14 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BOBITA NU MAI PAPA SAVARINA – Exclusiv. Judecatorul Bogdan Mateescu din CSM a scapat de dosarul penal de la SIIJ care viza infractiuni de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu. Procurorul Eugen Iasinovschi a clasat dosarul "Savarina", dupa ce judecatorul ICCJ Marius Foitos a dispus redeschiderea acestuia, la cererea SIIJ. Cauza a fost initial clasata la DNA de procuroarea Florentina Mirica (Document)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

27 August 2020 16:49
Vizualizari: 7698

Finalul verii ii aduce o veste excelenta membrului CSM care nu frecventeaza Luju. Caci, daca ar frecventa, ar afla ca a primit clasare! Concret, judecatorul Bogdan Mateescu (foto) din CSM, cunoscut si sub numele de "Bobita Matilet", a scapat de dosarul penal de la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ). Procurorul Eugen Iasinovschi de la SIIJ a dispus clasarea dosarului "Savarina" in care era vizat Bogdan Mateescu, cauza care privea posibile fapte de luare si dare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu.


 

Vorbim despre dosarul pe care Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie, la acea data condusa de procurorul Gheorghe Stan – astazi judecator CCR – l-a redeschis in vara anului 2019 (prin Ordonanta nr. 183/II/2/2019 din 28 mai 2019), si care ii viza pe Bogdan Mateescu, tatal acestuia Mihai Mateescu, primar al localitatii Baile Govora - Ramnicu Valcea, si fostul senator PNL Marin Adranel Cotescu.

Redeschiderea dosarului a survenit dupa ce in 21 august 2018 adica inainte ca dosarele vizand magistratii aflate la DNA sa fie predate nou infiintatei Sectii pentru investigarea infractiunilor din justitieprocuroarea DNA Florentina Mirica a dispus, prin Ordonanta nr. 221/P/2017 clasarea cauzei.


Ajuns in SIIJ, s-a constat ca procuroarea Florentina Mirica nu efectuase urmarirea penala cu privire la mai multe fapte pretins a fi savarsite de Bogdan Mateescu si tatal acestuia. Ca atare, seful Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie a solicitat redeschiderea dosarului, pe motiv ca procuroarea Florentina Mirica a dispus solutia de clasare fara sa aiba in vedere toate faptele, ceea ce ar atrage nelegalitatea solutiei de clasare si ar impune confirmarea redeschiderii urmaririi penale.


Astfel, la Inalta Curte s-a format dosarul nr. 1505/1/2019 in care judecatorul Marius Dan Foitos de la Sectia penala a admis cererea de confirmare a redeschiderii urmaririi penale, confirmand Ordonanta nr. 183/II/2/2019 a SIIJ "in vederea completarii urmaririi penale, cu privire la faptele pentru care s-a inceput urmarirea penala".


Conform documentului pe care l-am publicat la acea data, in Ordonanta nr. 183/II/2/2019 Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie a sesizat faptul ca procuroarea Florentina Mirica de la DNA nu a investigat mai multe fapte, respectiv:

-Primirea de catre primarul Mateescu Mihai si magistratul Mateescu Bogdan a unor foloase necuvenite constand in produse de la DOMO, ce ar fi fost achitate printr-un card al unei persoane posesoare de card DOMO;

-Primirea de foloase necuvenite de catre primarul Mateescu Mihai si magistratul Mateescu Bogdan de la Cofetaria SC Olimp Company SRL si respectiv de la Salonul de coafura, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu;

-Exercitarea influentei asupra magistratilor ce au verificat dosarul penal 1233/P/2010 privind pe fiul numite... cercetat pentru o infractiune de furt calificat in vedere aplicarii unei pedepse cu suspendare.

De asemenea, Gheorghe Stan solicita redeschiderea dosarului penal pe numele judecatorului Bogdan Mateescu si dupa ce a constat ca procuroarea Florentina Mirica din DNA nu a verificat declaratiile martorilor audiati in cauza, care ar fi sustinut ca, in perioada 2006-2016, s-au efectuat lucrari de reabilitate la apartamentul personal al membrului CSM, lucrari ce ar fi fost executate de un inginer, "cu forta de munca si materiale alocate pentru lucrarile de reabilitare la Hotelului Palace, precum si cu muncitori alocati pentru realizarea lucrarilor la alte obiective".

Cei care ar fi efectuat lucrarile de modificare in apartamentul lui Bogdan Mateescu ar fi fost "reprezentantii unor societati comerciale executante a unor contracte incheiate cu Primaria Baile Govora", in schimbul acestor lucrari urmand sa fie favorizate niste societati comerciale de catre functionarii publici din cadrul Primariei orasului Baile Govora, "in vederea incheierii si executiei unor contracte privind realizrea unor lucrari publice".


Birchall a sarit pentru Bobita


Redeschiderea dosarului lui Mateescu de catre SIIJ starnit reactii dintre cele mai interesante la nivel politic, caci, astfel cum ne amintim, la scurt timp dupa aparitia informatiei ca Bogdan Mateescu face obiectul unui dosar penal, ministrul Justitiei de la acea data, Ana Birchall, a simtit nevoia sa intervina.

Si a facut-o cum nu se poate mai vizibil, in Consiliul Superior al Magistraturii unde a sesizat, intr-o discutie cu unul dintre membrii societatii civile in CSM, respectiv, Victor Alistar, faptul ca "din toate dosarele SIIJ, procurorii de la aceasta structura au extras tocmai dosarul lui Bogdan Mateescu. Au facut ei hocus-pocus cu mana prin dosare si taman dosarul asta l-au extras? Cum se face?".


*Cititi aici ordonanta SIIJ

Comentarii

# Kal A Baal Amouk date 27 August 2020 16:56 +2

Păi vedem că e exact invers decât ați scris în titlu. Nu papă savarină, dat i s-a dat clasare?!

# bobita e zeu date 27 August 2020 16:59 -3

Deci, Bobita a pus botu' la savarina, a fost prins si acum ca i-a dat clasare nu mai pune gura pe savarina. i s-o fi aplecat si lui de atata dulce. Interesant...

# Iul date 27 August 2020 17:12 +3

Același procuror care a clasat și la mine plangerea inpotriva procurorului Badea Gabriel, Popovici Gheorghe și Papici Lucian, după care atât Inalta Curte cât și procurorul șef Marin Nicolae au infirmat ordonanță de clasare și au dispus redeschiderea urmăriri penale. De anul trecut nu mai cunosc nimic despre acest dosar cu infirmarea ordonanței dispusa, tot aceasta ****** de procuror Iasinoschi a rezolvat imediat problema colegilor din DNA. Asa ca nu este nici un fâș nici cu aceasta Secție în afara de doamna Adina Florea restu sunt sa ia salariu și pensia speciala

# santinela date 28 August 2020 07:30 +2

Bai frate dar nu se gaseste nimeni sa-i dea peste bot acestui Bobita,acestei nulitati h-stagiste ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva