26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Atentat la separatia puterilor. In ce democratie autentica politicile penale sunt facute de magistrati?

Scris de: Adina ANGHELESCU-STANCU | pdf | print

20 January 2017 16:40
Vizualizari: 10404

Vi se pare normal ce se intampla in aceste zile in Romania? Vi se pare normal ca Parchetele sa incalce, a nu mai stiu cata oara, una dintre puterile in stat care reprezinta baza existentei democratiei? Mie nu. In numele dezbaterii publice, magistratii de toate categoriile s-au aliniat la indemnul capilor institutiei lor ca sa se impotriveasca din rasputeri proiectului ordonantei de urgenta gandita de ministrul Justitiei pentru a descongestiona penitenciarele de supraaglomerare si pentru a diminua pe cat posibil conditiile inumane, de tortura psihica si fizica din puscarii.


Pai, bine, fratilor, traim in democratie sau doar ne prefacem? Vrem democratie sau doar vorbim despre ea? Ca daca vrem doar prefacatorie, paine si circ, atunci binele va ramane o Fata Morgana in desertaciunea macabrului Sistem care supravietuieste bine mersi si fara generalissimul Coldea si care, din pacate, isi bate joc de toti. Dar ce sa vezi, unii respira si transpira doar pe si pentru retelele de „socializare”. Iar aceste retele au devenit un instrument de intoxicare si manipulare extrem de periculos care alimenteaza- in opinia mea - ideea izbucnirii unui razboi romano-roman. V-ati intrebat cui ii foloseste? Noua sau altora?

Sa revenim la convulsiile create tendentios, artificial, pe subiectul unei viitoare gratieri colective, proiect din care trei pagini sunt pline de infractiuni care nu se vor gratia, printre acestea si cele de coruptie si crima organizata. Daca buna credinta i-ar indemna pe totii oamenii sa priveasca detasat si sa analizeze profund circumstantele in care s-a conturat acest proiect, atunci nu ar mai avea de ce sa urle ca „tot coruptii vor fi liberi”. Dupa ce ani de zile Parchetele patriei, prin unii dintre magistrati santajati, racolati sau pur si simplu infricosati, au facut mendrele unui serviciu secret aflat sub dictatura unui sef al Operativilor, dupa ce vendeta politica, combinata cu politia politica, a pus in genunchi Parlamentul Romaniei si a sucit mainile pentru a pune catuse multor ministri sau fosti demnitari pe probatori formate doar din ascultari „lucrate” sau denunturi luate prin constrangere, dupa ce toata tara a asistat la o serie de mascarade judiciare, azi, parchetele instiga la revolta impotriva proiectului de gratiere colectiva. Ba mai mult, ca sa ne facem si cruce, presedinta Inaltei Curti, Cristina Tarcea, desi nu citise cele doua proiecte de ordonanta legate de gratiere si de modificarea Codurilor, si-a permis totusi sa concluzioneze, dupa cele aparute in spatiul public, ca „ar fi facute cu dedicatie”. Doamna presedinte al ICCJ, asa trageti concluzii si in judecarea unor dosare? Fara sa le cititi? Pe o parere formata "din spatiul public"? Daca ar fi asa, ar fi extrem de grav...

Una peste alta, l-am vazut pe Procurorul general al Romaniei, un om echilibrat pana mai ieri si pe care - sincer- nu stiu ce l-a apucat sa iasa si sa infiereze cu manie proletara ordonanta privind gratierea. Asa ceva, in orice stat civilizat, cu democratie consacrata, nu e posibil. Nu am vazut in SUA, in Marea Britanie, in Franta, in Germania etc, sa iasa sefii de parchete impotriva vreunei gratieri colective. Si in Romania, atributul gratierii colective, a modificarilor legislative, este exclusiv al Parlamentului. Asa cum cel al gratierilor individuale este atributul exclusiv al Presedintelui. Acolo, in democratiile autentice, separatia puterilor in stat e respectata. Una e puterea legiuitoare, alta este cea executiva, iar puterea judecatoreasca este formata din instante. Parchetele nu reprezinta vreo putere. Dar in Romania, iata, printr-o proasta legislatie si pintr-o penetrare continua a celor trei puteri cu oamnei ai Sistemului, s-a ajuns la aceasta super-putere a Parchetelor. Cum se poate reveni la normalitate? Simplu: prin reformarea institutiilor, simplificarea legilor si revizuirea Constitutiei,

Dupa toate reactiile nevricoase ale Parchetelor, noua Putere pare sa dea inapoi. Fara sa faca ceea ce ar fi trebuit. Adica, mai intai sa faca o campanie de informare in masa. Apoi, sa explice opiniei publice care e prea putin interesata sa separe informatile corecte de intoxicari, in ce consta oportunitatea si cum stam la capitolul sanctiuni CEDO si drepturilor omului, fie el si incarcerat.

Din pacate, observ ca ministrul Justitiei incepe sa se inmoaie ca varza in butoiul cu sare. Titular al actiunii disciplinare, ministrul Justitiei poate sa se sesizeze pe existenta acelui odios protocol care a existat intre parchete si care a produs „echipe mixte” de ofiteri de informatii si procurori in ultimii ani. Pentru a demara cercetarea disciplinara. Si poate sa explice clar si pertinent ca magistratii incalca legea atuni cand se baga in trebuirile unei alte puteri. Dintr-un simplu motiv: parchetele nu face politici penale. Rolul Ministerului Public este, conform Constitutiei Romaniei, art.131, acesta:

(1) In activitatea judiciara, Ministerul Public reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor.

(2) Ministerul Public isi exercita atributiile prin procurori constituiti in parchete, in conditiile legii.

(3) Parchetele functioneaza pe langa instantele de judecata, conduc si supravegheaza activitatea de cercetare penala a politiei judiciare, in conditiile legii.”

Drept urmare, zic ca bine ar fi ca procurorii sa-si vada de treburile lor, sa fie corecti, impartiali si verticali. Iar rolul activ sa si-l foloseasca, conform legii, in faza de urmarire penala. Poate asa se va diminua si numarul achitarilor, mai ales al acelora in care judecatorii au stabilit ca fapta nu exista. Restul e treaba altora.

Altfel, ce mai faceti? Va place cum se transforma Sistemul, cate masti are, cate tonuri vocale, cata tarie, cata ticalosie? Cati prieteni?

In 2016 au decedat in penitenciare 98 de oameni. O spune Administratia Nationala a Penitenciarelor. Tot ANP arata si care este trista realitate in legatura cu ideea procurorilor de a transforma unitatile militare in puscarii. Da, e posibil, dar in trei-patru ani. Pana atunci ce facem? Mai asteptam nepasatori sa crape alte cateva sute de detinuti cu boli terminale sau contactate intre zidurile puscariilor? Si sa platim cel putin 80 de milioane de euro pe an in cazul declansarii hotararii-pilot de la CEDO pentru Romania? Asta vrea „societatea civila”???

PS - Cititi aici cateva fragmente din celebra carte „Despre spiritul legilor”, in care Montesquieu a facut o analiza extraordinara, cu sute de ani in urma, si a scris, in Capitolul XII „Despre puterea pedepselor”, asa: ”Experienta a aratat ca in tarile in care pedepsele sunt blande, acestea produc asupra spiritului cetateanului o impresie tot atat de puternica ca si pedepsele aspre in alte parti (...) Sa urmam natura, care le-a dat oamenilor rusinea pentru a-i biciui, si cea mai insemnata parte a pedepsei sa fie oprobiul pe care il atrage aplicarea ei. Daca exista tari in care rusinea nu este o urmare a pedepsei, aceasta se datoreste tiraniei, care a aplicat aceleasi pedepse si sceleratilor, si oamenilor de treaba (...) Exista doua feluri de coruptii: una, cand poporul nu respecta legile; cealalta, cand el este corupt de legi: boala incurabila, pentru ca isi are cauza chiar in leac”.

Comentarii

# carcotas date 20 January 2017 17:32 +8

Generatiile de procurori formate in facultatile de stat pana prin 1995 a lasat la plecarea in pensie, avocatura sau instante, ca sa faca loc oamenilor de actiune ai lui Basescu si uncle Sam, un statut al procurorului absolut respectabil. Oamenii de actiune din ultima decada vor duce procurorul spre statutul de functionar. Facultatile particulare atat au putut produce!

# carcotica date 20 January 2017 23:29 0

grav e ca oamenii Sistemului sint fix aia care au facut facultati la stat. daca vreti, va fac o lista...ce zici, nene carcotas!??

# DOREL date 22 January 2017 21:53 +2

repet: Lazar Augustin a facut parte din "Scoala ardeleana" instalata la sefia procuraturii de V. Stoica, la vremea aia nici Augustin (sef urmariRe penala !) n-a suflat o vorba despre dezincriminarea bancrutei frauduloase (cu care a scapat cu sacii plini “liberalul” George Danielescu/SAFI), armata i-a dat moca lui Becali terenurile din Stafanesti pe semnatura lui Valerica (dar de facut puscarie a facut Babiuc, prietenii stiu de ce !), s-a facut contractu' de fideiusiune CEC - FNI dupa care noi am platit alea 2 miliarde $ furate de SOV (cu cine i-o fi impartit si unde era atunci taica Lazar, unde era campul tactic ?),  Parchetul General a musamalizat dosarul FNI unde vinovat a iesit Ioana Maria Vlas, a fost lichidata Luminta Sega (care stia ce nu trebuia stiut), sa ne amintim ca SOV cu gura lui ne-a zis sa ne intarim statul si ca, daca ar fi sa fie condamant pentru ce a facut ar lua inchisoare pe viata etc., etc. Si, b): deci nenea Lazar e de fapt un lup in blana de oaie! Parerea mea ..

# ARGUS date 22 January 2017 22:58 +2

Dorele,sa iti mai zic cativa din scoala ardeleana:Botos,Kovesi, Morar, Tanase Joita,Criste,Campeanu (fost proc.gen.la P.CAP Bucuresti) si cati executanti or mai fi pe aici,prin Bucuresti..Dar sa nu ii uitam si pe judecatorii de la ICCJ.Stii cati ardeleni sunt?

# Luca date 20 January 2017 17:37 +19

Felicitari, stimata doamna Adina Anghelescu pentru aceasta analiza corecta si obiectiva a situatiei dramatice din tara noastra in care magistratii si capii lor nu-si mai cunosc locul si rolul. In conditiile descrise ne imaginam care este calitatea actului de justitie, cat de precara este. Cred ca trebuie sanctionati toti judecatorii care au aprobat cererille de emitere a mandatelor de interceptare pentru alte fapte decat cele ce tin de siguranta nationala, sa fie sanctionati toti cei care instiga la revolta impotriva proiectului de gratiere colectiva, pentru mascarade judiciare si pentru toate nenorocirile pe care le-au facut impotriva romanilor. Prin legi precise si clare sa se faca o reformare a sistemului judiciar, o restructurare a acestuia si, totodata, sa fie eclusi din magistratura toti cei care nu au dreptul sa imbrace roba de magistrat. Procurorul General sa-i dea demisia sau sa fie demis pentru comportamentul sau inadmisibil.

# Aramis date 20 January 2017 17:58 +13

Din nefericire, ticalosia si ticalosii au pus stapanire pe Romania. Vrem nu vrem, ne aflam intr-un fel de razboi, asa cum corect preciza si Mircea Badea. Iar la razboi, ca la razboi. Eu pot sa inteleg, pana la un punct, ca cei care au castigat puterea politica pe 11 decembrie 2016 cauta sa evite manifestatii impotriva institutiilor de forta, pentru ca sunt constienti de riscuri. Dar cei care manifesta in mod ticalos ori prostesc, impotriva Gratierii, si mai ales cei care-i manipuleaza, de ce nu sunt constienti ? Asa s-a intamplat cu unii dintre cei care l-au votat pe Johannis, iar azi isi musca degetele. Daca ne apucam si noi cei care dorim normalitate in aceasta tara, sa organizam manifestatii impotriva abuzurilor de tot felul ale Parchetului General, DNA, SRI, CSM, ICCJ & Co, unde s-ar putea ajunge oare ?De ce nu facem si noi INCA asa ceva, asa cum fac inconstientii "frumosi si liberi"? Raspuns: pentru ca avem CONSTIINTA, DAR SA NU SE UITE CA EXISTA SI O LIMITA A COSTIINTEI !

# Aramis date 20 January 2017 19:03 +11

In interviul acordat de judecatorul Stan Mustata, difuzat in urma cu cateva zile la Antena 3, acesta a spus intre altele, ceva foarte important. Amnistia si/sau Gratierea(fie ea colectiva ori individuala), sunt actiuni cu caracter umanitar, care se adreseaza cetatenilor(vin in intampinarea unor drepturi fundmentale, legate de libertate si demnitate umana), deci nu au legatura cu organele de justitie, pe care nu le influenteaza in vreun fel, in bine sau in rau. Asadar, parhetele, instantele si alti asemenea "actori"ai justitiei, nu au ce cauta(si in nici un caz cu atata vechementa), in aceasta speta, ori altfel spus: se baga in seama fara temei. Actuala conducere politica nu trebuie sa tina cont de ticalosi(cu atat mai mult cu cat au in spate votul majoritatii romanilor prezenti pe 11 decembrie), sa mearga cu curaj pana la capat, sa scoata la lumina toata mizeria care a inundat aceasta tarasi, iar in final, sa scoata in afara legii, cel putin "perioada basista": 2005-2014 !

# Dan date 20 January 2017 19:59 +3

Sunt exceptate de la gratiere foarte multe pedepse atat pe CPN cat si pe Legi speciale(3 pagini cum afirmati si dvs).De exemplu,aderarea la un grup infractional in vederea efectuarii unui furt organizat ,dupa Legea 39/2003 nu se gratiaza iar unul s-au doi tipi care au comis tot un furt ,beneficiaza de gratiere.Mai degraba nu mai dati aceasta gratiere decat sa creati in continuare nedreptati,animozitati,motive pentru avocati sa-si mai jecmaneasca clientii ,iesiri in strada a unor tembeli care nu au citit proiectul de ordonanta in intregime.Ar fi bine daca s-ar reverifica acel proiect de lege propus de parlamentarii Madalin Voicu si Nicolae Paun,retras de actualul presedinte de pe ordinea de zi a parlamentului ,pentru ca acesta nou nu va rezolva un numar suficient de eliberari astfel incat CEDO sa nu taxeze suprapo******rea inchisorilor. Iar daca a fost creata doar pentru a iesi doar unii,cu atat mai mult,renuntati la gratiere sau faceti un proiect de Lege a gratierii asa cum este corect!

# Pif date 20 January 2017 23:47 +6

Probabil ca D-nei Cristina Tarcea, judecatoarea civilista, nu i-a placut atat de mult penalul incat sa simta satisfactia condamnarii oamenilor la inchisoare. Cu atat mai mult ar trebui sa vada cu ochii dumneaei conditiile din penitenciarele romanesti . La fel, si magistratii din CSM ar putea organiza o excursie colectiva prin penitenciarele din Ro, sub tematica "Sa ne cunoastem pentineciarele patriei" si de a sta de vorba atat cu detinutii cat si cu gardienii la fata locului. Ar fi absolut firesc sa existe un real interes din partea magistratilor (judecatori si procurori) sa vada cu ochii lor in ce conditii condamnatii isi executa pedepsele, pt. a propune nu doar solutii teoretice ci si obiective si umane vizavi de o situatie dezastruoasa.

# NL date 21 January 2017 02:44 +3

"Tot ANP arata si care este trista realitate in legatura cu ideea procurorilor de a transforma unitatile militare in puscarii. Da, e posibil, dar in trei-patru ani." Pai de ce 3-4 ani? Ca doar nu le construieste de la zero, e vorba de renovare, amenajare, finisare interioara. Un mall nu se construieste in 3-4 ani

# Luca date 21 January 2017 03:36 +8

Reactia nevricoasa a parchetului, a Procurorului General trebuie imediat sanctionata. Comportamentul lui este inadmisibil. Intr-adevar, are dreptate autoarea acestui articol, trebuie sa ne facem cruce pentru reactia judecatoarei Cristina Tarcea de la Inalta Curte. Oamenii acestia sunt constienti ca isi depasesc competentele si ca declanseaza si intretin conflicte sociale. Probabil li s-a transmis un ordin importantm in afara ccelui priit de la Iohanis care le-a recomandat sa fie mai vocali, fara ca acesta sa cunoasca legea care le impune magistratilor obligatia de rezerva. Cred ca se impune demisia si promovarea actiunilor disciplinare impotriva tuturor acelora care instiga la revolta, deoarece ei nu sunt de-asupra legii,

# Dan date 21 January 2017 10:33 +3

rectific:"unul sau doi tipi"-urasc greselile gramaticale dar iata ca am comis-o!

# ADEVARUL date 21 January 2017 17:01 +3

NE-AM DORI CA SERVICIILE SĂ ACTIONEZE IN INTERESUL,DOAR CĂ AR TREBUI SĂ-I ÎNVETE CINEVA CE-NSEAMNĂ ASTA,SAU MĂCAR DSE CARE PARTE A BARICADEI NE AFLĂM NOI,DEOCAMDATĂ AU SUFLAT IN PÂNZELE MAFIEI JUDICIARE-BĂSISTILOR...VĂ INTREBATI CINE VĂ MANEVRA DACĂ VĂ REUSEA LOVITURA DE STAT?R:PUTIN.

# Florescu date 21 January 2017 17:15 0

Cand vei fi victima ... Sa vad atunci Titluri. Un viol,ceva?

# nebun de legat date 22 January 2017 12:42 +2

Florescule, instigi? Ameninti? Vezi ca poate ajungi aolco unde e mai frig ca afara!Ia pastile si revino-ti!

# Dan date 21 January 2017 23:58 +3

Ministrul justitiei nu face fata presiunii si oamenii s-au prins ca e mamaliga. Apoi initierea legii gratierii este un moment politic si toti laudatorii statului de drept in frunte cu Ciolanis au prins curaj pe tema asta. Psd a avut strategie pt obtinerea puterii dar pt mentinerea ei ce face? Daca Dragnea ma cheama maine in strada sa imi apar votul din 11 decembrie vin de indata daca e nevoie, dar numai sa ma cheme. Nu inteleg de ce s-au in******t asa. La razboi e ca la razboi. Ma enerveaza la culme ca initiatorii legii s-au pozitionat in aparare si oamenii sistemului trag de voie. Au mai primit o tema care le place , focul din Bamboo, si impreuna cu galagia din jurul legii gratierii au facut pt moment uitate temele grave lansate de Ghita.

# Luca date 22 January 2017 11:39 +4

Aseara, dna av. Vasii a facut o dezvaluire foarte grava, infricosatoare, iesita din comun, care te umple de o profunda revolta. Aceasta dezvaluire iti taie respiratia si nu poate ramane fara urmari. Spunea dna avocat ca un fost judecator a recunoscut in penitenciar cum primea dosarul in interiorul caruia se gaseau fluturasii cu pedepsele ce trebuiau aplicate celor trimisi in judecata. Asta inseamna independenta justitiei pe care o clameaza chiar cei implicati in acest sistem? De aceea nu le convine lor sa le critici hatararile. Se sesizeaza cineva pentru a ancheta aceasta mizerie, care viciaza in esenta lui actul de justitie? Inspectia judiciara si organele de urmarire penala ce au de gand sa faca? Dar CSM? Este mai grav sa adopti un act de clementa decat ceea ce a relatat dna avocat despre asa-zisa independenta a justitiei in acest caz? Combate cineva aceasta mizerie care colcaie in justitie? "Ma incapatanez sa cred ca nu suntem inca pierduti, dar trebuie ,,sa aruncam si matura..."

# jetpoint date 22 January 2017 12:34 +3

BUUN...FOARTE BUN ps-UL....DAR CREDETI OARE CA PROTESTATARII DE SERVICIU CITESC??? AIUREA...

# ?????? date 22 January 2017 12:46 0

Și în ce state democratice politica penală este făcută de către guvern și nu de către legislativ ?

# comment date 22 January 2017 14:47 +1

Guvernul poate initia proiecte de politici penale care atunci cand sunt proiecte de legi se trimit la parlament. Fratilor, puneti mana pe Constitutie si cititi-o!

# ?????? date 22 January 2017 19:09 0

Deci, remarcai că discuia este totuși despre drepturi, libertăți, îndatoriri i ordonane de urgență ?

# Marin ŢULUŞ, Olt date 22 January 2017 20:29 +2

Îmi pare rău, dar nu pot fi  cu nici una dintre părţile beligerante!Cine m-a apărat pe mine de furia judecătorilor şi procurorilor care nu m-au lăsat  să practic avocatura în str. Bota şi care mi-au aplicat nejustificat amenzi de cca 10.000 lei?Cine mi-a redat  demnitatea furată  şi mi-a recuperat prejudiciul creat de această str.?NImeni.Cine nu vrea să facă o lege a răspunderii magistraţilor şi instituţie pt.judecarea acestora  şi,mai ales, să facă dreptate oamenilor disperaţi de abuzurile magistraţilor?Cine nu vrea ca profesiile juridice să nu mai fie acordate de clanurile de profit?  CEDO s-a umplut de dosare şi hotărârile lor vin greu până trece viaţa Omului!Lumea are dreptate: pe magistraţi nu/i interesează decât posturile lor şi sumele fabuloase din salarii şi pensii,mai mult decât orice alt Om al.....muncii din această ţară.Un jud.pensionar îmi spunea că asta este una dintre faptele regretabile ale puterii jud., ce revoltă lumea şi creează nostalgia trecutului comunist!

# Florescu date 22 January 2017 21:40 -1

Pt Luju. Pana si voi cenzurati . Mesajul asta l am mai trimis odata. Pt nebun de legat. Nu instig si nu amenint. Da nici victima n as vrea sa fiu. Nici la furt nici la talharie si nici la vreo fapta de coruptie. Nimeni nu i a trimis acolo pe condamnati. S au dus singuri. Sa ti intr trei insi noaptea in casa ,sa te rupa cu bataia pt niste bani si dupa ce sunt condamnati sa ii vezi pe strada... Ti ar da bine?

# Lucian date 23 January 2017 09:25 +1

Nu vreau legi (gratiere)numai pentru niste gasti politice.Sa se dea legea gratierii pentru cei cu pedepse usoare.Totul sa facut pe repede inainte.Un om de rand nu intelege cum doua persoane care fura motorina si scapa cu 4 ani de inchisoare in shimb alti patru(doi +soferul +un caraus) care au facut acelasi lucru si au luat cate 2 ani nu intra sub incidenta acestei legi fiind incadrati la constituire de grup infractional.Pentru cazuri dintre acestea o sa mai ies in strada.Sa fie dreptate pentru toti.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva