 February 2018 15:45 +10

Deocamdată suntem securistocrație.

# Maria date 26 February 2018 13:47 0

Chiar fascistocratie dupa reprezentarea de aseara din Piata Victoriei. Slogane si actiuni fasciste in toata splendoarea lor.... Cat va mai dura pana la infiintarea lagarelor de concentrare?

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 25 February 2018 13:42 +6

DE CE SINTEM ASA TRATATI?nu o sa fac eu comentarii,dar o sa trageti dvs concluzii intre 2 presedinti unul patriot si cu respect si altul cu trasaturi NAZISTE .comentati dvs!!!,,https://www.antena3.ro/externe/imagini-rare-cu-vladimir-putin-o-ploaie-pornita-din-senin-l-a-udat-fleasca-420187.html...,,https://www.youtube.com/watch?v=kCYhUXsUOnE

# unul din lumea cea mare date 25 February 2018 13:56 +2

linkul acesta/i si mai bun ,romanii cenzureaza la greu,,https://www.youtube.com/watch?v=KR3EIGu0U3E sint convins ca o sa se faca diferenta intre patriotism si NAZISM ,ca la noi asta a inceput sa fie!!!!!

# Edelweiss - Team Viewer de Bukowina date 25 February 2018 14:47 +4

UAU! :o Și nici măcar... NU AVEA PARDESIUL LA EL! :roll: Și nici un lingău de la... sepepeu' russian nu a sărit să-i desfășoare deasupra un umbreloi mare cât copertina de la Wembley Stadium. :eek: Vezi tu, exact aceste aptitudini fizice și psihice face diferența dintre o personalitate cu instrucție cazonă și un pămpălău neanderthalian cu ifose de om politic. p.s. ca tehnică, acest site nu prea permite evidențierea exactă a unui URl. Atunci, ca să-l faci vizibil, inserează-l între 2 emoticoane și nu mai pune alte semne - ghilimele, slash etc

# unul din lumea cea mare date 25 February 2018 16:45 +6

ptr Edelweiss // sper ca esti ok dupa greaua incercare ,un coopostac mi/a spus ,stiind ca ne simpatizam ,de ceea ce ti s/a intimplat .vorbind cu obiectiva ea a reusit sa te gaseasca. sper sa treci foarte bine peste greaua incercare(de lagar nazist),dar ca si parere personala ,nu/ti pune sperante in cedo care/i o alta mermeleala in mai multe limbi ,basca ca/i impanat NUMAI CU CEI DE LA SIE

# Edelweiss - Rarinc de Bukowina date 25 February 2018 17:12 +5

Mulțumesc de apreciere și urări, 1-le! Asta e! Am devenit PENAL și nu-mi este deloc rușine față de această titulatură, având în vedere circumstanțele bizare și unicitatea dpdv. jurisprudențial a speței mele. Cât despre ce-a de-a doua observație, este perfect adevărat. Ieri am primit comunicarea oficială de la CEDO prin care cererea mea a fost declarată inadmisibilă, în baza art. 35 paragraful 3 din Convenție: cererea se încadrează, sau este considerată în categoria spețelor de tip „quatrième instance”. Adicătelea CEDO nici măcar nu concepe ca organele judiciar dintr-o țară membră să fie atât de ticăloase încât Curtea Europeană să fie nevoită să se manifeste ca o instanță de recurs extraordinar. Asta e! S-a închis orice punte mai exista între mine și lumea exterioară :roll: https://tazmaniandemoon.blogspot.ro/2018/02/app-cedo-6948417-game-over.html Mă voi concentra aprofundării Singurății de Rarinc: https://tazmaniandemoon.blogspot.ro/2018/02/264-sau-singuratatea-de-rarinc.html

# Edelweiss - Iconomist de Bukowina date 25 February 2018 15:00 +6

Dacă tot suntem la secțiunea „Înalta Poartă” ce ne impune haraci, ar fi locul de menționat recenta „realizare patriotică” a mocofanului de la Hermannstadt: citez „majorare MODICĂ a contribuţiei naţionale la bugetul UE”. :o Apăi, când citești despre așa ceva în oficioasele de partid și de stat - U.M. Digi24, U.M. HotNews, U.M. Realitatea, U.M. Adevărul etcaetera, gândul zboară involuntar către postulatul enunțat de George Carlin: „Mi-am fixat propriile reguli după care să trăiesc. Prima este: Niciodată nu crede nimic din ce spune Guvernul" :roll: Așadar, am impresia că această... MAJORARE MODICĂ o să ne cam usture la kur! Păi, cu ce să ții pe pe subvenții, pe crăpelniță halal, pe bere râgâită înaintea OLED-ului fixat pe Al Jazeera, sutele de mii și milioanele de putori - maimuțe ale deșertului - fanatici apologeți ai „acbarului”? Pe banii prostimii, normal! Ori, în UE, țările sunt de 2 tipuri: Țări de pe p**ă și țări de sub p**ă. Între cele din categoria a II-a se află și Rroemenica.

# cozma ioan date 25 February 2018 16:53 +4

nu va enervati la timpul prezent dle weis, guvernul actual ca toate guvernele de dupa 1989 cand datoria era 0 , vor imprumuta si vor indatora tara exact ca grecia !acu ueul e furioasa ca chinezii au cumparat pireus de la greci , ! paib ce sa vanda grecii !numai pe portocale si lamai e greu sa-ti achiti miliardele risipite ! dar idiotii de la noi gandesc ? nein !no! net! adica NU ca au buci in cap !

# Pintea date 25 February 2018 19:46 +4

Numai nebune si mameluci strange soros in jurul lui. Dar Junker si Timmermans nu ar trebui anchetati? Cat sant de avizi 2 functionari europeni de banii unui american despre care se stie ce hram poarta? Pt ca in mod clar cei 2 senili primesc banuti. O luam de la capat cu Baroso? Acesta, am vazut un documentar pe un canal francez, este inglodat in procese, pentru ca se pare ca primea bani de la multinationale ca sa nu promoveze anumite directive care nu le erau pe plac. Numai noi ne-am inclinat in fata lui, ca si acum in fata batraneilor de mai sus care isi permit cam multe.

# Băran Gheorghe date 25 February 2018 20:45 +5

Nimic mai simplu , dar pe cind va fi inlocuita suspiciunea rezonabila cu indiciul temeinic? Ma uit la pozlee de mai sus si constat ca "Europoizii" rid de noi iar prostii dintre noi rid si ei dar nu stiu de ce rid. Prostia n lant sau prostia inlantuita? Ca nu -i totuna. Tratatul de aderare la Uniunea Europeana prevedea ca Roamnia va fi iShenghen pina in Decembrie 2012 . Prfintr-unartificiuu politic s-a aminat pina in Martie 2012 , iar apoi s-a aminat de tot. Fratilor !!!! Treziti-va !Tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei la UE a fost "ïncalcat in picioare"' . Doamne, cit va mai indura poporul asta??

# Gilu date 25 February 2018 21:00 +2

Ce nasparlii sant astia din Uniunea Sovietica Europeana ! Parca erau mai prezentabili cei din UniuneaSovietica Reala( fosta!) Niste constipati nenorociti... Ca sa nu mai vorbim de Klemantii din USA ( Uniunea Sovietica Ailalta )...

# Teo date 26 February 2018 13:51 +1

"presupusa incalcare decurge dintr-o hotarare a unei instante de ultim grad"...astia sunt nebuni cu acte. Deci CEDO condamna niste incalcari ale drepturilor omului si ei le considera PRESUPUSE? Cum poti sa afirmi despre niste fapte dovedite ca sunt presupuse??

# Popescu date 26 February 2018 16:16 +3

Nu stiu de ce ne legam la cap daca nu ne doare ! Noi facem legile care trebuie si gata , ce tot stam constipati ca oare ce spune ala sau aia . :o De cate ori ne-a intrebat pe noi Germania sau Olanda cum sa-si faca legile ? Suntem si natie de speriati , asta-i adevarul.

# Ask date 26 February 2018 16:18 +1

Numai crapa Soros asta odata ? 8)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2024 – Inalta Curte a mai ars o data judecatorii din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva