2 February 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CITU: ORI INCOMPETENT, ORI ANALFABET FUNCTIONAL, ORI EVAZIONIST – Probleme cu declaratia de avere depusa de premierul lui Iohannis. Avocatul Corneliu-Liviu Popescu cere ANAF si ANI sa il verifice pe Florin Vasile Citu: "ANAF sa ii explice, in scris si oral, intr-un limbaj simplu si accesibil, la nivelul acestuia de intelegere, diferenta dintre 'venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal' si 'venitul din cedarea folosintei bunurilor'" (Document)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

27 February 2020 18:33
Vizualizari: 9745

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Agentia Nationala de Integritate (ANI) sunt somate sa ia la verificat averea lui Florin Citu (foto 1), ministru demis al Finantelor si premier desemnat de presedintele Klaus Iohannis pentru noul Guvern PNL, pentru a se stabili daca exista neconcordante in declaratia de avere depusa de acesta la data de 22 noiembrie 2019, in conditiile in care a completat la sectiunea de "inchiriere" a unor imobile datele privitoare la un "contract de vanzare de bunuri imobile" in valoare de 300.000 lei (circa 62.000 euro). Solicitarea vine din partea cunoscutului avocat Corneliu-Liviu Popescu (foto 2) care a sesizat, absolut corect, faptul ca posibilul viitor premier al Romaniei nu stie sa completeze o declaratie de avere, completand la sectiunea de "cedarea folosintei bunurilor" datele privitoare la un "contract de vanzare bunuri imobile".


 

Avocatul Corneliu-Liviu Popescu: "Am interesul legitim sa stiu daca ministrul Citu este un incompetent profesional monumental in materia fiscalitatii si/sau este un analfabet functional si/sau este un evazionist fiscal 'demn' de dispret"


Astfel, intr-o petitie transmisa la data de 20 februarie 2020, avocatul Corneliu Liviu Popescu solicita ANAF sa efectueze un control de inspectie fiscala privindu-l pe Florin Citu, pentru a se putea stabili natura juridica a venitului mentionat de posibilul premier in declaratia de avere la cap. VII pct. 3 "Venituri din cedarea folosintei bunurilor" (n.red. - venituri din inchirierea unor bunuri), unde a indicat la rubrica "Sursa venitului" un "contract vanzare bunuri imobile" (n.red. - venituri din vanzarea/instraintarea unor bunuri), in valoare de 300.000 lei. In opinia avocatului Popescu aceasta verificare este necesara pentru a se putea stabili daca exista vreo obligatie fiscala in sarcina lui Florin Citu de pe urma acestei tranzactii, pe care sa trebuiasca sa o plateasca la bugetul public sub forma impozitului.

Prin aceeasi adresa trimisa la ANAF, avocatul Corneliu-Liviu Popescu solicita si sesizarea ANI pentru cercetarea neconcordantei existente in declaratia de avere a lui Florin Citu.

Necesitatatea clarificarii formei de cedare a folosintei asupra bunurilor detinute de Florin Citu este imperioasa dat fiind ca ministrul demis al Finantelor poate fi suspectat de evaziune fiscala, atata vreme cat se prezuma ca stie care este diferenta dintre vanzarea unui bun si inchierea unui bun, precum si faptul ca "impozitul in cazul vanzarii unui imobil se calculeaza si se incaseaza de notarul public la autentificarea contractului de vanzare, in timp ce impozitul pe venitul din cedarea folosintei bunurilor se declara si se plateste direct de proprietar".

Petitia avocatului Popescu este intemeiata pe interesul legitim al unui cetatean de a stii daca cel propus pentru functia de premier, care a ocupat timp de trei luni functia de ministru al Finantelor este "un incompetent profesional monumental in materia fiscalitatii (necunoscand un lucru elementar, care este stiut de omul mediu) si/sau este un analfabet functional (nu este capabil sa completeze corect un formular tipizat banal, completat de sute de mii de persoane) si/sau este un evazionist fiscal "demn" de dispret (venitul de 300.000 lei reprezentand pretul unei vanzari imobiliare nefiind impozabil intrucat este sub pragul deducerii legale, in timp ce acelasi venit, obtinut in urma cedarii folosintei bunurilor, este impozabil cu 10% dupa deducerea cheltuielilor forfetare sau, dupa caz, reale)".


Redam in continuare petitia trimisa de avocatul Corneliu-Liviu Popescu, astfel cum a fost trimisa la ANAF in data de 20 februarie 2020:

"Doamna Presedinta,

Subsemnatul, Corneliu-Liviu POPESCU, cetatean roman,

In temeiul Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor,

Formulez si depun prezenta

P E T I T I E:

Avand in vedere:

- Declaratia de avere din data de 22.11.2019 a Domnului Florin Vasile CITU, ministrul Finantelor Publice, data la numirea in functie, inregistrata sub nr. 4215/22.11.2019 si postata pe site-ul oficial al Guvernului, www.gov.ro, in care la cap. VII pct. 3 "Venituri din cedarea folosintei bunurilor" acesta indica la rubrica "Sursa venitului": "Contract vanzare bunuri imobile", iar la rubrica "Venitul anual incasat": "300.000 lei";

- diferenta fundamentala intre doua institutii juridice, vanzarea unui bun (care transfera dreptul de proprietate) si cedarea folosintei unui bun (cum ar fi inchirierea);

- diferenta fundamentala intre "venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" (art. 111 C.fiscal) si "venitul din cedarea folosintei bunurilor" (art. 83 C.fiscal);

- faptul ca omul mediu (ceea ce reprezinta un criteriu juridic) stie diferenta dintre vanzarea unui bun si inchirierea unui bun si stie ca impozitul in cazul vanzarii unui imobil se calculeaza si se incaseaza de notarul public la autentificarea contractului de vanzare, in timp ce impozitul pe venitul din cedarea folosintei bunurilor se declara si se plateste direct de proprietar;

- faptul ca, intr-un stat de drept si democratic, ministrul Finantelor Publice ar trebui sa aiba cunostinte juridice si fiscale macar la nivelul omului mediu, intrucat Agentia Nationala de Administrare Fiscala se afla sub autoritatea ministrului Finantelor Publice,

Solicit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala:

1. Sa acorde din oficiu asistenta fiscala domnului contribuabil Florin Vasile CITU, la acest moment ministru demis al Finantelor Publice si candidat la aceeasi functie, in sensul sa ii explice, in scris si oral, intr-un limbaj simplu si accesibil, la nivelul acestuia de intelegere, diferenta dintre "venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" (art. 111 C.fiscal) si "venitul din cedarea folosintei bunurilor" (art. 83 C.fiscal);

2. Sa efectueze un control de inspectie fiscala privindu-l pe domnul contribuabil Florin Vasile CITU, la acest moment ministru demis al Finantelor Publice si candidat la aceeasi functie, pentru a stabili natura juridica a venitului declarat de acesta in declaratia de avere si pentru a verifica existenta unei obligatii fiscale, iar, in caz afirmativ, plata la bugetul public a impozitului corespunzator;

3. Sa sesizeze Agentia Nationala de Integritate pentru declansarea procedurii specifice, ca urmare a unei neconcordante manifeste in declaratia de avere a domnului Florin Vasile CITU, la acest moment ministru demis al Finantelor Publice.

In calitate de cetatean, alegator si contribuabil, am interesul legitim sa stiu daca ministrul Finantelor Publice este un incompetent profesional monumental in materia fiscalitatii (necunoscand un lucru elementar, care este stiut de omul mediu) si/sau este un analfabet functional (nu este capabil sa completeze corect un formular tipizat banal, completat de sute de mii de persoane) si/sau este un evazionist fiscal "demn" de dispret (venitul de 300.000 lei reprezentand pretul unei vanzari imobiliare nefiind impozabil intrucat este sub pragul deducerii legale, in timp ce acelasi venit, obtinut in urma cedarii folosintei bunurilor, este impozabil cu 10% dupa deducerea cheltuielilor forfetare sau, dupa caz, reale).

Solicit raspuns in termen legal, in principal prin email, iar in subsidiar (adica numai daca nu este posibil prin email) la domiciliul ales.

Prezenta petitie este redactata si semnata electronic de petitionar, care este avocat in Barourile Bucuresti si Paris, cu drept de a pune concluzii la Inalta Curte de Casatie si Justitie si la Curtea Constitutionala, contine 2 (doua) file, este in format PDF si este expediata prin email, astazi, 20.02.2020.

PETITIONAR,

Corneliu-Liviu POPESCU"


Comentarii

# ”Silly gladiators of the Wallachian Games” - by Edelweiss date 27 February 2020 18:50 +1

Mey, tradiția istorică a poporului rumân, cel zămislit de doi Bărbați – DC-Ball și Tray-anus – se scoboară preponderent pe filieră romană. Adicătelea romanticii (sic!), ca să nu li se mai audă plebeienilor ghiorțăitul mațelor, le dedeau acestora câteva banițe de grâu și multă circăială în Colosseum. Cum ar veni „Panem et Circenses”. Chiar și în Marea Arenă se azvârlea cu codri de pâne în capul cetățenilor, ca să aibă ce molfăi răstimp cât gladiatorii se hăcuiau reciporc. Asta o fost amu’ vro doo milenii. Azi, în Wallachia, nu se mai dă pâne fiindcă quiriții neosocialismului de caviar, mimetizat în capitalism sălbatic de rapt, japcă, furtișag, cotișag, represiune și intimidare, au furat toată pânea și au transformat-o în ciubere de denari și bolovani de aur pe care le-au pitulat în conturi esoterice, din anumite paradisuri fiscale din lumea barbară. Așa că urmașilor lui Traian li se mai dă ”decât” ”Circenses sine Panem”.

# ”Silly gladiators of the Wallachian Games” date 27 February 2020 18:51 +3

Adicătelea nici oleacă de crăpelniță dar multă circăială de prost gust, cu jigodii de animale politice în arenă – șacali, coițoi, hiene, șobolani, iepuri și nici măcar vreun elefant, vreun Lion, vreun mândru Lup sau vreo panteră carnasieră. Doar Trepăduși în arena Colosseumului dâmbovițean. Doar șoferi, chelneri, bișnițari, proxeneți, valutiști, electricieni, filatori, turnători, depanatori RTV, portari de hotel, țucălari, cicisbei etcaetera. Apăi dacă tot sunt astea auspiciile Jocurilor Wallachiane, (care au intrat în Guiness Book of Stupid Records ca cele mai îndelungate Jocuri din întreaga istorie universală), cetățenii cei cu curii togilor bortilite și cu poalele zdrențuite s-au cocoțat în rândurile de sus ale Colosseumului, în acele locuri predestinate huiduitului și fluieratului și așteaptă să vază curgând mult sânge de politruck.

# ”Silly gladiators of the Wallachian Games” date 27 February 2020 18:51 +4

Nu contează specia spurcalnică a politrucului: poa’ să fie neonazist liberal, poa’ să fie kominternist socialist, poa’ să fie îmbuibat aldist sau poa’ să fie răpănos turnător peempist. PLEBEA VREA DOAR SĂ VADĂ SÂNGE! Plebea vrea să vadă cum se încaieră acești borfași politruci pe viață și pe moarte, cum se sfâșie cu ghearele și cu dinții, cum se căsăpesc cu un entuziasm demonic. Iar cum plebea nu se mai așteaptă să fie răsplătită cu vreo pâne, și-a făcut provizii solide de popcorn și poloboace cu o licoare cu gust puternic și amărui și acum așteaptă să înceapă JOCURILE WALLACHIANE! :-) „- AVE, Cetățeni Wallachi!” :-x „- Siktir, Plăvannis Imperator! n-AVEm chef de tine!” :eek:

# banditu coroiu date 27 February 2020 18:53 +11

Da' pana la urma, din moment ce pnl nu l-a propus pe catu drept candidat, nominalizarea lui de catre mamelucul nazist este legala/constitutionala? Poate malacu' sa scoata candidat din burta asa cum vrea muschii lui? De ce n-a nominalizat-o pe ravasitoarea daca tot mimeaza respectarea legii? Poate mai studiaza juristii psd problema si-i mai face o sesizare la ccr sabotorului astuia nesimtit.

# ”Habemus Circenses” - by Edelweiss - Ivory Tower Tit Livius date 27 February 2020 18:54 +6

prolog: „Caligula Imperator / Puse calul Senator; / :o Azi, Germanicus Werner / Puse mâțul premier.” / :eek: IUPITER OPTIMUS MAXIMUS a ascultat rugămintea plebei și i-a dat circăială. Multă circăială. Nemaivăzută circăială de la Caligula încoace. Dacă sceleratul imperator roman a rămas în istorie pentru ofensa superlativă de a-și numi calul consul, azi, 2773 Ab Urbe Condita ne dixtrăm de minune la auzul știrii că sceleratul Imperator Plăvannis Germanicus Augustus și-a numit mâțul premier! :-? Căci doar mâț poate fi prezumată acea bizară creatură cu nume și atitudine de mâț ușuit de la oala cu smântână. :-*

# ”Habemus Circenses” date 27 February 2020 18:55 +3

În semn de mulțumire pentru darul făcut Cetății Rumâne de Jupiter Cel Bun și Mare, Caelestis, Fulgurator,... (zeu al Cerului, al Fulgerului, al Latiumului, al Luminii, trimițătorul Ploii, Stătător, Apărător de granițe, al Trăznetului, al Victoriei, al Pradelor Războiului, cel mai Bun și cel mai Mare) plebea dă fugă în hiper și supermarketuri, în mall-uri, buticuri și dugheane ca să facă provizii nu de .... măști chirurgicale, ci provizii consistente de popcorn și o licoare cu gust puternic și amărui, care a fost inventată cu multe secole mai târziu de triburile păgâne germanice. CIRCUL MERGE MAI DEPARTE JOCURILE WALLACHIANE NU SE SFÂRȘESC, CI CONTINUĂ PENTRU O PERIOADĂ NELIMITATĂ DE TIMP!

# ”Habemus Circenses” date 27 February 2020 18:56 +1

Următoarea mișcare tactică ar fi ca gladiatorii Praepelecis de la PSD să intre în... „spiritul” jocurilor wallachiane și... să voteze guvernul mâțului ușuit de la oală. :eek: Vaileu, cred că se cutremură întreg IMPERIUL COMUNITAR ROMAN (aka U.E.) de-atâtea râsete isterice și cu sughițuri. :lol: THUMB UP! SENATUS POPULUSQUE ROMANUS (SPQR) VOTEAZĂ CÂTZU! PLEBEA ARATĂ THUMB UP! ;-)

# Errata by Edel - I.T. Tit Livius date 27 February 2020 19:19 +2

în loc de „coițoi” se va citi „coioți”. :-) Iar întreaga exemplificare își poate contura plenitudinea într-o frază a istoricului Neagu Djuvara, în referință la „clasa politică” dâmbovițeană: „Nu văd nici o personalitate care să iasă în relief și chiar văd fel și fel de nulități politice, mai toţi par să fie, așa, niște fii de țărani care habar n-au de politică.” :roll: nota: Titulatura sceleratului Imperator de pe colina Cotroceniului fiind: Plăvannis Augustus Impertinentus Germanicus Ravisantus Nuligestus Septemus Domibus

# Pintea date 27 February 2020 20:26 +10

De la Vasilica Dăncilă la Vasile Câțu! Numai ca Vasilica D avea prestanță si era umană. Stia sa discute despre economie, de aceea a si fost defăimată! Nu suportau că o femeie le face față! Vasilică Câțu nu poate sa formuleze o frază coerentă. Spune numai prostii, se agită, se bâlbâie, se prostește, e ceva iesit din comun! Are incoerenta si agitatia drogatului... Pentru de-ăștia se luptă sa faca anticipate? Ca sa stam 4 ani jumate cu niste prosti? Si cu niste hoti? Daca PSD nu se trezeste la realitate si le mai sustine tâmpenia cu anticipatele, vor pierde si ei, dar mai ales poporul asta fraier.

# romanul date 28 February 2020 07:22 +3

"CITU: ORI INCOMPETENT, ORI ANALFABET FUNCTIONAL, ORI EVAZIONIST" Citu este si una, si alta si alta! Este toate trei la un loc! Dar cea mai mare pondere o are ca este un analfabet functional, sau simplu spus: un analfabet!

# Grama date 28 February 2020 12:36 -1

nu vreau sa iau apararea omului dar daca ne uitam la formularul de declaratie de avere NU ESTE RUBRICA pentru venituri din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal unde trebuia sa inscrie venitul din vanzarea acelui imobil conform Codului Fiscal !

# şişu date 28 February 2020 15:19 0

Sărăciilor!Ce ştiti voi?Asa a invăţat domnu la facultatea de ştiinţe economice din statul IOWA_SUA(la MARELE LICURICI)!

# Ioan date 28 February 2020 19:04 0

Daily si Habemus nu va mai baterie joc@Daca aveti talente,incercati-va norocul publicând cîte ceva pe banii voștri.

# Edel date 28 February 2020 22:37 0

@Ioan: dar de ce, măi spînule, să public pe banii mei? Te-ai apucat tu să scrii statutul citizen journalistului și să rescrii regulile forumurilor online? vrei tu să pui botniță la OPEN SOURCES? Pe urmă de unde mai calchiezi tu idei valoroase din care să alcătuiești, IMEDIAT după modelul plagiat, un comentariu-opinie pe care să-l publici în Cotidianul? Calchiere inclusiv a epigramei lui Păstorel ce a stat la baza motoului parafrazat! Vrei pe urmă să-ți moară „genialitatea” de linotipist al ideilor furluate din comentarii?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.02.2023 – CSM schimba regulamentul pentru numirea sefilor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva