16 aprilie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BAROUL BUCURESTI, BLOCAT DE BIG BROTHER? – Cum au impedicat camerele de supraveghere realizarea cvorumului la alegerile pentru Baroul Bucuresti. Candidatul pentru Consiliul Baroului Bucuresti, avocatul Alexandru Paun: "Brusc, atunci cand s-a cerut o transparenta mai mare a procesului de votare si de numarare a voturilor, nu s-a indeplinit cvorumul. I-au speriat camerele de luat vederi? Ei singuri si le-au pus"

Scris de: L.J. | pdf | print

23 mai 2019 15:52
Vizualizari: 3187

Finalul saptamanii trecute a fost un eveniment in sine! Era ziua in care se intrunea cea de-a doua Adunare generala pentru alegerea organelor de conducere de la Baroul Bucuresti, urmand, conform uzantelor, ca dupa a doua convocare Baroul sa aiba un nou decan si o noua echipa in Consiliile acestuia. Numai ca acest lucru nu s-a intamplat, fiind pentru prima data cand nici la a doua strigare nu s-a reusit cvorumul de prezenta pentru validarea candidaturilor.


Pentru a lua pulsul evenimentelor din acea zi, Lumea Justitiei a stat de vorba cu un avocat care, la randul lui, candideaza pentru functia de consilier al Baroului Bucuresti. Este vorba despre avocatul Alexandru Paun, care a reusit sa ii determine pe actualii lideri ai Baroului Bucuresti sa dea explicatii pentru modalitatea netransparenta care poate atrage suspiciuni de numaratoare a voturilor la alegeri. Avocatul Alexandru Paun a dezvaluit ca pentru a se face cvorumul de prezenta pentru validarea alegerilor mai erau necesare voturile a 300 de avocati, in conditiile in care din alegeri au lipsit circa 7000 de avocati, pentru care alegerea organelor de conducere nu a reprezentat o prioritate.

Fata de aceasta situatie, avocatul Alexandru Paun semnaleaza ca este surprinzator ca atunci cand s-a cerut o transparenta mai mare a procesului de votare si de numarare a voturilor, brusc nu s-a indeplinit cvorumul.

Despre suspiciunile care persista in Baroul Bucuresti, dar si despre modul in care intelege sa reactioneze avocatul Alexandru Paun dupa cel de-al doilea tur al alegerilor, citit mai jos in interviul acordat Lumea Justitiei:

Buna ziua, domnule avocat. Cum a fost campania si ce s-a intamplat la alegeri?

Multumesc pentru interviu, in primul rand! Campania a decurs excelent, iar modul in care am imbinat comunicarea pe platformele de socializare cu comunicarea direct pe site-ul campaniei, dar si cu vizualurile, creatii video sau imagine, a facut din aceasta incercare a noastra o initiativa unica, frumoasa si apreciata de catre colegi. Cred ca era momentul sa ridicam un pic stacheta campaniilor pentru Baroul Bucuresti la un alt nivel si cred ca am reusit acest lucru.

Multumesc pe aceasta cale tuturor confratilor care au fost alaturi de mine in aceste ultime doua saptamani si celor care m-au votat. In contextul in care, asa cum deja stiti, cvorumul nu a fost indeplinit, tin sa le multumesc si tuturor celor care au ajuns pe 19 mai la vot, la Sala Palatului, indiferent cu cine au votat.

Cati avocati au lipsit pentru a se face cvorum?

In jur de 300. Poate parea mult, dar este un numar mic in comparatie cu numarul celor care au lipsit de la urne la aceste alegeri. S-au prezentat putin peste 2800 de colegi la urne, pentru cvorum fiind necesara prezenta a peste 3100 de avocati cu drept de vot. Au lipsit peste 7000 de colegi pe care, din pacate, starea de fapt din cadrul Baroului Bucuresti, lipsa de perspective, neincrederea ca votul lor poate schimba ceva, toate acestea i-au determinat sa ramana acasa.

Totusi, se naste, perfect justificat, o intrebare: de ce pana acum, la absolut toate rundele de alegeri, in turul doi se indeplinea cvorumul, iar acum nu s-a mai indeplinit? Care este explicatia? Brusc, atunci cand s-a cerut o transparenta mai mare a procesului de votare si de numarare a voturilor, nu s-a indeplinit cvorumul.

I-au speriat camerele de luat vederi? Ei singuri si le-au pus. I-au speriat cererile privind o mai mare transparenta a procesului de votare? Ei au promis acest lucru, in urma petitiei pe care am inaintat-o Baroului Bucuresti.

Din aceasta constatare deriva multe altele, intre care si o intrebare privind legalitatea alegerilor anterioare si legitimitatea organelor de conducere ale Baroului.

Nu este normal sa planeze aceste suspiciuni asupra Baroului Bucuresti, cel mai important Barou din tara si cel care ar trebui sa seteze un anumit trend pe care sa-l urmeze si colegii din provincie si care sa ridice ordinul avocatilor la un nivel care sa genereze respect.

Cum sa fim respectati din exterior cand nu ni se arata respect chiar din interiorul breslei noastre?

Cum putem sa cheltuim 40.000 Euro pentru organizarea unor alegeri care s-au invalidat, la care se mai adauga, conform unor informatii pe care le detinem, alte 80.000 de Euro pentru spoturi audio pentru a fi transmise la posturile de radio, dar nu putem sa alocam o suma, cat de mica, pentru mediatizarea datei votului si a importantei alegerilor pentru toti avocatii din Baroul Bucuresti?

De ce sa nu facem cvorum din primul tur? DE CE SA NU FACEM CVORUM INCA DIN PRIMUL TUR DE ALEGERI?

Veti mai candida?

Cu siguranta! Am o datorie morala fata de sutele de sustinatori care m-au ajutat pe perioada campaniei electorale si care m-au votat duminica. Din pacate pentru ei, voturile lor au fost invalidate, dar ii asigur pe toti ca voi continua lupta si vom castiga alegerile, odata convocate.

O precizare, totusi: acum, cand am vazut in ce mod se organizeaza alegerile, procedura care ar trebui sa fie cartea de vizita a oricarei conduceri a Baroului, si vazand valul de simpatie la adresa candidaturii mele, am in gand sa pregatesc o surpriza data viitoare. Nu va pot dezvalui inca, din motive lesne de inteles, dar va promit o surpriza.

Cand se vor organiza urmatoarele alegeri?

Din cate inteleg, nu mai devreme de 4-5 luni, ceea ce naste alte semne de intrebare. Urmeaza acum Congresul si abia apoi se vor convoca noi alegeri.

Sedinta in care se discuta data viitoarelor alegeri s-a organizat pe 21 mai, la Baroul Bucuresti. Pentru o transparentizare adecvata si a acestui demers si pentru a intra intr-o stare de normalitate, am cerut in scris conducerii Baroului Bucuresti sa inregistreze audio si video aceasta sedinta si sa o faca publica. Nu au aprobat solicitarea mea, motivand prin faptul ca deliberarile trebuie sa fie secrete.

Pregatiti vreo surpriza si la Congres?

Asa ar merita, avand in vedere starea de dolce far niente in care se complac cei din conducerea UNBR, dar si din multe barouri din tara.

Vreau sa subliniez un singur aspect: nu am altceva in gand decat sa ridicam ordinul avocatilor acolo unde ii este locul. Doresc sa fim respectati, sa fim tratati de catre instante ca parteneri egali in indeplinirea actului de justitie, si nu ca un rau necesar.

Doresc ca viitoarea conducere a Baroului Bucuresti sa actioneze in acest sens, in interesul tuturor confratilor nostri. Pana acum, fostele conduceri nu au facut-o.

Dar, daca tot ati amintit de Congres, profit de oportunitatea pe care mi-ati oferit-o si ii invit pe toti confratii avocati sa mearga sa voteze, pana vineri inclusiv, delegatii Baroului Bucuresti la Congresul Avocatilor. Este important sa trimitem la Congres colegi care sa se bucure de reprezentativitate.

Domnule avocat, multumesc pentru interviul pe care ati avut amabilitatea sa il acordati publicatiei noastre si va asteptam si cu alte ocazii pe la noi.

Cu drag! Multumesc pentru oportunitatea pe care mi-ati oferit-o de a-mi transmite gandurile colegilor care stiu ca va citesc intr-un numar mare si pe care ii invit sa reflecte la cele expuse de mine, atat in perioada campaniei, cat si astazi, cu prilejul acestui interviu.

Comentarii

# votulism date 23 mai 2019 18:13 +2

hai sa votam pe cei care or sa ne rada buzunarele in continuare. la ciolan inainte stimati tovarasi.uraaaaa

# Ioana M. date 23 mai 2019 19:16 0

SE intampla de fiecare data lipsa cvorumului ,deoarece sefii se incapataneaza sa si modifice statutul.Astfel, daca prima data nu se indeplineste cvorumul, a doua etapa ar trebui sa se se valideze alegerile din nr.celor prezenti.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2021 – La ICCJ se coace riposta impotriva avocatilor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva