Indaco.ro

Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

KLAUS IOHANNIS ESTE SOMAT SA RESPECTE INDEPENDENTA MAGISTRATILOR – Judecatoarea Lacramioara Axinte acuza imixtiunea presedintelui Romaniei in justitie: „Locul in care ati ales sa va exprimati convingerile politice, sedinta CSM, nu a fost locul potrivit... Afirmatiile dumneavoastra pot fi caracterizate ca o binecuvantare data SRI de a se amesteca in treburile Justitiei... Si dumneavoastra trebuie sa respectati independenta judecatorilor”

Luni, 9 ianuarie 2017 14:32 | Scris de A.P. | pdf | print | email

Judecatoarea Lacramioara Axinte (foto), sefa Sectiei a II-a civile a Tribunalului Botosani, ii raspunde lui Klaus Iohannis dupa prestatia pe care presedintele Romaniei a avut-o la prima sedinta din 2017 a noului Consiliu Superior al Magistraturii. Judecatoarea ii atrage atentia sefului statului ca are obligatia de a respecta independenta magistratilor, carora le este interzis sa fie „loiali” vreunei institutii publice, ei fiind obligati sa se supuna doar Constitutiei si legilor tarii.


Intr-un articol postat vineri, 7 ianuarie 2017, pe blogul personal axinte10.wordpress.com, Lacramioara Axinte ii explica lui Klaus Iohannis ca judecatorii trebuie sa fie impartiali si sa pronunte hotararile doar pe baza probelor aflate la dosar si a dispozitiilor legale aplicabile, ei neputand fi „colaboratori” ai institutiilor statului in sutele de mii de cauze in care acestea sunt parte. Totodata, presedinta Sectiei a II-a civile a Tribunalului Botosani ii transmite sefului statului ca judecatorii si procurorii sunt obligati sa aplice legea in mod egal, indiferent de apartenenta politica sau de convingerea politica a persoanelor care se afla in fata lor.

Prezentam in continuare articolul postat pe blogul judecatoarei Lacramioara Axinte, axinte10.wordpress.com:

Domnule Presedinte, si dumneavoastra trebuie sa respectati independenta judecatorilor!

Domnule Presedinte Klaus Iohannis, pentru ca ati cerut, in sedinta de constituire a noului Consiliu Superior al Magistraturii, ca judecatorii si procurorii sa-si spuna cu voce tare opiniile referitoare la independenta Justitiei si statul de drept, va rog sa-mi permiteti sa-mi exprim opinia referitor la alocutiunea sustinuta de dumneavoastra cu acest prilej.

Domnule Presedinte, judecatorilor si procurorilor le este interzis sa fie 'loiali' vreunei institutii publice, ei trebuie sa fie loiali doar Constitutiei si legilor tarii.

Pentru ca art. 80 alin. (2) din Constitutia Romaniei va obliga sa vegheati la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatior publice, in contextul actual in care: nu a fost verificata veridicitatea afirmatiilor generalului Dumitru Dumbrava, referitor la campul tactic din Justitie, nu s-a clarificat daca exista in instante si parchete ofiteri acoperiti sau colaboratori ai serviciilor de informatii, dar si al dezvaluirilor de presa referitoare la instrumentarea unor dosare penale la comanda si la modalitatea de obtinere a unei functii de varf in sistemul judiciar, afirmatiile dumneavoastra ca 'Sistemul judiciar singur nu are cum sa-si pastreze independenta. Intregul aparat de stat, toate institutiile statului, trebuie nu doar sa constientizeze importanta acestui lucru, ci sa se implice activ pentru a sprijini sistemul judiciar in a ramane independent' pot fi caracterizate ca declaratii inadecvate sau ca o binecuvantare data unei institutii din afara sistemului judiciar, mai precis Serviciul Roman de Informatii, de a se amesteca in treburile Justitiei.

Domnule Presedinte, despre ce fel de colaborare loiala intre institutiile statului vorbiti dumneavoastra? Ati vrut cumva sa sugerati ca instantele de judecata trebuie sa colaboreze loial cu parchetele sau cu serviciile de informatii? Ca instantele trebuie sa colaboreze cu alte institutii publice, care sunt parti in dosarele aflate pe rol?

Domnule Presedinte, pe rolul instantelor din Romania sunt sute de mii de dosare in care institutii publice au calitatea de reclamant sau parat. Judecatorii trebuie sa fie impartiali, sa pronunte hotararile doar pe baza probelor aflate la dosarul cauzei si a dispozitiilor legale aplicabile, nu pot fi 'colaboratori' ai vreuneia dintre partile din dosar.

Art. 4 alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor prevede expres ca: 'Judecatorii si procurorii sunt obligati ca, prin intreaga lor activitate, sa asigure suprematia legii, sa respecte drepturile si libertatile persoanelor, precum si egalitatea lor in fata legii si sa asigure un tratament juridic nediscriminatoriu tuturor participantilor la procedurile judiciare, indiferent de calitatea acestora', iar art. 34 alin. (1) din aceeasi lege prevede ca, inainte de a incepe sa-si exercite functia, judecatorii si procurorii depun urmatorul juramant: 'Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!'

Domnule Presedinte, judecatorii si procurorii sunt obligati sa aplice legea in mod egal, indiferent de apartenenta politica sau convingerea politica a persoanelor care se afla in fata lor.

Judecatorii si procurorii nu pot face parte din partide sau formatiuni politice, interdictie prevazuta la art. 40 alin. (3) din Constitutia Romaniei, nu au voie sa desfasoare sau sa participe la activitati cu caracter politic si sunt obligati ca in exercitarea atributiilor sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea, in orice mod, a convingerilor lor politice, interdictii prevazute in art. 9 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Cu toate acestea, alocutiunea dumneavoastra a avut un caracter politic, prin exprimarea opiniei ca alegerea anumitor politicieni in functii de demnitate in Parlamentul Romaniei ar reprezenta 'circumstante ingrijoratoare', dar si referirea la numarul mare de voturi obtinute la alegerile parlamentare de anumiti politicieni, astfel incat locul in care ati ales sa va exprimati convingerile politice, sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, nu a fost locul potrivit.

Domnule Presedinte, judecatorii si procurorii nu reprezinta autoritatea legiuitoare, ci se constituie in autoritatea judecatoreasca.

Potrivit art. 61 alin. (1) din Constitutia Romaniei 'Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii', iar potrivit art. 124 alin. (1) si 126 alin. (1), Justitia se infaptuieste in numele legii prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante prevazute de lege.

Statul Roman este organizat 'potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale' (art. 4 alin. 4 din Constitutie), astfel ca partea din alocutiune referitoare la o eventuala intentie de legiferare si-a gresit de asemenea locul.

Domnule Presedinte, obligatia de a respecta independenta Justitiei priveste pe orice persoana fizica sau juridica, fara nicio exceptie.

In alocutiunea dumneavoastra ati afirmat ca politicienii 'incearca sa acapareze tot', iar 'uneori apare o nevoie excesiva de putere' si ca trebuie sa refuzam imixtiunea politicului in justitie.

Daca dumneavoastra sunteti politician, pentru ca in urma unor alegeri politice ati fost ales Presedintele Romaniei, atunci referirea explicita la cauze penale nesolutionate definitiv, folosind avertizarea ca nu acceptati ca judecatorii si procurorii sa-si vada de treaba: 'Sunt politicieni care au impresia ca ce daca au dosar penal, sau sunt trimisi in judecata, sau sunt condamnati, ca ei de fapt sunt baietii buni, ca au luat multe voturi, iar dumneavoastra sa va vedeti de treaba. Asa ceva nu accept!', nu se incadreaza in nevoia excesiva de putere a politicianului? Nu este o imixtiune a unui politician in dosare penale nesolutionate definitiv? Nu este o incercare de a implica judecatorii si procurorii in lupta politica?

Domnule Presedinte, si dumneavoastra trebuie sa respectati independenta judecatorilor si procurorilor!”

*Cititi aici discursul din CSM al lui Klaus Iohannis

Accesari:12647

Comentarii

# Edelweiss - Rarinc de Bucovina date 9 ianuarie 2017 14:45 +27

Bravo, Ma'am Axinte! Încă o dată se dovedește că alegerile pentru noul CSm se desfășoară după cutuma reversibilă: Nu e pentru cine se nimerește, ci e pentru cine se pregătește. Ma'am Axinte n-a avut loc în CSM, dar au avut loc alte guralive din tribune care, când au ajuns în CSM, nu s-a u mai repezit să-l urechească pe Marele Gânditor de la Hermannstadt.

# unul din lumea cea mare date 9 ianuarie 2017 15:25 +15

da!!este reconfortant sa mai vezi cite o onorabila judecatoare cu spate drept,dar ca si,, edelweiss,,este floare rara .cum bine zici edelweiss, a intrat mermelitoarea de frine si vai, amenintata!!!(totul pentru impresie artistica

# Taranu de la Tara date 9 ianuarie 2017 17:41 +7

EDELWEISS, Prieten drag, rogu-te din suflet, ofera-i distinsei Doamne Jude Axinte, un cos cu flori proaspete, in culori vii, expresie a bucuriei , increderii si mai ales sperantei. Simbol al recunostintei, al respectului si dragostei pentru oamenii OAMENI, pentru judecatorii JUDECATORI, pentru... A-DE-VAR, adica pentru JUS-Ti-Ti-E , din partea unui Taran, de la ...Tara! / In vara, cand ajung pe mirificile tale plaiuri, promit sa achit datoria. Multumiri anticipate! ;-)

# Edelweiss - Rarinc de Bucovina date 9 ianuarie 2017 22:17 +8

Îi duc, îi duc un buchet de ... flori de colț că parale-s ioc de cumpărat coșulețe de flori. (apăi dacă în nici 3 luni am încasat cheltuieli judiciare de 1.400 de lei și amenzi penale de 4.200 de lei) îți dai seama că trebuie să mă vând pe mine la fier vechi ca să achit angaralele datorate „statului de drepți”, stat pe care Io* și generația mea l-am creat acum 27 de ani, stat căruia nici nu i-am cerut NIMIC în cei 27 de ani, dară de la care nici nu am primit batâr 50 de bani. /// Știi ce mă neliniștește pe mine? Faptul că TREBUIE să le creionez celor din jurisdicția Curții de Apel Suceava o imagine de Curte de Apel DIRIBAU, în care legea și legalitatea se opresc la porțile bucovinene de intrare în ținut, iar Ma'am Axinte e la Tribunalul Botoșani, adicătelea tot în CA Suceava. Dară oamenii intelijenți, buni practicieni ai ÎNȚELEGERII SUPERIOARE vor ști să discearnă între efectul extinctiv al TĂVĂLUGULUI MEDIATIC și Florile de colț caracterizate de atributul excepțional al rarității.

# George date 10 ianuarie 2017 17:52 -2

Edelweiss nu inseamna plăvan in romana veche?

# Edelweiss - Rarinc de Bucovina date 9 ianuarie 2017 14:52 +13

offtopic: LuJu, cred că ar fi timpul să introduceți în facilitățile site-ului posibilitatea logării comentatorilor printr-un account autentificat. De exemplu, pe EvZilei se poate posta utilizând contul de FB. De ce pun această problemă? Pentru că deja observ că am adus cu mine pe acest site un set de păduchi - milițieni kaghebiști, care stau pe coada mea de vreo trei ani. Venind Io* pe acest site, evident că au venit și păduchii kaghebismului criptosocialist. Dar cum văd că unul dintre ei, cel mai scelerat dintre demenți, cel mai dacopat dintre lupii albi și cel mai înverșunat adversar al reptilienilor (Doamneee! Apără-l și păzăște-l pe țâcnit de lume și de sine însuși!) a început să posteze comentarii utilizând cognomenul meu „Rarinc de Bucovina”, sau postează comentarii diversioniste utilizând usernamele altor utilizatori, cred că ar trebui de luat măsuri în vederea limitării efectului de degringoladă și haos pe care încearcă să-l producă „dacopatul” diversionist.

# ADEVARUL date 9 ianuarie 2017 15:06 +15

IOHANIS ESTE CA PADUCHELE IN FRUNTEA STATULUI DE DREPT,UNUL CARE A CONFUNDAT RESPONSABILITAȚIILE CU ABUZUL,PENTRU CĂ WERNWE IN CSM CONDUCEA PROPRIU-ZIS SEDINȚA CU PRICINĂ,DOAR CĂ VOI NU SUNTEȚȚI MAGISTRAȚI-SUNTEȚI MARIONETE CA FRITZ. ;-)

# Sorin date 9 ianuarie 2017 15:50 +10

Aceasta judecatoare Axinte, stie ce vorbeste, are dreptate, magistratii trebuie sa se supuna legii si a C.R., ordonantele si hotararile magistratilor sa fie date pe baza de probe de la dosar, insa in realitate nu se procedeaza asa, ci de fapt atat unii procurori si judecatori favorizeaza pe faptuitori !!!

# pelin date 9 ianuarie 2017 16:08 +14

Presedintele Iohannis,fara atributii constitutionale importante in Exectiv,se va concentra pt.clarificarea propiilor planuri care sa-i asigure realegerea pt.inca un mandat.Desi am trecut de primul hop desemnanad pana la urma premierul,neamtul nu se va lasa.Bazandu-se ca are in plus "jucaria"CSM pe care o conduce si-i asigura orgoliul de sef peste paradele militare si structurile de forta secrete.Asadar va incerca cu orice pret de a incurca cat se poate de mult bunul mers al GUVERNULUI,iar pozitionarea lui ca lider al opozitei in care il imping acum perdantii alegerilor,dar mai ales acest snapan cu apucaturi de interlop numit Basescu,iar putea deschide drumul spre o suspendare,in cele din urma daca intide prea mult coarda.Jude. L.Axinte transmite un semnal demn de luat in seama de MAHARUL cotrocenist,merita pretiosae felicitari!!!!!!!

# God date 9 ianuarie 2017 19:20 +13

Felicitari doamnei judecatoare Lacrimioara !

# gogu de la strehaia date 10 ianuarie 2017 09:54 +4

Stau si ma intreb (ca prostu) urmarind prestatia k in CSM ; de ce dl. ministru j,sefa,noua sefa a csm-ului,noii membri csm nu au luat atitudine explivind-ui dlui k ca,cel putin in cea ce-l priveste pe  dl.Tariceanu exista prezumtia de nevinovatiee? de ce doamnele si domni asistenti nu au explicat aceluiasi personaj ca ceea ce disul face este o imixtiune in actul de justitie?Suspecta tacerea acestora. Se pare ca nimc nu se va schimba in activitate csm.Singura schimbare vizibila; oameni noi si obiceiuri vechi.GHINION

# nelutu date 10 ianuarie 2017 13:01 +1

Observ ca la chestiuni generale ne pricepem cu totii, dar nu observam ce se intampla la nivelul instantei unde isi desfasoara d-na judecator activitatea. Sa comenteze ce se intampla la Tribunalul Botosani sunt multe de comentat cum se dau decizi si sentinte si cum de fapt nici nu se motiveaza unele decizi si doar se copie ce a a hotarat prima instanta.

# George date 10 ianuarie 2017 17:50 -1

Mai iesiti la pensie d-na judecator!

# odisea date 10 ianuarie 2017 20:39 -1

Urât mi-a fost de bărbaţii şi misogini şi mârlani!

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - De ce nu e inca inculpat si retinut de DNA procurorul Mircea Negulescu pentru nenorocirile comise?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 20.09.2017 – Diversiunea propagandistilor

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER