9 decembrie 2019

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DEATCU DE LA SRI A SCAPAT DE PUSCARIE – Tribunalul Militar Bucuresti l-a condamnat pe fostul sef al SRI Prahova, colonelul Silviu Deatcu, la 2 ani si 10 luni inchisoare cu suspendare pentru ucidere din culpa si conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante. Deatcu a facut acord de recunoastere a vinovatiei dupa ce a omorat o tanara. Au fost acordate despagubiri de 475.000 euro si 20.000 lei, dar Deatcu nu va plati nimic (Minuta)

Scris de: Bogdan GALCA

26 noiembrie 2019 16:05
Vizualizari: 12851

Sentinta in prima instanta in dosarul in care fostul sef al SRI Prahova, colonelul Silviu Deatcu, a fost trimis in judecata dupa ce  in decembrie 2017 a omorat o tanara peste care a dat cu masina.

Tribunalul Militar Bucuresti l-a condamnat luni, 25 noiembrie 2019, pe colonelul SRI la 2 ani si 10 luni inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei pentru ucidere din culpa si conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante. Hotararea instantei a venit dupa ce Silviu Deatcu a facut acord de recunoastere a vinovatiei ca sa scape de puscarie.


Concret, Silviu Deatcu a fost condamnat la 2 ani si 6 luni inchisoare pentru ucidere din culpa si 1 an inchisoare pentru conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante. Tribunalul Militar a decis ca ofiterul SRI sa execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani si 6 luni inchisoare, la care a adaugat un spor de o treime din cealalta pedeapsa de 1 an, adica 4 luni, rezultand in final o condamnare de 2 ani si 10 luni inchisoare cu suspendare.

Totusi, fostul sef al SRI Prahova se poate considera extrem de norocos. Pe langa faptul ca nu va face o zi de inchisoare, nu va plati nici vreun leu partilor civile din acest dosar. Acestea solicitasera ca Silviu Deatcu sa raspunda in solidar cu societatea de asigurare, cerere respinsa insa de Tribunalul Militar Bucuresti.

In privinta despagubirilor, judecatorii militari au decis ca S.C. Omniasig – Vienna Insurance Group S.A sa plateasca partilor civile din dosar
475.000 euro si 20.000 de lei.

Amintim ca o femeie a fost ucisa in 18 decembrie 2017, dupa ce colonelul SRI Silviu Deatcu, sef al SRI Prahova la acel moment, a lovit-o cu masina in timp ce aceasta traversa strada. Accidentul s-a produs in localitatea Tancabesti, judetul Ilfov.

 

Iata minuta Tribunalului Militar Bucuresti din 25 noiembrie 2019:

 

“I. 1. In baza art. 396 alin. 1, 2 si 10 C.pr.pen. condamna pe inculpatul colonel DEATCU SILVIU DUMITRU la pedeapsa de 2 (doi) ani si 6 (sase) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, prev. de art. 192 alin. 1 si 2 C.pen. In temeiul art. 67 alin. 1 C.pen. rap. la art. 66 alin. 1 lit. i C.pen. stabileste inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii dreptului de a conduce pe drumurile publice vehicule pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere pe o perioada de 3 (trei) ani.

2. In baza art. 396 alin. 1, 2 si 10 C.pr.pen. condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 1 (un) an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante, prev. de art. 336 alin. 1 C.pen. In temeiul art. 67 alin. 1 C.pen. rap. la art. 66 alin. 1 lit. i C.pen. stabileste inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii dreptului de a conduce pe drumurile publice vehicule pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere pe o perioada de 3 (trei) ani.

3. Conform art. 38 alin. 2 C.pen. constata ca ambele fapte savarsite la 18.12.2017 se afla in concurs formal si in temeiul art. 39 alin. 1 lit. b C.pen. aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 2 (doi) ani si 6 (sase) luni inchisoare, la care adauga sporul obligatoriu de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv 4 (patru) luni inchisoare, in final aplicand inculpatului pedeapsa principala rezultanta de 2 (doi) ani si 10 (zece) luni inchisoare.

4. In baza art. 45 alin. 3 lit. a C.pen. rap. la art. 67 alin.1 C.pen., aplica inculpatului, pe langa pedeapsa principala rezultanta a inchisorii, pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii dreptului de a conduce pe drumurile publice vehicule pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere pe o perioada de 3 (trei) ani, pedeapsa care se executa, conform art. 68 alin. 1 lit. b C.pen., de la ramanerea definitiva a prezentei sentinte.

5. In baza art. 65 alin. 1 C.pen. interzice inculpatului ca pedeapsa accesorie exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. i C.pen., a caror exercitare a fost interzisa ca pedeapsa complementara. In considerarea disp. art. 65 alin. 3 C.pen. pedeapsa accesorie se executa pe durata executarii pedepsei principale privative de libertate sau pana cand aceasta este considerata ca executata.


6. In baza art. 91 C.pen. dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere si stabileste un termen de supraveghere de 3 (trei) ani, conform dispozitiilor art. 92 C.pen. In baza art. 93 alin. 1 C.pen. obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere: a) sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Ilfov, la datele fixate de acesta; b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa; c) sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile; d) sa comunice schimbarea locului de munca; e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.

8. In baza art. 93 alin. 2 lit. b, si d C. pen. impune inculpatului sa execute urmatoarele obligatii: - sa frecventeze programele de reintegrare sociala stabilite de consilierul de probatiune desemnat cu supravegherea sa, derulate de catre Serviciul de Probatiune Ilfov sau organizate in colaborare cu institutiile din comunitate; - sa nu paraseasca teritoriul Romaniei fara acordul instantei.


9. In baza art. 404 alin. 2 C.pr.pen. si art. 93 alin. 3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 de zile lucratoare in cadrul uneia dintre urmatoarele institutii: Primaria Corbeanca/Centrul de Primire in regim de Urgenta Saftica, Com. Balotesti, Sat Saftica, la alegerea consilierului de probatiune.

10. In baza art. 404 alin. 2 C.pr.pen. si art. 91 alin. 4 C.pen. atrage atentia inculpatului asupra conduitei sale viitoare, asupra respectarii disp. art. 93 alin. 5 C.pen. privind termenul in care trebuie indeplinite integral obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare si asupra disp. art. 96 C.pen. care prevad revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere si dispunerea executarii pedepsei in cazul in care, pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinta, nu respecta masurile de supraveghere ori nu executa obligatiile impuse ori stabilite de lege sau daca nu indeplineste integral obligatiile civile stabilite prin hotarare ori daca savarseste o noua infractiune pe parcursul termenului de supraveghere.


II. 1. In baza art. 397 alin. 1 corob. cu art. 19 si art. 25 alin. 1 C.pr.pen., admite in parte actiunea civila formulata de partea civila Valcean Bogdan Constantin si obliga partea responsabila civilmente S.C. Omniasig – Vienna Insurance Group S.A. – persoana juridica romana, la plata catre aceasta parte civila a urmatoarelor sume:

- suma de
20.000 lei, suma actualizata cu indicele de inflatie la data platii efective, la care se adauga dobanda legala calculata de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte si pana la data platii efective, cu titlu de despagubiri civile pentru daune materiale (cheltuieli de inmormantare, onorariu avocat - urmarirea penala si instanra de fond; cheltuieli transport urmarirea penala si instanta de fond);

- suma de
100.000 euro, in echivalentul in lei, potrivit cursului BNR din ziua platii, suma actualizata cu indicele de inflatie la data platii efective, la care se adauga dobanda legala calculata de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte si pana la data platii efective, cu titlu de despagubiri civile pentru daune morale.

 2. In baza art. 397 alin. 1 corob. cu art. 19 si art. 25 alin. 1 C.pr.pen., admite in parte actiunea civila formulata de partea civila - minor Valcean Sanziana Catalina, prin reprezentant legal Valcean Bogdan Constantin si obliga partea responsabila civilmente S.C. Omniasig – Vienna Insurance Group S.A. – la plata catre aceasta parte civila a urmatoarei sume:

- suma de
250.000 euro, in echivalentul in lei, potrivit cursului BNR din ziua platii, suma actualizata cu indicele de inflatie la data platii efective, la care se adauga dobanda legala calculata de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte si pana la data platii efective, cu titlu de despagubiri civile pentru daune morale;


3. Respinge actiunea civila formulata de partile civile Valcean Bogdan Constantin si minora Valcean Sanziana Catalina, prin reprezentant legal Valcean Bogdan Constantin impotriva inculpatului de a raspunde in solidar cu parrile responsabile civilmente S.C. Omniasig – Vienna Insurance Group S.A., Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si Serviciul Roman de Informatii.

4. In baza art. 397 alin. 1 corob. cu art. 19 si art. 25 alin. 1 C.pr.pen., admite in parte actiunea civila formulata de partea civila Radoi Ecaterina si obliga partea responsabila civilmente S.C. Omniasig – Vienna Insurance Group S.A. – la plata catre aceasta parte civila a urmatoarei sume:

- suma de
50.000 euro, in echivalentul in lei, potrivit cursului BNR din ziua platii, suma actualizata cu indicele de inflatie la data platii efective, la care se adauga dobanda legala calculata de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte si pana la data platii efective, cu titlu de despagubiri civile pentru daune morale.

5. In baza art. 397 alin. 1 corob. cu art. 19 si art. 25 alin. 1 C.pr.pen, admite in parte actiunea civila formulata de partea civila Draghia Paun si obliga partea responsabila civilmente S.C. Omniasig – Vienna Insurance Group S.A. – la plata catre aceasta parte civila a urmatoarei sume:

- suma de
75.000 euro, in echivalentul in lei, potrivit cursului BNR din ziua platii, suma actualizata cu indicele de inflatie la data platii efective, la care se adauga dobanda legala calculata de la data ramanerii definitive a prezentei sentinte si pana la data platii efective, cu titlu de despagubiri civile pentru daune morale.


6. Respinge actiunea civila formulata de partile civile Radoi Ecaterina si Draghia Paun impotriva inculpatului de a raspunde in solidar cu partea responsabila civilmente S.C. Omniasig – Vienna Insurance Group S.A.

7. In baza art. 397 alin. 1 corob. cu art. 19 si art. 25 alin. 1 C.pr.pen, respinge actiunea civila formulata de partea civila Obreja Georgeta impotriva partii responsabile civilmente S.C. Omniasig – Vienna Insurance Group S.A.

8. Ia act ca partea civila Serviciul Roman de Informatii nu s-a constituit parte civila in cauza.

III. In baza art. 274 alin. 1 C.pr.pen. obliga pe inculpat la plata sumei de 4.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 3.000 lei reprezinta cheltuieli judiciare avansate de stat in faza de urmarire penala. IV. Cu apel in termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei”.

Comentarii

# gogomanu date 26 noiembrie 2019 16:31 +7

cum sa plateasca omniasig pentru ca era ala beat si drogat ? nici o companie de asigurari nu acopera asa ceva.

# Florian date 26 noiembrie 2019 18:27 +1

De ce ai scris atât?? Dacă nu explicit și cum a ajuns asigurarea parte în dosar...

# gaby69 date 26 noiembrie 2019 18:38 +1

omniasig aparține sri. aceasta este logica...

# Unneuron date 26 noiembrie 2019 19:08 +1

Asa e normal, sa plateasca asiguratorul, apoi sa se indrepte el impotriva celui care a fost vinovat.

# DODI date 26 noiembrie 2019 20:24 +4

SRI chiar și beat conduce România și face ”ce vrea mușchii mei!” Mulțumim Ciolanis pentru ”independența” justiției. La mai mare șiu la mai multe victime. Poate atunci va exploda încă o dată mămăliga!”

# Daca vrei sa fi cremenal cu acte lucreaza la SRI date 27 noiembrie 2019 17:49 0

Asta-i concluzia . Prin intermediul OMNIASIG , al SRI , si pe spatele fraierilor , se vor plati si bani doar sa scape jigodiile , acei paraziti pe buget = serviciile de ******t secrete!

# k date 27 noiembrie 2019 18:28 +1

Cum sa plateasca Asiguratorul cat timp in contract exista clauza de ebrietate? Daca beau si accidentez Asiguratorul va platii? wow

# carcotas date 27 noiembrie 2019 19:31 0

Plateste asiguratorul, caci victimele trebuie despagubite efectiv si nu vor sta dupa orice sofer, parlit sau nabab, care este de buna credinta si plateste sau astepata sa vii cu executorul peste el. Dupa care, exact pentru clauza ''de ebrietate'', asiguratorul ii deschide un proces soferului pentru a recupera ce s-a platit victimelor.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Va fi Klaus Iohannis un presedinte dictator in al doilea mandat?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.12.2019 – Omul lui Kovesi vrea sa-l faca pe Calin Nistor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva