27 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SINGURUL DECAN CU ECHIPA SI PUTERE DE DECIZIE IN LEGISLATIV – Avocatul Daniel Fenechiu recunoaste problemele din avocatura si are solutii radicale si curajoase pentru surmontarea lor: „Prioritatea este schimbarea feedbackului pe care il da baroul vizavi de ceea ce facem noi... Profesia de avocat a fost rupta de relatia parlamentara o foarte buna bucata de vreme... O tara cu o avocatura puternica e o tara democratica”. Vedeti cine sunt cei 16 avocati cu care Fenechiu candideaza in echipa (Video)

Scris de: L.J. | pdf | print

12 September 2023 17:06
Vizualizari: 4647

Asociatia Lumea Justitiei a realizat un interviu cu candidatul numarul 1 la functia de decan al Baroului Bucuresti, singurul candidat care are experienta, echipa si puterea decizionala in Legislativ pentru a apara interesele avocatilor.



Senatorul PNL Daniel Fenechiu (foto) – actual prodecan al Baroului Bucuresti – si-a depus candidatura pentru demnitatea suprema in barou cu un proiect ambitios, dar si – atentie! – curajos (caci multora le-a lipsit pana acum acest element), care sa imbunatateasca radical starea de spirit din breasla, dar mai ales statutul si interesele avocatilor, de la cei stagiari pana la maestrii de penal sau de consultanta.

Avocatul Daniel Fenechiu este singurul candidat care vine in fata celor peste 10.000 de avocati ai Baroului Bucuresti care isi vor da votul cu o echipa emerita, intr-o perioada in care toate deciziile importante din Baroul Bucuresti au fost luate dupa multe disensiuni interne si cu o majoritate la limita.


Cititi cele mai importante mesaje ale avocatului Daniel Fenechiu lansate in emisiunea „Dezbateri cu Razvan Savaliuc” (vezi video):

 



Prioritatea electorala a candidatului Fenechiu:


Mi-am depus candidatura pentru ca am convingerea ca sunt cel care pot face cele mai multe lucruri bune pentru Baroul Bucuresti – si datorita faptului ca sunt parlamentar, si datorita faptului ca am un nivel de conectare destul de bun (atat la autoritatile centrale, cat si la autoritatile publice), ca stiu destul de bine care sunt problemele (8 ani de consiliu, dintre care 4 ani de prodecanat mi-au permis sa cunosc atat mecanismele pe care le utilizeaza baroul in activitatea curenta, cat si mare parte din problemele colegilor)”.

Prioritatea numarul unu este schimbarea feedbackului pe care il da baroul vizavi de ceea ce facem noi. Adica vreau sa se observe faptul ca s-a schimbat ceva si ca baroul merge in directia pe care si-o doresc avocatii. Iar din punctul asta de vedere, cred ca site-ul (n.r. Baroului Bucuresti) si un departament de comunicare sunt niste lucruri obligatorii”.


Echipa cu care candideaza Daniel Fenechiu:


„Mi-l doresc in Consiliu pe Ion Dragne – fostul meu decan, care, inainte sa-mi fie decan, mi-a fost doua mandate prodecan, un om extrem de legat de tot ce s-a intamplat in ultimii ani la Baroul Bucuresti.

Mi-o doresc in echipa pe Flavia Teodosiu, cu care am facut o echipa excelenta in mandatul lui Ion Dragne.

Mi-l doresc pe George Moloman, cu care am pornit acum 12 ani si cu care am facut foarte multe lucruri, George fiind omul care s-a ocupat de doua domenii foarte importante: zona de asistenta juridica (oficii) si zona de activitati sportive. A facut foarte multe pe zona de activitate judiciara si niciodata n-a iesit in fata, sa spuna: 'Eu am facut treaba respectiva'. Pentru ca George e un tip modest, care munceste si care nu iese in fata.

Silvana Racoviceanu (in Consiliu de 6 luni, in echipa mea de 12 ani) – un om extrem de bun pe zona de comunicare, pe zona de organizare. Din punctul asta de vedere, are si un rol extrem de important in echipa.

Ii am pe Bogdan Grosu si pe Oana Ijdelea, mai nou-veniti in echipa noastra, dar care sunt consilieri UNBR si extrem de implicati in zona asta.

Sa nu-i uit pe Danny Bardan si pe Lavrin Covaci. Cu Danny Bardan am facut majoritatea demersurilor parlamentare. Danny reprezinta Uniunea si Baroul in fata Comisiei de abuzuri (n.r. din Senat) in problema telefoanelor (n.r. accesul avocatilor cu telefoane in parchete si sectii de politie). Cu Danny am lucrat accesul avocatilor la datele personale de la DEPABD (n.r. Directia Generala pentru Evidenta Persoanelor). Lavrin Covaci – la fel: extrem de implicat in activitatile pe care le-am lucrat la nivelul Uniunii – in special in zona de organizare a activitatii profesionale.

Candideaza profesorul Dan Oancea (directorul INPPA) – un om cu o vasta experienta in organele statutare, un om care daca ar ajunge in Consiliul Baroului Bucuresti, ar putea sa ne ajute extrem de mult la ceea ce inseamna pregatirea profesionala, de care ne tot plangem: ca nu este suficient de buna, ca nu este continua.

Sunt o categorie de oameni tineri care bat la usi. E Vasile Baiculescu – un baiat tanar si extrem de tenace.

O am pe Valeria Schelean in echipa.

Tot in echipa, il am pe Mihai Dragan – un penalist pe care lumea il cunoaste, care nu mai are nevoie de prezentari.

O am pe Iulia Ciobotaru.

O am pe Lorena Chirila.

Sunt o serie de avocati care ofera ceva. Adica vin cu experienta profesionala, mare parte din ei au fost implicati si pana in momentul de fata in activitate si care spun ca vrem sa ne implicam mai mult.

Era sa-l uit pe Vasile Nemes – un element de echilibru din Baroul Bucuresti, care m-a ajutat extrem de mult in conditii extrem de tulburir, cand nu exista majoritate in Consiliul Baroului Bucuresti. Vasile – care e si profesor – este un tip extrem de rational.

Il am pe Mihai Tanasescu. Zice lumea ca are foarte multe mandate. Are mandate pentru ca l-au ales colegii avocati. Daca nu-l alegeau colegii, n-avea. Dar pe zona de international este foarte greu sa gasesti un om de valoarea lui Tanasescu. Vrem si relatii internationale, vrem sa trimitem avocati stagiari tineri, sa faca cursuri de formare. Trebuie sa folosesti pe cineva care are relatii”.

 



Progresele facute de avocatura de cand Fenechiu a devenit prodecan al BB si vicepresedinte al UNBR:


„Am inceput in 2019, cand am marit onorariile asistentei judiciare (n.r. din oficiu). In calitate de senator, am preluat steagul problemei de la cei 20 de decani suparati, am facut o audiere a ministrului Justitiei Tudorel Toader in Comisia de abuzuri. La finalul audierii, s-au marit onorariile la 240%. A fost cea mai mare majorare de onorarii in plata vreodata.

Dupa care am rezolvat problema telefoanelor: colegii nostri nu puteau sa intre in parchete si in sectiile de politie. Problema era lega de faptul ca avocatul nu se ducea cu telefonul acolo ca sa se joace Solitaire. Se ducea pentru ca, in timp ce astepta, putea fi chemat la o instanta (la un termen, la o prelungire), putea sa se intample o chestiune care necesita reactie rapida sau putea sa aiba pur si simplu nevoie de documentare. Procurorul are acolo laptop, biblioteca. Avocatul daca voia sa consulte un text de lege, era lipsit efectiv de aceasta posibilitate sau trebuia sa vina cu biblioteca dupa el.

Prima modificare legala pe care am facut-o a fost aceea care a permis avocatilor sa ateste specimenul de semnatura in materie de declarare a banilor. (...)

Alta modificare a legii priveste actele de stare civila. Astazi, avocatul se poate duce sa solicite acte de stare civila si poate scoate un cazier judiciar in baza imputernicirii avocatiale.

O alta modificare foarte importanta este ultima modificare a Legii 51/1995, care rezolva problema asistentei judiciare. Astfel, colegii care fac oficii vor primi in 60 de zile onorariul provizoriu, care se stabileste in momentul desemnarii, li se deconteaza cheltuielile de transport (nu s-a intamplat niciodata in Romania) si se actualizeaza automat onorariile cu indicele de inflatie. (…) Sunt intarzieri, vor fi intotdeauna. (…) Protocolul cu Ministerul Justitiei permite inclusiv posibilitatea sa-i actionam in judecata, pentru a le cere penalitati. Cred ca cea mai buna varianta este ca, la intocmirea bugetului pe 2024, capitolul 'Asistenta judiciara' sa fie capitol distinct. (…)

Ultima modificare a legii este in felul urmator: avocatii si organele profesiei de avocat au acces legal la baza de date a DEPABD (Ministerul de Interne). Adica: daca un coleg avocat are un client care vrea sa se judece cu cineva si nu cunoaste datele personale necesare formularii cererii (numele intreg, domiciliul, codul numeric personal), intra pe portalul UNBR, completeaza un formular electronic, da numarul imputernicirii avocatiale si primeste aceasta informatie. Evident: clientul plateste costul acestei informatii, iar banii respectivi sunt venit la UNBR. De acelasi regim beneficiaza si Casa de Pensii a Avocatilor, din cauza ca sunt situatii in care platim pensii unor oameni care au murit intre timp. (...) Au fost 3 sau 4 cazuri. (…) In momentul asta, poti face o verificare automata, periodica, si vezi care e situatia. Ai la nivelul sistemului 3.000 de pensionari”.


Despre cenzurarea onorariilor si abuzurile magistratilor impotriva avocatilor:


O problema este recenta hotarare a CSM, care limiteaza numarul de dosare pe judecator la 20/sedinta si maxim 40/luna. (…) Asta va duce la niste intarzieri infioratoare in sistem. (…) Mai exista problema nerespectarii intervalelor (n.r. orare). De multe ori, organul judiciar te cheama la o ora, te tine 2-3-5 ore in fata fara sa-ti dea vreo explicatie si fara sa inceapa vreun tip de activitate pentru care ai fost chemat.

Pe cenzurarea onorariilor, noi am avut o pozitie. Pana si onorariile din oficiu sunt cenzurate. Onorariile alea amarate. (…) Din pacate, sunt judecatori care nu ne respecta. Intr-o asemenea situatie, ar trebui sa avem o pozitie mai ferma. Diferenta intre noi si ei este ca ei sunt in protest de cateva luni si noi, contribuabilii (inclusiv noi, avocatii), le platim salariile. Ei isi permit sa nu munceasca. Noi daca cumva vrem sa facem ceva, ne amendeaza. Nu toti”.

Vad mecanismul de lucru in trei trepte. Prima treapta pe care o vad sunt discutiile la nivelul conducerii instantei. Decanul, prodecanul, consilierii au obligatia sa centralizeze problemele care vizeaza un anumit tip de judecator: cenzurarea onorariilor, limitarea timpului de expunere etc. Varianta numarul 2: cand chestiunea de mai sus nu merge, cred ca trebuie mers pe ceva mai energic. Adica sesizarea Inspectiei Judiciare si a CSM, dublata de publicitarea situatiei respective. A treia solutie (mai dura) merge pe ideea unui boicot al respectivului judecator – boicot pe care sa si-l asume baroul.


Importanta reprezentarii in Parlament a avocaturii romane:


Profesia de avocat a fost rupta de relatia parlamentara o foarte buna bucata de vreme. Noi am stat bine in 1995, cand Victor Anagnoste a reusit sa scoata Legea 51/1995. A candidat si a devenit senator special cu acest obiectiv. Dupa care Victor Anagnoste s-a retras si profesia a inceput sa se izoleze.

Notarii, din contra, au promovat notari in Parlament, au avut o activitate de PR extraordinara si au reusit sa acapareze o serie de servicii. Cand am preluat aceasta activitate, am constatat ca trei notari din Parlament erau mai tari decat 30-40 de avocati (n.r. parlamentari), pentru ca avocatii nu erau uniti si nimeni nu le spunea absolut nimic. Principalul lucru pe care l-am facut a fost acela ca am reusit sa-i solidarizez, sa-i aduc intr-un grup informal (indiferent de culoarea politica) si am inceput sa preluam problemele avocaturii. Le-am spus decanilor din tara: 'Aveti un avocat parlamentar. Indiferent de optiunea ta politica, stai de vorba cu el!' (…) L-am adus in zona asta pe Cristi Niculescu-Tagarlas, ca presedinte al Comisiei juridice (n.r. din Senat). O avem pe Laura Vicol la Camera Deputatilor (n.r. presedinta Comisiei juridice), il avem pe Nelu Cupsa de la Bihor, o avem pe Diana Morar, care ne-a ajutat foarte mult. O avem si pe Diana Sosoaca. (…) Trebuie sa fie cat mai multi oameni politici care sa apere profesia. O tara cu o avocatura puternica e o tara democratica. Ai presa, care semnaleaza. Dar daca nu ai continuarea, a ramas semnalul. (…) Ca sa poti sa ai o avocatura puternica, trebuie sa ai o avocatura independenta. Trebuie sa ai avocati neconstransi, care sa nu poata fi victimele unor abuzuri”.


Inceputurile profesionale: „Nu-l pune pe amaratul ala sa-ti duca geanta!”


Maestrul meu a fost profesorul Gheorghe Beleiu si m-am mandrit intotdeauna ca am fost singurul lui stagiar. Beleiu nu si-a luat stagiar. A avut o simpatie pentru mine. Una dintre chestiile pe mi-o spunea era: 'Ce nu te-am pus eu pe tine sa faci, sa nu faci nici tu niciodata! Nu-l pune pe amaratul ala sa-ti duca geanta! Pentru ca este o regula care spune ca oaia care nu poate sa-si duca blana, s-o manance lupul'. Am fost stagiarul lui pana in august 1997, cand a murit. Dupa care ultimele 6 luni ale stagiaturii le-am petrecut cu maestrul [Viorel] Dumitrescu, fostul director de la Biroul Colectiv nr. 5. Mi-am dat definitivatul in februarie 1998”.


* Cititi aici proiectul de candidatura al avocatului Daniel Fenechiu

Comentarii

# Misu date 13 September 2023 02:51 +1

Avocatii din oficiu sunt neplatiti din aprilie.

# saninela date 13 September 2023 07:31 -5

Domnule Fenechiu frumoase ganduri si intentii aveti.Vad ca enumerati echipa dvs si are intradevar specialisti, dar la sfarsit,pe relatia cu Parlamentul, cand spuneti ca " avem pe Sosoaca" m-am lamurit ---!!

# Lila Lilica date 13 September 2023 21:17 0

Ne poate spune cineva,cam de la ce sume pornesc onorariile minime in avocatura din România?....cam de la un salariu mediu pe economie?...mai mult?...mai puțin?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva