26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

COMISIA POLITICA DE LA VENETIA - Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu acuza opinia preliminara pe Legile Justitiei: “Este un document politic... Din punct de vedere juridic mi s-a parut extrem de subtire... Vad ca reprezentantii Comisiei de la Venetia trateaza lucrurile astea cu o superficialitate care pe mine efectiv ma sperie... Nu stiu daca tari precum Franta, Germania, Olanda, Italia cer aviz Comisiei de la Venetia”

Scris de: B.G. | pdf | print

16 July 2018 16:08
Vizualizari: 5091

Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu (foto) acuza implicarea Comisiei de la Venetia in jocul politic din Romania. Liderul ALDE a catalogat opinia preliminara a Comisiei de la Venetia privind Legile Justitiei ca fiind una extrem de subtire din punct de vedere juridic.

In schimb, Calin Popescu Tariceanu a sustinut, duminica 15 iulie 2018 la Romania TV, ca documentul Comisiei de la Venetia este unul pur politic. Presedintele Senatului a precizat ca membrii comisiei trebuiau sa analizeze chestiunile de ordin juridic, nu optiunile politice, insa s-a intamplat exact pe dos, lucru deloc normal. Liderul ALDE a comentat si critica legata de infiintarea sectiei speciale pentru anchetarea magistratilor, intrebandu-i pe membrii Comisiei de la Venetia daca li se pare normal ca anchetele respective sa fie facute in continuare de procurorii DNA, iar judecatorii sa fie anchetati de DNA, si pe de alta parte, sa judece dosarele instrumentate de parchetul anticoruptie.


Iata declaratiile facute de Calin Popescu Tariceanu:

“Am citit si eu acel document intitulat 'Opinie preliminara' a Comisiei de la Venetia. In primul rand, un astfel de document, denumit 'Opinie preliminara', nu trebuia facut public, pentru ca el presupune ca urmeaza sa fie in continuare modificat. Nu stiu care sunt procedurile prin care se ajunge la opinia finala, dar prima remarca pe care vreau sa o fac pe fond: acest document este un document care din punct de vedere juridic mi s-a parut extrem de subtire. Este un document politic, este o opinie politica exprimata in acest document din partea Comisiei de la Venetia si nu e normal. Comisia de la Venetia trebuia sa analizeze chestiunile de ordin juridic, nu optiunile politice.

Am vazut ca este o critica legata de infiintarea acelei sectii de procurori in cadrul Parchetului General, care va avea ca sarcina sa ancheteze diferite fapte comise de magistrati. Pun o simpla intrebare: adica pana acum, cand aceste anchete erau facute de procurorii DNA, care in acelasi timp instrumentau si dosare care ajungeau la judecatori, sa fie judecate, deci aceiasi judecatori urmau sa fie astazi o parte anchetati de DNA si pe de alta parte, sa judece dosarele instrumentate de ei. Nu ne punem un semn de intrebare enorm: cum putea sa functioneze acest mecanism, cum putea sa se asigure independenta judecatorilor in asemenea conditii?

Vad ca reprezentantii Comisiei de la Venetia trateaza lucrurile astea cu o superficialitate care pe mine ma sperie, efectiv ma sperie. E numai un exemplu si cred ca abunda raportul acesta in astfel de situatii.

In ceea ce priveste optiunile politice pe care le avem noi in domeniul politicii penale, in domeniul organizarii justitiei, cred ca filtrele pe care le-am avut si care au functionat inclusiv la Curtea Constitutionala au fost suficiente si, nu in ultimul rand, mai spun inca ceva: nu stiu daca tari precum Franta, Germania, Olanda, Italia, etc, din Occident, in momentul in care fac modificari in ceea ce priveste legislatia privind functionarea justitiei sau legile penale, cer aviz Comisiei de la Venetia”.

Foto: Mediafax

Comentarii

# DODI date 16 July 2018 16:20 +17

Dacă această renumită comisie a trimis spre analiză o ciornă să le fie rușine. O ciornă nu este un document final și nu poate constitui subiectul unei analize serioase (sub rezerva posibilei corecții ulterioare!). În consecință nu poate fi considerat o analiză corectă, profesionistă și exhaustivă a respectivei comisii. Dacă ciolanis a sperat că va trage în PSD cu ea nu are decât. S-a făcut de râs și la NATO când a vorbit de obsesia lui personală (Dragnea) și teama lui patologică de a-și pierde... confortul prin suspendare. Așa că îi rog pe cei din coaliție să îl scape pe ciolanis de această obsesie și să-l trimită pe ciolanis la meditații să facă bani să își achite obligațiile față de statul nostru. Iar Ministerului de Finanțe îi sugerez să îi blocheze conturile cum obișnuiește și cu oameni de rând. Asta chiar dacă ciolanis se crede CAPU' LA STAT.

# livia date 16 July 2018 16:44 +6

Draga coalitie! Cand aveti de gand sa scoateti procurorii din cadrul magistratilor si sa-i puneti unde le este locul: functionari publici. Multe neajunsuri ( ca de ex, independenta lor) s-ar stinge de la sine.

# Iordache date 16 July 2018 16:47 0

Dacă „Plenul Curtii Constitutionale a Romaniei, intrunit la data de 5 iunie 2018, a hotarat, cu unanimitate de voturi, in prezenta tuturor membrilor sai, sesizarea Secretarului General al Consiliului Europei, a Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) si a Presedintelui Conferintei Curtilor Constitutionale Europene in legatura cu atacurile virulente declansate impotriva Curtii Constitutionale”, înseamnă că opiniile noastre şi ale autorului articolului nu au nici o valoare. Nu-i asa? 

# Viorel date 16 July 2018 17:17 +4

O tânără (reporter, cred) îl întreba astăzi pe Tudorel Toader : Veți respecta RECOMANDĂRILE OBLIGATORII (sublinierea îmi aparține, fiindcă am simțit-o în tonul întrebării) ale Comisiei de la Veneția ? Oare tânăra este așa de nepricepută în ale limbii române sau a vrut să inducă o anumită idee în subconștientul telespectatorilor ? Apreciez ca foarte pertinentă poziția domnului Tăriceanu.

# ARSU date 16 July 2018 17:31 +5

Intrebarea d.lui Calin Popescu Tariceanu este pe deplin indreptatita si asteptam cu nerabdare raspunsul din partea Comisiei de la Venetia si anume "Daca si alte tari din Occident in momentul in care fac modificari privind functionarea justitiei sau legile penale cer aviz COMISIEI de la VENETIA">

# cariceanu kakalin date 16 July 2018 23:40 -1

PAi bre, voi comparati romanica cu ...alte tari din occident??? ce penibil.

# Protocoalele ilegale?!? date 17 July 2018 11:27 0

In alte tari guvernul este guvern, adica chiar legifereaza nu ca in tara lui papura unde toti se indoaie dupa cum bate vantul . Ce facem cu protocoalele ilegale si toata justitia ilegala care s-a facut in ultimii 13 ani? CEI MAI VINOVATI SUNT JUDECATORII, CACI LA EI STA SOLUTIA IN DOSARE. JUDECATORII AU LUCRAT ILEGAL PE PROTOCOALE SECRETE ILEGALE. De ce nu sunt anchetati si arestati????????? Ba mai mult se mai baga si in seama si ne tin lectii de justitie. Niste infractori mai infractori decat cei pe care ii "judeca"

# Iulia date 16 July 2018 19:50 +5

Ca simplu cetatean am intrebari, si ma intereseaza ca drepturile si libertatile sa-mi fie respectate. Pe site-ul Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Venice_Commission) scrie (traducere aproximativa in lb. romana) ca: "Deși opiniile sale sunt în general reflectate în legislația adoptată, Comisia de la Veneția nu își impune soluțiile, ci adoptă o abordare non-directivă bazată pe dialog. Din acest motiv, grupul de lucru vizitează, de regulă, țara în cauză și se întâlnește cu diverși actori politici implicați în această problemă pentru a asigura cea mai obiectivă viziune asupra situației". Acum stau si ma intreb oare la care actori politici au aplecat mai tare urechea cei din Comisia de la Venetia, la cei din PNL/USR/Iohannis sau la cei din coalitie? Au contat catusi de putin parerile D-lui Tudorel Toader si ale membrilor CCR? Dnul Tariceanu are perfecta dreptate, raportul e subtire dpdv juridic. Draftul prea miroase a DNA, se pare ca numai procurorii conteaza in tara asta.

# Julio date 17 July 2018 06:40 +1

Cum sa ne lase jegosii astia din gheare fratilor cand pana acum au scos miliarde de euro din tara neimpozitate cu multinationalele lor ?Pai credeti ca e asa usor sa renunti la o asa mina de aur ?la ei acasa nu au facut atatia bani nicicand .Si cum au reusit asta ?prin protectia procurorilor teleghidati de alde Coldea cu Kovesi .Asta e miza ,banii ,ca altfel nu ar da astia doi bani pe noi .Pe astia din Comisie i-a verif cineva ?Cine stie cati bani au primit si astia de la Soros pe cai ascunse ?Asa o operat nenorocitul asta peste tot , cu procurori.La el in USA le finanta campaniile , iar pe aici finanteaza tradatorii prin rahaturile lui de “open society”.

# Gilu date 17 July 2018 08:19 +2

Sictir , merdre - a zis Pere UBU ; CACART , a tradus ilustrul roman ROMULUS VULPESCU ... Ce asteptari mai avem de la stapanii nostri europeni si ceilalti ? Cine au zis , cand au zis " prin noi insine " au gresit ? Sa fim destepti si fara frica !

# justinianus date 17 July 2018 09:09 +2

Nu va este clar ca, cel putin, cu aceasta ocazie, Comisia de la Venetia( sau raportorull insarcinat) este vehicolul po******rilor si politicii lor fata de Romania? Mai mari gogomanii ca in aceasta ciorna, nici ca se puteau!

# Retardanis date 17 July 2018 13:00 +1

Resetarea se poate face simplu, se da o lege prin care protocoalele sunt declarate ilegale pentru ca ele au incalcat legea, apoi se publica numelor procurorilor si judecatorilor care au lucrat pe protocoale si cu ei afara. Pentru ca una din cauzele pentru care au murit oameni la revolutie a fost accea ca justitia (procurori, avocati, judecatori) sa nu mai colaboreze cu securitatea (actual SRI). Oare se vrea asa ceva?

# ?????? date 18 July 2018 01:13 0

Zice că nu știe de niște țări, însă este împotrivă ? Probabil că ăia nici MCV nu au ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva