22 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ANDREEA COSMA A FOST O TINTA – Judecatoarele ICCJ Rodica Aida Popa, Oana Burnel si Simona Cirnaru au suspendat nelegal judecata in dosarul fostei deputate Andreea Cosma, doar ca sa nu aplice deciziile obligatorii ale CCR si ICCJ pe prescriptie. Completul de 5 ICCJ: “In mod gresit, instanta a dispus suspendarea judecarii cauzei pana la solutionarea cauzelor inregistrate pe rolul CJUE”. Intr-un alt dosar, aceleasi judecatoare Popa, Burnel si Cirnaru au refuzat suspendarea judecatii (Incheierea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

18 December 2023 17:02
Vizualizari: 5689

Judecatoarele Rodica Aida Popa, Oana Burnel si Simona Cirnaru de la Inalta Curte au apelat la o modalitate nelegala pentru a incerca sa nu aplice deciziile obligatorii ale CCR si ICCJ pe prescriptie. Cele trei judecatoare supreme au suspendat fara nicio acoperire legala judecata dosarului fostei deputate Andreea Cosma (foto). Nu o spunem noi, ci concluzia reiese din motivarea Completului de 5 judecatori al Inaltei Curti care a anulat masura dispusa de judecatoarele Popa, Burnel si Cirnaru.


 

Astfel, in 26 octombrie 2023, competul format din Rodica Aida Popa, Oana Burnel si Simona Cirnaru a hotarat suspendarea judecarii apelului din cauza 1221/1/2023 in care Andreea Cosma a fost trimisa in judecata pentru o pretinsa fapta de abuz in serviciu de fostii procurori de la DNA Ploiesti Lucian Onea si Alfred Savu, dupa ce a refuzat sa faca denunt mincinos impotriva ex-premierului Victor Ponta si ex-deputatului Sebastian Ghita. Suspendarea a fost dispusa pana la “solutionarea cauzelor C-74/23 si C-131/23 inregistrate pe rolul Curtii de Justitie a Uniunii Europene”. Adica pana cand CJUE se va pronunta in dosarele in care o mana de judecatori #rezist cer ca deciziile obligatorii ale CCR si ICCJ pe prescriptie sa nu se aplice in cauzele de coruptie. Interesant este ca decizia de a suspenda judecata in aceasta cauza a fost luata in conditiile intr-un alt dosar acelasi complet format din Rodica Aida Popa, Oana Burnel si Simona Cirnaru a refuzat cererea DNA de suspendare a judecatii pana la pronuntarea CJUE in cauzele amintite mai sus (click aici pentru a citi). Or, tocmai tinand cont de acest aspect apare, din punctul nostru de vedere, ca Andreea Cosma a fost de fapt o tinta, suspendarea judecarii cauzei fiind una cu dedicatie pentru aceasta.


Suspendarea judecatii nu are acoperire legala


Masura dispusa de Popa, Burnel si Cirnaru a fost atacata cu recurs de Andreea Cosma si ceilalti inculpati din dosar. Iar in final s-a dovedit ca suspendarea a fost una nelegala. In acest sens, Completul de 5 judecatori al ICCJ format din Eleni Cristina Marcu, Gheorghe Valentin Chitidean, Ana Hermina Iancu, Luminita Cristiu-Ninu si Constantin Epure a stabilit prin incheierea din 4 decembrie 2023, pronuntata in dosarul 2660/1/2023, ca nu exista absolut nicio prevedere legala care sa justifice suspendarea judecarii apelului. Cu alte cuvinte, suspendarea a fost un abuz de drept.

In consecinta, Completul de 5 judecatori ICCJ a desfiintat incheierea judecatoarelor Rodica Aida Popa, Oana Burnel si Simona Cirnaru, si a dispus trimiterea cauzei inapoi la instanta de apel pentru continuarea judecatii.


Prezentam fragmente din incheierea Completului de 5 judecatori ICCJ care a desfiintat suspendarea judecatii apelului din dosarul Andreei Cosma (incheierea integrala este atasata la finalul articolului):


Analizand incheierea atacata, atat potrivit criticilor formulate, cat si in raport cu continutul actelor si lucrarilor dosarului, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul de 5 Judecatori constata urmatoarele:

Procedura de sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene si de suspendare a cauzelor in care se dispune sesizarea este reglementata prin Legea nr. 340/2009 privind formularea de catre Romania a unei declaratii in baza prevederilor art. 35 paragraful (2) din Tratatul privind Uniunea Europeana.

Astfel, potrivit art. 2 alin. (1) din Legea nr. 340/2009 'Instanta de judecata, din oficiu ori la cerere, poate solicita sa se pronunte cu titlu preliminar asupra unei intrebari ridicate intr-o cauza de orice natura si care se refera la validitatea sau la interpretarea unuia dintre actele prevazute la art. 35 paragraful (1) din Tratatul privind Uniunea Europeana, in cazul in care apreciaza ca o decizie in aceasta privinta este necesara pentru pronuntarea unei hotarari in cauza.'

Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol 'Daca cererea este formulata in fata unei instante a carei hotarare nu mai poate fi atacata prin intermediul cailor ordinare de atac, solicitarea Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene de a se pronunta cu titlu preliminar este obligatorie, daca aceasta este necesara pentru

pronuntarea unei hotarari in cauza.', iar potrivit alin. (3) 'in cazurile prevazute la alin. (1), judecata poate fi suspendata, iar in cazurile prevazute la alin. (2), suspendarea judecatii este obligatorie.'

Din interpretarea acestor dispozitii legale, se constata ca obligativitatea suspendarii cauzei intervine doar in situatia in care cererea este formulata in fata unei instante a carei hotarare nu mai poate fi atacata prin intermediul cailor ordinare de atac, iar in situatia in care cererea este formulata in fata unei instante a carei hotarare este supusa cailor ordinare, suspendarea este facultativa.

Ca atare, suspendarea cauzei in temeiul dispozitiilor Legii nr. 340/2009 poate interveni doar in situatia in care in cauza respectiva s-a dispus sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

De altfel, instanta de fond, constatand ca in cauza nu sunt aplicabile dispozitiile Legii nr. 340/2009, a dispus suspendarea in temeiul dispozitiilor art. 413 alin. (1) pct. 11 din Codul de procedura civila.

Potrivit dispozitiilor art. 413 alin. (1) pct. 11 din Codul de procedura civila, instanta poate suspenda judecata 'cand, intr-o cauza similara, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a fost sesizata cu o cerere de decizie preliminara.', iar potrivit art. 2 alin. (2) din Codul de procedura civila '(…) dispozitiile prezentului cod se aplica si in alte materii, in masura in care legile care le reglementeaza nu cuprind dispozitii contrare.'

Astfel, pentru ca dispozitiile din Codul de procedura civila sa fie aplicabile in cadrul unui proces penal este necesar ca situatia ce ar impune suspendarea sa fie compatibila cu dispozitiile procesual penale si Codul de procedura penala sa nu cuprinda reglementari in materie.

Inalta Curte, Completul de 5 judecatori retine ca institutia suspendarii este reglementata in Codul de procedura penala, cazurile de suspendare fiind expres si limitativ reglementate de dispozitiile art. 367.

Astfel, potrivit art. 367 din Codul de procedura penala, suspendarea judecatii intervine '(1) Cand se constata pe baza unei expertize medico-legale ca inculpatul sufera de o boala grava, care il impiedica sa participe la judecata, instanta dispune, prin incheiere, suspendarea judecatii pana cand starea sanatatii inculpatului va permite participarea acestuia la judecata. (…) (3) Suspendarea judecatii se dispune si pe perioada desfasurarii procedurii de mediere, potrivit legii.', iar potrivit art. 51 din Codul de procedura penala 'Pana la solutionarea conflictului pozitiv de competenta, judecata se suspenda.'

Ca atare, in conditiile in care Codul de procedura penala cuprinde dispozitii exprese si limitative referitoare la institutia suspendarii, dispozitiile art. 413 alin. (1) pct. 11 din Codul de procedura civila, care institute cazuri de suspendare facultativa a judecatii, nu pot fi aplicate in cadrul procesului penal.

Dispozitiile enuntate releva intentia legiuitorului ca in procesul penal, suspendarea judecatii sa nu se produca decat in cazurile expres prevazute, tocmai pentru a se evita tergiversarea solutionarii cauzei.

De altfel, pct. 11 al art. 413 alin. (1) din Codul de procedura civila a fost introdus, in 2018, prin Legea nr. 310/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative. Or, daca legiuitorului ar fi intentionat ca aceasta dispozitie sa se aplice si in materie penala, ar fi putut sa introduca printre cazurile de suspendare prevazute de Codul de procedura penala si acest caz, in conditiile in care cazurile de suspendare in materie penala sunt limitativ prevazute de Codul de procedura penala.

De asemenea, Inalta Curte - Completul de 5 Judecatori constata ca Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala a suferit numeroase modificari de la momentul intrarii in vigoare pana in prezent (in acest sens fiind de mentionat Ordonantele de urgenta nr. 3/2014, nr. 82/2014, nr. 24/2015, nr. 6/2016, nr. 18/2016 si nr. 70/2016si Legile nr. 228/2020, nr. 284/2020, nr. 130/2021, nr. 230/2022, nr. 230/2022, nr. 51/2023, nr. 201/2023, nr. 214/2023 si nr. 217/2023), insa niciuna dintre acestea nu a vizat dispozitiile care reglementeaza cazurile de suspendare in materie penala, context in care se apreciaza ca, in ceea ce priveste suspendarea cauzelor penale ca urmare a sesizarii Curtii de Justitie a Uniunii Europene in vederea pronuntarii, cu titlu preliminar, asupra unei intrebari, intentia legiuitorului a fost aceea de a se aplica strict cazurile de suspendare prevazute de Legea nr. 340/2009.

Prin urmare, pentru considerentele ce preced, Inalta Curte, Completul de 5 judecatori apreciaza ca, in mod gresit, instanta de apel a dispus suspendarea judecarii cauzei pana la solutionarea cauzelor C-74/23 si C-131/23 inregistrate pe rolul Curtii de Justitie a Uniunii Europene, motiv pentru care va admite recursurile formulate de inculpatii Cosma Andreea, Cornea Danut Marcel si Anghel Florin Serghei impotriva incheierii din data de 26 octombrie 2023, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala, in dosarul nr. 1221/1/2023, va desfiinta incheierea atacata si va dispune trimiterea cauzei instantei de apel in vederea continuarii judecatii”.

 


Comentarii

# Ioana M. date 18 December 2023 17:14 0

Se continua apucaturile fostilor sefi CC ai PCR: tronul de parlamentar, ministru, sef de CJ se mosteneste.

# dulapul securelii ,pelticiunii și pierzaniei nationale date 18 December 2023 17:35 +5

TRAIASCA SUPREMATIA SI SUVERANITATEA CONSTITUTIEI ROMANIEI si DECIZIILOR CURTII CONSTITUTIONALE si ICCJ! TRAIASCA MAGISTRATII ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI APARATORI AI SUVERANITĂȚII CONSTITUTIEI ROMANIEI si DECIZIILOR CURTII CONSTITUTIONALE si ICCJ! TRAIASCA MAGISTRATII ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI, PROFESIONISTI si NESUPUSI INTERESELOR STRAINE Si NEOSECURELII, HASTAGISMULUI, SOROSISMULUI, CUCUVELISMULUI, LULUTZISMULUI, TFLIsmului, PROGRESISMULUI și altor INTERESE OBSCURE! JOS LABELE DE PE PENSIILE si DREPTURILE MAGISTRAȚILOR ROMANI LIBERI si INDEPENDENTI GARANTIA INDEPENDENTEI JUSTITIEI! aista-i o opinie TRAIASCA DREPTUL si PRINCIPIILE LUI SECULARE APLICATE DE PROFESIONISTI !

# DODI date 18 December 2023 20:10 +2

Din păcate nu a fost singura victimă a cretinilor care au po******t organizația antiromânească numită ocult DNA. Iar drept recompensă pentru fărădelegile comise împotriva românilor gunoiul uman (cunoscută sub titulatura liicesciană) Slujirea a fost promovată ca Procuror șef în UE. Acest exemplu și al altor mulți acoperiți ai Noii Securități sunt vii exemple pentru tineretul român. Care învață astfel consideră că impostura, neamul prost și pupincurismul sunt singurele ”calități” necesare pentru un succes profesional.

# maxtor date 18 December 2023 20:38 0

"acelasi complet....a refuzat cererea DNA de suspendare in alt dosar" -tine de jurisprudenta in materie de "sperjur", lato sensu.

# santinela date 19 December 2023 07:29 +2

Deci sa intelegem ca ICCJ este plina de H-rezisti, ca aceste trei TUTE ,adica nulitati profesionale ?

# Cârcotaș date 19 December 2023 14:46 0

Uite asa se confirmă că oamenii aleși de sistem să vegheze sunt deosebiți. Dintr-o persoană timorata, dependenta de tătic, la distanță de sexul tare, la o persoană de bază, vigilenta, utilă, ocupând spațiul, adulată ipocrit de farisei, mani******ta de masculii vajnici de la pădure, speranța nației, inteligența universului concentraționar, limba umedă care rostește sentințe strașnice contra bandiților. Ce viitor trist, ce pensie otrăvita de neputinta de a domni mereu asupra pușcăriei nationale..

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.06.2024 – Pleaca o judecatoare care a desfiintat un abuz pandemic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva