1 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AGENTA DNA SCAPATA DE PUSCARIE – Judecatoarele ICCJ Leontina Serban, Simona Encean si Mirela Sorina Popescu au mentinut condamnarea la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru trafic de influenta a avocatei Adriana Dascalu, care a denuntat-o pe judecatoarea Veronica Cirstoiu de la CAB si a turnat alti judecatori. Verdictul este ciudat in conditiile in care, in trecut, Dascalu a fost condamnata tot pentru trafic de influenta. Sa fie o rasplata pentru turnatorie? (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

25 September 2014 16:38
Vizualizari: 5651

Verdict extrem de ciudat in cazul avocatei Adriana Dascalu, cea care a denuntat-o pe judecatoarea Veronica Cirstoiu de la CAB la DNA si care invocat, fara temei, in diverse discutii cu alti infractori numele a zeci de judecatori, a caror imagine a fost pur si simplu murdarita prin mentionarea lor in rechizitoriul DNA. Adriana Dascalu (foto) a fost condamnata joi, 25 septembrie 2014, la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru trafic de influenta, in dosarul disjuns din cel al judecatoarei Veronica Cirstoiu. Mai exact, completul ICCJ format din judecatoarele Leontina Serban, Simona Encean a mentinut sentinta Curtii de Apel Constanta din 8 mai 2014.


Adriana Dascalu a primit inchisoare cu suspendare, desi in trecut a mai fost condamnata tot pentru trafic de influenta

Avocata Adriana Dascalu, trimisa in judecata alaturi de Veronica Cirstoiu, a scapat de puscarie desi in anul 2008 a fost condamnata la 1 an de inchisoare cu suspendare tot pentru o infractiune de trafic de influenta. Evident se poate invoca faptul ca intre timp a intervenit reabilitarea si astfel nu arv putea fi vorba despre recidicva, in sensul legii penale. Totusi, chiar si asa este inexplicabil cum s-a putut da o condamnare cu suspendare unei persoane care iata poate fi considerata o traficanta de influenta de meserie, in conditiile in care a suferit doua condamnari pentru aceasta infractiune. Ne intrebam astfel: nu cumva este vorba despre o raspltata pentru serviciile pe care Adriana Dascalu le-a adus DNA? Caci in jurul delatiunilor sale a fost construit intregul caz in care judecatoarea Veronica Cirstoiu a fost acuzata ca a primit spaga 600.000 de euro din partea lui Dinel Staicu.

Dupa cum Lumeajustitiei.ro a dezvaluit, dosarul instrumentat de procurorii Florentina Mirica si Viorel Cerbu este unul extrem de subtire, neexistand nici macar o interceptare cu Veronica Cirstoiu, ca sa nu mai vorbim despre vreun flagrant, ci doar discutii intre Adriana Dascalu, Dinel Staicu si alti infractori, in care sunt mentionate numele judecatoarei Cirstoiu si ale altor magistrati. Chiar si asa insa, Veronica Cirstoiu a fost tinuta in arest preventiv timp de un an, fiind eliberata recent.

Revenind la dosarul Adrianei Dascalu, in aceeasi cauza Inalta Curte a dispus condamnarea afaceristului Dinel Staicu la 5 ani de inchisoare. De mentionat este ca procesul Veronicai Cirstoiu si a fiului acesteia Florin Cergan, trimisi in judecata de DNA alaturi de Adriana Dascalu, Dinel Staicu si alti inculpati, se afla in continuare in faza de fond la Curtea de Apel Constanta

Prezentam minuta Inaltei Curti:

Admite apelul declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta si de inculpatii Zgabei Giorgel si Dascalu Adriana impotriva sentintei penale nr.74/P din data de 8 mai 2014 pronuntata in dosarul nr.7596/2/2013 de Curtea de Apel Constanta – Sectia penala si pentru cauze penale cu minori si de familie.

Desfiinteaza in parte sentinta penala apelata si, rejudecand:

Descontopeste pedeapsa aplicata inculpatului Staicu (fost Nitu) Dinel in pedepsele componente pe care le repune in individualitatea lor. Majoreaza pedeapsa aplicata inculpatului Staicu (fost Nitu) Dinel pentru infractiunea de cumparare de influenta prev. de art.6/1 alin.1 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.5 Cod penal si art.374 coroborat cu art.396 alin.10 Cod procedura penala de la 3 ani si 4 luni inchisoare la 5 ani inchisoare. In temeiul art.33 lit.a rap. la art.34 lit.b Cod penal anterior contopeste pedeapsa de 5 ani inchisoare aplicata prin prezenta hotarare cu pedeapsa de 3 ani si 4 luni inchisoare aplicata pentru infractiunea de dare de mita prev. de art.255 Cod penal anterior cu aplicarea art.5 Cod penal si art.374 coroborat cu art.396 alin.10 Cod procedura penala, urmand ca inculpatul Staicu (fost Nitu) Dinel sa execute pedeapsa cea mai grea de 5 ani inchisoare. In temeiul art.71 alin.2 Cod penal anterior interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal anterior cu aplicarea art.12 din Legea nr.187/2012. In temeiul art.424 Cod procedura penala deduce din pedepsa aplicata inculpatului Staicu (fost Nitu) Dinel durata arestului preventiv de la 13.08.2013 la zi.

Descontopeste pedeapsa aplicata inculpatei Popescu Carmen Ioana in pedepsele componente pe care le repune in individualitatea lor. Majoreaza pedeapsa aplicata inculpatei Popescu Carmen Ioana pentru complicitate la infractiunea de dare de mita prev. de art.26 raportat la art.255 Cod penal anterior cu aplicarea art.5 Cod penal si art.374 coroborat cu art.396 alin.10 Cod procedura penala de la 1 an si 2 luni inchisoare la 2 ani inchisoare. Majoreaza pedeapsa aplicata aceleiasi inculpate pentru complicitate la infractiunea de cumparare de influenta prev. de art.26 Cod penal anterior raportat la art.6/1 alin.1 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.5 Cod penal si art.374 coroborat cu art.396 alin.10 Cod procedura penala de la 1 an si 4 luni inchisoare la 2 ani si 6 luni inchisoare. In temeiul art.33 lit.a rap. la art.34 lit.b Cod penal anterior contopeste pedepsele de 2 ani inchisoare si respectiv de 2 ani si 6 luni inchisoare aplicate prin prezenta hotarare cu pedeapsa de 1 an inchisoare aplicata pentru participatie improprie la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata prev. de art.31 alin.2 rap. la art.290 Cod penal anterior cu aplicarea art.5 Cod penal si art.374 coroborat cu art.396 alin.10 Cod procedura penala, urmand ca inculpata Popescu Carmen Ioana sa execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani si 6 luni inchisoare. In temeiul art.71 alin.2 Cod penal anterior interzice inculpatei exercitiul drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal anterior cu aplicarea art.12 din Legea nr.187/2012. In temeiul art.424 Cod procedura penala deduce din pedepsa aplicata inculpatei Popescu Carmen Ioana durata arestului preventiv de la 13.08.2013 la zi.

Inlatura aplicarea dispozitiilor prev. de art.386 Cod procedura penala privind schimbarea incadrarii juridice pentru inculpatul Zgabei Giorgel. In temeiul art.26 rap. la art. 257 alin.1 Cod penal anterior coroborat cu art.6 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.5 Cod penal si art.374 coroborat cu art.396 alin.10 Cod procedura penala condamna pe inculpatul Zgabei Giorgel la pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru complicitate la infractiunea de trafic de influenta. In temeiul art.86/1Cod penal anterior suspenda executarea pedepsei sub supraveghere pe un termen de incercare de 4 ani conform art.86/2 Cod penal anterior. In temeiul art.86/3 alin.1 Cod penal anterior dispune ca pe durata termenului de incercare, inculpatul Zgabei Giorgel sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere: a) sa se prezinte la datele fixate la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti; b) sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea, c) sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca, d) sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta. Atrage atentia inculpatului Zgabei Giorgel asupra dispozitiilor prev. de art.86/4 Cod penal anterior privind revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere. In temeiul art.71 alin.2 Cod penal anterior interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal anterior cu aplicarea art.12 din Legea nr.187/2012. in temeiul art.71 alin.5 Cod penal anterior, pe durata suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii, suspenda executarea pedepselor accesorii.

Inlatura dispozitia privind confiscarea in temeiul art.19 din Legea nr.78/2000 a sumei de 700 euro de la inculpata Dascalu Adriana. Constata ca inculpata Dascalu Adriana a consemnat la CEC Bank- Unitatea Sala Palatului suma de 10 000 euro cu chitanta seria TA nr.3261896 din data de 12.09.2014 si suma de 22.000 lei cu chitanta seria TA nr. 3261887 din data de 11.09.2014.

Mentine celelalte dispozitii ale sentintei atacate.

Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de inculpatii Staicu (fost Nutu) Dinel, Staicu Marian si Popescu Carmen Ioana.

Obliga inculpatii Staicu (fost Nutu) Dinel, Staicu Marian si Popescu Carmen Ioana la plata sumei de cate 300 lei cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de cate 100 lei, reprezentand onorariul partial cuvenit aparatorilor desemnati din oficiu, se avanseaza din fondul Ministerului Justitiei. Onorariul partial in suma de 100 lei cuvenit avocatului desemnat din oficiu pentru inculpata Dascalu Adriana si onorariul in cuantum de 400 lei cuvenit avocatului desemnat din oficiu pentru inculpatul Zgabei Giorgel se platesc din fondul Ministerului Justitiei.
Cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea apelului promovat de Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta, inculpatii Zgabei Giorgel si Dascalu Adriana raman in sarcina statului.

Definitiva”.

Iata pedepsele initiale aplicate de Curtea de Apel Constanta:

Dinel Staicu3 ani si 4 luni de inchisoare cu executare, pentru dare de mita si cumparare de influenta;

Carmen Ioana Popescu1 an si 4 luni de inchisoare cu executare, pentru complicitate la cumparare de influenta, complicitate la dare de mita si participatie improprie la infractiunea de „fals in inscrisuri sub semnatura privata”;

Marian Staicu3 ani de inchisoare cu suspendare, pentru cumparare de influenta, complicitate la cumparare de influenta, instigare la participatie improprie la infractiunea de „fals in inscrisuri sub semnatura privata” si complicitate la dare de mita;

Adriana Dascalu3 ani de inchisoare cu suspendare, pentru 6 infractiuni de trafic de influenta,complicitate la luare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata;

Giorgel Zgabei2 ani de inchisoare cu suspendare, pentru complicitate la trafic de influenta;

Acuzatiile DNA

Procurorii DNA Viorel Cerbu si Florentina Mirica au dispus trimiterea in judecata, printr-un rechizitoiu confirmat de seful Sectiei a I-a, procurorul Gheorghe Popovici, a judecatoarei Veronica Cirstoiu de la Curtea de Apel Bucuresti, aflata in stare de arest preventiv de 9 luni, sub acuzatia de luare de mita, complicitate la trafic de influenta, instigare la spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata. In acelasi dosar, a mai fost trimis in judecata si fiul acesteia, Florin Cergan, acuzat de complicitate la infractiunea de trafic de influenta, dar si omul de afaceri Dinel Staicu, pentru dare de mita. Procurorii sustin ca Dinel Staicu i-ar fi dat judecatoarei Cirstoiu, prin intermediul avocatei Adriana Dascalu o suma incerta sub aspectul cuantumului, de aproximativ 630.000 euro. In schimbul acestor bani, pretind procurorii, judecatoarea Veronica Cirstoiu trebuia sa pronute o solutie de admitere a contestatiei in anulare formulate de Dinel Staicu in dosarul privind fraudarea Bancii Internationale a Religiilor, in care acesta fusese condamnat, la fond, de TMB, la 7 ani de inchisoare.

Comentarii

# ivan date 25 September 2014 16:34 +2

Uite asta da colaborare :lol:

# outsider date 25 September 2014 21:12 0

Era o promisiune că nu se mai merge pe suspendare...

# opinie separata date 26 September 2014 00:47 +2

Nu vad nimic nelalocul lui sa torni un nemernic la DNA. Pentru faptul ca ne scapa de Carstoiu si de celelalte doua parasute (sper ca si de ele), care in dispretul (si paguba) intregii societati au incercat sa-l scape pe Staicu de fraudarea unei banci, merita chiar achitata. In Franta sau Germania, daca pronunti o hotarare in dispretul legii esti zburat in puscarie in secunda doi... fara sa te scremi sa dovedesti darea si luarea de mita ... ci pe solutia tembela, care pricepe si un student de anul trei ca e coruptie pe fata ...

# opinie separata date 26 September 2014 00:56 +3

Unui judecator de curte de apel nu poti sa-i retii atenuanta prostiei, asa ca ramane doar coruptia.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.04.2024 – Judecatoare trimisa la control psihiatric

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva