26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vorbe de fumoar – 25.10.2022 – CCR a fixat termen pentru Legile Justitiei. Scutea a vrut s-o amane pe Veve

Scris de: L.J. | pdf | print

25 October 2022 18:38
Vizualizari: 7356

* Lumea nu mai vrea deloc sa-si asume riscuri. Nu o spunem noi, ci graficele. Cum arata acestea si la ce sector economic se refera vedeti facand click aici.


* Nu vom vedea finalizate prea curand lucrarile la autostrada de centura a Bucurestilor. Ce s-a intamplat acum si cati bani sunt in joc aflati dand click aici.


* Curtea Constitutionala a Romaniei – condusa de judecatorul Marian Enache (foto) – se misca destul de repede cu legile justitiei.



CCR a anuntat marti, 25 octombrie 2022, ca a fixat termenul de judecata in dosarul care a captat interesul momentului. Este vorba despre data de 9 noiembrie 2022. Deci stati pe faza!


* Tot marti, Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a scos la pensie patru procurori. Este vorba despre:

- Remus Sebastian Ioan de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2 (incepand cu 14 noiembrie 2022);

- Camelia Caragea de la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj (de la 1 decembrie);

- Paula Simona Ghica, sefa Sectiei judiciare de la Parchetul Curtii de Apel Suceava, delegata in functia de adjuncta a parchetului (pensionarea ii va intra in vigoare la 7 noiembrie);

- Adrian Turcu de la PT Dambovita, delegat la PCA Ploiesti si avand grad profesional de Parchet General.


* In aceeasi sedinta, celebra procuroare DNA Alexandra Carmen Lancranjan (poreclita „Veverita”) era cat pe-aci sa fie pusa pe hold. Mai exact, Procurorul General Gabriela Scutea a cerut ca sectia sa amane discutarea cazului Lancranjan. In schimb, Sectia pentru procurori a CSM a refuzat-o pe Scutea, a introdus-o pe „Veve” pe ordinea de zi si i-a si dat satisfactie. Mai exact, procuroarea DNA a solicitat delegarea in functia de sefa a unui birou de relatii internationale din DNA.

Pe de alta parte, nu au existat probleme in ceea ce-l priveste pe procurorul Bogdan Gabor de la PT Maramures. Fostul presedinte al Asociatiei Procurorilor din Romania a obtinut rapid delegarea la conducerea Sectiei judiciare din PT Bistrita-Nasaud.

In categoria prelungirilor de delegari, ne-a atras atentia numele procuroarei Claudia Doina Vinersar, pe care CSM a mentinut-o la sefia DNA Targu Mures. In caz ca ati uitat, serviciul teritorial condus de Vinersar a facut istorie anul trecut, cand Lumea Justitiei a dezvaluit ca DNA Targu Mures a avut in 2020 o rata de achitari de (tineti-va bine!) 1.200%. Da, ati citit corect: o mie doua sute la suta (click aici pentru a citi).

Alte doua vedete ale Directiei Nationale Anticoruptie care au primit binecuvantare sa-si pastreze delegarile sunt adjunctul DNA Central Codrin Gavra (care a incasat restituirea cauzei Caprar-Jivan si 14 achitari in dosarul politistilor de frontiera), precum si seful Sectiei I George Adrian Matei, care a vrut sa-l infunde pe ex-ministrul Comunicatiilor Gabriel Sandu dupa schema folosita de Lucian Onea in dosarul fostei presedinte AEP Ana-Maria Patru: declaratii de la denuntator si cu identitatea reala a acestuia, si cu una sau mai multe identitati false, astfel incat sa para ca depozitiile venisera de la mai multi martori (click aici pentru a citi).


Prezentam minutele delegarilor si ale prelungirilor de delegari:


1.Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat respingerea solicitarii procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de amanare a analizarii propunerii de delegare in functia de procuror sef al Biroului de legatura cu institutii similare din alte state din cadrul Serviciului de cooperare internationala si programe al Directiei Nationale Anticoruptie a doamnei procuror LANCRANJAN ALEXANDRA CARMEN. (majoritate: 2 voturi da, 3 voturi nu)

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat delegarea in functia de procuror sef al Biroului de legatura cu institutii similare din alte state din cadrul Serviciului de cooperare internationala si programe al Direrctiei Nationale Anticoruptie a doamnei LANCRANJAN ALEXANDRA CARMEN, procuror in cadrul acestei structuri specializate, incepand cu data de 01.11.2022, pana la ocuparea functiei prin numire, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni. (majoritate: 3 voturi da, 1 vot nu, 1 vot nul)

2. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat delegarea in functia de procuror sef Sectie judiciara la Parchetul de pe langa Tribunalul Bistrita - Nasaud a domnului GABOR BOGDAN, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures, incepand cu data de 01.11.2022, pana la ocuparea functiei prin numire, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni. (unanimitatea voturilor valabil exprimate si 1 abtinere)

De asemenea, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat incetarea delegarii in functia de prim procuror adjunct la Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures a domnului GABOR BOGDAN, procuror in cadrul acestei unitati de parchet, incepand cu data de 01.11.2022. (unanimitatea voturilor valabil exprimate si 1 abtinere)

3.Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat delegarea in functia de prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj - Napoca a domnului SIMON DRAGOS NICOLAE, procuror in cadrul acestei unitati de parchet, incepand cu data de 01.11.2022, pana la revenirea titularului pe post, dar nu mai mult de 6 luni. (unanimitate)

4.Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat delegarea in functia de procuror sef Sectie urmarire penala la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Suceava a domnului MITRIC DANIEL CATALIN, procuror in cadrul acestei unitati de parchet, incepand cu data de 01.11.2022, pana la ocuparea functiei prin numire, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni, sub rezerva publicarii in Monitorul Oficial a decretului de eliberare din functie, prin pensionare, a domnului procuror Surdu Adrian Marius. (unanimitate)”.


1. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat prelungirea delegarii in functia de procuror sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie a domnului GAVRA CODRIN, procuror in cadrul acestei structuri specializate, incepand cu data de 01.11.2022, pana la ocuparea functiei, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni. (unanimitate)

2. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat prelungirea delegarii in functia de procuror sef al Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie a domnului MATEI ADRIAN GEORGE, procuror in cadrul acestei structuri specializate, incepand cu data de 01.11.2022, pana la ocuparea functiei, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni. (unanimitatea voturilor valabil exprimate si 1 abtinere)

3. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat prelungirea delegarii in functia de procuror sef al Serviciului Teritorial Targu Mures din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie a doamnei VINERSAR CLAUDIA DOINA, procuror in cadrul acestei structuri specializate, incepand cu data de 15.11.2022, pana la ocuparea functiei prin numire, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni. (unanimitate)

4. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat prelungirea delegarii in functia de procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau a domnului DOGAR ROMICA ARCADIE, procuror in cadrul acestei unitati de parchet, incepand cu data de 03.11.2022, pana la ocuparea functiei prin concurs sau examen, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni. (unanimitate)

5. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat prelungirea delegarii in functia de procuror sef al Biroului teritorial Giurgiu din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a domnului MILITARU GEORGE - COSMIN, procuror in cadrul acestei structuri specializate, incepand cu data de 15.11.2022, pana la ocuparea functiei prin numire, in conditiile legii, dar nu mai mult de 3 luni. (unanimitate)

6. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat prelungirea delegarii in functia de prim procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani a domnului CHIHAIA VALERIU IULIAN, procuror in cadrul acestei unitati de parchet, incepand cu data de 26.10.2022, pana la ocuparea functiei prin concurs sau examen, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni. (unanimitate)

7. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat prelungirea delegarii in functia de prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Beclean a doamnei MOLDOVAN DELIA - STEFANA, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj Napoca, incepand cu data de 01.11.2022, pana la ocuparea functiei prin concurs sau examen, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni. (unanimitate)

8. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat prelungirea delegarii in functia de prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Balcesti a domnului BALMAU SABINEL ION, procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti, incepand cu data de 01.11.2022, pana la ocuparea functiei prin concurs sau examen, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni. (unanimitate)

9. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat prelungirea delegarii in functia de prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Oravita a domnului VERES TRAIAN DARIUS, procuror in cadrul acestei unitati de parchet, incepand cu data de 06.11.2022, pana la ocuparea functiei prin concurs sau examen, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni. (unanimitate)

10. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat prelungirea delegarii in functia de prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Horezu a doamnei VALIMAREANU ALEXANDRA, procuror in cadrul acestei unitati de parchet, incepand cu data de 01.11.2022, pana la ocuparea functiei prin concurs sau examen, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni. (unanimitate)

11. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat prelungirea delegarii in functia de procuror sef adjunct al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a doamnei IOSIPESCU MIHAELA - LARISA, procuror in cadrul acestei structuri specializate, incepand cu data de 28.10.2022, pana la ocuparea functiei, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni. (unanimitate)

12. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat prelungirea delegarii in functia de prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti a domnului DUMITRESCU VICTOR AUGUSTIN, procuror in cadrul acestei unitati de parchet, incepand cu data de 01.11.2022, pana la ocuparea functiei prin concurs sau examen, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni. (unanimitate)

13. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat prelungirea delegarii in functia de procuror sef Sectie judiciara la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti a domnului CRETU DANIEL, procuror in cadrul acestei unitati de parchet, incepand cu data de 01.11.2022, pana la ocuparea functiei prin numire, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni. (unanimitate)

14. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat prelungirea delegarii in functia de procuror sef Sectie judiciara la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov a doamnei GHIDIU LILIANA - MARIA, procuror in cadrul acestei unitati de parchet, incepand cu data de 02.11.2022, pana la ocuparea functiei prin numire, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni. (unanimitate)”.


* Ne-a atras atentina luarea de pozitie a reprezentantilor societatii civile in CSM, marti, 25 octombrie 2022, de Ziua Europeana a Justitiei Civile. Victor Alistar si Romeu Chelariu au subliniat ca justitia romana se afla in 2022 intr-unul dintre cele mai negre momente din istoria ei.

Motivul il reprezinta „afectarea grava a fundamentului statului de drept”, din cauza ca Parlamentul a eliminat din noua lege de statut a judecatorilor si procurorilor abaterea disciplinara constand in nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale a Romaniei si ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntate in dosarele de recurs in interesul legii, arata cei doi membri CSM in mesajul transmis marti, 25 octombrie 2022, de Ziua Europeana a Justitiei Civile.

Alte elemente de subminare a statului de drept identificate de Alistar si Chelariu se refera la eliminarea abaterii disciplinare constand in manifestari care aduc atingere onoarei profesionale, a garantiilor de independenta a magistratilor in raport cu serviciile de informatii, precum si la afectarea autonomiei Inspectiei Judiciare.

Iar in ultima instanta, cel afectat va fi cetateanul roman, din cauza scaderii calitatii actului de justitiei, mai arata cei doi membri CSM.


Iata comunicatul reprezentantilor societatii civile in CSM:

'Ziua Europeana a Justitiei Civile' este celebrata in fiecare an, la data de 25 octombrie, in urma instituirii acesteia in anul 2003 printr-o initiativa comuna a Consiliului Europei si Uniunii Europene.

Este un moment oportun sa reflectam asupra necesitatii de protejare a valorilor sistemului judiciar precum garantarea independentei justitiei si impartialitatea judecatorilor, responsabilitatea magistratilor, dar si sa actionam in vederea imbunatatirii contextului actual, prin facilitarea accesului la asistenta judiciara, diminuarea termenelor de judecata, reducerea sarcinilor excesive de lucru la nivelul instantelor si parchetelor, prin promovarea si incurajarea in randul justitiabililor la utilizarea cat mai frecventa a cailor alternative de solutionare a litigiilor precum medierea.

Totodata, 'Ziua Europeana a Justitiei Civile' reprezinta un prilej de a aminti cetatenilor ca intregul sistem judiciar functioneaza in slujba acestora si ca drepturile lor sunt garantate la nivel national si European, acesta fiind un aspect extrem de important, reprezentand principalul obiectiv al tuturor institutiilor apartinand puterii judecatoresti.

Anul acesta ne gaseste intr-unul dintre cele mai negre momente ale justitiei romane, dat fiind modul in care a fost grav afectat cadrul conceptual si organizatoric de functionare a justitiei prin modificarile aduse legilor justitiei. Astfel, cu titlu de exemplu, vom evidentia cateva dintre elementele la care facem referire:

1. Afectarea grava a fundamentului statului de drept prin intermediul eliminarii raspunderii magistratilor pentru nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale, desi acestea sunt corp comun cu prevederile Constitutiei in aplicarea acesteia.

2. Afectarea grava a disciplinei juridice si a caracterului unitar al acesteia statuate prin Art. 126 Alin. (1) din Constitutie, prin eliminarea raspunderii magistratilor in cazul in care nu respecta deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntate in proceduri privind Hotarari in principiu pentru dezlegarea unor chestiuni de drept sau in cadrul unor recursuri in interesul legii.

3. Slabirea rolului I.C.C.J., prin lansarea fara eficacitate a functiei de unificare a practicii judiciare si prin refuzul de a imbunatati autonomia de organizare interna a instantei supreme.

4. Slabirea statutului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii fara o miza coerenta, punand autoritatea judecatoreasca sub nivelul de recunoastere de care se bucura putererile executiva si legislativa.

5. Slabirea Inspectiei Judiciare, prin reducerea drastica a autonomiei functionale si organizatorice, atata vreme cat i s-au luat atributele organizarii interne prin adoptarea regulamentelor de functionare, eliminarea statutului de ordonator principal de credite, eliminarea modalitatii de constituire a echipei manageriale de catre inspectorul-sef care raspunde in fata plenului C.S.M. pentru buna functionare a Inspectiei.

6. Eliminarea obligatiei magistratilor de a nu avea manifestari care aduc atingere prestigiului justitiei, creand premisele pentru unele excese comportamentale care nu vor mai fi sanctionate prin eliminarea oricarei raspunderi disciplinare pentru asemenea comportamente.

7. Eliminarea prevederilor care inhibau interferenta serviciilor de informatii in justitie si refuzul de a intari garantiile necesare si care au fost propuse atat de catre asociatiile profesionale ale magistratilor cat si de catre Consiliul Superior al Magistraturii.

8. Refuzul de a institui mecanisme eficiente si efective de unificare a practicii judiciare la nivelul fiecarei instante, astfel incat sentimentul justitiabililor ca sunt in fata unei loterii cu privire la interpretarea aplicarii legii sa fie eliminat.

Acestea sunt doar o parte dintre prevederile care au condus la deteriorarea grava a stabilitatii organizarii judiciare, si care au fost adoptate cu nesocotirea avizului C.S.M., a punctelor de vedere ale asociatiilor profesionale ale magistratilor si a semnalelor date de organizatiile societatii civile.

Am asistat anul acesta la un simulacru de consultari si la nerespectarea standardelor internationale care cer ca orice interventii legislative privind functionarea justitiei sa nu reprezinte un regres de la garantiile deja statuate normativ pentru independenta justitiei si responsabilitatea acesteia ca si componente esentiale ale dreptului oamenilor de a avea acces la o justitiei impartiala si coerenta jurisprudential.

In fapt, toate aceste elemente se vor resfrange asupra cetatenilor si companiilor in calitatea lor de justitiabili. Cat de devastatoare sunt efectele acestui heirup iresponsabil se va vedea pe termen mediu si lung, chiar daca unele dintre ele se vor manifesta de indata.

Doar sa ne imaginam cum ar arata o justitie in care disciplina juridica este inexistenta, in care comportamentele pot sa fie excentrice, in care cetatenii se vor adresa unor institutii cum ar fi Inspectia Judiciara si acestea nu ar avea aceeasi capacitate de a corecta independent derapajele din sistem, vremurile de trista amintire ale justitiei romane unde campul tactic functiona nestingherit se vor intoarce cu o forta din nou paralizanta pentru judecatori!

Tacerea maselor de magistrati la aceste schimbari normative ridica intrebarea daca pe langa mandria profesionala se regasesc dimensiunea vocationala si responsabilitatea pentru garantiile realizarii acestei vocatii.

In acest context, 'Ziua Europeana a Justitiei Civile' reprezinta o oportunitate pentru sistemul judiciar de a-si face cunoscuta activitatea, dar si un bun prilej pentru cetatenii Europei de a se informa asupra felului in care functioneaza organele judiciare si a modului in care se desfasoara procedurile judiciare.

Pe aceasta cale, uram un calduros 'La multi ani!' tuturor profesionistilor din domeniu, magistrati, avocati, notari, executori, grefieri, consilieri juridici si le dorim mult success in activitate”.

 

Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva