Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

DNA LA JUDECATA CCR – Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a sesizat CCR sa constate ca DNA ancheteaza ilegeal Guvernul pentru adoptarea OUG 13/2017: „Reprezentantii Ministerului Public au uzurpat unele dintre competentele Guvernului... Organele de urmarire penala nu pot ancheta oportunitatea elaborarii actelor normative”. Actiunea are toate sansele de castig. DNA poate fi demascata de CCR ca sub masca unui dosar a imixtionat politic in treburile Guvernului

Miercuri, 8 februarie 2017 16:47 | Scris de G.T. | pdf | print | email

Demers excelent al presedintelui Senatului Calin Popescu Tariceanu (foto), prin care parchetul condus de doctorita Kovesi poate fi demascat ca sub masca unui dosar penal a imixtionat in activutatea Guvernului, incalcand astfel principiul separatiei puterilor in stat. Liderul ALDE a anuntat, miercuri 8 februarie 2017, ca a decis sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei in cazul anchetei declansate de DNA pentru adoptarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 13/2017 privind modificarea Codurilor penale si a proiectului de lege privind gratierea.


Mai exact, Tariceanu a sesizat CCR in vederea constatarii unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvernul Romaniei si Ministerul Public, prin DNA. In opinia presedintelui Senatului, conflictul juridic a fost generat de actiunile procurorilor DNA care au declansat o ancheta in legatura cu adoptarea OUG 13/2017 si a proiectului de gratiere. Liderul ALDE considera ca procurorii DNA au uzurpat competentele Guvernului si solicita CCR sa statueze ca parchetele nu pot ancheta oportunitatea elaborarii actelor normative.

Prezentam comunicatul presedintelui Senatului Calin Popescu Tariceanu:

Presedintele Senatului, domnul Calin Popescu-Tariceanu a decis sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei, in baza prevederilor art. 146 lit. e) din Constitutia Romaniei, in vederea constatarii existentei unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvernul Romaniei, pe de o parte, si Ministerul Public, prin Directia Nationala Anticoruptie, componenta a autoritatii judecatoresti, pe de alta parte.

Conflictul juridic de natura constitutionala pe care presedintele Senatului il aduce in atentia Curtii Constitutionale a Romaniei a fost generat de demersurile procurorilor din cadrul DNA, constand in anchetarea circumstantelor in care a fost elaborat proiectul de ordonanta de urgenta al Guvernului referitor la modificarea si completarea Codului penal, respectiv a Codului de procedura penala, fapt care a creat blocaje institutionale. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 13/2017, abordeaza o tema de politica penala a statului roman, ori, masurile de politica penala se afla in competenta exclusiva a Parlamentului si a Guvernului, alte autoritati publice, inclusiv autoritatea judecatoreasca, pot exprima puncte de vedere in aceasta materie, pot si trebuie sa fie consultate, dar nu pot avea putere de interferenta, de amestec discretionar, inclusiv de urmarire penala, nici a structurilor Parlamentului, nici a structurilor Guvernului, se mentioneaza in sesizarea trimisa Curtea Constitutionala a Romaniei.

Presedintele Senatului considera ca, procedand la anchetarea oportunitatii, circumstantelor si imprejurarilor elaborarii proiectului de act normativ, reprezentantii Ministerului Public au uzurpat unele dintre competentele Guvernului, prin Ministerul de Justitie, fapt care a condus la aparitia prezentului conflict juridic de natura constitutionala, in sensul deciziilor CCR.

In finalul sesizarii, presedintele Senatului solicita ca prin decizia pe care Curtea o va pronunta sa se deblocheze conflictul, statuand faptul ca pe viitor, organele de urmarire penala nu pot ancheta oportunitatea elaborarii actelor normative”.

Accesari:7153

Comentarii

# Legiuitorul nelegiuit date 8 februarie 2017 18:09 -26

Mda...cererea respinsa ca neintemeiata..o infractiune se poate comite in orice situatie de viata si de catre oricine..si atunci cand faci gogosi si cand elaborezi acte normative ...deci trebuie investigata

# Pif date 8 februarie 2017 20:34 +13

Chiar azi CCR a remintit faptul ca prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul a exercitat o competenta proprie, prevazuta in mod expres de prevederile art.115 din Legea fundamentala. Potrivit rationamentului tau si al D-nei de la DNA, procurorii ar putea ancheta inclusiv judecatorii CCR pt. orice Decizie de admitere a vreunei exceptii de neconstitutionalitate a unor prevederi din CP sau CPP pt. ca le afecteaza activitatea. Constitutia Romaniei ar trebui sa fie o disciplina obligatorie in programa scolara. Sa se predea in liceu.Tinerii frumosi si liberi ar fi mai informati cu privire la principiile constitutionale care trebuie respectate in democratie. Mi-as cumpara si eu 6 case dind meditatii, la fel ca Iohannis la educatie fizica.

# Legiuitorul nelegiuit date 9 februarie 2017 09:20 0

Citeste ce scrie CCR...mai bn..era firesc sa spuna ca adopatrea unui OUG e in xompetenta Guveenului pt ca sa e...procurorul ancheteaza CUM  s a adoptat acest oug ..exista o lege care reglem adoptarea oug...daca legea nu  e respectatata e normal sa i poti acuza de abuz in aeeviciu pe emiterea actului resoectiv...sa intelegi tu...cand anchetezi un primar ca adat o dispozitie de resttuire a unei proprietati in mod nelegal cercetezi legalitatea acestui ct adica corespondenta sa cu actele justificative care au fundamentat decizia..nu cercetezi faprul ca primarul a emis decizia pt ca asta era chiar atribuitia lui...abuzul in serviciu chiar asta insemana...incalcarea legii chiar in timpul efectuarii de catre functionar a unei satcini de serviciu..sunt chestii greke nu e pt oricibe un asemenea rationament..mai ales daca esti botist...

# Pif date 9 februarie 2017 11:18 +3

Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat in termeni clari comunicatul CCR cu privire la decizia adoptata, inclusiv pt. cei mahmuri ca tine la primele ore ale diminetii: "Guvernul a actionat legal in sfera lui de competenta de a emite Ordonante de Urgenta... Este dreptul Guvernului sa aprecieze si urgenta si continutul. Aceste lucruri pot fi si verificate prin alte cai de control." Dupa ce te trezesti din mahmureala,poate reusesti si tu sa te exprimi pe intelesul tuturor, inclusiv a celor batuti cu bota in cap, la fel de pur si simplu ca Dl. Dorneanu (nicidecum impur si complicat, cum prefera altii, cu mintea incetosata sau simuland incetosarea).

# Nicolae Clivet date 9 februarie 2017 09:23 +1

IN ATENTIA DOMNULUI TARICEANU.SENATUL NU RESPECTA ORDONANTELE ADOPTATE DE GUVERNUL ROMANIEI! Caz concret. M-am inscris in aprilie 2016 la un concurs pentru personal contractual. La examenul scris ni s-a spus sa ne scriem numele pe partea din drepta sus a foii. Mai apoi, a venit o doamna care a indoit o singura datacoltul din drepta sus a filei si a capsat, mai apoi aplicand stampila. Cand mi-am retras dosarul i-am spus doamnei de la resurse umane ca nu este legal cum s-a procedat, deoarece se putea citi foarte usor numele candidatului, legea prevazand sigilarea lucrarii. O doamna mai in varsta mi-a spus: "noi asa stim si asa facem de 20 ani incoace" suparata ca mi-am aratat nemultumirea. Daca va uitati pe site-ul Senatului, o sa vedeti ca anunturile privind angajarile nu se fac conform legislatiei. Daca la un post de personal contractual se intampla asemenea fapte, ma intreb cum se desfasoara concursurile pentru referenti sau experti parlamentari? Poate ma lamureste cineva.

# emilee date 8 februarie 2017 19:03 +11

Sa se dea si legea raspunderii a magistratilor, si sigur ca madam Kovesi va face dosare penale celor care fac proiectul legii de raspundere a magistratilor. Priviti cum CCR i-a dat vant lui Iohannis si la CSM care au sarit in sus pt abrogarea ord. 13. Rog parlamentul si guvernul sa dea legea raspunderii a magistratilor.

# DODI date 8 februarie 2017 19:09 +7

CCR este în prezent instituția cea mai credibilă din România, chiar dacă două paparude au fost plantate acolo de doi președinți iresponsabili care au confundat această instituție cu moșia proprie. Este cazul ca, în țara asta, cineva să îi mai dea peste nas luluței care face tot posibilul să o iubim ca pe Coana Leanța Ceaușescu. Se pare că nu a învățat luluța nimic din istorie și s-ar putea să se intoxice și ea cu plumb.

# Invidia... date 8 februarie 2017 21:44 +1

„Kovesi e atacată pentru că arată bine”. Jurnalistul respectiv se crede reporter CANCAN... :P

# fat fetishism date 8 februarie 2017 21:57 0

Să înțelegem că jurnalistul ăla are o folie pt. BBW? "Big Beautiful Woman" (commonly abbreviated as BBW) is a euphemism for an overweight woman and is frequently used in the context of fat fetishism.

# Edelweiss - Tâlmaci de Bukowina date 8 februarie 2017 23:08 +3

Nu, bre, jurnalistul ăla nu avea BBW, ci era de la BBC. British Broadcasting Corporation, nicidecum Big Black Cock. :eek:

# da pentru protocoale nu sesizeaza? date 8 februarie 2017 21:30 +7

Dar pentru celebrele protocoale nu sesizeaza CCR? Toate protocoalele restrang drepturi si libertati, ori acest lucru se poate face numai prin lege (nici macar prin OUG!), deci CSAT, SRI, DNA au uzurpat atributiile Parlamentului. Ati publicat doua protocoale, iar cel SRI-DNA, avand in vederea ca a creat echipe mixte, a inclus in cercetarea penala institutii care aveau interdictie prin lege e dovedit de adresa CSAT.

# da pentru protocoale nu sesizeaza? date 8 februarie 2017 22:28 +1

Dar pentru celebrele protocoale nu sesizeaza CCR? Toate protocoalele restrang drepturi si libertati, ori acest lucru se poate face numai prin lege (nici macar prin OUG!), deci CSAT, SRI, DNA au uzurpat atributiile Parlamentului. Ati publicat doua protocoale, iar cel SRI-DNA, avand in vederea ca a creat echipe mixte, a inclus in cercetarea penala institutii care aveau interdictie prin lege e dovedit de adresa CSAT.

# adriana date 8 februarie 2017 22:36 +1

Încep, în sfârşit, să înţeleagă că pot să-i bată cu propriile arme.

# Edelweiss - Înțalept de Bukowina date 8 februarie 2017 23:06 +5

„Bravo, Pătrățel! Bravo, Pătrățel!” se auzeau vocile din public ale copchiilor generației mele (leat 71) ce priveau la desenele animalate cu Pătrățel. Așa zic și Io* amu: „Bravo, Tăriceanu! Bravo, Tăriceanu!”. Nu mă interesează câte neveste o avut sau o să mai aibă, câte motociclete o calicit sau ce scheleți prin dulapuri i se impută. Strict punctual la această situație HALUCINANTĂ, în care un organ judiciar, creat prin OUG, având atribuții judiciare de aplicare a legii, NU ARE CUM SĂ SE ÎNTOARCĂ ÎMPOTRIVA LEGIUITORULUI, căci activitatea de legiferare este ISVORUL NORMATIVULUI și NU POATE FI SUPUS vreunei răspunderi reglementate de... normativ. E anapoda! „Sună ca dracu!” (cum ar fi spus Petrică Neulander într-un vestit Decembrie). Io* am zâs despre aceasta într-un scheci histrionic, cum că n-are voie coada să se încontreze la câne, fiindcă nu coada face câinele, ci câinele face coada. icișa: https://tazmaniandemoon.blogspot.ro/2017/02/barba-non-facit-philosophum-neque-vile.html

# Politici penale responsabile sau iresponsabile date 9 februarie 2017 13:03 -2

Politica penala presupune studii prealabile (adica inainte de propunerea de a modifica o lege :-) ) Dpă aceea se verifică numarul de persoane aflate în cercetare și condamnate pentru a verifica impactul. Daca faptele de acest gen sunt nese3mnificative sau in scade4re sau există un grad înalt de conformare voluntară, după un studiu sociologic (masura sa nu conduca la crestrerea acestui tip de infractiuni) poti reduce pedepsele sau chiar dezincrimina. NU POTI, CERCETAT FIIND DE ABUZ SA MODIFICI LEGEA PRIVIND ABUZUL. CUM AR FI DACA, VIOLATORII AR FI PUSI SĂ MODIFICE ARTICOLUL CARE INCRIMINEAZĂ VIOLUL? .. :sad: ESTE UN EXEMPLU

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Va cuprinde revolta cand vedeti magistrati care ies in strada impotriva legilor justitiei si a modificarii Codurilor?

    • VOTEAZA

Vorba de fumoar – 22.05.2018 – Interventii la PICCJ pentru salvarea lui Lucica

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER