27 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REFORMA LUI VOINEAG – Noul sef al parchetului anticoruptie Marius Voineag schimba strategia DNA: “Avem resursele materiale cat si resursele umane necesare sa generam cazuri penale de investigare a coruptiei la nivel inalt. N–as vrea sa mai risipim resursele pe cazurile mici care nu ar trebui sa fie imaginea DNA... Trebuie sa ne axam si pe cealalta fateta a monedei, la recuperarea efectiva a produsului infractional” (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 July 2023 11:18
Vizualizari: 3626

Noul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, procurorul Marius Voineag (foto), a acordat primul interviu de la instalarea sa in functie. La aproape 100 de zile de la inceperea mandatului, procurorul sef Marius Voineag a fost invitatul jurnalistei Sorina Matei, realizatoarea emisiunii “Off/On The Record” de la Aleph News.


 

Interviul a fost unul amplu, de aproximativ o ora si jumatate, Marius Voineag vorbind atat despre situatia in care a gasit DNA, parchet care in ultimii ani s-a confruntat cu o rata uriasa de achitari, cat mai ales despre ce isi propune sa faca la DNA. In acest sens, Voineag a dezvaluit ca doreste sa schimbe major modul de lucru al DNA, in sensul ca acest parchet sa revina la scopul pentru care a fost creat, si anume combaterea coruptiei la nivel inalt. De altfel Voineag a afirmat direct faptul ca resursele DNA nu mai trebuie risipite pe cazuri mici, iar imaginea parchetului trebuie construita doar pe dosarele mari. O abordare cat se poate de corecta, zicem noi, in condtiile in care de ani de zile, inca de pe vremea Laurei Kovesi, DNA si-a abandonat practic misiunea pentru care a fost creata, devenind un instrument de executii politice a adversarilor regimurilor politice ce au condus Romania, fabricand dosare care s-au soldat cu mii de achitari si cu distrugerea mediului de afaceri romanesc, si cheltuind milioane de euro pe cazuri de coruptie mica, ce puteau fi instrumentate de orice alt parchet ordinar din aceasta tara.

Totodata, un alt obiectiv al sefului DNA este recuperarea prejudiciilor. “Este vorba doar un switch pe mentalitate, pe viziune, pe care imi doresc sa il facem”, a sublinat noul sef al DNA.


Iata declaratiile lui Marius Voineag privind schimbarea de strategie a DNA (interviul integral este atasat la finalul articolului):


“DNA este o institutie care se bucura de o sustinere larga in randul factorilor de decizie, in randul opiniei publice si al societatii civile, o institutie cu o reputatie extraordinara atat in afara granitelor tarii cat si in interior, insa este o institutie despre care eu am apreciat ca are nevoie la momentul la care mi-am depus candidatura de o noua viziune si din nou suflu la nivel managerial. Trebuie sa ne axam si pe cealalta fateta a monedei si cand vorbesc de asta ma refer in primul rand la recuperarea efectiva a produsului infractional. DNA a obtinut rezultate extraordinare in investigatiile de coruptie la nivel inalt, insa asa cum rezulta atat din date, cat si din exemplele pe care le avem in momentul de fata constatate jurisprudential, DNA nu cred ca s–a axat neaparat pe componenta de recuperare a prejudiciului. Exista un efect descurajant atat al pedepselor, cat si al recuperarii produsului infractional. E ceea ce am denumit eu un calcul de profitabilitate, pe care si-l fac infractorii dornici sa savarseasca infractiuni de coruptie, in ideea de a lua sau nu decizia de a savarsi astfel de infractiuni. Avem rezultate bune pe hartie insa avem o serie de persoane publice sau persoane deja condamnate care se sustrag de la executarea pedepselor privative de libertate.

(…)

Principalul atu al DNA ramane totusi resursa umana, adica procurorii sunt suficient de motivati in momentul de fata. Este vorba doar un switch pe mentalitate, pe viziune, pe care imi doresc sa il facem, in sensul sanu mai traim in senzatia si in ideea ca factorul extern care permanent poate fi demotivant, as vrea sa–l intoarcem intr-o intr-un soi de combustie, in sensul ca sa ne alimenteze noua motivatia de a combate de fapt coruptia prin complexitatea anchetelor, coruptia la nivel inalt. (…) Avem in momentul de fata atat resursele materiale, cat si resursele umane necesare sa generam cazuri penale de investigare a coruptiei la nivel inalt. Aceasta este chestiunea principala pe care mi–am propus–o si am verbalizat–o si in cursul procedurilor (n.r. - de numire in functie). N–as vrea sa mai risipim resursele pe cazurile mici care nu ar trebui sa fie imaginea DNA. Avem toate mijloacele necesare pentru a ne axa pe combaterea coruptiei la nivel inalt. (...) Noi trebuie sa ne axam pe combaterea coruptiei la nivel inalt, DNA a fost conceputa ca un astfel de mecanism de a combate coruptia la nivel inalt. Atata vreme cat avem resursele pe care le avem, cred ca trebuie sa ne atingem potentialul”.

 


Comentarii

# maxtor date 7 July 2023 11:41 -2

un calcul de profitabilitate? pedeapsa cu moartea!

# jUSTie date 7 July 2023 12:50 +140

Dl Voineag, laudabila viziunea anuntata. E nevoie si de actiuni concrete in sensul celor spuse de dvs, de un calendar ca procuror sef si al fiecarui procuror in parte, un management pe fiecare dosar in parte. Asa ar trebui sa lucreze procurorii pentru a raspunde pe deplin functiei pe care o exercita. Calitatea actului de justitie incepe inca din faza de UP. Raspunderea dvs ca procurori este MARE. Cat despre recuperarea prejudiciilor, BRAVO! Insa stiti foarte bine ca procesul e amplu. In faza de UP dvs dispuneti exclusiv masuri asiguratorii iar pentru a face asta overseas aveti nevoie de instrumente. Colaborarea cu ANABI si cu MJ sunt importante. ANABI e condusa de un profesionist, cat despre MJ poate ii spuneti dnei ministru ca la Departamentul de Cooperare au fost lasate mostenire de fostul ministru doua nulitati. Pe ce criterii au fost numite nu se stie. Insa in sistem se spune multe si nu de bine! PALARIE PAPADIE GHIOCEL

# Adriana Visan date 7 July 2023 12:59 +7

Sper sa va miscati repede ! Cum vă simțiți cu un politic corupt care vă calcă in picioare ?

# DODI date 7 July 2023 14:57 +85

Omul visează frumos. Sper ca gașca netrebnicilor din Noua securitate să nu-i taie aripile. Asta în cazul în care totul nu e decât o poezie recitată pe placul fraierilor. În fapt și șeful comisiei de control al SRI ă început furtunos și a terminat liniștiti ca... europarlamentar și pe raportul mult prea lăudat s-a așternut... tăcerea.

# dulapul securelii , pelticiunii si pierzaniei nationale date 7 July 2023 16:39 +267

In primul rand sa primeze RESPECTAREA SUPREMATIEI si SUVERANITATII CONSTITUTIEI si DECIZIILOR CURTII CONSTITUTIONALE! SAU CAND SUNT MAGISTRATI si NU TREBUIE TAIATE DREPTURILE E BUNA CONSTITUTIA si DECIZIILE CCR, cand TREBUIE RESPECTATE PENTRU JUSTITIABILI NU NE PLACE! In al doilea rand trebuie sa scoata institutia din razboiul romano-roman si cel politic prin terminarea cu dosarele politice, asa cum facea lulutza! Sa institue suprematia CONSTITUTIEI si a LEGII si a STIINTEI DE CARTE sa nu mai existe accidente de cele «tempus regit actum» versus «mitior lex»!Sa nu o ia pe urma lui Scutea cu emiterea unor aberatii de genul acesteia! Sa CONDUCA INSTITUTIA RESPECTAND SUVERANITATEA si SUPREMATIA CONSTITUTIEI, DECIZIILOR CCR, LEGII STIINTEI DREPTULUI si nu a sorosistilor, hastagistilor, securistilor, ciaistilor ,rezistilor, lulutisintereselor straine si a ambasadelor, a presei securiste sau a statului paralel! aista-i i o opinie

# Dema Gogu date 7 July 2023 23:36 +4

Ce să spun, ce noutate chestia cu accentul pe recuperarea prejudiciilor! Chiar n-am mai auzit-o la nimeni. Și spusă așa, privind de sus-pieziș, cu pleoapele abia deschise, de parcă stie că n-avem capacitatea de a-i înțelege geniul judiciar și totuși stă de vorbă cu noi. Deci să cădem pe spate și să comentăm prețios. Toate bune și frumoase în vorbe, dar pentru cine știe cate ceva, omul riscă să se descalifice din fapte mărunte, cum e de pildă cate o delegare controversată, pe criterii care, neavând nicio legătură cu meritocrația, nu pot fi decât oculte.

# ?????? date 8 July 2023 21:19 0

?,,sa generam cazuri penale de investigare a coruptiei la nivel inalt" , ? Or fi puține de ''d'astea'' și s-au gândit să le genereze și le zise ,,cazuri penale de investigare a corupției? ,,sa generam cazuri penale de investigare",? Dau de lucru și la inspecția internă, ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva