19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PE BOBITA NU-L RECOMANDA EXPERIENTA – Presedinta de onoare a AMR, judecatoarea Viorica Costiniu, vrea judecatori cu experienta la conducerea CSM: „Niciun CSM din nicio tara nu a fost si nu este condus de un judecator de judecatorie, ci de unul cu experienta si realizari personale si profesionale care sa-l recomande... Cu bun-simt, niciun judecator de judecatorie nu ar marsa catre o astfel de demnitate. Ar conduce la subminarea autoritatii, credibilitatii si increderii celor din sistem, a publicu

Scris de: V.B. | pdf | print

13 November 2020 16:29
Vizualizari: 5441

Judecatorii de judecatorie ar trebui sa stea in banca lor, iar nu sa se inghesuie a deveni presedinti ai Consiliului Superior al Magistraturii. Este principala idee din luarea de pozitie trimisa in exclusivitate pentru Lumea Justitiei vineri, 13 noiembrie 2020, de catre presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea pensionara Viorica Costiniu (foto 2).



Chiar daca presedinta de onoare a AMR subliniaza ca nu se refera la nimeni personal, ci doar pune problema la nivel de principiu, este evident ca mesajul judecatoarei Costiniu le este aplicabil si judecatorilor Bogdan Mateescu (foto 1 stanga) si Mihai Balan (foto 1 dreapta), reprezentantii judecatorilor de la judecatorii in CSM. In paranteza fie spus: Balan a dat dovada de bun-simt in 2019, cand si-a retras candidatura pentru sefia Consiliului, aminteste Costiniu.

In acelasi context, Viorica Costiniu atrage atentia ca nicaieri in lume un judecator de judecatorie nu nazuieste sa conduca institutiile echivalente CSM-ului din Romania, aceasta onoare fiindu-le rezervata magistratilor cu mai multa experienta. De altfel, pana acum cutuma s-a respectat la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, presedintele institutiei fiind, in ordine cronologica, doua judecatoare de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (Mariana Ghena, respectiv Simona Marcu), apoi doua judecatoare de la curti de apel (Lia Savonea, de la CA Bucuresti, respectiv Nicoleta Tint, de la CA Brasov).

Aceasta regula nescrisa a respectului pentru experienta profesionala este respectata inclusiv in politica, unde in functiile de presedinte, prim-ministru sau sef de camera parlamentara nu a fost aleasa nicio persoana aflata la debutul carierei, mentioneaza Costiniu.


Redam intregul mesaj trimis Luju.ro de catre presedinta de onoare a AMR:


Niciun CSM din nicio tara nu a fost si nu este condus de un judecator de judecatorie.

Este o demnitate care este asumata de un judecator cu experienta, cu o cariera consistenta de judecator, cu experienta manageriala superioara, cu pregatire profesionala confirmata si cu realizari personale si profesionale care sa-i dea credibilitate si sa-l recomande.

Nu cred ca in Romania trebuie speculate si sustinute orgolii si vanitati individuale pentru orice demnitate cand ele se promoveaza pe repede inainte, si se prioritizeaza fata de o valoare confirmata, o morala desavarsita, o conduita respectuoasa si respectabila, cu desavarsire profesionala incontestabila.

Corneille in secolul al XVII-lea spunea: 'La valeur n'attend pas le nombre des annees!' ('Valoarea nu e data de numarul anilor!').

Da, dar sa existe valoarea reala sustinuta de criterii care sa-i dea dubstanta!

Asa ca, promovand la nivelul site-ului o eventuala candidatura a unui membru CSM, judecator de judecatorie, in conditiile in care sunt inca judecatori din instantele superioare care nu au condus autoritatea judecatoreasca cu respectarea, evident, a criteriilor universal valabile (si deci CSM nu este pe avarie ca sa se justifice eventual initierea unor astfel de candidaturi de la baza primara a sistemului), inseamna ca in mod constient induceti opiniei publice sentimentul minimalizarii importantei justitiei, puterii judecatoresti, al carei sef este Presedintele ICCJ, caruia in nicio tara din lume un judecator de judecatorie nu-i poate da dispozitii privind gestionarea justitiei.

Componenta a fost gandita de maniera aceasta:

- 2 judecatori ICCJ

- 3 judecatori de curti de apel

- 2 judecatori de tribunal

- 2 judecatori de judecatorie.

Oare nu va da de inteles ca aceasta structura are tocmai menirea de a asigura, prin competitia valorilor si a ierarhiilor in justitie a judecatorilor care isi fundamenteaza candidatura pe experienta, cariera, parcurgere de etape profesionale, manageriale, trecute prin filtrul examenelor, concursurilor care le-au consacrat pozitia personala in ierarhia profesiei?

Galcevile din CSM, starile tensionate intretinute cu ardoare si stimulate si prin media partizana, nu pot sacrifica principii clare subscrise inclusiv normelor europene in materie, a experientelor exercitate de CSM-urile din lume, unde, cu bun-simt, niciun judecator de judecatorie nu ar marsa catre o astfel de demnitate care ar conduce la subminarea autoritatii, credibilitatii si increderii celor din sistem, a publicului larg.

Vorbind despre puterile statului, sa vedem: cel mai tanar deputat sau senator conduce vreuna dintre Camere?

Sa mergem la lege!

Presedintele statului este dintre cei aflati in primele etape ale carierei sale didactice?

Guvernul este condus acum, sau a fost in trecut, de o persoana cu o experienta de viata, personala, profesionala aflata la debut la momentul desemnarii?

Justitia este o putere intre cele 3 puteri ale statului. Si mai mult ea tine echilibrul puterilor. Toate actele celorlalte doua puteri trec, in caz de contestare, pe la judecatorii ce functioneaza ierarhic in instantele superioare judecatoriilor. Responsabilitatea este mare, este o cinste, dar si o povara care nu se duce daca ai facut muschi la sala, ci daca reprezinti valoarea care e fundamentata pe criterii de maxima importanta si iti dau credibilitate.

Anul trecut, domnul Balan si-a retras candidatura – ceea ce este o dovada inteleapta in plus de respectare a ierarhiilor din justitie. De altfel (cu titlu de exemplu), normele legale privind competenta instantelor militare prevad ca un judecator cu un grad militar inferior fata de cel al persoanei care urmeaza sa fie judecata va fi inlocuit de un judecator cu acelasi grad militar sau superior.

Am aparat CSM de derapaje si cand judecatorul Dan Lupascu a vrut al doilea mandat de presedinte, cand procurorul Liviu Dascalescu a vrut sa fie presedintele CSM. Toate sunt chestiuni de principiu – nicidecum legate de persoane aflate temporar intr-o functie trecatoare. Membrii unui CSM pleaca, vin altii, dar principiile raman. Asata e tot.

Stiti foarte bine ca exprim opinii in cunostinta de cauza (va asigur), nu in functie daca ele sunt sau nu agreate. Eu nu discut competitiile dintre candidaturi, ci chestiunea de principiu.

Am fost prezenta pe chestiunea de principiu si atunci, si acum. Dupa principii, raman oamenii care au vocatie in competitie. O hotarare a judecatoriei este supusa controlului instantei superioare si tot asa pana la ICCJ. Si nu invers! De altfel, principiul a functionat: au fost sefe CSM doua membre de la ICCJ, apoi doi membri de la curtile de apel. Deci este exact in sensul pe care l-am sustinut de cand functioneaza CSM. Anul acesta, grabindu-se ca fetele la maritat, au fost date publicitatii niste candidaturi, cu noaptea in cap, de la inceputul toamnei. In loc ca atentia sa fie axata pe ceea ce are de facut CSM, publicul cititor se amuza si urmareste cancanuri din justitie, care pe care. Macar de s-ar respecta procedura anul acesta si in altii ce vor veni! Aici nu-i loc de simpatii, ambitii, empatii, ci de a avea in fruntea autoritatii un om competent, valoros, priceput, credibil, responsabil, cu experienta concreta ca judecator de scaun si in niciun caz ca da bine in CV.

Mai mult decat o opinie, un crez al judecatorului Viorica Costiniu, care, in numele colegilor – membri si nemembri ai AMR – a participat la elaborarea legilor din 2004”.

Comentarii

# gogu date 13 November 2020 17:52 +6

Cred ca dna Costiniu greseste profund. CSM ul functioneaza in baza unei legi care, de principiu, nu interzice ca un judecator de judecatorie sa fie ales presedintele consiliului. Treaba asta nu are nici o legatura cu ierarhia controlului judiciar.Daca tot veni vorba de principii. In rest absolut de acord cu calitatile pe care trebuie sa le indeplineasca candidatul, desi istoria recenta a demonstrat rasucirea pe calcai a unor personaje creditate cu etaloane etice inalte. Constat cu tristete ca doamna nu se poate abtine si dojeneste presa pentru ca isi face treaba si scoate mizeria de sub pres. Autoritatea judecatoreasca se submineaza singura prin prostiile pe care le face in mod constant prin pierderea anticorpilor.Ca CSM ul ne-a obisnuit cu subminarea justitiei si de catre presa e alta poveste trista. Deci, va rog, faceti publice cancanurile din justitie pentru ca lumea are dreptul sa se amuze si, cand este cazul, sa se ingrijoreze.

# DODI date 13 November 2020 19:47 +2

Pe Bobiță în recomandă SRI prin vuvuzelele stricate ciolaniSS și perdoiu. Iar Bobiță nu poate spune nu pentru a nu i se reactiva dosarul clopoțel cu mita.

# Anticoruptia date 13 November 2020 19:56 0

Judecătorul Florin Costiniu, condamnat definitiv pentru corupţie, va fi remunerat lunar de statul român cu 16.000 lei. Costiniu a fost găsit vinovat de corupţie în dosarul fostului senator Cătălin Voicu şi a primit o condamnare definitivă de 4 ani de închisoare cu suspendare. Pe perioada condamnării, statul îi va alimenta conturile cu 760.000 lei.

# Jiji de la Govora date 13 November 2020 23:30 +2

Matolescu este un frustrat. Fiul unui turnator la Securitate, el insusi un ciripitor si colaborator al noilor securisti, un tradator care pe rand i-a barfit si vanduti pe toti din CSM si din UNJR. Cu Mateescu in frunte, CSM va avea linistea asigurata.

# santinela date 14 November 2020 07:50 +4

Cautati bun simt la Bobita ,ha,ha,ha ! Nulitatile profesionale nu pot avea asa ceva.Aroganta,ingimfare,slugarnicie,pupincurism, asta da ,gasesti din belsug la astia.De asemenea le mai lipseste si simtul ridicolului .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva