26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SCLAVAGISM IN INSTANTE – Grefierii se revolta dupa ce au primit noi sarcini, pe aceiasi bani. Federatia Nationala Sindicala Projust cere explicatii CSM, ca urmare a noilor prevederi potrivit carora grefierii „tehnoredacteaza lucrarile si hotararile judecatoresti si proiecte de hotarari”: „Ar trebui sa implice o reducere a salarizarii magistratilor (urmare a reducerii activitatii), fondurile disponibile urmand a fi dirijate catre grefierii ce preiau aceste atributii” (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

11 January 2016 15:44
Vizualizari: 22528

Grefierii vor avea sarcini noi, pe care vor trebui sa le indeplineasca pe aceiasi bani. Mai exact, grefierii acuza ca vor trebui sa tehnoredacteze de acum si hotararile judecatoresti, asemenea magistratilor asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu diferenta ca gradul de salarizare nu va fi la fel precum in cazul celor din urma. Obligatia este prevazuta de noul Regulament de ordine interioara al instantelor, adoptat de CSM in data de 17 decembrie 2015 si publicat in Monitorul Oficial in 28 decembrie 2015.

Art. 53 alin. 1 lit. h) din acest nou regulament prevede ca:

Grefierul care participa la sedinta de judecata are urmatoarele atributii: (...) tehnoredacteaza lucrarile repartizate de conducerea instantei si hotararile judecatoresti, iar la solicitarea membrilor completului de judecata si sub indrumarea acestora, si proiecte de hotarari, pe baza modelului dat de acestia; hotararile vor cuprinde, in final, initialele redactorului, ale tehnoredactorului, data tehnoredactarii si numarul de exemplare; la instantele de control judiciar se trece, in plus, compunerea completului de judecata al instantei a carei hotarare este supusa controlului judiciar”.


Este o prevedere care va duce la incarcarea cu alte atributii a grefierilor, in conditiile in care volumul de munca al acestora este deja unul urias. Aceeasi prevedere va avea consecinte asupra duratei de munca a grefierilor, in prezent una de circa 10-12 ore zilnic, insa efectele vor fi resimtite si de catre justitiabili. Practic, exista riscul ca termenele de redactare a hotararilor judecatoresti sa nu poata fi respectate, din motive obiective, ceea ce inseamna ca justitiabilii vor astepta si mai mult sa intre in posesia acestora. Ca sa nu mai spunem ca, in mod automat, si calitatea hotararilor judecatoresti va avea de suferit.

Federatia Nationala Sindicala PROJUST: „Care sunt hotararile judecatoresti ce pot fi 'tehnoredactate' dupa model, cand se poate desfasura aceasta activitate, cum va fi ea cuantificata, ce reprezinta 'proiectul de hotarare' si care este contributia din salarizarea judecatorilor pe care o veti solicita ca Guvernul Romaniei sa o redirectioneze in folosul grefierilor ce motiveaza in locul acestora?”

In aceste conditii, Federatia Nationala Sindicala PROJUST, federatie reprezentativa national la nivel de ramura – justitie reprezentand interesele personalului auxiliar din instantele judecatoresti si parchetele de pe langa acestea, a trimis mai multe adrese catre Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justitiei si Ministerul Muncii, adrese atasate la finalul articolului. Federatia acuza ca noua obligatie incalca legislatia existenta, atrage atentia asupra pastrarii aceluiasi nivel de salarizare desi volumul de munca va creste si solicita CSM mai multe explicatii in ceea ce priveste noile prevederi.

Astfel, Federatia Nationala Sindicala PROJUST, condusa de Stefania Teleman (foto), grefier de sedinta la Curtea de Apel Bucuresti, alaturi de presedintii executivi Raducu Petcu si Lucian Alin Peresi, arata ca noile sarcini ar trebui sa implice in mod corelativ o reducere a salarizarii magistratilor, ca urmare a reducerii activitatii acestora, iar fondurile disponibile sa fie dirijate catre grefierii ce preiau aceste atributii. De asemenea, Federatia solicita CSM sa precizeze care este modalitatea in care aceasta noua sarcina de serviciu poate fi cuantificata, dar si care este contributia din salarizarea judecatorilor pe care Consiliul o va solicita Guvernului sa o redirectioneze in folosul grefierilor ce motiveaza in locul judecatorilor.

Prezentam adresa Federatiei Nationale Sindicale PROJUST trimisa CSM:

Subscrisa Federatia Nationala Sindicala PROJUST, federatie reprezentativa national la nivel de ramura – justitie reprezentand interesele personalului auxiliar din instantele judecatoresti si parchetele de pe langa acestea, va aduce la cunostinta urmatoarele:

La data de 28.12.2015, in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 970 a fost publicata Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 1375/2015 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti, regulament ce se aplica incepand cu acea data.

Cum una din modificarile aduse regulamentului este cea prevazuta de art. 53 lit. h, va solicitam sa ne comunicati in cel mai scurt timp posibil urmatoarele precizari:

1) in ceea ce priveste atributia prevazuta in prima teza 'tehnoredacteaza lucrarile repartizate de conducerea instantei si hotararile judecatoresti'.

Potrivit Dictionarului explicativ al limbii romane, a tehnoredacta inseamna 'A pregati din punct de vedere tehnic si grafic un manuscris inainte de trimiterea lui la tipar'. Prin urmare, aceasta atributie implica existenta unui manuscris, excluzand orice forma de dictare sau de adaugiri aduse acestuia ca urmare a unor dispozitii orale sau scrise.

Cum pentru normarea muncii grefierilor este necesar ca toate aceste 'manuscrise' sa fie pastrate in forma initiala, apreciem ca in privinta acestei atributii ar trebui specificata ca obligatie pastrarea de catre grefieri a tuturor documentelor cu acest titlu, iar lucrarile si hotararile judecatoresti sa reflecte exact manuscrisele inaintate.

Va solicitam sa ne comunicati daca, copii ale manuscriselor respective:

-pot fi inamanate presei, organizatiilor neguvernamentale sau altor persoane interesate (hotararea judecatoreasca fiind una cu caracter public, prin urmare si 'manuscrisul' acesteia este unul public);

-pot fi inamanate comisiilor de evaluare a activitatii profesionale a magistratilor pentru a fi avute in vedere la evaluarea magistratilor;

-pot fi folosite la sesizarea Inspectiei Judiciare in legatura cu modalitatea indeplinirii atributiilor de serviciu ale judecatorilor.

Apreciem ca, in buna sa credinta, Consiliul Superior al Magistraturii poate completa articolul 53 cu obligatia grefierilor de a pastra copii scanate ale documentelor in forma inaintata spre tehnoredactare.

2) Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat ca grefierii (indiferent de pregatirea acestira studii medii/superioare/superioare de specialitate) pot tehnoredacta proiecte de hotarari. Bineinteles 'pe baza modelului dat de completul de judecata si sub indrumarea acestuia'.

Trecand peste necunoasterea intelesului termenului a tehnoredacta, apreciem ca regulamentul este cel putin neclar, intrucat nu se precizeaza daca toate tipurile de hotarari judecatoresti pot fi 'tehnoredactate' de catre grefieri in locul judecatorilor.

De asemenea, nu se precizeaza cand poate fi facuta aceasta atributie de catre grefieri, in conditiile in care personalul auxiliar de specialitate are deja atributii ce depasesc cu mult programul de munca.

Precizam ca in forma actuala, judecatorii pot da ca atributie grefierilor redactarea 'pe baza modelului dat de completul de judecata si sub indrumarea acestuia' a tuturor hotararilor judecatoresti, ceea ce ar trebui sa implice in mod corelativ o reducere a salarizarii magistratilor (urmare a reducerii activitatii), fondurile disponibile urmand a fi dirijate catre grefierii ce preiau aceste atributii.

In contextul in care prin regulamentul de ordine interioara este stabilita aceasta noua atributie in sarcina grefierilor, va solicitam sa ne precizati care este modalitatea in care aceasta noua sarcina de serviciu poate fi cuantificata, in scopul evaluarii activitatii anuale a personalului auxiliar de specialitate, singura posibilitate fiind aceea de a retine ca autor al lucrarii respective grefierul care a intocmit-o, inclusiv prin efectuarea acestor mentiuni in aplicatia ECRIS.

De asemenea, apreciem ca termenul de 'proiecte de hotarari' este de asemenea neclar, neexistand un astfel de tip de act/document prevazut in vreun act normativ in vigoare, cu referire la hotararile judecatoresti, nespecificandu-se niciunde in regulament ce se intelege concret prin aceasta denumire.

Prin urmare, sintetizam:

Care sunt hotararile judecatoresti ce pot fi 'tehnoredactate' dupa model, cand se poate desfasura aceasta activitate, cum va fi ea cuantificata, ce reprezinta 'proiectul de hotarare' si care este contributia din salarizarea judecatorilor pe care o veti solicita ca Guvernul Romaniei sa o redirectioneze in folosul grefierilor ce motiveaza in locul acestora?”.

*Cititi aici adresele Federatiei Nationale Sindicale PROJUST trimise CSM, MJ si Ministerului Muncii

Comentarii

# xxl date 11 January 2016 16:15 -62

Asta e curata nesimtire. Cat are salariul un grefier cu studii superioare si care este in concret munca lui....Cu ce isi ocupa timpul de nu le mai ajunge programul de lucru .... Avem noi functii in instanté, judecatorul dactilograf şi grefierii plimbatori de dosare..... Toata lumea uita un lucru, justitia = judecatori iar restul sunt angajati sa ajute justitia. Fara judecatori restul nu inseamna nimic dar in Romania am inceput sa croim lucrurile dupa cum striga unii de tare.

# mihai date 11 January 2016 16:59 +35

De cand iti permiti tu sa faci aprecieri cu privire la munca altora, fara sa stii ce presupune? Habar n-ai de capul tau. Ia sa se normeze munca grefierului si sa vad atunci ce ai de comentat. Mi-e greata de astia ca tine :-x

# nuibai date 11 January 2016 17:14 +18

Aiurea. În ziua de azi toţi am uitat să mai scriem de mînă, pentru fă fiecare avem un computer acasă şi un laptop în geantă.Deci, orice judecător normal, cînd concepe o motivare, se aşează la computer. Şi-atunci, ce să mai scrie grefiera la moticarea judecătorului? Motivarea este suprema şi sublima ambiţie profesională a judecătorului; cum să i-o facă altcineva?

# nuibai date 11 January 2016 17:23 +32

Invers, ca o glumă colegială, eu făceam uneori şi partea grefierei din hotărîre, şi eram felicitat, în cadrul unei relaţii colegiale frumoase. A trata grefiera ca pe o sculă cu care îţi faci treaba este o mizerie. Dar nici aluzia Ştefaniei la salariul judecătorilor nu este de loc binevenită. Trebuie să căutăm împreună, judecători şi grefieri, idei şi soluţii pentru a institui relaţii frumoase, nu mizerii reciproce.

# xxx date 11 January 2016 20:45 +32

adevarul este ca grefierul  motiveaza, ajuta judecatorul foarte mult, dar sunt putini cei care apreciaza si recunosc acest aspect,  sunt o echipa, problema este ca volumul de munca, care este foarte mare si nu va mai fi timp pentru motivat, sicer aceasta este treaba judecatorului, el da minuta si el stie de ce a respins sau a admis o actiune, este explicatia lui de ce a dat aceea solutie si nu cred ca trebuie cineva sa faca acest lucuru in locul lui. Grefierii si asa au tot mai multe atributii, nu se poate face calitate atunci cand se cere cantitate, iar actul de judstitie trebuie sa fie suprem. din pacate se ia tot mai mult din sarcina judecatorilor si se pune pe spatele grefierilor. :sigh:

# Stefania Teleman date 11 January 2016 23:34 +14

Perfect adevarat ce spuneti! Insa grefierii carora li se fac lucrarile de catre judecator a fost, destul de probabil, recrutat in alte conditii decat cele de meritocratie si profesionalism. Iar responsabili pentru recrutarea in astfel de conditii nu poate fi imputata grefierilor. Cat despre gasirea optima a echipei judecator-grefier impartasim aceeasi opinie.

# mihai date 12 January 2016 11:27 +9

nuibai, va felicit pentru atitudinea dumneavoastra vizavi de grefier. Si eu am o relatie frumoasa cu judecatorul meu. Sunt de acord cu dvs. in ceea ce priveste salariul judecatorilor, insa probabil, acea apreciere vine ca un raspuns la frustrarea legitima a unor grefieri care sunt dispretuiti de judecatorii cu care lucreaza. Stiti ca exista judecatori care jignesc grefierii, sau care spun ca acestia iau salariul degeaba, in sensul ca nu fac mare lucru, asta in conditiile in care judecatorii se degreveaza abuziv de sarcinile ce le revin? Va felicit inca o data pentru atitudinea dvs. si va rog sa incurajati relatiile bazate pe buna-credinta dintre judecatori si grefieri.

# nuibai date 12 January 2016 21:04 +1

Scrie-mi în privat, la nihilsinegeo@yahoo.com . Telefonul meu este public: 0747/258.553 . Sînt şi rămîn convins că oamenii normali sînt majoritari în această ţară de păcat.

# mihai date 13 January 2016 20:04 0

Parca era "nihil sine deo".  :lol: 

# RODICA date 11 January 2016 18:01 +31

Domnule/Doamna xxl!  Daca ai avea curajul de a-ti asuma aceste neadevaruri, nu ai semna ~xxl~, dar probabil aceasta este masura necunoasterii si a nesimtirii pe care o arunci in spatele grefierilor. Habar nu ai in ce consta munca unui grefier, rigoarea si cunostintele pe care trebuie sa le acumulezi si sa le aplici mereu, noianul de atributii mereu sporite si termenele scurte in care trebuie sa le realizezi. Faptul ca grefierii ~ plimba dosare~ este departe de a fi o placere sau o ~ pauza~, ci doar una dintre atributiile care nu se regasesc in timpul alocat muncii. Realizarea tuturor atributiilor presupun cunostinte de specialitate , operare PC cu un program care se reinnoieste mereu, drumuri repetate si zilnice la judecatorul coordonator, iar sedintele si redactarea actelor specifice grefierului raman a fi realizate abia dupa programul de lucru. Inainte de a judeca, trebuie sa cunosti, dar asta ar insemna bun-simt, ori este clar ca iti lipseste!  

# ora 18:01 date 11 January 2016 20:49 -11

la ora 18:01 ce faceai? te preocupai de vreo sedinta? sau stateai cu ochii pe ~luju~?  rezulta ca la ora 16.00 ai plecat din instanta, ai ajuns acasa, ai mancat, ai deschis laptop-ul si ai inceput sa ~redactezi~ pe luju. Nu te supara, colega!  :P

# RODICA date 11 January 2016 23:26 +14

Se pare ca unii isi flutura frustrarile prin mesaje veninoase si mai au tupeul de a se numi ~colegi~ cu noi. La ora 18.01 eram acasa, nu importa din ce motive, iar articolul l-am citit absolut intamplator si m-au oripilat aceste mizerii. Frustrarile nasc monstri, iar cei formati deja... Mai bine ti-ai vedea de treburile tale, demonstreaza ca esti superior prin munca de o calitate superioara celui de grefier, nu prin rautati nedemne de un om. Calitatea de om nu se poate dobandi printr-o pozitie sociala, oricat ar fi de inalta. Rautatea se naste din frustrare, inferioritate si prostie, se stie! Demonstreaza-ti pretinsa superioritate prin competenta, nu prin a dispretui oamenii de care te folosesti!

# mihai date 12 January 2016 11:38 +1

Ba se supara si ma supar si eu. Ce vreti sa insinuati ? Care e problema ca era pe luju? Cu ce autoritate va permiteti sa intrebati asa ceva?

# MISU DENISOV date 12 January 2016 10:10 +7

Mi se pare mie sau XXL se uita mai multe la filme porno decat la ceea ce face un grefier.Va spun cu cea mai mare obiectivitate ca DA ,ceea ce face un grefier in ziua de azi este cu mult peste puterile lui vs a vs de cum este remunerat.Judecatorul are pretentia pana si cafeaua sa-i fie facuta de grefier.E adevarat ca nu toti judecatorii sunt la fel .Sa nu vorbim de specialistii IT , care primesc niste salarii nesimtite si de multe ori nu stiu sa rezolve o problema simpla la calculator ,decat daca ii ajuta alti IT-isti de la alta instanta. Prin urmare ceea ce li se cere suplimentar grefierilor este strigator la cer. In acest caz trebuie diminuate salariile judecatorilor (care oricum sunt foarte mari vs a vs de ceea ce fac) si majorate cele ale grefierilor.Eu merg la munca in fiecare sambata pentru a ajunge la zi cu dosarele.Si credeti-ma nu sunt fumator sau sau tragator de timp.

# DODI date 11 January 2016 18:37 +8

Este și ”normal” să se ia această măsură pentru că mare parte din judecători sunt ocupați cu punerea ordinelor primite de la sistem în articole de lege. Credeți că este așa de simplu să dai o sentință care se bate cap în cap cu legile, cu bunul simț și cu documentele de la dosar. Trebuie să faci exerciții îndelungate cu ochelarii de cal să accepți doar punctul de vedere al DNA și SRI.

# Alecsandra date 12 January 2016 12:42 +5

Si dupa pronuţarea acestor sentinte - care se bat cap în cap cum pot fi redactate de grefier, de unde ştie el ce s-a avut în vedere la pronunţare. Este inadmisibil ce se petrece în injustitia de azi. Am fost grefier 40 de ani dar nu a existat această debandadă care nu mai încetează ci se amplifică. Luminează-le Doamne mintea celor care gândesc cu altceva !

# daniela date 11 January 2016 19:22 +5

Acest xxl este un ..... As vrea sa vina doar o zi sa,,plimbe,, dosare.As mai vrea sa vad ce face un judecator fara grefier.asa cum doctorul nu face actul medical fara asistent, tot asa este si la noi.Cine nu cunoaste, sa taca!

# unul din lumea cea mare date 12 January 2016 01:33 0

ptr daniela// TE INSELI!!!!!! doctorul ii face lui pelinache ,,actul medical,, cind il cauta de ,,prost)tata,, fara asistent,eventual ,,ajutat,, de un elefant.((asta/i singurul comentariu pe care/l fac ,caci nu obisnuiesc sa ma bag in certurile de breasla)

# grefier date 11 January 2016 19:27 -5

Sunt grefier si muncesc foarte mult, intr-o instanta foarte mare, insa mi se pare cam exagerat ce vrea SindicatulAstaDeCareNuAmAuzitPanaAcumSaSePreocupeDeVreunDreptAlGrefierilor.  Cand se pune problema de pus mintea la contributie, e jale! Se lasa cu urlete si tipete!  Se putea propune foarte frumos marirea salariilor grefierilor, de exemplu. Pe de alta parte, art. 53 alin. 2 din noul ROIIJ dispune ca atributia de tehnoredactare poate fi indeplinita de grefieri care nu participa la sedinta de judecata. Vreti sa spuneti domnilor grefieri ca nu puteti sa motivati o sentinta prin care se perima cererea de chemare in judecata, sau o renuntare la judecata? Hai sa fim seriosi! Atunci de ce v-ati facut grefieri de sedinta? Ba chiar unii aveti numai studii medii, dar va impaunati ca sunteti mari grefieri de sedinta. Ha-ha! Acum se vede competenta!

# . date 11 January 2016 20:32 +8

ba da, pot motiva sentinte de partaj, de uzucapiuni, de divort, in penal camera preliminara si chiat judecata, succesiuni, revendicari, etc. mai vrei ? Da sa fiu platit pentru asta. Nu eu muncesc si altu ia banu. NU. Stiu dar nu fac pana nu sunt platit, E clar domnule grefier nevertebrat ?

# pentru un grefier cu vertebra date 11 January 2016 20:42 0

sincere felicitari ca poti motiva un partaj sau o uzucapiune, precum si o camera preliminara!  ;-)  atunci, roaga-l frumos pe Sindicat sa-ti mareasca salariul! Exact asta am spus si eu, dar probabil ca vertebra te-a impiedicat sa vezi ce am scris eu, ti-a stat vertebra in ochi! Nevertebratu!  :-*

# mihai date 12 January 2016 11:49 0

Subscriu acestui comentariu cu mentiunea ca grefierul care a generat celelalte replici nu este in stare sa discearna nuantele unei discutii, sa ma exprim elegant.

# Ana date 12 January 2016 17:07 +1

Si daca stiti atat de multe de ce nu ca faceti judecator? 

# Alt grefier date 11 January 2016 21:08 +16

Discutam despre principii sau ne punem fustele in cap? Daca ne referim la principii trebuie spus ca motivarea hotararii judecatoresti este atributul exclusiv al judecatorului, iar asta decurge din norme legale in vigoare, necontestate si neanulate. Din modalitea in care te referi la grefierilor se poate concluziona ca nu esti grefier. Sau ai fost adus de catre o persoana cu functie, caz in care principala ta atributie este "frecatul mentei" si sifonatul. Poate esti vreun grefier sef ales pentru grosimea si caldura buzelor cu care atingi anumite dosuri?!

# ale mele, ale mele, sarutari criminale! date 11 January 2016 21:57 -18

nu-mi place menta, e cam puternica! sifonul ma baloneaza! iar buzele mele, eheeei.........!  principiul e urmatorul: nu vrei sa fii grefier, la revedere! sunt altii care vor si care vor sa faca treaba buna

# mihai date 12 January 2016 12:00 +11

Aceasta replica este a unui judecator - daca nu vrei sa fii grefier, la revedere, sunt 100 care asteapta sa vina in locul tau. Eu spun ca ar trebui sa mai astepte pentru ca nimeni nu-mi face o favoare ca sunt grefier, deoarece am muncit sa ajung aici. Insa a fi grefier nu inseamna a munci in locul judecatorului.

# mamica ta date 13 January 2016 14:58 0

[quote name="grefier"]Sunt grefier si muncesc foarte mult, intr-o instanta foarte mare, insa mi se pare cam exagerat ce vrea SindicatulAstaDeCareNuAmAuzitPanaAcumSaSePreocupeDeVreunDreptAlGrefierilor.  Cand se pune problema de pus mintea la contributie, e jale! Se lasa cu urlete si tipete!  Se putea propune foarte frumos marirea salariilor grefierilor, de exemplu. Pe de alta parte, art. 53 alin. 2 din noul ROIIJ dispune ca atributia de tehnoredactare poate fi indeplinita de grefieri care nu participa la sedinta de judecata. Vreti sa spuneti domnilor grefieri ca nu puteti sa motivati o sentinta prin care se perima cererea de chemare in judecata, sau o renuntare la judecata? Hai sa fim seriosi! Atunci de ce v-ati facut grefieri de sedinta? Ba chiar unii aveti numai studii medii, dar va impaunati ca sunteti mari grefieri de sedinta. Ha-ha! Acum se vede competenta![/quote] Esti un mincinos. 

# FELICIA date 11 January 2016 19:33 +12

Hai să explic puțin ce este cu această TEHNOREDACTARE. Se pare că s-au gândit să legifereze și acest lucru. NU CREDEAM. Fiind grefieră-dactilograf până în 2009, la o judecătorie, acest lucru, de tehnoredactare, se făcea de către grefierul de ședință demult, nemaiexistând de ani mulți dactilografie (2004-2005 cam așa) eu rămânând cam singura dactilografă lăsată să fac tehno deoarece volumul de muncă a fost și cred că este ENORM DE MARE. O mare greșeală s-a făcut că a fost scos acest post de grefier-dactilograf, transformându-se în grefier, deoarece NICIODATĂ nu v a fi un volum mic de muncă într-o instanță. Un grefier de ședință are o muncă imensă, dar să mai și tehnoredacteze hotărâri judecătorești! Este o ABERAȚIE, existând maldăre de dosare într-o singură ședință de judecată. NU EXISTĂ MODEL de tehnoredactare, dosarele având spețe diferite, necesitând aplicarea unor legi diferite, deci -expunere a judecătorului-. Concluzia este ca un grefier de ședință nu poate să și tehnoredacteze. 

# Felicia date 11 January 2016 20:04 +11

Nu știu dacă îl pot numi proiect, însă citind astăzi despre grefieri, am rămas surprinsă că s-a legiferat până la urmă, ANUME: "CSM, ca urmare a noilor prevederi (Art. 53 alin. 1 lit. h) .. acest nou regulament prevede ca "Grefierul care participa la sedinta de judecata are urmatoarele atributii: (...) tehnoredacteaza lucrarile repartizate de conducerea instantei si hotararile judecatoresti, iar la solicitarea membrilor completului de judecata si sub indrumarea acestora, si proiecte de hotarari, pe baza modelului dat de acestia; TOATE ACESTEA LE EXECUTA GREFIERUL DACTILOGRAF CARE NU MAI EXISTA DE ANI BUNI. UN PROIECT REPREZENTÂND REINTRODUCEREA ACESTUI POST DE GREFIER DACTILOGRAF, deoarece in instanțe fiind un volum enorm de muncă. Mă întreb ce face grefierul de ședință mai întâi??!!

# drag sindicat date 11 January 2016 20:06 +8

Draga Sindicat, de ce nu propui infiintarea mult-trambitatului post de grefier judiciar, cu un salariu corespunzator? De ce nu propui, drag Sindicat, suplimentarea schemei de personal auxiliar? Se tot aminteste de ceva ani de grefierul judiciar! Ce ai facut, draga Sindicat, pana acum pentru infiintarea acestui post? 

# Stefania Teleman date 11 January 2016 21:19 +13

Propunerea sugerata fost facuta demult. De mai bine de 5 ani! Si cu salarizarea corespunzatoare! Cat despre majorarea schemelor, iar esti in erode! Schemele s-au marit, insa nu in masura in care sa acopere necesarul de personal. Acest lucru nu-l poate face sindicatul, nefiind factor de decizie!  De asemenea, nu sindicatul gestioneaza bug ethyl!Ai protestat vreodata pentru drepturile tale? Ai cunostinta de drepturile date prin dispozitii legale? Putem discuta oricat, insa lipsa unitatii breslei noastre constituie cel mai mare inamic. 

# stefania date 11 January 2016 22:08 -4

in orice instanta, sunt 2-3 grefieri (poate chiar mai multi) care fac tehno. O stii foarte bine asta! Ce judecator crezi tu ca va incredinta grefierului de sedinta motivarea unei hotarari? (chiar daca este prevazut in Regulament).  Alt aspect, nu prea am timp de proteste! Insa, hai sa incercam sa fim demni de functia pe care o avem! Ai vazut ce concurenta e la concursurile de intrare in profesie, nu descuraja pe cei care vor sa vina! Sub aspectul grefierului judiciar cred ca asta trebuia cerut MJ-ului. Eu iti urez succes in activitatea ta sindicala, numai sa nu-ti ocupe tot timpul lucrul asta. 

# Un coleg grefier date 11 January 2016 21:02 +11

Sunt de inteles noile reglementări ale R.O.I. de la art. 53 alin. 1 lit. h), avâd în vedere ca acest fenomen al tehnoredactării „după model” era împământenit în multe instante din ţara, în unele cazuri impus chiar de conducerile locale, în ideea de a reduce volumul uriaş de restanţe la motivări. Sunt total de acord cu poziţia respectabilului coleg „nuibai” şi chiar aşa..... NU-I BAI ca s-a reglementat ceva ce deja exista, dar E BAI atunci când vorbim de modul în care acetse texte au fost ticluite şi vor fi interpretate aceste prevederi de unii colegi magistraţi care nu dau un ban pe ceea ce înseamnă „Motivarea este suprema şi sublima ambiţie profesională a judecătorului”. Trebuie să recunoaştem ca îngrijărările grefierilor sunt întemeiate şi să recunoaştem din pacate că, există încă judecători care subminează suma valorilor ce fac exemplară şi elitistă tagma magistraţilor.

# Win date 11 January 2016 21:28 -20

Lumea de pe urma in RO ... grefierii propun de fapt desfiintarea scrisului pentru care exista meseria lor !!! 

# mihai date 12 January 2016 12:06 +6

Canta la alta masa, ca nu stii despre ce vorbesti.

# din lumea mare date 11 January 2016 21:30 -10

Redactarea unor hotarari dupa model ( si ma refer la chestiuni simple gen perimari, netimbrari etc) se practica oricum si era realizata fie de grefierul de sedinta fie de catre un alt grefier anume desemnat. Deci nu e nicio surpriza. Iar despre grefieri care sa motiveze dosare de genul succesiunilor,  revendicarilor, fond funciar, etc, hai sa fim seriosi nu cred ca se intampla asa ceva. Nu vad in primul rand grefierul care sa se incumete la asa ceva si nici judecatorul care sa-si puna semnatura pe ceva lucrat de un altul si pentru care raspunde. Oricum, neinspirata aceasta modificare a ROI-ului de natura a crea disensiuni intre cele doua categorii profesionale. Nu trebuie uitat insa ca remuneratia grefierilor , chiar si a celor cu studii medii ( si nu ma refer la cei debutanti) depaseste cu mult salariul unui alt bugetar , fiind de peste 3000 lei net, asa ca mi se pare usor lipsit de decenta sa pui problema in felul in care este expusa in acel inscris emanat de la sindicat.

# mihai date 12 January 2016 12:13 +4

Nu am nicio problema cu aceasta modificare. Eu oricum faceam aceasta munca si o fac cu placere pentru ca am o relatie foarte buna cu judecatorul meu. INSA, ce ne facem cu cei care nu sunt in aceeasi situatie, si asta din cauza judecatorului? O alta nuanta e aceea ca daca institui o atributie in plus, atunci acorda si dreptul salarial aferent. Discutia asta comporta multe aspecte ce nu pot fi detaliate intr-un comentariu.

# Un coleg grefier date 11 January 2016 22:59 +2

Sunt de inteles noile reglementări ale R.O.I. de la art. 53 alin. 1 lit. h), avâd în vedere ca acest fenomen al tehnoredactării „după model” era împământenit în multe instante din ţara, în unele cazuri impus chiar de conducerile locale, în ideea de a reduce volumul uriaş de restanţe la motivări. Sunt total de acord cu poziţia respectabilului coleg „nuibai” şi chiar aşa..... NU-I BAI ca s-a reglementat ceva ce deja exista, dar E BAI atunci când vorbim de modul în care acetse texte au fost ticluite şi vor fi interpretate aceste prevederi de unii colegi magistraţi care nu dau un ban pe ceea ce înseamnă „Motivarea este suprema şi sublima ambiţie profesională a judecătorului”. Trebuie să recunoaştem ca îngrijărările grefierilor sunt întemeiate şi să recunoaştem din pacate că, există încă judecători care subminează suma valorilor ce fac exemplară şi elitistă tagma magistraţilor.

# cristina date 11 January 2016 23:22 +15

@din lumea mare - salariul unui grefier nu depaseste cu mult salariul unui alt bugetar, avand in vedere, in primul rand, salariul minim pe economie. In al doilea rand "alt bugetar" nu efectueaza aceeasi munca nenormata a  grefierului "caracatita" si apoi nu are aceeasi  responsabilitate. De ce nu compari salariul unui magistrat cu al unui medic sau profesor?   Interventia Sindicatului o consider binevenita, deoarece, eu grefier nu "gandesc"  solutia este data de un judecator.Eu, poate as fi dat o alta solutie si atunci motivarea-tehnoredactarea  hotararii o fac asa cum gandesc eu.  Eu sunt platit  pentru o munca, judecatorul pentru alta munca, numai ca diferenta salariala este mare. Si cum juzilor li s-a parut ca ei nu ar trebui sa munceasca, deoarece ei "gandesc" :-* de ce nu ar face grefierul si  treaba lor. Cei care au intervenit sub diverse pseudonime nu sunt vertebrati...Judecatorul sa isi faca  treaba lui si sa isi motiveze singur solutia din dosar ca pentru asta este platit!!!!

# fostgrefier date 13 April 2016 03:37 0

Nu neg supraincarcarea grefierului de instanta, totusi afirm ca o leafa de 3 mii plus este un venit decent in comparatie cu ce castiga marea majoritate a romanilor sau daca ne referim doar la bugetari, fata de acestia. Iar responsabilitatea unui grefier nu poate depasi responsabilitatea unui medic sau importanta unui dascal. De fapt responsabilitatea si importanta unui medic sunt mai mari decat cele ale unui magistrat. Doar legile sunt facute cu susul in jos, intrucat interesul poarta fesul. Cine are minte de gandit, gandeste...

# grefier date 11 January 2016 23:49 +14

Nu vedeti ca au reusit sa ne asmuta unii impotriva celorlalti. De ce sa ia din salariul magistratilor, sa ne dea noua. Nu. Sa le dea si lor, dar sa ne mai dea si noua daca tot ne-au dat sarcini noi. Trebuie facut ceva cu privire la banii incasati din taxale judiciare de timbru ca acesti bani sa ajunga la MJ si nu la bugetele locale ale primariilor, In loc sa primim noi stimulente cum se proceda pe vremuri, ajung la cheremul unui primar care cine stie cum ii foloseste.  

# grefier date 12 January 2016 03:29 -3

Cunosc grefier care după şedinţa de judecată  redacta  hotărârile  este adevărat  în cauze având ca obiect: divorţ, pensii de întreţinere,perimări, renunţări la judecată,împăcări,acţiuni în constatare, plângeri  împotriva proceselor verbale, transformari amendă etc.- în penal - cereri de reabilitare. Dar  ca să  faci asta trebuie să iubeşti  meseria de grefier, şi să fii conştient că  totuşi  salariul este rezonabil - hai să fi serioşi.

# xxl date 12 January 2016 08:36 -5

Constat cu stupoare ca nu stiti ce inseamna redactare si tehnoredactare. Ce fel de grefieri sunteti?... mai ales cel cu "îngrijărările"!!!

# ptr.xxl date 12 January 2016 09:38 +3


Citeza pe xxl
Constat cu stupoare ca nu stiti ce inseamna redactare si tehnoredactare. Ce fel de grefieri sunteti?... mai ales cel cu "îngrijărările"!!!
cumva din greseala ai invatat sa citesti ? scrise ca grefierii REDACTEAZA hotararile. cu stupoare constat ca nu stii sa citesti...

# Un coleg grefier pentru X .. XXL date 14 January 2016 20:01 0

Domnule/doamnă xxl, nu înţeleg motivul pentru care plecaţi de la premisa ca nu se cunoaşte sensul cuvintelor „redactare” şi „tehnoredactare”. Textul de la art. 53 alin. 1 lit. h) R.O.I. prevede „tehnoredactează lucrările repartizate de conducerea instanţei” (nimic nou), dar „şi hotărârile judecătoreşti.” în integralitate, fără a se specifica altceva…toate hotărârile judecătoreşti (ACESTA ESTE ASPECTUL ÎNGRIJORĂTOR). Se conturează astfel ideea că o conducere locală a unei instanţe este în drept dispună ca toţi grefierii să „tehnoredacteze după model” toate hotărârile. Şi acum…, cu mâna pe inimă, să recunoaştem exact ce înseamnă „tehnoredactarea după model” şi să admitem faptul că nu există dosare identice astfel încât modelele să fie îndestulătoare sub toate aspectele.

# Un coleg grefier pentru X .. XXL date 14 January 2016 20:23 0

Domnule/doamnă xxl, nu înţeleg motivul pentru care plecaţi de la premisa ca nu se cunoaşte sensul cuvintelor „redactare” şi „tehnoredactare”. Textul de la art. 53 alin. 1 lit. h) R.O.I. prevede „tehnoredactează lucrările repartizate de conducerea instanţei” (nimic nou), dar „şi hotărârile judecătoreşti.” în integralitate, fără a se specifica altceva…toate hotărârile judecătoreşti (ACESTA ESTE ASPECTUL ÎNGRIJORĂTOR). Se conturează astfel ideea că o conducere locală a unei instanţe este în drept dispună ca toţi grefierii să „tehnoredacteze după model” toate hotărârile. Şi acum…, cu mâna pe inimă, să recunoaştem exact ce înseamnă „tehnoredactarea după model” şi să admitem faptul că nu există dosare identice astfel încât modelele să fie îndestulătoare sub toate aspectele.

# care e problema ? date 12 January 2016 08:55 +8

care e problema de fapt ? daca grefierii fac munca judecatorilor nu e normal ca unora sa li se mareasca retributiile iar celorlalti sa le scada ? nu sunt in sistem, dar asta e logic in orice economie de piata

# Gref date 12 January 2016 11:05 +8

O sa-ti aduc aminte Stefania ca instantele sunt po******te de pilosi incompetenti, sng/isti elitisti si cativa fraieri care-si rup oasele ca sa-i tina pe ceilalti. Tu te lupti pentru ultima categorie, asa ca e greu sa convingi neamurile celor din conducere ca trebuie sa faca un pic de treaba pe la serviciu si pe cei veniti de la sng ca intre teorie si practica e distanta mare. Sa-ti dea Dumnezeu sanatate si sa poti sa-i duci pe toti in spinare pentru un pic de demnitate. 

# MISU DENISOV date 12 January 2016 11:21 0

ASTEP PUBLICAREA MATERIALULUI SCRIS DE MINE.

# GREFIER date 12 January 2016 12:58 +16

Problema este că volumul de muncă la judecătoriile din municipii este copleşitor! Şedinţa de judecată în sine reprezintă poate 10% din activitatea unui grefier. Activitatea anterioară şedinţei şi după închiderea acesteia este imensă. Grefierii de şedinţă au atât de multe atribuţii încât, de ani buni, programul de 8 ore este total insuficient iar orele suplimentare, zilnice, sunt aproape imposibil de recuperat din cauza lipsei de personal. De ce credeţi că sunt atat de multe cazuri de îmbolnăviri printre grefierii de sedinţă...Sunt multe adevăruri dar şi mulţi care îşi spun părerea fără să aibă habar de munca grefier...

# un simplu grefier date 12 January 2016 13:07 +23

Stimati colegi, am impresia că exact problema care ne doare pe toţi este ignorată. TIMPUL, în care să faci toate aceste lucrări pe care le prevede regulamentul. De ce nu se sesizează nici unul dintre voi cu privire la timpul în care trebuie predate încheierile de şedinţă, conform prevederilor noului regulament în două zile - şi cei care au şedinţe de judecată vinerea, care le sunt cele 2 zile , de ce nu scrie nicăieri 2 ZILE LUCRĂTOARE?, De ce nu se face o normare a muncii de grefier, să se ia în calcul şi timpul alocat completării tuturor acelor cîmpuri - cerinţe din "super aplicatia ecris". de ce nimeni nu spune care este programul real de lucru al unui grefier, când ai in fiecare săptămână şedinţă de judecată cu 50 - 60 de dosare pe săptămână, face obligatoriu camera preliminară şi procedura prealabilă şi tehnoredeactează, să nu mai spunem că motivează hotărâri. Întrebaţi-vă dacă aceşti grefieri mai au viaţă socială sau de familie.

# Mihai date 12 January 2016 16:25 +8

Vad tot felul de comentarii legate de salariul de 3000 de ron al grefierilor. Voi realizati ca atunci cand ziceti ca e mare sau mic nu il comparati cu ce trebuie ? Adica 3000 de ron este mare in provincie, dar in orase mari precum Cluj sau Bucuresti este cel mult un salariu de subzistenta. Iar daca mai adaugam si munca infernala din instantele din marile orase, vs orasele mici, sau locatiile de unde se pleaca la ora 16..... Chiar nu renteaza, sa castigi 3000 de ron si sa lucrezi pana la ora 8, 9, 10 si sa vii si weekendurile. Si atributii in plus. Lol, eventual nu mai ajunga grefierii de loc acasa. PS Nu sunt grefier.

# parereamea date 13 April 2016 03:53 0

3000 lei salariu de subzistenta in Bucuresti??? Cred ca nu sti ce vorbesti. Inseamna ca in Bucuresti is strazile pline de morti de foame, adica toti aia care au venituri sub suma asta... Sa fim realisti! E drept ca un grefier de instanta munceste mult, mai mult decat unul de la parchet de cele mai multe ori dar nu intotdeauna, e drept ca adesea lucreaza peste program (si cel de la instanta si cel de la parchet - cunoastem din proprie experienta), dar si cand pleci cu vreo 3600 in zi de leafa e bine, ca ai de unde economisi o gramada de bani, de care sa te bucuri dupa pofta inimii in concedii (well, daca nu cumva ai darul betiei sau altele asemenea care-ti golesc portofelul). Dar, e drept ca tot omul vrea mai mult si mai mult...si mai mult... :-)

# ioana date 12 January 2016 17:06 +5

Ar fii corect să ne ocupăm de drepturile noastre , să apară statutul grefierului , iar munca grefierului să fie normată.

# grefier cu gandul la alte tari din UE date 12 January 2016 21:42 +10

Mi-ar placea sa ma trezesc dimineata, sa merg la instanta si sa vad cum o echipa de doi grefieri lucreaza pentru un complet. Cel cu studii superioare de specialitate sa intre in sedinte, sa redacteze incheierile, practicalele, sa preia o parte din atributiile judecatorului,  FIRESTE CU SALARIUL CORESPUNZATOR, iar cel cu studii medii sa emita citatiile, sa coasa, sa numeroteze, sa "plimbe" dosarele la judecator. STIU CA IMI VOI ATRAGE MULTE COMENTARII NEGATIVE SI FOARTE MULTI NU VOR FI DE ACORD CU CELE SCRISE, insă este dreptul meu de a-mi exprima viziunile asupra imbunatatirii activitatii in justitie. As vrea comentarii pro/contra argumentate, nu replici acide (SAU CUM VRETI VOI!)

# omul mort date 12 January 2016 21:42 +12

disperarea mea, ca şi grefier, este ca, şi aşa, îmi este foarte greu să fac faţă volumului de muncă. Am probleme de sănătate şi stau să mă gândesc de 10 ori înainte să mă programez la doctor, pentru că asta ar însemna să fiu nevoit să recuperez timpul "pierdut" ca să îmi văd de sănătate, în condiţiile în care şi aşa îmi este foarte greu să ţin pasul. Poate că am salariul de 3000 lei dar din aceştia o mare parte se duc pe taxi-uri...pentru că nu mai sunt în stare să stau în staţie la autobuz, pe doctori şi medicamente şi pe mâncare comandată la pachet. Cât timp am la dispoziţie acasă, mare parte efectiv zac. Aş prefera să am munca normată şi când sună sirena să trântesc uneltele şi să rup poarta iar acasă să nu mă mai gândesc că mi-au rămas nişte urgenţe de făcut a doua zi dimineaţă şi cu care ar trebui să încep.

# Rofica date 13 January 2016 20:12 +5

Din pacate tot mai multi dintre noi, grefierii, avem probleme de sanatate din cauza stresului,a orelor prea multe petrecute in fata calculatorului, peste program sau din  cauza presiunilor pe care le exercita asupra noastra unii judecatori pentru a le motiva hoararile. DA, DIN PACATE este adevarat ca motivam unor judecatori, chiar daca stim cu totii ca nu vor sa recunoasca acest lucru, si nu vorbesc doar de perimari sau renuntari la judecata, asa cum mentiona un binevoitor comentator, ci de tot felul de actiuni, pe care unii judecatori, in profesionalsmul lor, nu vor nici macar sa le citeasca si le semneaza "ca primarii". NU ESTE NORMAL  asa ceva, nu grefierii sunt cei care dau solutiile, deci nu cunosc argumentele judecatorului pentru a-i motiva decizia. Stau si ma intreb cum Dumnezeu au gandit cei din CSM cand au "proiectat" regulamentul.  Este injositor pentru functia inalta pe care o pretind si sub demnitatea lor pentrru a avea pretentia sa le faca grefierii proiectele de hotarari.

# grefier date 13 January 2016 20:25 +5

Pe mine nu ma intereseaza sa se diminueze salariul judecatorului, urmare a acestui nou Regulament, ci mai degraba CSM art fi trebuit sa propuna  largirea schemei de personal la instante, cu grefieri, care sa poata acoperi si aceste noi atributii puse in sarcina lor. Nu sa procedeze in mod "miseleste" la incarcarea acelorasi persoane. transferul obligatiei de redactare a hotararilor judecatoresti, fara a propune si modalitatea de remunerare, este in primul rand dovada lipsei de consideratie fata de tagma aceasta, apoi este dovada lipsei de profesionalism si de respect fata de statutul de magistrat.

# grefier date 13 January 2016 20:33 +2

Eu sper si cred ca adevaratii magistrati vor lua atitudine si vor sprijini dorinta noastra de a scoate din ROI aceste aberatii referitoare la redactarea hot. de catre grefieri. Inca mai sunt in sistem multi astfel de judecatori si sper sa nu se lase tarati in aceasta mocirla, numita ROI, care nu face decat sa-i umileasca.

# baubau date 15 January 2016 06:56 +1

Stati linistiti ca pe judecatori oricum nu-i intereseaza de grefieri. Decat daca sunt tinere si bune sau aratoase si planturoase. In rest domniii dumnezei au preocupari elitiste cum ar fi scotocirea pe net, constructia de case, furtul de motivari si plimbarile prin afara tarii s.a.m.d. Cunosc grefier care a fost pus sa faca curat chiar si la ****** ul juzilor , pentru ca acestia erau femei si nu se preta la munci dezgustatoare cum e curatenia. Si nu uitati programul flexibil - vin cand vreau, plec cand vreau. Comentezi, zbori cu jet!

# mihai date 15 January 2016 14:54 0

Si grefierul ala a facut curat??? Eu cred ca faceam revolutie daca eram in locul lui.

# Nico date 15 January 2016 21:08 0

Curatenie i/as fi facut doar daca ar fi facut si doamnele magistrat, la toaleta folosita de grefieri ! Dar chiar si atunci as fi stat in cumpana daca fac sau nu!

# un sng-ist elitist :D date 28 January 2016 22:59 -2

Aceste discutii nu au inceput si sfarsit. Si inainte de modificarea ROi exista o prevedere in sensul ca grefierul indeplineste "orice alte atributii date de presedintele de complet sau de presedintele instantei", deci si tehnoredactare. Pentru mine, tehnoredactare inseamna de la deliberand pana la analizand, si pentru asta nu ma intereseaza de ce jud a admis sau a respins actiunea. Iar la declinari si dosare scoase pe diverse exceptii este chiar si mai simplu. Nu am model si nici nu scriu dupa dictarea jud, ca slava domnului are o dexteritate mai mare decat multi grefieri. De cand am intrat in profesie am lucrat f multe ore peste program, ba chiar in primul an se poate spune ca am trait mai mult pe la instanta. Nu am frustrari, nu ma simt folosita, am un judecator care munceste de ii sar capacele...de ce nu zice nimeni de dosarele pe lipsa parti pe care le face jud cap-coada, cum ar fi cererile de valoare redusa? Nu le iau apararea, insa nu sunt de acord ca iau niste bani nemeritati

# un sng-ist elitist :D date 28 January 2016 23:14 0

Aceste discutii nu au inceput si sfarsit. Si inainte de modificarea ROi exista o prevedere in sensul ca grefierul indeplineste "orice alte atributii date de presedintele de complet sau de presedintele instantei", deci si tehnoredactare. Pentru mine, tehnoredactare inseamna de la deliberand pana la analizand, si pentru asta nu ma intereseaza de ce jud a admis sau a respins actiunea. Iar la declinari si dosare scoase pe diverse exceptii este chiar si mai simplu. Nu am model si nici nu scriu dupa dictarea jud, ca slava domnului are o dexteritate mai mare decat multi grefieri. De cand am intrat in profesie am lucrat f multe ore peste program, ba chiar in primul an se poate spune ca am trait mai mult pe la instanta. Nu am frustrari, nu ma simt folosita, am un judecator care munceste de ii sar capacele...de ce nu zice nimeni de dosarele pe lipsa parti pe care le face jud cap-coada, cum ar fi cererile de valoare redusa? Nu le iau apararea, insa nu sunt de acord ca iau niste bani nemeritati

# un sng-ist elitist :D date 28 January 2016 23:25 0

Aceste discutii nu au inceput si sfarsit. Si inainte de modificarea ROi exista o prevedere in sensul ca grefierul indeplineste "orice alte atributii date de presedintele de complet sau de presedintele instantei", deci si tehnoredactare. Pentru mine, tehnoredactare inseamna de la deliberand pana la analizand, si pentru asta nu ma intereseaza de ce jud a admis sau a respins actiunea. Iar la declinari si dosare scoase pe diverse exceptii este chiar si mai simplu. Nu am model si nici nu scriu dupa dictarea jud, ca slava domnului are o dexteritate mai mare decat multi grefieri. De cand am intrat in profesie am lucrat f multe ore peste program, ba chiar in primul an se poate spune ca am trait mai mult pe la instanta. Nu am frustrari, nu ma simt folosita, am un judecator care munceste de ii sar capacele...de ce nu zice nimeni de dosarele pe lipsa parti pe care le face jud cap-coada, cum ar fi cererile de valoare redusa? Nu le iau apararea, insa nu sunt de acord ca iau niste bani nemeritati

# inoX date 29 April 2016 23:34 0

Pana la urma, dupa atatea luni de zile, grefierii nu au fost in stare sa se puna de acord sa faca ceva in privinta asta, desi au avantajul de a fi organizati in sindicate. De fapt, pe asta mizeaza CSM-ul cand calca pe cadavre, indiferent ca degreveaza judecatorii de la ICCJ si Curtile de Apel spre cei de la instantele inferioare, indiferent ca degreveaza direct judecatorii in dauna grefierilor.  

# Ionut G date 18 August 2016 15:47 0

Li se mareste salariile din august cu 20% . Pt grefieri nimic.

# Maria date 27 November 2016 04:59 0

Buna ziua, tuturor! Stie cineva daca salarizarea grefierilor este diferita in functie de locul unde lucreaza, ICCJ, Curtea de Apel sau Tribunal? Va multumesc!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva