27 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CCR UMILESTE CSM - Fostul judecator si membru CSM, avocatul Adrian Toni Neacsu, invarte cutitul in rana: „CCR da un mesaj clar judecatorilor si procurorilor care au deprins nedemocraticul obicei de a iesi in spatiul public cu comentarii privind legile si activitatea autoritatii legiutoare... Rareori mi-a fost dat sa citesc o critica atat de directa... Motivarea ar trebui sa-i faca pe cei de la CSM sa intre in pamant de rusine... CSM si-a folosit atributiile ca o ghioaga in jocul politic”

Scris de: Gilda POPA | pdf | print

24 February 2017 15:00
Vizualizari: 11303

Avocatul Adrian Toni Neacsu (foto), fost judecator si membru CSM, considerat unul dintre cei mai apreciati si pregatiti magistrati din Romania, a facut, joi 23 februarie 2017, o excelenta analiza a motivarii formulate de Curtea Constitutionala in ce priveste respingerea sesizarii CSM referitor la un presupus conflict de natura juridica intre autoritatile statului, ca urmare a adoptarii de catre Guvern a OUG 13/2017 de modificare a Codurilor penale fara avizul CSM. Intr-un comentariu publicat pe pagina sa de Facebook, Adrian Toni Neacsu afirma ca rareori a citit o critica mai directa decat cea din motivarea CCR: "Curtea Constitutionala da astazi un mesaj clar judecatorilor si procurorilor care au deprins nedemocraticul obicei de a iesi in spatiul public cu comentarii proprii privind legile si actrivitatea autoritatii legiutoare. As putea da nume, dar respectivii sunt aceeasi intotdeauna si cam cat degetele de la o mana asa ca-i indentificati usor".


Curtea Constitutionala a confirmat, practic, validitatea argumentelor juridice invocate de avocatul Toni Neacsu intr-o analiza precedenta, publicata la 1 februarie 2017, ziua in care presedinta CSM Mariana Ghena a anuntat ca s-a decis sesizarea CCR in privinta presupusului conflict juridic. Neacsu a explicat atunci faptul ca CCR s-a pronuntat pe acest subiect inca din 2009, stabilind ca avizul CSM trebuie solicitat de initiatorul actului normativ exclusiv atunci “cand este vorba despre actele normative care privesc in mod direct organizarea si functionarea autoritatii judecatoresti, precum modul de functionare al instantelor, cariera magistratilor, drepturile si obligatiile acestora etc., pentru a nu se ajunge la denaturarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii”.

Iata analiza avocatului Adrian Toni Neacsu:

Motivarea de astazi a Curtii Constitutionale in sesizarea CSM privind conflictul juridic de natura constitutionala intre puterile statului ar trebui sa-i faca pe cei de la CSM sa intre in pamant de rusine. Rareori mi-a fost dat sa citesc o critica mai directa decat aceasta:

'Curtea observa faptul ca autorii sesizarii, prin criticile formulate, nu țin seama de dispozițiile legale și constituționale referitoare la competența Consiliului Superior al Magistraturii, și nici de jurisprudența Curții Constituționale în materia avizelor pe care aceasta autoritate publica este abilitata sa le adopte'

Altfel spus, CSM-ul se baga unde nu-i fierbe oala, isi depaseste atributiile, abuzeaza de prevederi legale, incalca Constituia si propria-i lege de functionare. CSM-ul si-a folosit atributiile legale ca o ghioaga in jocul politic, cam asta se spune. Asa se intampla cand deciziile se iau in circumstante care nu au nici o legatura cu profesionalismul si rigoarea juridica, ci mai degraba cu implicarea politica, la sugestia interesata a unor cercuri de putere deloc nevinovate.

Mai mult, Curtea Constitutionala da astazi un mesaj clar judecatorilor si procurorilor care au deprins nedemocraticul obicei de a iesi in spatiul public cu comentarii proprii privind legile si actrivitatea autoritatii legiutoare. As putea da nume, dar respectivii sunt aceeasi intotdeauna si cam cat degetele de la o mana asa ca-i indentificati usor.

Spune CCR: 'In ceea ce priveste autoritatea judecatoreasca, conduita conforma Constitutiei transpare din cele statuate mai sus, si anume exercitarea competentelor stabilite de lege în conformitate cu prevederile constitutionale referitoare la separatia puterilor în stat si, deci, abtinerea de la orice actiune care ar avea ca efect subrogarea în atributiile altei autoritati publice. Aceasta cu atât mai mult cu cât în sarcina magistraților subzista obligatia de rezerva, care exprima o sinteza a principiilor generale ale deontologiei profesiei (independenta, impartialitate, integritate)'.

Altfel spus, judecatori si procurori menirea voastra este sa aplicati legea nu sa faceti presiuni pentru modificarea ei (sau nemodificarea ei), altfel va incalcati statutul, etica, deontologia profesiei. Va spune asta autoritatea de jurisdictie constitutionala suprema, daca CSM-ul nu o face”.


Comentarii

# DODI date 24 February 2017 16:11 +28

Este minunat. În România au început să aibă curaj atât personalități publice cât și instituții. Printre instituții amintim CCR care, după ce a fost terfelită în noroi de sfertodoctul zegrean - sluga prea aplecată a bețivului hăhăilă, prin prospăturile aduse cu ajutorul PSD a început să își intre în atribuții. Este încurajator că vedem CSM, Președenția și Avocatul poporului puși la colțul rușinii pentru că fac joc politic în loc să-și aprofundeze propria fișă a postului. Ar fi cazul ca și luluța, lăzăruc și ciracii lor să fie trimiși la un curs de alfabetizare juridică. Chit că de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere. Dar cerem noi românii. Prea am fost tratați în acești ani ca și cantități insignifiante în fața acestor ratați profesional.

# unul din lumea cea mare date 24 February 2017 21:00 +4

in mermelica judecatorii,procurorii,iccj,ccr,toti ies pe televizoare si le merge gura ca curul pe vremea cireselor vara!!!! sint de 26 de ani in sua si am vazut de vreo 3 ori procurori in ca vorbind public(era marsaha clark in ca omonima/sinonioma kovesoaicei- in vremea procesului o.j.simpson)NU AM VAZUT NICI UN JUDECATOR VORBIND LA TV SI NU AM VAZUT NICI UN JUDECATOR DE LA SUPREME COURT IESIND PUBLIC SA PARLEASCA. (s.c este echivalentul ccr ului romanesc)ii vezi pe juzi de la s.c doar odata la 4 ani cind depune juramintul presedintele ales al sua!!!!!!!!si nici atunci nu parlesc.juzi de la s.c sint ca marele cocor alb(denumirea imparatului japoniei care o singura data in dinastia lor de mari cocori albi a iesit si a parlit cind a cerut japonezilor sa se predea in urma bombardamentelor nucleare de la hirosima si nagasaki,si cind a parlilit(SINGURA DATA!!!!!!!))TOTI JAPI S/AU TRINTIT LA PAMINT!!!!!!!!!!!SI ASA AU ASCULTAT INDEMNUL MARELUI COCOR ALB CA SA SE PREDEA.deci comparati

# laur date 25 February 2017 13:43 -3

ccr-ul a dezincriminat ,parțial ,din mai multe pixuri ,abuzul în serviciu ,servind patria hoților , abuzul primar este cel care distruge vieți ,cariere ,obligă la șpagă ,falsuri ,neglijență !Dacă ar fi avut minimum de respect față de cetățean ,ar fi văzut că atacul civil împotriva unui dragnea e o glumă și că regulamentele ,hg ,se opresc fix în gâtul și pixul unor dragnei !pesedeul și mafia sânt servite ,restul nu contează !

# Edelweiss - Scrib Masoret (dă Bukowina) date 24 February 2017 16:27 +10

Jawohl, Herr Tony! Ein Volk, Ein Rechtsstaatlichkeit, Eine Justiz! /// Însă trebuie de înscris definitiv în Anale și Historii amănuntul că INFAMA lavinia stanciu - button A FĂCUT OPINIE SEPARATĂ. Babornița aia chitroasă, care a preferat să ungă de jeg, zoaie și lături întreg sistemul judiciar rrumânesc, aruncând-o în temniță pe Mariana Rarinca în loc să-i achite binemeritata datorie de câteva mii de lei, ei bine, ODIOASA ȘI SINISTRA CREATURĂ FACE OPINIE SEPARATĂ FAȚĂ DE MERSUL ISTORIC AL SOCIETĂȚII. Aia face opinie separată față de cele mai elementare norme etice ale existenței umane. lavinia stanciu - button face OPINIE SEPARATĂ față de condiția de OM! /// P.s LuJu, vez' că aveț' material de un nou articol: Nils Holgersson l-a faultat pe călătorul însoțit de lunetiști, într-un stil epistolar excepțional.

# Edelweiss - Control Panel de Bukowina date 24 February 2017 19:16 +2

Apropos de lavinia- button: cică o transpirat de pe surse niște bârfe mititele. Cică așa de nesuferită e decrepita încât nici măcar ea însăși nu se suportă și ar fi în stare să-și deie singură unfriend și block propriei vieți. Sau, apropos de buttoane, cică noroc că n-are la dispoziție vreun button de reset, că, la cât de oripilată și îngrețoșată e de propria-i creatură, ar fi în stare să-și deie sieși reset sau șatdaun la existența-i grotească și infamă. Cică, atunci când se „admiră” în oglindă, se înnegrește pelicula de argint transformându-se instantaneu în oxid iar sticla se sparge în semn de protest, cu un elan kamikazian rar întâlnit.

# Medeea date 25 February 2017 21:15 0

Mey bucovinene recunosti si tu ca tare este frumusel acest Toni Neacsu,nu numai un apreciat profesionist?Privindu-l ai impresia ca lumea poate fi mai buna! :-)

# Edelweiss - Boy de Bucovina date 26 February 2017 11:57 0

Medeea, niciodată, dar NICIODATĂ să nu mai faci greșeala să chestionezi un bărbat asupra calităților fizice ale altui bărbat. Vei primi imediat răspunsuri tranșante de genul „nu știu dacă e frumușel întrucât nu am suficiente gene pidosnice în genom ca să mă pronunț obiectiv”. Asta dacă e sau nu frumușăl Toni Neacșu, faceți un colocviu informal voi - vreo 30-40 de coconițe jude, grephiere și prosecutoare districtuale la care vi-i inelarul mâinii stângi bronzat în mod uniform. Concluzia o păstrați numai pentru voi, drept Award la contestul declanșat inopinat: „Cine reușește să adjudece drept topheu chiloții frumușălului”. Pe mine m-a interesat mai mult de la Neacșu sfaturile lui de pe site-ul său, privind redactarea unor acte procesuale, respectiv modul de comportament în instanță în scopul captării atenției judelui. Cel mai nimerit sfat a fost cel referitor la lipsa unei forme predefinite a actelor efectuate în formă scrisă.

# Nicoleta Ceganeanu Neagoe date 24 February 2017 16:51 +2

Interesant

# jon gug date 24 February 2017 17:37 +3

Foarte bun articolul.Sper sa il citeasca si membrii csm,despre care sincer am o parere foarte buna,dar nu am inteles de ce s-au implicat intr-o situatie care nu le apartinea,si nimeni cu exceptia doamnei Baltag nu a argumentat ca nu era vorba de nici un conflict intre puteri.Curaj domnilor si doamnelor magistrati,aparati doar justitia.

# Alibaba date 24 February 2017 18:20 +7

Felicitari domnului Adrian Toni Neacsu ! De ce ii mai platim pe astia de la CSM si pe procurorul Lazar ? Chiar vreau sa stiu caci si eu platesc la salariile lor nesimtite !!!

# Edelweiss - Duh din lămpaș (de Bukowina) date 24 February 2017 19:07 +5

Inga la iel întrebare întrebătoare de baraj! Apăi ce grăiesc unii ca popa în basilică în referință la o babă păgână? „CSM - sindicat informal al magistraților, care are ca atribuții: 1. Împingerea sub preș și ascunderea tuturor mizeriilor și matrapazlâcurilor comise de magistrați; 2. Punerea pumnului în gură, a ciubotei, a botniței sau a călușului în gura tuturor celor care, în baza dreptului lor fundamental uman, european și constituțional la libertatea de opinie și libertatea de exprimare, îndrăznesc să exprime opinii critice la adresa nemernicilor și potlogarilor din magistratură.” 3. Acțiunea susținută întru obținerea a noi și noi majorări ale salariilor magistraților, onctuos de NESIMȚITE. 4. Opoziția disperată față de adoptarea și punerea în operă a „Legii răspunderii magistratului”.

# alexandru b. date 25 February 2017 07:30 0

O zi bună! Aveți dreptate. Nedumerirea mea este : când Stalineț se manifesta public, camaradul dumneavoastră, unde erați. După război......

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva