26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CONFERINTA PE PROBLEMELE DIN ARBITRAJ – Presedintele Curtii de Arbitraj Comercial International Stefan Deaconu face apel la unitate in profesia de arbitru: “Daca nu exista incredere, nu poate exista arbitraj... Avem nevoie de arbitri cunoscatori de carte si de legi foarte bune care sa nu fie pervertite in realitate... Legea trebuie interpretata in sensul ei cu buna credinta. Poti sa fii toba de carte pentru ca oricum se vor gasi 1000 de oameni sa te conteste”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

16 February 2017 16:15
Vizualizari: 4072

Societatea de Stiinte Juridice, cu sustinerea Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si în colaborare cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei a organizat prima editie a Conferintei “Probleme dificile de Arbitraj”, desfasurata sub atenta coordonare a prof.univ.dr. Brandusa Stefanescu (foto 2), fost judecator suprem si vicepesedinte al Curtii de Arbitraj. Evenimentul s-a desfasurat joi, 16 februarie 2017, in Amfiteatrul Alexandru Ioan Cuza al CCIR si s-a bucurat de prezenta a zeci de arbitri, avocati, judecatori si juristi. In deschiderea evenimentului, presedintele Curtii de Arbitraj Comercial International prof.univ.dr. Stefan Deaconu (foto 1) a punctat principalele aspecte pe care le urmareste Conferinta “Probleme dificile de Arbitraj”.


In cadrul intalnirii au fost evidentiate avantajele pe care le ofera arbitrajul comercial pentru mediul de afaceri, fiind punctat faptul ca procedura arbitrara reprezinta o modalitate rapida si eficienta de solutionare a litigiilor in mediul de business. Discutiile din cadrul conferintei au evidentiat nevoia de adaptare a regulilor arbitrare la cerintele pietei. In acest context, s-a aratat ca printre cele mai importante cerinte ale pietei pentru realizarea actiunilor in arbitrajul comercial international sunt celeritate, necesitate diferentierii procedurilor arbitrare fata e porcedurile din fata instantei, dar si nevoia identificarii unor solutii pentur societatile aflate in procedura insolventei.

Presedintele Curtii de Arbitraj Comercial International prof.univ.dr. Stefan Deaconu a afirmat in cadrul Conferintei “Probleme dificile de Arbitraj” ca una dintre cele principalele atribute ale arbitrajului este increderea, aratand ca fara incredere nu poate exista arbitraj. In acest sens, prof.univ.dr. Stefan Deaconu a aratat ca pentru realizarea unui arbitraj credibil este nevoie de arbitri cunoscuti, dar si de o legislatie clara care sa nu genereze interpretari: “Arbitrajul functioneaza pe baza de incredere. Daca nu exista incredere, nu poate exista arbitraj. (…) Sunt foarte multe elemente de catre trebuie sa tinem cont atunci cand vrem construim un arbitraj credibil. Avem nevoie de arbitri cunoscatori de carte si avem nevoie de legi foarte bune care sa nu fie pervertite in realitate. Acesta este un alt element care, cred eu, ne ingreuneaza viata de zi cu zi. Legea trebuie interpretata in sensul ei cu buna credinta. Daca nu, poti sa fii toba de carte pentru ca oricum se vor gasi 1000 de oameni sa te conteste si atunci vei fi singurul care vei spune ca asa trebuie interpretata legea, dar pot fi 1000 de oameni care nu stiu ce prevede legea, dar te vor contrazice. E bine sa avem oameni bine pregatiti, dar cred ca la fel de necesar este sa avem si niste legi care sa ne ajute”.

La randul sau, prof.univ.dr. Brandusa Stefanescu, fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si fost vicepresedinte al Curtii de Arbitraj Comercial International, a relatat in cadrul Conferintei “Probleme dificile de Arbitraj” cum a evoluat profesia de arbitru in Romania, amintindu-si de onoarea simtita atunci cand a fost inclusa pe scurta lista a arbitrilor din Romania, marturisind ca a reprezentat o adevarata scoala:

"Cel mai onorant moment a fost cel al includerii mele pe lista arbitrilor pe care se gaseau mari profesori universitari, mari profesori in Drept. Pentru mine, arbitrajul a reprezentat o scoala. La acel moment, arbitrajul din Romania nu solutiona decat litigii de drept international. A fost o scoala pentru ca am fost obligati sa invatam tot ce se putea despre Drept international privat. Primul regulament de arbitraj al Curtii se numea Regulamentul de conciliere si arbitraj si spunea ca arbitrajul trebuie sa fie gratuit. Imi amintesc ca prima oara am primit o remunerare a acestei activitati in 1979... nimeni nu renunta la onoare de a face parte din randul arbitrilor".

In timpul alocutiunii, prof.univ.dr. Brandusa Stefanescu a facut si o gluma, precizand ca sediul in care isi desfasoara in prezent activitatea Camera de Comert a fost cladit din contributiile pe care arbitrii le-au facut: “Daca ne suparam prea tare toti arbitiri am putea cere drept la proprietate pentru sediul in care functioneaza astazi camera de comert".

In incheierea primei parti a Conferintei, prof.univ.dr. Stefan Deaconu a evidentiat necesitatea unei cooperari institutionale, aducand in discutie necesitatea consultarii cu avocatii pe marginea modificarilor care se impun a fi efectuate pentru flexibilizarea procedurii de arbitraj.

Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei are peste 60 de ani de activitate in domeniul arbitrajului si are in componenta sa, in acest moment, un numar de 98 de arbitri, reprezentand personalitati juridice care ofera credibilitate arbitrajului.

Iata programul integral al conferintei „Probleme dificile in arbitraj”:

PANELUL I

Moderatori

Prof. univ. dr. Brandusa Stefanescu

Prof. univ. dr. Stefan Deaconu, Presedinte al Curtii de Arbitraj Comercial si International

Speakeri (ordine alfabetica)

Prof. univ. dr. Gheorghe Buta, Co-Managing Partner MUSAT SI ASOCIATII

Radu Sora, Managing Partner SORA SI ASOCIATII

Dr. Cristiana Irinel Stoica, Founding partner STOICA SI ASOCIATII

1. Participarea tertilor in litigiul arbitral | Gheorghe Buta

2. Arbitrul de urgenta si masurile provizorii sau asiguratorii | Gheorghe Buta

3. Conferinta privind administrarea cauzei si calendarul procedural provizoriu | Gheorghe Buta

4. Eventuale inovatii in arbitraj | Radu Sora

5. Probleme dificile constatate in etapa prearbitrala: interpretarea clauzei compromisorii, alegerea institutiei arbitrale, desemnarea arbitrilor | Cristiana Irinel Stoica, Laura Radu

PANELUL 2

Moderator

Conf. univ. dr. Bazil Oglinda, Facultatea de Drept a Universitatii Romano-Americane, Managing Partner OGLINDA & ASOCIATII

Speakeri(ordine alfabetica)

Exec. jud.Nicoleta Raduta, NICOLETA RADUTA BEJ

Dr. Cosmin Vasile, Managing Partner ZAMFIRESCU RACOTI & PARTNERS

6. Celeritatea si calitatea procedurii arbitrale | Bazil Oglinda

7. Posibilitatea de a obtine instituirea de masuri asiguratorii pe teritoriul Romaniei pe parcursul desfasurarii unui arbitraj international avand locul arbitrajului dincolo de granitele Romaniei | Cosmin Vasile

8. Exista situatii in care inscrisul intitulat sentinta arbitrala nu este titlu executoriu| Cosmin Vasile

9. Executarea hotararilor arbitrale straine | Nicoleta Raduta

PANELUL 3

Moderator

Cornel Popa, Partner TUCA ZBaRCEA & ASOCIATII

Speakeri(ordine alfabetica)

Lect. univ. dr. Sergiu Golub, Facultatea de Drept, UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI

Conf. univ. dr. Crenguta Leaua, Managing Partner LEAUA & ASOCIATII, Vicepresedinte Curtea de Arbitraj International ICC Paris

Prof. univ. dr. Mihai Sandru, Pretedinte Societatea de Stiinte Juridice

10. Autonomia procedurii arbitrale | Cornel Popa

11. Regulatorul de competenta vs. Kompetenz Kompetenz | Sergiu Golub

12. Cateva consideratii despre forma autentica a clauzei compromisorii | Sergiu Golub

13. Procedura ordonantei de plata in arbitraj | Sergiu Golub

PANELUL 4

Moderator

Conf. univ. dr. Claudiu Buglea, Facultatea de Drept, UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI

Speakeri(ordine alfabetica)

Stefan Botezatu, Managing Partner BOTEZATU & ASOCIATII

Prof. univ. dr. Viorel Ros, Facultatea de Drept, UNIVERSITATEA ”NICOLAE TITULESCU”

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva