29 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXCLUSIV: NOILE AMENDAMENTELE PENTRU PENSIILE MAGISTRATILOR – Iata tabelul cu posibilele modificari propuse la pensiile judecatorilor si procurorilor dupa decizia CCR. Varsta de pensionare va fi de 60 de ani, din 2035. S-a renuntat la recalcularea pensiilor in plata si la supraimpozitare. O problema majora vizeaza luarea in calcul a unei vechimi de doar cinci ani in alte profesii juridice, prevedere care va provoca tinerea cu forta in sistem a celor aflati in prag de pensionare (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

8 August 2023 14:05
Vizualizari: 12003

Lumea Justitiei prezinta in exclusivitate posibilele modificari la pensiile de serviciu ale judecatorilor si procurorilor, care s-ar putea adopta dupa decizia CCR care a declarat neconstitutional proiectul de lege privind supraimpozitarea pensiilor magistratilir, recalcularea celor in plata si cresterea varstei de pensionare (click aici pentru a citi decizia CCR).


 

In mediile juridice circula un tabel cu amendamente la Proiectul de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu si a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, a anexelor nr.1-3 la aceasta, precum si a legii in ansamblul sau. Tabelul nu a fost deocamdata asumat oficial, dar din informatiile noastre ar fi fost lucrat la Comisia de munca din Camera Deputatilor.

Conform noilor modificari propuse, varsta de pensionare a magistratilor va creste obligatoriu la 60 de ani, dar nu de acum, ci din 2035, fiind obligatorie si o vechime de 25 de ani doar in magistratura. Deci cine face 25 de ani in magistratura pana la 31 decembrie 2034 se poate pensiona indiferent de varsta.

Mai exact, la acest capitol amendamentele stabilesc urmatoarele:

“Art. 211 alin. 1 din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor - Judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica prevazut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel putin 25 de ani realizata numai in aceste functii, se pot pensiona la implinirea varstei de pensionare de 60 de ani si pot beneficia de o pensie de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare decat 100% din venitul net din ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.

(...)

Art. III – Prin exceptie de la art. 211 alin. (1) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala, precum si personalul de specialitate juridica prevazut la art. 221 alin. (1), care indeplinesc pana la data de 31 decembrie 2034 conditia de vechime de minimum 25 de ani realizata numai in aceste functii se pot pensiona si beneficia de pensia de serviciu, indiferent de varsta. La calculul acestei vechimi, se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. II.

(2) Incepand cu 1 ianuarie 2035, personalul prevazut la alin. (1) se poate pensiona si beneficiaza de pensia de serviciu daca indeplineste si conditia de varsta de minimum 47 de ani si 6 luni. Aceasta varsta de pensionare creste cu cate 6 luni in fiecare an calendaristic, pana la atingerea varstei de pensionare de 60 de ani prevazuta la art. 211 alin. (1) din Legea nr. 303/2004”.


Vechimea din alte profesii ramane o problema


O problema nerezolvata va fi insa in continuare luarea in calcul a vechimii din alte profesii necesara pensionarii. In acest sens, se propune o vechime maxima de doar cinci ani, aspect care va face ca, in mod incorect, judecatori si procurori care aveau, spre exemplu, inca o luna sau doua luni pana sa iasa la pensie, sa fie nevoiti sa mai ramana inca doi ani in sistem. Ceea ce este profund incorect, avand in vedere situatiile in care colegi de-ai acestora au iesit de curand la pensie (pana la intrarea in vigoare a legii) cu o vechime din alte profesii mai mare de cinci ani. Cea mai buna varianta, din punctul nostru de vedere, ar consta in scaderea treptata a vechimii in alte profesii care sa fie luata in considerare, nu impunerea brusca a unei limite de cinci ani.

Iata amendamentuul privind vechimea din alte profesii juridice:

“Art. II - Pentru personalul prevazut la art. 211 alin. (1) din Legea nr. 303/2022 aflat in functie la data intrarii in vigoare a prezentei legi, pentru care conditia de vechime pentru acordarea pensiei de serviciu se determina, potrivit legii anterioare, prin luarea in considerare si a vechimii in alte functii decat cele prevazute de art. 211 alin. (1) din Legea nr. 303/2022, astfel cum a fost modificat si completat potrivit prezentei legi, in calculul vechimii de cel putin 25 de ani se ia in considerare si o perioada de cel mult 5 ani de vechime in acele functii”.


Fara recalculare si supraimpozitare


Pe de alta parte, observam ca se renunta la dispozitiile privind recalcularea pensiilor de serviciu aflate in plata. Totusi, nicio pensie nu va putea depasi venitul unui magistrat aflat in activitate.


Noul amendament are urmatoarea forma:

"Art. IV – (1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, cuantumul net al pensiilor de serviciu stabilite potrivit Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si Legii nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, prin decizii de pensionare emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, nu poate fi mai mare decat 100% din venitul net al unui judecator, procuror, judecator la Curtea Constitutionala, magistrat-asistent de la inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personal de specialitate juridica prevazut la art. 221 alin. (1) din Legea nr. 303/2022, in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional. Pentru persoanele care au pensii de serviciu stabilite in baza unor decizii de pensionare emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi sau care indeplinesc conditiile de pensionare pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, pentru fiecare an care depaseste, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, vechimea de 25 de ani necesara pentru obtinerea pensiei de serviciu, cuantumul net al pensiei de serviciu se majoreaza cu cate 1%.

(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si deciziilor de pensionare emise dupa data intrarii in vigoare a prezentei legi in baza unor cereri inregistrate la casele de pensii inainte de data intrarii in vigoare a acesteia.

(3) In vederea aplicarii prezentului articol, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, casele de pensii competente solicita angajatorilor, pentru toate persoanele vizate de acest articol, adeverinte privind venitul net al unui judecator, procuror, judecator la Curtea Constitutionala, magistrat-asistent de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personal de specialitate juridica prevazut la art. 221 alin. (1) din Legea nr. 303/2022, in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional.

(4) Decizia de pensionare emisa sau care se va emite se completeaza, in sensul mentionarii in cadrul acesteia a venitului net prevazut la alin. (3)”.


Nu in ultimul rand, conform tabelului, se renunta la prevederea care stabilea supraimpozitarea pensiilor magistratilor cu 15% pe partea de necontributivitate, si care depasea salariul mediu net brut.

 

Amintim ca premierul Marcel Ciolacu a anuntat convocarea Parlamentului intr-o sesiune extraordinara pentru adoptarea unui nou proiect de lege privind pensiile magistratilor, care sa fie in acord cu decizia CCR.


* Cititi aici tabelul cu modificarile la pensiile magistratilor

Comentarii

# santinela date 8 August 2023 14:13 +1

Adica nu se schimba "modificarea",ramane tot asa cum a fost !

# TROLOLO date 8 August 2023 15:30 +29

Iar ïi neconstituțională. :D :D :D

# TULUS MARIN OLt date 8 August 2023 17:29 -80

4 iunie 2020 a CCR drepturile revolutiomarilor,in speta că legiuitorul le poate acorda si retrage, autonomie a legislativului , mai ales că trebuie invocate principiile si valorile democratiei si statului de drept prev. de art.1 alin.3, art. 16 din Constitutie, ca si art 21 din CDFUE principii ignorate att de legislativ, cat si de CCR. Mai mult, judecatorii CCR sunt incompatibili si ei aflandu-se in situatia dedusa judecatii, respective, multi dintre ei au pensii speciale. De aceea tratamentul discriminatoriu, respective, la unii acorda aceste drepturi, referitoar la magistrati, pensile speciale, iar altora le spune că nu au dreptul pentru că doar legislativul poate decide, cum este cazul revolutionarilor. Incalcarea principiilor constitutionale este un abuz al judecatoilor CCR, in special, in acest caz.Să reamintesc că puterea judecătorească a devenit o dictatură,ea nu apartine poporului roman, magistratii nu se supun legii si se observă cum se

# TULUS Marin Olt date 8 August 2023 17:31 -105

legii si se observă cum se acoperă unii pe altii, atat de catre Inspectia Judiciară, Parchetul General, dar si de instante care inttentionat au amânatt nejustificat dosarele de coruptie pentru ca apoi pe criteriile Mafiei,sa se prescrie fapta si ,culmea, magistratii corupti sa revina pe post CCR , acordand si aici sprijin respective, declarand neconstitutional art din lege privind prescriptia plentru favorizarea infractorilor de orice nivel, institutie si profesie.Desteapta-te , romane!

# dulapul securelii , pelticiunii si pierzaniei nationale date 8 August 2023 18:29 +263

TRAIASCA SUPREMATIA SI SUVERANITATEA CONSTITUTIEI ROMANIEI si DECIZIILOR CURTII CONSTITUTIONALE si ICCJ! TRAIASCA MAGISTRATII ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI APARATORI AI SUVERANITĂȚII CONSTITUTIEI ROMANIEI si DECIZIILOR CURTII CONSTITUTIONALE si ICCJ! TRAIASCA MAGISTRATII ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI, PROFESIONISTI si NESUPUSI INTERESELOR STRAINE Si NEOSECURELII, HASTAGISMULUI, SOROSISMULUI, CUCUVELISMULUI, LULUTZISMULUI, TFLIsmului, PROGRESISMULUI și altor INTERESE OBSCURE! JOS LABELE DE PE PENSIILE si DREPTURILE MAGISTRAȚILOR ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI GARANTIA INDEPENDENTEI JUSTITIEI! aista-i o opinie TRAIASCA DREPTUL si PRINCIPIILE LUI SECULARE APLICATE DE PROFESIONISTI !

# Tuluș Marin Olt date 8 August 2023 23:24 -15

Lipseste prima parte a comentariului anterior.Insa trebuie spus cum absolventii de Drept inscrisi in UNBR condus de Bota au fost persecutati de gruparile de inteerese din Justitie cum IICJ a pronuntat o decizie in interesul legii lipsaită de rațiunea juridică si, nu in ultimul rand, cum am fost anchetati si trimisi in judecata pt exercitarea profesiei de avocat, ca pe timpăul bolsevicilor,iar Memorialul Durerii postcomuniste poate cuprinde victimele UNBR condus de P.Bota, condamnat nelegal de Judecatoria Deva/ CA Alba Iulia si fără sprijin de la CEDO.Insa CCR, urmand acelasi principiu si lipsa de ratiune pt salvarea gruparilor de interese din Justitie,au decis contrar Constitutiei ca profesia de avocat poate fi acordată de UNBR si nicidecum de sistemul de invatamant,metodă de gandire de tip mafiot.Astfel, demonstrezi ttuturor ca justitia a devenit o dictatură sustinută chiar de legislativ si, nu in cele din urma, de CCR.Din 2022 nu s/au primit deciziile CCR.

# Tulus Marin Olt date 8 August 2023 23:25 -25

Am ajuns tot de unde am plecat.Adica la dictatura comunistă care a căpătat noi forme de organizare a Mafiei si este pe deplin edificator modul de comportament al clasei politice si nu mai vorbim de comportamentul puterii judecatoresti.Comportamentul nu se rezuma numai la aceste pensii speciale ci si la modul de solutionare a cauzelor, nelegal,iresponsabil, cu acordarea drepturilor infractorilor cu relatii la magistratii din diversele zone ce hotarasc după principiile si criteriile Mafiei..Cu referire la aceste pensiii speciale, favoritisme la fel ca si sporurile pt alte institutii, acestea sunt crime impotriva poporului roman discriminat și se infaptuiesc nu numai de politicienii care fac legi fără respectarea principiilor si valorilor democratiei si statului de drept, dar si de CCR , pt că au culpă,au aplicat diverse reguli/decizii fara respectarea Constitutiei.Pensiile spciale trebuiau anulate după principiul prev.de DECIZIA nr. 282 din 4 iunie 2020 a CCR drepturile revo

# AvemJustitie date 9 August 2023 01:24 -101

@santinela, Cum adica ramane tot asa cum a fost? Initial trebuia sa fie indexate cu rata inflatiei (ca la aia mai amarati), dar a ramas actualizarea lor, mult mai avantajoasa. Nu va mai creste baza de calcul, ci va ramane la o luna (la aia mai putini inteligenti, va creste pana la 300 de luni, adica 25 de ani). Chiar vreti fara vreo schimbare? La magistrati nimic schimbat? Sa nu uitam cand in aceasta vara presedintele CSM spunea ca toate pensiile sunt speciale cu exceptia magistratilor. Pai ce-ati facut ma nene? V-ati certat cu CCR-istii? I-a bagat si pe grefieri sub 'aripa lor'! In urma cu peste un deceniu, cand era o alta 'formatie' de CCR-isti, nu-i considera sfinti pe grefieri. Iata cum se schimba unii-n.. Nici nu-ti vine sa crezi! Zici CCR... Stiti ce zici? Stiam ca romanele lor vor fi pline de aberatii.

# Pdv date 9 August 2023 10:15 0

Judecătorul face parte din puterea judecătorească ca una din cele trei puteri în stat, este independent și înfaptuiește justiție numai pe timpul când exercită efectiv funcția la o instanță (art. 1 alin. (4), art.124 alin.(3), art. 126 alin.(1) din Constituție). Procurorul reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor numai pe timpul când exercită efectiv funcția la un parchet unde îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalitãţii, al imparţialitãţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei (art. 131 și art. 132 alin. (1) din Constituție). Potrivit Deciziei CCR nr. 900/2020, pentru exercitarea funcției de judecător sau procuror, magistraților le sunt garantate pensiile de serviciu. Prin urmare, recunoașterea ca vechime în magistratură a perioadelor asimilate este susceptibilă a fi neconstituțională.

# Obiectiv date 9 August 2023 10:23 +3

@Kripto Tulus: hai, domne, ca nu e greu. Da odata examenul ala de intrare pe bune in Barou , nu ti mai lega destinul de dl Bota. Nivelul postarilor dumitale este cel putin de nivel mediu, dacă nu cumva superior , iar spiritul de luptă pe care il ai este si el un atuu pentru o carieră de succes in avocatură. Iar odata intrat in Baroul cinstit invata-te sa fii preagmatic , nu te alatura CORULUI OFTICOSILOR care critica pensiile magistratilor, că mâine, poimâine ajungi sa pledezi in fata lor si poate dai de unul mai ranchiunos.

# Simt enorm si vad monstruos date 9 August 2023 12:46 +5

Tzulush (ce nume de ocara!), ce-ai fumat prietene?

# TULUS MaRIN OLT date 9 August 2023 23:29 -3

Individul care spune ca sunt un nume de ocara nu stie ce neam am avut eu si nu pot fi identificat cu cel de la DNA!Tatal meu,jandarm si comandatul care a luptat cu plutonul sau (fiind elev1) in 23 august 1944(ultima luptă)la Baneasa-Otopeni, apoi disidentul, după ce l-au trecut in rezerva pt ca socrul era considerat cheabur, cel care s/a batut si in Comitetul Central cu secretarul PCR,cel care le a facut praf toate geamurile la CAP pt ca i-a luat pamantul cu parul,cel care a cerut emigrarea, iar eu sunt cel care am refuzat să devin ofiter după greva foamei la Scoala de ofiteri si absolvent de Liceu militar in urma informatiilor din dosar, acuzatul fiind tatal meu care era considerat un tradator.Iar cu referire la UNBR niciodata nu ma voi supune unei asemenea silnicii pt ca se spune ca UNBR este mostenirea din comunism, un colhoz autentic.Si nu pot sa nu spun la tată lumea ca eu si alte mii de avocati de la Bota am fost terorizati ca și cei de la Aiud,Gherla,Pitesti,etc

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.04.2024 – Aventurile judecatoarei Garabet

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva