18 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JECMANEALA CURATA - Prin modificarile aduse legii executorilor judecatoresti, debitorul plateste de se-ndoaie toate cheltuielile ocazionate de procedura. Inclusiv onorariul avocatului creditorului!

Scris de: Adina A.STANCU - R.SAVALIUC | pdf | print

1 August 2011 15:36
Vizualizari: 24590

Prin modificarile aduse la Legea nr. 151/2011 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 144/2007 pentru modificarea alin. (1) al art. 37 din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, debitorii ajung in situatia de a scoate bani pentru orice, ei platind si onorariul creditorului si alte cheltuieli ocazionate de executarea silita. Cu alte cuvinte, executat, si cu banul luat. Ne intrebam, insa, din ce? Sunt multe voci care sustin ca astfel de datorii vor ajunge sa fie un bolovan de gatul debitorului, care dupa ce nu a mai avut cumva plateasca datoriile ajungand in situatia executarii silite, mai este nevoit sa plateasca o lista intreaga de cheltuieli cu propria-i executare, inclusiv onorariul avocatului creditorului.


Recent, a intrat in vigoare Legea care a aprobat OUG nr. 144/2007 pentru modificarea alin. (1) al art. 37 din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, prin care s-au adus modificari si completari cu privire la modul de calcul al onorariilor maximale ale executorilor judecatoresti, precum si alte modificari care perfectioneaza reglementarile existente pana in prezent. Noua lege precizeaza ca executorii judecatoresti isi indeplinesc atributiile in circumscriptia curtii de apel in raza careia se afla judecatoria pe langa care functioneaza, daca prin lege nu se dispune altfel. In circumscriptia unei judecatorii pot functiona unul sau mai multe birouri de executori judecatoresti, a caror competenta se intinde pe tot cuprinsul curtii de apel in a carei raza teritoriala se afla judecatoria.

In noua lege se precizeaza si onorariile maximale datorate executorilor judecatoresti. Ca atare, pentru creantele in valoare de pana la 50.000 lei inclusiv, se mentin neschimbate dispozitiile care prevad ca onorariul maxim este de 10% din suma reprezentand valoarea creantei ce face obiectul executarii silite. Pentru creantele in valoare de peste 50.000 lei, dar pana la 80.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 5.000 lei plus un procent de pana la 3% din suma ce depaseste 50.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite. Pentru creantele in valoare de peste 80.000 lei, dar pana la 100.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 5.900 lei plus un procent de pana la 2% din suma ce depaseste 80.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;

Pentru creantele in valoare de peste 100.000 lei, onorariul maxim este de 6.300 lei plus un procent de pana la 1% din suma ce depaseste 100.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite.

Pana in prezent, Legea nr. 188/2000 prevedea ca onorariile datorate executorilor se calculeaza adaugand la cuantumul stabilit de lege un procent de fix 3%, 2% si 1% din suma care depaseste pragul de 50.000 lei, 80.000 lei, respectiv 100.000 lei.

Legea introduce noi precizari cu privire la cheltuielile de executare

Cheltuielile ocazionate de efectuarea executarii silite sunt in sarcina debitorului urmarit, cu exceptia cazului in care creditorul a renuntat la executare, situatie in care vor fi suportate de acesta, sau daca prin lege se prevede altfel.

Debitorul va fi tinut sa suporte cheltuielile de executare stabilite sau, dupa caz, efectuate dupa inregistrarea cererii de executare si pana la data realizarii obligatiei stabilite in titlul executoriu, chiar daca el a executat-o de bunavoie. Cu toate acestea, in cazul in care debitorul, somat sa isi indeplineasca obligatia, a executat-o de indata sau in termenul acordat de lege, el nu va fi tinut sa suporte decat cheltuielile pentru actele de executare efectiv indeplinite, precum si onorariul executorului judecatoresc si, daca este cazul, al avocatului creditorului, proportional cu activitatea depusa de acestia.

Sunt considerate cheltuieli de executare:
- taxele de timbru necesare declansarii executarii silite;
- onorariul executorului judecatoresc, stabilit potrivit legii;
- onorariul avocatului, in faza de executare silita;
- onorariul expertului si al interpretului;
- cheltuielile efectuate cu ocazia publicitatii procedurii de executare silita si cu efectuarea altor acte de executare silita;
- cheltuielile de transport;
- alte cheltuieli prevazute de lege ori necesare desfasurarii executarii silite.

In atare conditii, se pare ca e din ce in ce mai bine sa devii executor judecatoresc, pentru ca debitorul este cel care plateste cam tot. Mai putin berea de la crasma de langa casa! Sau poate si pe-aia...

Comentarii

# maxu08 date 1 August 2011 17:21 +6

si pina acum nu era la fel? scria undeva ca aceste cheltuieli nu erau recuperabile in cadrul executarii silite?  daca debitorul vrea sa scape de aceste costuri cine il impiedica sa respecte de buna voie prevederile sentintei judecatoresti? prima varianta este executarea voluntara a sentintei si nu executarea. 

# cetateanul date 1 August 2011 19:19 +3

si pana acum nu era la fel?

# avocatB date 1 August 2011 19:54 -1

Inca o modificare a legii pentru bunastarea castei executorilor judecatoresti :lol:  legii de tip mafiot :-x

# neamtu date 1 August 2011 22:38 -1

hotie portocalie. se pregatesc banditii sa puna mana pe averi.dar noi cand o sa avem curaj sa facem ceva cu acesti banditi ?

# hotie portocalie date 2 August 2011 10:52 0

Începînd din această toamnă, Anca Boagiu va băga în sutienul Elenei Udrea aproximativ 25 de milioane de euro. Banii reprezintă valoarea terenurilor care sînt proprietate a cuplului Udrea – Cocoş şi urmează a fi expropriate de-a lungul ultimului tronson al Autostrăzii Soarelui. În perioada 2001-2006, cei doi au achiziţionat, prin intermediul unor firme sau al unor interpuşi, mai multe sute de hectare de teren arabil pe viitorul traseu al autostrăzii, între localităţile Cernavodă, Medgidia şi Basarabi. Terenurile, cumpărate la preţuri de nimic, vor fi cedate statului sub formă de expropriere în folos public, pentru o sumă pe care surse din Ministerul Transporturilor o estimează la circa 25 de milioane de euro.

# avocatTM date 2 August 2011 16:31 +2

nimic nou sub soare si pana acum era la fel, toate cheltuielile privind executarea silita erau suportate integral de catre debitor, ceea ce dealtfel este perfect normal si firesc intrucat intierea procedurii de executare silita genereaza creditorului mai multe costuri pe care acesta le achita de regula la inceperea procedurii de executare silita.

# avocat B date 2 August 2011 19:38 -1

iete fleosc! niste hoti care te lasa fara piele pe tine!

# justitie ?! date 5 August 2011 16:16 +2

Citesc posturile unor persoane, ce este mai grav ca sunt si avocati printre ei, care chiar cred ca "niste hoti te lasa fara piele". Stau si va intreb stimati avocati, si nu numai, acesti oameni care ajung in executare silita, ei de ce nu sunt hoti ? Adica executorii care recupereaza banii necuveniti, furati, sa-i spuneti cum vreti, sunt hotii, iar debitorii trebuie protejati ? Dar ce parere aveti atunci, unde este corectitudinea, daca un om munceste de dimineata pana noatea tarziu si abia isi achita facturile, iar derbedei astia (debitorii) fura de unde pot, profita de increderea oamenilor, si o duc bine mersi. Masini, concedii, din banii furati a unor oameni onesti. In alta ordine de idei, executorul nu face altceva decat sa puna in executare sentinta pronuntata de Instanta. Una peste alta, unde traim daca in continuare debitorii trebuie aparati !? As fi curios cum ati comenta daca ati imprumuta cuiva si acea persoana v-ar lasa cu fundul gol.

# SocrateS date 7 August 2011 11:55 +4

cit se poate de corect! nu inteleg mirarea cu privire la cheltuielile de executare! ai pierdut procesul? plateste...oricum daunele acordate aici sunt minore fata de alte tari!ti se incalca un drept,ajungi in instanta,cistigi procesul si apoi stai sa te rogi de debitor? nu este normal. sa respectam legea,sa ne respectam pe noi ca oameni si nu mai ajungem prin tribunale :) :-*

# vio date 12 May 2012 23:08 +1

Nu toti debitorii sunt derbedei.Sunt oameni care nu au avut bani de chirie si niste derbedei de patroni le ia si pielea de pe ei pentru niste conditii insalubre.Ce sa-i iei omului aceluia?El n-a fost un oportunist,n-are tupeu si a ramas in urma.Dar tu ,care n-aveai cum sa strangi atata avere,de ce ti-ai pierdut omenia?Toti muncim,de ce nu ne imbogatim?Pentru ca nu furam.Nu exista bogat in Romania fara a fi hot.Legile sunt facute dupa interesul hotilor.Zicea bine Cosbuc:"Cand nu vom mai putea rabda/Cand foamea ne va rascula/Hristosi sa fiti,nu veti scapa nici in mormant".Amin

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2024 – Inculpat de DNA, abandonat de PNL

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva