27 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DAUNA TOTALA – CCR o ingroapa pe Laura Kovesi, in cazul refuzului de a se prezenta la comisia parlamentara de ancheta care trebuie sa stabileasca ce cauta acasa la Gabriel Oprea: „Au obligatia sa ia parte la lucrarile comisiei...presedintele ICCJ, procurorul-general al Romaniei, presedintele CSM... Pot fi invitate si alte persoane...judecatori, procurori, daca nu sunt chemati in legatura cu atributiunile, insarcinarile de serviciu sau activitatea lor profesionala”. Lazarica s-a facut de ras

Scris de: George TARATA | pdf | print

22 June 2017 12:20
Vizualizari: 4976

Vai de sefa DNA Laura Kovesi (foto dreapta, alaturi de judecatorul CCR Daniel Morar). Mai ca nu trece zi fara ca aceasta sa nu incaseze lovituri in plin. Ca este vorba despre decizii ale instantelor care devoaleaza inscenarile DNA, despre inregistrari compromitatoare sau despre hotarari ale Curtii Constitutionale, cert este ca Laura Kovesi a primit in ultima perioada “dauna totala”, vorba lui Mircea Badea.

Intr-o singura zi, miercuri 21 iunie 2017, doctorita Kovesi a incasat doua lovituri naucitoare din partea CCR. Prima a constatat in hotararea CCR privind pragul la infractiunea de abuz in serviciu, prag pe care legiuitorul este obligat sa il introduca (detalii despre aceasta problema puteti citi aici). Cea de-a doua lovitura priveste refuzul Laurei Kovesi de a merge la comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, comisie care trebuie sa stabileasca printre altele si ce cauta sefa DNA acasa la Gabriel Oprea.


Astfel, in comunicatul in care a respins sesizarile de neconstitutionalitate referitoare la doua hotarari de modificare a Regulamentelor Camerei Deputatilor si Senatului, CCR explica faptul ca activitatea unei comisii parlamentare de ancheta nu are nicio legatura cu o ancheta judiciara, nefiind necesara si nici de dorit incetarea anchetei parlamentare in conditiile demararii unei anchete judiciare. Foarte important, Curtea subliniaza ca presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Procurorul General al Romaniei si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii au obligatia sa se prezinte la comisia parlamentara de ancheta, chiar daca se afla in fruntea unor institutii ce nu sunt sub control parlamentar. Totodata, CCR arata ca la comisiile parlamentare de ancheta pot fi chemati judecatori si procurori, daca audierea lor nu are legatura cu atributiunile, insarcinarile de serviciu sau activitatea lor profesionala.

Interesant de vazut este ce va spune oare Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar dupa aceasta decizie a CCR. Ne intrebam asta in conditiile in care, sarind in aparea Laurei Kovesi, Lazarica decreta: “Dupa parerea mea, magistratii nu au ce cauta in astfel de comisii. Magistratii pot fi verificati si audiati doar in cadrul legal al audierii de catre un alt magistrat”.

Iata comunicatul CCR:

Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.c) din Constitutia Romaniei si a art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere urmatoarele sesizari:

1. Sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Camerei Deputatilor nr.37/2007 privind modificarea si completarea Regulamentului Camerei Deputatilor, sesizare formulata de un numar de 82 deputati apartinand Grupurilor parlamentare ale Partidului National Liberal si Uniunii Salvati Romania;

2. Sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Parlamentului Romaniei nr.38/2017 privind modificarea si completarea art.9 din Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, sesizare formulata de un numar de 91 deputati apartinand Grupurilor parlamentare ale Partidului National Liberal si Uniunii Salvati Romania.

In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala, a respins, ca neintemeiate, sesizarile neconstitutionalitate formulate si a constatat ca dispozitiile Hotararii Camerei Deputatilor nr.37/2017 privind modificarea si completarea Regulamentului Camerei Deputatilor, respectiv ale Hotararii Parlamentului Romaniei nr.38/2017 privind modificarea si completarea art.9 din Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului sunt constitutionale.

Curtea a statuat ca plenitudinea functiei de control a Parlamentului [Decizia nr.48 din 17 mai 1994] trebuie exercitata cu respectarea competentelor strict determinate de Constitutie. Intrucat Parlamentul exercita suveranitatea nationala [art.2 alin.(1) din Constitutie], fiind ales de catre cetateni, si este organul reprezentativ suprem al poporului roman [art.61 alin.(1) din Constitutie], functia sa de ancheta se diferentiaza de ancheta penala. Activitatea unei comisii de ancheta nu are nicio legatura cu o ancheta judiciara, obiectul acestora fiind diferit. Natura juridica diferita a celor doua categorii de anchete nu le face incompatibile, ci ele pot coexista in ideea unei cooperari si colaborari loiale intre institutiile statului. Prin urmare, nu este nici necesara si nici de dorit incetarea anchetei parlamentare in conditiile demararii unei anchete judiciare, astfel incat, din aceasta perspectiva, nu se poate retine incalcarea art.1 alin.(4) din Constitutie.

Curtea a stabilit ca ancheta parlamentara nu are caracter jurisdictional si ca dispozitiile legale criticate realizeaza o evidenta distinctie, pe de o parte, intre persoanele care trebuie sa se prezinte in fata comisiilor de ancheta in considerarea faptului ca activitatea institutiilor/ autoritatilor din care fac parte sunt sub control parlamentar si care sunt citate in acest sens si, pe de alta parte, persoanele care sunt invitate, si anume persoane care reprezinta, in virtutea functiei lor de conducere autoritati/ institutii ce nu se afla sub control parlamentar, care in considerarea principiului colaborarii loiale intre institutiile/ autoritatile statului au obligatia sa ia parte la lucrarile comisiei. In aceasta din urma categorie intra, cu titlu exemplificativ, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul-general al Romaniei, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, presedintele Curtii de Conturi, presedintele Curtii Constitutionale. De asemenea, pot fi invitate si alte persoane, care, spre exemplu, pot sa nu aiba nicio legatura cu institutiile statului, caz in care participarea acestora este la latitudinea lor. Mai mult, in aceasta din urma categorie pot intra si judecatori, procurori, daca nu sunt chemati in legatura cu atributiunile, insarcinarile de serviciu sau activitatea lor profesionala, ci in calitate de simpli cetateni.

De asemenea, Curtea a retinut ca noile reglementari pun la dispozitia comisiei de ancheta anumite mijloace procedurale care sa contribuie la caracterul efectiv si eficient al anchetei parlamentare, printre care si posibilitatea acestora de a sesiza organele judiciare penale. Prin urmare, chiar daca acestea se refera la unele fapte/infractiuni, nu constituie norme de incriminare.

Avand in vedere cele de mai sus, Curtea a constatat ca nu sunt incalcate nici prevederile constitutionale ale art. 111 alin. (1) privind informarea Parlamentului, art. 124 alin. (3) privind infaptuirea justitiei si art. 134 alin. (2) privind atributiile Consiliului Superior al Magistraturii.

Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica Camerei Deputatilor”.

Comentarii

# Vladimârrr...!!! date 22 June 2017 13:51 +5

Pe baza informatiilor aparute in presa timpului si nedezmintite nicicum, chiar daca unele au fost pedepsite printre altele si cu ani grei de inchisoare, consider ca, Curtea Constitutionala a Romaniei, a rezolvat incomplet problema obligativitatii prezentarii in fata comisiilor parlamentare, nespecificand daca aceasta este obligatorie si pentru cetatenii, ofiterii si devotatii "colaboratori" ai serviciilor de informatii ale strategicului nostru partener transocianic si nu numai.

# unul din lumea cea mare date 22 June 2017 15:33 0

ptr vladi//vladi eu am inteles si cred ca am inteles bine ca unul ca tine si ca mine putem sa NU NE PREZENTAM LA O AUDIERE IN FATA PARLAMENTULUI,ALTFEL TOTI CEI CARTE LUCREAZA PE BANI PUBLICI SINT OBLIGATI SA SE PREZINTE!!!!

# Şah mat! date 22 June 2017 15:23 +5

În urma actualei decizii CCR, dacă şefa DNA nu se prezintă la comisia parlamentară, riscă răspunderea disciplinară pe art. 99 lit ş) din lg. nr. 303/2004. Iar dacă se prezintă ar fi înţelept să aibă demisia scrisă în momentul prezentării. Acum câteva zile un rus spunea pe un site că şefa DNA a intrat în poziţie de pat (poziţie din jocul de şah). Nu l-am crezut pe rus, dar acum cred că are dreptate.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva