26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FINAL SHOW - La ultimul termen din procesul ex-membrului CSM Adrian Toni Neacsu, ICCJ il va audia pe destinatarul mesajelor cu "4-pezi" ale Oanei Haineala. Dupa pledoariile finale ale avocatilor, Completul condus de judecatorul Ionut Matei decide daca il achita pe Neacsu si in apel

Scris de: E.D. | pdf | print

1 March 2015 12:07
Vizualizari: 4050

Procesul in care Adrian Toni Neacsu (foto) este judecat pentru acuzatia ca ar fi falsificat foi colective de prezenta si cereri pentru plata cheltuielilor de diurna de detasare este foarte aproape de final. Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie prezidat de judecatorul Ionut Matei din care mai fac parte si judecatorii Simona Daniela Encean, Florentina Dragomir, Lucia Tatiana Rog si Alina Ioana Ilie a stabilit ca ultimul termen din acest dosar va avea loc in data de 9 martie 2015.


La acesta data, judecatorii supremi vor proceda la audierea ultimului martor, vicepresedintele CSM Bogdan Gabor, destinatarul mesajelor cu "4-pezi" trimise de Oana Haineala in care spunea cum sa se voteze in Plen si descoperite de fostul sofer din CSM Angel Rosca. La acelasi termen din 9 martie 2015, Inalta Curte va asculta si pledoariile finale ale avocatilor apararii. Cel mai probabil, asa cum practica ne-a aratat, judecatorii nu se vor pronunta in aceeasi zi. Trebuie amintit ca si la fond, Completul de 3 al ICCJ format din judecatorii Sandel Macavei, Maricela Cobzariu si Sofica Dumitrascu au pronuntat hotararea dupa doua amanari.

Adrian Toni Neacsu a fost achitat la fond in baza art. 16 lit. b din NCP - fapta nu este prevazuta de legea penala

Decizia finala a Completului de 5 al ICCJ este cu atat mai asteptata cu cat trei judecatori ai Inaltei Curti au decis la fond ca Adrian Toni Neacsu trebuie sa fie achitat, la fel ca si fostul sau sofer Angel Rosca, la randul lui inculpat in dosar. Achitarea lui Adrian Toni Neascu de la fond s-a facut in baza articolului 17 alin. 2 din Codul de procedura penala, raportat la articolul 16 litera b din Codul de procedura penala.

Potrivit articolului 17, alin.2, “in cursul judecatii actiunea penala se stinge prin ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de condamnare, renuntare la aplicarea pedepsei, amanarea aplicarii pedepsei, achitare sau incetare a procesului penal”.

Iar articolul 16, lit. b) "fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege".

Odata cu Hotararea Completului de 5 al ICCJ se va decide si soarta fostului judecator Adrian Toni Neacsu, scos pe tusa de procurorii DNA intr-o perioada in care Neacsu, in calitatea sa de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, era vazut ca un ghimpe in coasta conducerii institutiei din anul 2012.

Nu doar din prisma calitatii sale de judecator si membru CSM, dar si din punct de vedere al relatiilor tensionate din Consiliu, dosarul lui Toni Neacsu a fost un spectacol. Incepand cu percheziile nocturne intr-o zi de duminica ale procurorilor la sediul CSM in biroul fostului membru CSM, continuand cu dezvaluirea ca Neacsu a fost monitorizat de serviciile specializare in culegerea si prelucrarea informatiilor, cu SMS-urile prezentate de Lumeajustitiei.ro de pe telefonul ex-soferului lui Neacsu, Angel Rosca, cu actiunile depuse la parchet de ex-presedintele CSM, Oana Haineala, cu audierile pe banda ale tuturor membrilor CSM, culminand cu suspendarea de catre CSM din magistratura a lui Neascu si finalizand cu demisia sa din functia de judecator si intrarea in avocatura.

Adrian Toni Neacsu a fost trimis in judecata in 2013, procurorii DNA acuzandu-l de abuz in serviciu. Mai exact, DNA sustinea ca Neacsu ar fi falsificat documente justificative si ar fi incasat in baza acestora suma de 66.942 lei, reprezentand venituri din salarii si drepturi asociate aferente unui numar de 48 de zile in care a absentat nemotivat de la serviciu.

Comentarii

# Ina date 1 March 2015 18:45 +8

Este tare urat ce i se întâmpla acestui domn Neacșu. Nu exista limita?

# dragoș date 1 March 2015 22:02 +6

Așa se întâmplă în republica noastră când devii incomod. Nu e frumos ce spun dar vreau să se întâmple la cât mai mulți că poate așa o da Domnul și nația asta inertă se va trezi. Tagma asta inconștientă a judecătorilor care consfințesc abuzuri , pt că în final ei le consfințesc. Unde e răspunderea materială a dumnezeilor? Câte victime  mai face sistemul? Vreau răspunderea materială a JUDECĂTORULUI! 

# popescu date 2 March 2015 23:10 +1

Iertati-mă,d-le Dragoş,dar nu ştiti despre ce vorbiţi! Daca sunteţi de buna- credinţă aţi incerca sa va informaţi inainte de a face aprecieri pur gratuite!Dumneavosatra in toata viata pentru ce ati raspuns material? Un mic indiciu:raspunderea materiala este o raspundere in dreptul municii,iar intre judecator si instanta nu exista raport de muncă! Cu ganduri bune!

# jean date 4 March 2015 12:23 -3

măi, dragă, dacă este să fie răspundere materială, dar să fie și asigurări de malpraxis, ok? pe înțelesul tău, care vrei să lași judecătorii săraci,... dacă va răspunde material, atunci să se implementeze și un sistem de asigurare obligatorie. Cu stimă

# caragiale date 6 March 2015 12:56 0

Sper ca domnul BOGDAN GABOR sa aiba CAP si COLOANA VERTEBRALA in data de 9 martie cand va fi audiat.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva