nadamas

Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

PRUNA INTERPELATA PENTRU KOVESI – Senatorul Valer Marian ii solicita ministresei Justitiei Raluca Pruna sa dezvaluie criteriile in baza carora Codruta Kovesi a fost numita Procuror General si apoi sefa la DNA: „Sa-mi precizati etapele si criteriile de selectie, precum si numele si functia procurorilor sau judecatorilor avuti in vedere”. Valer Marian ii cere lui Pruna sa explice de ce s-a antepronuntat pe reinvestirea lui Kovesi, cu 2 luni inainte ca aceasta sa-si termine mandatul (Interpelarea)

Marţi, 8 martie 2016 18:13 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Dupa ce a explicat, in 2 martie 2016, intr-o declaratie de presa sustinuta in Senatul Romaniei, intitulata „Fonfleurile pripite ale ministrului Raluca Pruna”, a explicat pe larg de ce Laura Codruta Kovesi nu ar trebui sa primeasca un nou mandat in fruntea DNA, senatorul Valer Marian ii cere fostei asistente a Monicai Macovei, ministresa Justitiei Raluca Pruna, sa explice de ce s-a antepronuntat si a anuntat ca va propune reinvestirea actualei sefe a parchetului anticoruptie, cu 2 luni inainte ca aceasta sa-si termine mandatul. Solicitarea a fost formulata intr-o interpelare de luni, 7 martie 2016, adresata ministresei Pruna, intitulata „Procedura si criteriile de selectie a doamnei Laura Codruta Kovesi in vederea numirii in functiile de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

In aceeasi interpelare, Valer Marian ii solicita ministresei Pruna sa ii comunice procedurile de selectie derulate si criteriile avute in vedere de ministrii Justitiei cu ocazia propunerilor de numire a Codrutei Kovesi ca Procuror General, in 2006 si 2009, si apoi ca sefa la DNA, in 2013, si cel mai probabil si in 2016. De asemenea, senatorul ii cere lui Pruna sa ii precizeze si numele procurorilor si judecatorilor care au fost avuti in vedere, incepand cu 2006 si pana in prezent, in procedurile de numire a sefilor PICCJ si DNA.


In ceea ce priveste antepronuntarea Ralucai Pruna pe reinvestirea lui Kovesi, senatorul Valer Marian o intreaba pe ministresa Justitiei daca propunerea ei respecta criteriile de selectie cerute de Comisia Europeana in raportul MCV.

Iata interpelarea senatorului Valer Marian:

Procedura si criteriile de selectie a doamnei Laura Codruta Kovesi in vederea numirii in functiile de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

I.Doamna Laura Codruta Kovesi a fost numita in functiile de conducere pe care le-a detinut pana in prezent (procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – doua mandate, procuror sef al DNA – un mandat) fara sa existe o procedura transparenta, care sa fie bazata pe criterii fara echivoc:

1.In anul 2006 doamna Laura Codruta Kovesi a fost numita in functia de procuror general al PICCJ de catre presedintele Traian Basescu, la propunerea ministrului justitiei, Monica Macovei, care a initiat in prealabil modificarea procedurii de numire prevazuta de Legea nr. 303/2004, care statua numirea procurorilor sefi de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, procedura aplicabila in majoritatea statelor Uniunii Europene.

Dupa mai multi ani, doamna Monica Macovei a afirmat ca a propus-o pe Laura Codruta Kovesi in functia de procuror general al Romaniei in urma unei selectii riguroase, dar nici domnia sa nici altcineva nu a oferit vreun detaliu in acest sens. In realitate Laura Codruta Kovesi a fost numita in aceasta inalta functie judiciara pe criterii clientelare, in baza unor relatii de colegialitate si de prietenie cu anumiti decidenti ai guvernarii din perioada respectiva. Mai exact, doamna Laura Codruta Kovesi a fost colega de an si de grupa la Facultatea de Drept a Universitatii Babes Bolyai din Cluj Napoca cu ex-premierul Emil Boc, seful politic al doamnei Macovei, si cu judecatoarea Monica Niculescu, in perioada respectiva sefa de cabinet a doamnei Macovei si concubina a purtatorului de cuvant al acesteia, jurnalistul Dan Tapalaga (referitor la care Traian Basescu a afirmat, spre finalul ultimului sau mandat prezidential, ca dadea ordine unui procuror general). Pe de alta parte, tatal doamnei Laura Codruta Kovesi, Ioan Lascu, fost procuror sef al Parchetului Medias timp de 30 de ani (din care 20 de ani in timpul regimului comunist), se afla in relatii apropiate cu politicianul Vasile Blaga, ministru de interne si secretar general al PDL in perioada respectiva, prin intermediul unui prieten comun din Medias, deputatul Florin Muntean, lider local al PDL, ulterior director general al Societatii Nationale Transgaz (care l-a promovat apoi director adjunct la aceasta societate pe fratele Laurei Codruta Kovesi, Sergiu Lascu).

2.In anul 2009 doamna Laura Codruta Kovesi a fost reinvestita in functia de procuror general al Romaniei de catre presedintele Traian Basescu, la propunerea ministrului justitiei, Catalin Predoiu, desi Consiliul Superior al Magistraturii nu i-a acordat avizul prevazut de lege, votand aproape in unanimitate impotriva reinvestirii sale, fiind inregistrate cinci voturi impotriva si doar un vot pentru.

3.In anul 2013 doamna Laura Codruta Kovesi a fost numita procuror sef al DNA in urma unui troc politic intre presedintele Traian Basescu si primul ministru Victor Ponta, care detinea interimar portofoliul de ministru al Justitiei, troc care a fost mediat de fostul consilier prezidential si ministru PDL, Elena Udrea, si a fost impulsionat de Comisia Europeana de la Bruxelles si de unele ambasade occidentale de la Bucuresti, indeosebi de ambasada SUA.

II.Reputatia profesionala a doamnei Laura Codruta Kovesi comporta unele discutii si ridica unele semne de intrebare:

1. Conform unor profesori si colegi de-ai sai de la Facultatea de Drept a Universitatii Babes Bolyai, Laura Codruta Kovesi a fost o studenta mediocra. La numirea sa in functia de procuror general avea varsta de 33 de ani si o experienta de 10 ani in profesia de procuror, activand in aceasta perioada la Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu si la structura locala a DIICOT, fara sa se remarce prin rezultate sonore, prin performante deosebite. Fostul presedinte Traian Basescu a motivat la finalul periplului sau prezidential ca ar fi numit-o procuror general al Romaniei pe necunoscuta Laura Codruta Kovesi intrucat i s-a spus ca ar fi avut cel mai bun randament in solutionarea cauzelor in calitate de sefa a DIICOT Sibiu. Afirmatia nu este acoperita in realitate pentru ca pe anul precedent numirii sale in functie, respectiv pe anul 2005, structura DIICOT Sibiu s-a clasat doar pe locul 10 din 16 unitati de profil, situandu-se astfel in a doua parte a clasamentului national intocmit pe baza criteriilor de performanta profesionala.

2.In anul 2011, in timp ce detinea functia de procuror general al Romaniei, doamna Laura Codruta Kovesi si-a luat doctoratul in drept la o facultate de mana a doua (Facultatea de Drept a Universitatii de Vest Timisoara), cu o lucrare de o valoare stiintifica discutabila si pentru care a fost acuzata de plagiat, la care a avut ca indrumator stiintific un profesor de moda noua, Viorel Pasca, fost procuror sef comunist al judetului Timis, cunoscut drept coleg si prieten cu tatal sau Ioan Lascu.

3.Nimeni nu contesta performantele DNA sub sefia doamnei Laura Codruta Kovesi daca le privim prin prisma numarului si functiilor politicienilor (ministri, parlamentari, presedinti de consilii judetene, primari), magistratilor si inaltilor functionari publici arestati, trimisi in judecata si condamnati pentru fapte de coruptie. Ultimul bilant al DNA, respectiv bilantul pe anul 2015, a avut caracterul cel mai triumfalist din istoria acestei institutii. Acest bilant comporta insa discutii sub mai multe aspecte. In primul rand, rezultatele obtinute in anul 2015 au fost comparate cu rezultatele obtinute in anul 2013, desi ar fi trebuit sa fie comparate cu rezultatele pe anul precedent, respectiv pe anul 2014. in al doilea rand, procurorul sef al DNA a uzitat formulari statistice incorecte pentru a capta atentia publica. De exemplu, a afirmat ca in anul 2015 'au fost trimisi in judecata de cinci ori mai multi ministri decat acum doi ani', fara sa precizeze ca in anul 2013 a fost trimis in judecata doar un ministru, pentru ca opinia publica sa inteleaga aceasta crestere exponentiala. De asemenea, a afirmat ca in anul 2015 au fost trimisi in judecata peste 100 de primari si de presedinti de consilii judetene, desi ar fi trebuit sa precizeze distinct numarul de primari si numarul de presedinti de consilii judetene, in conditiile in care numarul total al presedintilor de consilii judetene este de 41. In al treilea rand, procurorul sef al DNA nu a prezentat procentul de achitari inregistrat in cauzele proprii in anul 2015. in acest sens, nu putem trece cu vedere ca, potrivit bilantului pe anul 2014, DNA a inregistrat un procent de achitari de peste 10%, ceea ce inseamna ca unul din zece inculpati trimisi in judecata a fost considerat nevinovat de justitie. Este enorm daca avem in vedere ca celelalte parchete din tara noastra au inregistrat un procent de achitari de numai 1% in anul respectiv sau ca in ultimii ani ai regimului comunist era admis un procent de achitari de maximum unu la mie. Nu putem trece cu vederea nici faptul ca DNA a acordat preeminenta si a solutionat cu celeritate in ultimii ani sesizarile inregistrate 'cu sprijinul logistic al SRI', in timp ce sesizarile cetatenilor, dar si ale unor institutii importante ale statului (Guvern, ministere, prefecturi) sunt tergiversate cu anii, fiind de multe ori musamalizate.

4. Nu putem trece cu vederea telejustitia excesiva practicata de doamna Laura Codruta Kovesi, pe care a patentat-o in Romania in primul sau mandat de procuror general, sub auspiciile ministrului Monica Macovei si consilierului Dan Tapalaga si care a culminat cu directionarea nelegala catre presa de stenograme rezultate din interceptari, declaratii de martori si chiar rechizitorii. Prin aceasta telejustitie excesiva, fara precedent in Uniunea Europeana, s-a urmarit nu numai castigarea increderii si sprijinului opiniei publice, ci si influentarea instantelor care judecau cererile de arestare sau rechizitoriile DNA.

III. In data de 29.02.2016, cu peste doua luni inainte de expirarea actualului mandat, ati inaintat Consiliului Superior al Magistraturii propunerea facuta de dumneavostra, in calitate de ministru al Justitiei, pentru reinvestirea doamnei Laura Codruta Kovesi in functia de procuror sef al DNA fara sa faceti publice procedura respectiv criteriile de selectie a domniei sale in acest sens, in conditiile in care, cu ocazia audierii dumneavoastra de catre comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor si Senatului in data de 16.11.2015, in vederea acordarii avizului pentru investirea in functia de ministru al Justitiei, ati afirmat ca veti asigura un proces transparent de selectare a procurorilor sefi si ca reputatia profesionala, onestitatea si lipsa oricarui fel de suspiciune asupra persoanelor vizate sunt principalele criterii pe care le veti lua in considerare, iar, intr-un interviu acordat ziarului Romania Libera in data de 16.12.2015, ati precizat ca, din motive de transparenta, intelegeti sa faceti publice criteriile de profesionalism, integritate si performanta referitor la propunerile pe care le veti face Consiliului Superior al Magistraturii si Presedintelui Romaniei.

Pentru motivele expuse, va solicit sa-mi comunicati procedurile de selectie derulate si criteriile avute in vedere de ministrii Justitiei din Guvernul Romaniei cu ocazia formularii propunerilor de numire a doamnei Laura Codruta Kovesi in functiile de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in 2006 respectiv in 2009 si de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie in 2013 respectiv in 2016, urmand sa-mi precizati etapele si criteriile de selectie, precum si numele, prenumele si functia procurorilor sau judecatorilor care au fost avuti in vedere in acest sens. Totodata, va solicit, referitor la recenta dumneavostra propunere de reinvestire a doamnei Laura Codruta Kovesi in functia de procuror sef al DNA, sa-mi comunicati daca au fost respectate criteriile de selectie cerute de Comisia Europeana in raportul MCV si sa-mi precizati motivele pentru care propunerea a fost inaintata Consiliului Superior al Magistraturii cu peste doua luni inainte de expirarea actualului mandat”.

Accesari:2276

Comentarii

# Mulder, agentul mulder date 8 martie 2016 18:28 +37

daca 20% dintre parlamentarii romani ar fi precum Valer Marian si inca pe atat ca si Tăriceanu, am fi si noi in randul tarilor cu STAT DE DREPT. Asa.....cu o floare, doua nu facem primăvară si nici curatenie....prin institutiile de forceps... 8)

# obiectiva date 9 martie 2016 07:23 +7

si daca 10 % dintre SRI isti ar fi ca Mulder, care a recunoscut ca este in rezerva acum, pe onoarea mea de justitiabil ca mi-as schimba si eu viziunea asupra SRI .......!!!!!! OMUL SFINTESTE LOCUL !   :-) :-) :-)

# Goe date 8 martie 2016 18:49 +13

O sa raspunda Pruna cand o face prunul micsunele.

# DODI date 8 martie 2016 18:49 +27

Interesantă poza cu acești 4 impostori care ocupă funcții pe care nu le merită, nu au calitățile necesare de ale ocupa și pe care (vom afla totuși odată!) le-au acaparat fără respectarea ”procedurilor” în vigoare, ci doar pe bază de ...recomandare (ca să nu zic diplome de la ambasade!).

# Gabriel Iacobescu date 8 martie 2016 19:16 +20

Simpatică poză: scară descendentă, dar întreruptă.

# Mulder, agentul mulder date 8 martie 2016 20:17 +22

cand eram mic la asezarea asta ii spuneam "scara magarului", nu? 

# ANONIMUS date 9 martie 2016 12:00 +4

Adica scara magarilor,asa sar potrivi mai bine. :D :D :D :D

# adi date 9 martie 2016 01:53 +10

Astazi am vazut un adevarat Senator : Valer Marian.Asa da Roamnia ,asa vrem sa se comporte tot timpul senatorii si parlamentarii Romaniei.

# ADEVARUL date 9 martie 2016 07:13 +6

ÎN MOMENTELE ACESTEA SE POATE OBSERVA CARACTERUL DE P. AL DOAMNEI PRUNĂ,O MATRACUCĂ DE TIP YES-MAN,SARACĂ CU DUHUL ȘI COBORÂTĂ PARCĂ DE PE ALTĂ PLANETĂ.CEL MAI ORB FIIND CEL CARE NU DORESTE SĂ VADĂ...BĂSISMUL SAU HITLERISMUL...STALINISMUL SAU O SITUATIE DE SANTAJ LA PROCURORUL DNA.

# justiție independentă date 9 martie 2016 08:12 +11

Cred că asta e singura misiune a acestei individe, numită Prună, misiune pe care vrea să și-o îndeplinească mai repede și să plece la Bruxelles pe bani mai mulți. Acesta este motivul pentru care nu a respectat niciun fel de procedură în propunere, iar graba cu care a înaintat propunerea cred că are la bază temerea că acest guvern va cădea și că nu-și va putea îndeplini misiunea.

# mitica date 9 martie 2016 08:37 +7

Si pe mine, cand eram de-o schioapa, mi se spunea sa nu stam in "scara magarilor", :P in rest, ce spun acesti habarnaisti, nu este interesant! :lol: :lol:

# barbu date 9 martie 2016 09:45 -7

AVERTISMENT PENTRU MINISTRUL JUSTITIEI ! Sunt convins CA SUNTETI SUPRAVEGHEATA SECUNDA DE SECUNDA DE CEL PUTIN 3 SERVICII SECRETE NEAUTORIZATE. ATENTIE cum mergeti pe strada , cum treceti la stop , cum mancati , cum va scarpinati in nas ... totul este inregistrat secunda de secunda CA SA VA COMPROMITA ! MOTIVUL ESTE CA URMEAZA SA NUMITI PROCURORII... SI VOR SA VA ELIMINE PANA ATUNCI !

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Accidentul lui Dan Condrea a fost:

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar -27.05.2016 – „Doamnele Justitiei” isi fac reclama la metrou (Foto)

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER