27 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RENAR IN SARBATOARE – Organismul National de Acreditare RENAR marcheaza 25 de ani de existenta de Ziua Mondiala a Acreditarii. Data de 9 iunie a fost fixata in 2008 de catre Parlamentul European si Consiliul European, prin adoptarea regulamentului vizand acreditarea organismelor de evaluare a conformitatii si functionarea sistemului european de acreditare

Scris de: L.J. | pdf | print

9 June 2023 13:20
Vizualizari: 2766

Organismul National de Acreditare RENAR – condus de prof. univ. dr. Dr. h.c. Fanel Iacobescu (foto 1) – sarbatoreste vineri, 9 iunie 2023, Ziua Mondiala a Acreditarii si, totodata, 25 de ani de existenta a RENAR.



Cele doua evenimente au fost marcate printr-o conferinta organizata in Aula Magna a Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir” din Bucuresti.

Tematica din 2023 a Zilei Mondiale a Acreditarii evidentiaza modul in care acreditarea si, in general, evaluarea conformitatii se adapteaza la: progresul tehnologic, schimbarile in comportamentul consumatorului, modificarile reglementarilor, necesitatea unor noi mecanisme de incredere, precum si dezvoltarea unor noi modele de afaceri.

 

In cadrul conferintei, Fanel Iacobescu a subliniat importanta Renar, aratand ca acest organism este singura institutie abilitata si recunoscuta sa efectueze acreditari pe teritoriul Romaniei, doar acestea fiind recunoscute la nivel international.

Singurele referentiale recunoscute la nivel european si international pe baza carora se poate demonstra competenta si increderea in rezultatele evaluarii conformitatii sunt cele statuate de Curtea de Justitie a Uniunii Europene in Hotararea privind interpretarea si aplicarea Regulamentului CE 765/2008 in toate statele membre. Prin aceasta hotarare, CJUE a reafirmat importanta si aplicarea Regulamentului CE 765/2008 in toate statele membre, explicand ca in Europa, acreditarea, cu statut de autoritate publica, poate fi efectuata numai de catre Organismul National de Acreditare unic. Este vorba despre organismele de acreditare care respecta Regulamentul CE 765/2008.

Astfel, Curtea de Justitie a UE a confirmat sensul articolului 4, alineatele 1 si 5, al articolului 7, alineatul 1, din Regulamentul UE 765/2008.

Curtea de Justitie a UE a clarificat ca a fi semnatar al acordurilor internationale de recunoastere reciproca non-UE (cum ar fi ILAC) nu asigura ca Organismul de Acreditare indeplineste cerintele cuprinse in Regulamentul UE 765/2008.

Facand referire la articolul 4, alineatele 5 si 7, si articolul 6 din Regulamentul 765/2008 (citit in lumina considerentului 15), CJUE a clarificat ca Organismul National de Acreditare desfasoara o activitate de autoritate publica, in afara oricarui context comercial, ca functioneaza pe baza non-profit si ca activitatile de acreditare trebuie sa respecte principiul neconcurentei”, a explicat Iacobescu.

In acelasi context, presedintele RENAR a amintit decizia Consiliului EA prin care a fost mentinut statutul RENAR ca membru semnatar al Acordului Multilateral de Recunoastere Reciproca pentru domeniile de acreditare.


Iata lista acestor domenii:


- laboratoare de incercari, acreditate conform SR EN ISO/IEC 17025;

- laboratoare de etalonare, acreditate conform SR EN ISO/IEC 17025;

- laboratoare medicale, acreditate conform SR EN ISO 15189;

- furnizori de incercari de competenta, acreditate conform SR EN ISO/CEI 17043;

- organisme de inspectie, acreditate conform SR EN ISO/CEI 17020;

- organisme de certificare produse, acreditate conform SR EN ISO/CEI 17065;

- organisme de certificare persoane, acreditate conform SR EN ISO/CEI 17024;

- organisme de certificare sisteme de management, acreditate conform SR EN ISO/CEI 17021-1;

- verificatori de emisii de gaze cu efect de sera, acreditate conform SR EN ISO 14065.

Aceasta inseamna ca doar domeniile de mai sus sunt autorizate sa functioneze conform standardelor europene, rezultatele lor fiind recunoscute.

 



RENAR aminteste ca in urma cu 15 ani, era publicat Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European si al Consiliului. Actul reglementeaza acreditarea organismelor de evaluare a conformitatii si functionarea sistemului european de acreditare.


Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European si al Consiliului stabileste:


a) Politica UE in domeniul acreditarii, evaluarii conformitatii in general;

b) Cadrul general, principiile de functionare si organizare a acreditarii;

c) Obligatii pentru organismele nationale de acreditare, organismele de evaluare a a conformitatii, statele membre si Comisia UE;

d) Responsabilitatile si rolul de coordonare al organismului desemnat de Parlamentul si Comisia UE – European Accreditation (EA).


* Cititi aici intreaga prezentare facuta de RENAR

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva