26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAGISTRATII CER LAMURIRI PE LISTA NEAGRA – AMR sustine demersul CSM de a cere explicatii Comisiei Europene despre „Lista neagra” de la Bruxelles, privind dosarele penale ale unor politicieni, medici si afaceristi romani: „Nu avem dreptul de a ramane indiferenti... Avem dreptul sa primim clarificari... Este de ajuns sa treaca timpul ca sa se dreaga de la sine problemele tinand de independenta justitiei si de functionarea sistemului judiciar?”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

28 March 2018 15:14
Vizualizari: 5670

Asociatia Magistratilor din Romania, prin presedintele interimar, jud. dr. Andreea Ciuca (foto) sustine demersul Sectiei pentru Judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, care a decis in cadrul sedintei de marti, 27 martie 2018, sesizarea Comisiei Europene in vederea clarificarii motivelor pentru care secretarul general al CE Catherine Day i-a solicitat, in 10.10.2012, fostului ministru al Justitiei, Mona Pivniceru, informatii despre dosarele penale ale lui „Gheorghe Copos, Adrian Nastase, Serban Alexandru Bradisteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remes, Dan Voiculescu, George Becali, Catalin Voicu, Tudor Alexandru Chiuariu". Intr-un comunicat de presa remis Lumeajustitiei.ro miercuri , 28 martie 2018, presedintele interimar al AMR, judecatoarea Andreea Ciuca, isi exprima convingerea ca decidentii din sistemul judiciar, dar si magistrati, nu au dreptul de a ramane indiferenti fata de „acte, fapte, imprejurari, declaratii, afirmatii”, care pot aduce atingere independentei magistratilor.


In cuprinsul comunicatului de presa, presedinta AMR Andreea Ciuca vorbeste si despre oportunitatea discutarii unor aspecte si evenimente care s-au petrecut in urma cu mai bine de 5 ani, aspect semnalat in plenul CSM chiar de judecatoarea Andrea Chis – care s-a opus categoric demersul initiat de judecatoarea Gabriela Baltag, motivand ca „trebuie sa fim extrem de atenti la relatiile internationale”. In opinia presedintelui interimar al AMR, Andreea Ciuca, acest lucru ar trebui sa reprezinte o preocupare pentru magistrati si CSM, cu atat mai mult cu cat la acea data nu au existat reactii pe aceasta tema: „Este de ajuns sa treaca timpul ca sa se dreaga de la sine problemele tinand de independenta justitiei si de functionarea sistemului judiciar??”, se intreaba retoric sefa AMR.

Fata de demersul CSM, presedinta AMR, judecatoarea Andreea Ciuca, ridica o serie de intrebari esentiale:

-Pe baza caror criterii se face selectia acestor cauze?

-Monitorizarea indeplinirii obiectivelor MCV din domeniul justitiei are in vedere tendinte legislative, institutionale si evolutia jurisprudentei, prin raportare la hotarari definitive, sau are in vedere si cazuri concrete, respectiv evaluari personalizate in legatura cu cauze aflate pe rolul instantelor?

-Aceasta din urma abordare nu nesocoteste fundamentul celui de-al treilea obiectiv de referinta MCV care vizeaza cercetari „profesioniste si impartiale”?

-Evolutia performantei globale a sistemului judiciar si evaluarea progreselor inregistrate in domenii cum ar fi coerenta si eficienta procesului judiciar inseamna monitorizarea unor cauze concrete?

-Inseamna interogari asupra pasilor procedurali pe care parchetul ii asteapta sau ii are in vedere cu privire la cauze aflate pe rolul instantelor de judecata?

Prezentam in continuare comunicatul AMR din 28 martie 2018:

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) sustine demersul Sectiei pentru Judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, concretizat prin adoptarea Hotararii nr. 237/27 martie 2018. In primul rand, in deplin acord cu Sectia pentru Judecatori, AMR isi exprima convingerea cu privire la rolul Comisiei Europene in evaluarea progreselor Romaniei in domeniul justitiei, dar, in acelasi timp, astfel cum Sectia pentru Judecatori a punctat, nu poate fi ignorata dezbaterea publica angajata de aparitia in spatiul public a documentului purtand data de 10 octombrie 2012 şi transmis Ministerului Justitiei, de catre Comisia Europeana.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) apreciaza, in mod deosebit, orice demers care vine sa reafirme, pe fundamentul principiilor constitutionale, necesitatea respectarii garantiilor unei justitii independente. Astfel cum AMR a subliniat, in repetate randuri, independenta puterii judecatoresti nu este un scop in sine, nu este un privilegiu de care beneficiaza judecatorii, cu titlu individual si personal, ci se justifica pe deplin prin necesitatea de a le permite sa isi indeplineasca misiunea.

Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni a confirmat, in anul 2014, independenta judecatorilor ca fiind o conditie prealabila apararii statului de drept şi garantarii fundamentale a unui proces echitabil, aratand, insa, si faptul ca aceasta independenta poate fi compromisa de diferiti factori care risca sa aiba un impact negativ asupra administrarii justitiei.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) nu poate sustine, la acest moment si prin raportare stricta la continutul scrisorii din data de 10 octombrie 2012, adresata Ministrului Justitiei, de catre Secretarul General al Comisiei Europene, mai exact prin raportare la paragrafele 18 si 20 din aceasta scrisoare, ca solicitarile aduc atingere principiului independentei justitiei, respectiv independentei judecatorului, astfel cum este statornicita prin art. 124 alin. (3) din Constitutie.

Insa, nu este mai putin adevarat ca nu avem dreptul de a ramane indiferenti fata de acte, fapte, imprejurari, declaratii, afirmatii, etc., care poarta, fie si numai cu titlu potential, germenii incalcarii acestei independente. Cu atat mai mult atunci cand asemenea semne par sa vina de la institutii/autoritati ce ar trebui sa apere independenta puterii judecatoresti.

O asemenea perspectiva nu inseamna ca magistratii se considera infailibili, nici ca independenta puterii judecatoresti este un scut fata de lume si nici ca ar fi o calitate personala! Ci inseamna ca avem dreptul sa primim lamuriri, clarificari, explicatii suplimentare inainte de a formula o concluzie si de a decide asupra actiunilor de urmat.

Acesta este, de fapt, sensul Hotararii nr. 237/27 martie 2018 a Sectiei pentru Judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, asa cum rezulta, in mod clar, din dispozitivul acestei hotarari. CSM a stabilit „ca fiind utila adresarea unei scrisori Comisiei Europene, in vederea lamuririi exacte a sensului solicitarilor cuprinse in paragrafele 18 şi 20, aceste informatii fiind de natura a inlatura orice speculatii generate in aceasta privinta”. Or, un astfel de demers reflecta asteptata asumare a rolului constitutional al CSM de garant al independentei justitiei.

Sunt voci care spun ca aducerea in actualitate a unui document din octombrie 2012 nu isi are rostul, de vreme ce au trecut mai mult de 5 ani de cand a fost trimis Ministrului Justitiei. Ar trebui sa fie, intr-adevar, o preocupare a noastra, magistrati si CSM, faptul ca, la acea vreme, nu au existat reactii care sa fi reflectat nevoia de lamuriri, prin raportare la solicitarile Secretarului General al Comisiei Europene (sau au fost atat de pale incat nu ne-au ramas in memorie), inainte de orice raspuns.

In replica fata de opinia mai sus mentionata, o intrebare indreptatita se ridica: este de ajuns sa treaca timpul ca sa se dreaga de la sine problemele tinand de independenta justitiei si de functionarea sistemului judiciar??

Din paragrafele 17, 18, 20 ale scrisorii Comisiei Europene, pot fi observate chestiuni care ar trebui sa isi gaseasca raspunsul concret. Progresele pe care autoritatile romane le inregistreaza in indeplinirea obiectivelor de referinta prevazute in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV) se apreciaza (si) prin rapoarte/informatii asupra unor cauze aflate pe rolul instantelor? Al treilea obiectiv de referinta din cadrul MCV se refera la cercetari profesioniste si impartiale cu privire la acuzatiile de coruptie la nivel inalt. Analiza indeplinirii acestui obiectiv inseamna analiza unor dosare aflate pe rolul instantelor, deci a unor cauze in care nu a fost inca pronuntata o hotarare definitiva? Pe baza caror criterii se face selectia acestor cauze? Monitorizarea indeplinirii obiectivelor MCV din domeniul justitiei are in vedere tendinte legislative, institutionale si evolutia jurisprudentei, prin raportare la hotarari definitive, sau are in vedere si cazuri concrete, respectiv evaluari personalizate in legatura cu cauze aflate pe rolul instantelor? Aceasta din urma abordare nu nesocoteste fundamentul celui de-al treilea obiectiv de referinta MCV care vizeaza cercetari „profesioniste si impartiale”? Evolutia performantei globale a sistemului judiciar si evaluarea progreselor inregistrate in domenii cum ar fi coerenta si eficienta procesului judiciar inseamna monitorizarea unor cauze concrete? Inseamna interogari asupra pasilor procedurali pe care parchetul ii asteapta sau ii are in vedere cu privire la cauze aflate pe rolul instantelor de judecata?

AMR arata ca aceste intrebari nu pot fi disociate de principiul independentei justitiei la care, de altfel, a facut referire expresa Presedintele Comisiei Europene, in comunicatul de presa din 18 iulie 2012, dupa adoptarea Raportului MCV privind Romania. in acest sens, domnia sa a subliniat ca, in continuare, se va examina daca au fost abordate preocuparile Comisiei privind statul de drept si independenta sistemului judiciar.

Asociatia Magistratilor din Romania,

prin presedintele interimar,

jud. dr. Andreea Ciuca”

Comentarii

# DODI date 28 March 2018 16:37 +10

Este demnă de lăudat această inițiativă și demnă de condamnat atitudinea de slugă la UE a lui ciolanis și de poza de stăpân de sclavi pe care o afișează în țară. Câtă diferență între atitudinea verticală a președintelui Poloniei și cea de pupincurist po******r a lui ciolanis.

# mihail date 28 March 2018 17:03 +2

,,Dragi magistrati", vreti sa ne spuneti ca nu stiati nimic ? Hai ca ni se rupe sufletul ! Sau voi sunteti UNII si aia sunt AILALTI ? Ca sa fiu elegant nu va zic decat atat : - Hai ... ! Daca nu va veti delimita si nu veti denunta singuri toate abuzurile VOASTRE, nimeni nu o va face! Nimeni !

# nicolae pop date 28 March 2018 19:33 0

Atat timp cat magistratii sunt in pericol de a li se manufactura dosare masluite de catre structura apartinand DNA nu pot sa-i acuz ca se tem sa ia pozitie in fata abuzurilor abominabile cu care ne-a obisnuit aceasta institutie. Din pacate marea coruptie zburda in voie in multinationalele care au parazitat Romania iar ele sunt protejate si sustinte de ambasadele taripor prietene vajnicii parteneri strategici.

# mihail date 28 March 2018 20:37 +1

M-ati convins ! Cum am mai zis: ,,mi se rupe sufletul !". O intrebare mai am : - Oare stiu sa-si introduca cardul de salariu in AT-uri si sa numere zerourile ? Saracutii de ei ! Da, lumea intreaga e de vina ! Ei sa stea cuminti, sa nu se mai oboseasca! Dupa ce au facut atata efort sa puna niste intrebari aiurea la care nu le va raspunde nimeni ar trebui premiati !

# Jiji date 29 March 2018 11:24 +1

Magistratii sunt in pericol?!? Ce nebunie. Sa-si dea atunci demisia, toti. Tara merge inainte cu sau fara magistrati, procurori, sri-isti. Chiar merge inainte in directia buna ma refer, ca pana acum, cu toti acesti escroci din justitie numai inapoi a mers. Dupa toate dezvaluirile, de ce nu se iau masuri ? Va e frica? :-| duceti-va acasa voi astia carora va e frica si nu luati masurile care se impun. Sa traim in continuare in ilegalitate. Nu este clar ca absolut toate institutiile statului au lucrat ilegal de 12 ani? Nu cumva se impune anularea tuturor solutiilor din toate dosarele pe ultimii 12 ani? Nu cumva se impune schimbarea in totalitate a DIICOT DNA SRI ICCJ CSM ANAF? nu cumva se impune arestarea de indata a multora din aceste institutii? De ce nu luati masurile necesare acum cand totul a iesit la lumina????? Daca nu luati masurile care se impun inseamna ca si voi cei care ar trebui sa le luati sunteti bagati in acelasi c***t cu mafia mentionata mai sus, ca altfel nu se explica

# Edelweiss - Heavens' portaitist ( de Bukowina) date 28 March 2018 18:22 +4

Sărăcuții de ei, îngerașii de magistrați, NU ȘTIAU! Evident că nu știau, dacă ne gândim că ei sunt cu toții organizați în coruri de Arhangeli, Sreaphimi, Ophanimi, Cherubimi etc., sălășluiesc într-un tărâm diafan, situat cu vreo 3 stații deasupra Domnului Zeu și nu dau socoteală NICIODATĂ NIMĂNUI: nici Lui Domnul Zeu, Nici lui Draaqu. Acolo, în Olimpul lor uranian, , sunt îmbrăcați în cearșafuri albe cu dantele, se preumblă pășind pe norișori de vată de zahăr, beau ambrozie din cornuri de mied și discută peripatetic despre Adevăruri Universale, cum ar fi, de exemplu: sexul îngerilor decăzuți, sensul etic al conceptului de Justiției (aka Dreptate), cauza decesului la masculii din specia „Mantis Religiosa”, unde se duc norii când se duc și unde dispar bărbații când pleacă de la domiciliul conjugal să ducă găleata de gunoi.

# Edelweiss - Heavens' portaitist ( de Bukowina) date 28 March 2018 18:24 +1

În rest, având în vedere statutul de independenți, impertinenți, inamovibili și iresponsabili, ei NICIODATĂ nu se amestecă și nici nu privesc în vreun fel la moritorii plebei de pe Pământ, aceasta chiar în ciuda evidenței faptului că existența lor onctuoasă de nemuritori, abundența cornurilor cu ambrozie le este asigurată cu firfiricii smulși cu anasâna din batista înnodată a babelor, cu pițărării luați cu japca din pușculița prichindeilor și cu crăițarii jupuiți din chimirul spart al metenilor. Excepție de la regula invariabilă a neamestecării speciilor divine ale magistraților cu speciile păgâne ale moritorilor constă în plictisul enorm ce se instalează deseori în Olimpul Judiciar. Evident că Acolo nu pot să stea o eternitate de vreme, să discute vorbe ca să aibă ce vorbi discuții, răstimp în care sparg semințe de floarea-soarelui și bostan, neuitând să-și confirme statutul de Iresponsabili prin aroganța scuipării semințelor în capul Domnului Zeu și al Fiului Acestuia.

# Edelweiss - Heavens' portaitist ( de Bukowina) date 28 March 2018 18:25 +1

Atunci, aceste divine creaturi, „AȘA, MAI MATURI, MAI PERVERȘI”, inițiază niște jocuri erotice în sarcina moritorilor, „BĂGÂNDU-LE-O acestora DE SUS, DE LA 45 DE GRADE, IN-CRE-DI-BIL!” (apud nick tomuș – unul din sumedenia de magistrați scelerați) În atare circumstanțe descriptive, de unde Mamuța Draaqului (Doamne, iartă!) să știe acești ÎNGERAȘI despre gravele deficiențe și disparități ce au transformat conceptul de „Justiție” într-un cadavru în stare de putrefacție, fetid, ce duhnește atât de urât încât până și Domnul Zeu s-a întors cu spatele la rrumâni, dându-se mai la fereală, într-un loc luminos și cu verdeață, unde nu e nici întristare, nici suspin, ca să caute un boschet mai stufos îndărăptul căruia să-și börască scârba și dezgustul!

# Klemm should be out by now ! date 28 March 2018 20:47 +4

Bravo ei , jos palaria ! Astia-s tarile alea "misto" de credem noi , inainte de `89 , care ne faceau in fel si chip doar ca sa cada comunismul si sa vina ei la pradat si jefuit , adeca la "privatizare" :-x Copiii nostri sa traiasca sclavi la ei acasa , la strainezi. Huooo !

# Răspunsul e la ministra(fosta) date 28 March 2018 22:27 +4

Pai sa-i lămurească "duamna" integra și profesionista pivniceru! Care, in cel mai bun caz, habar n-avea ce discuta cu comisia europeană și care era rolul ei in minister, iar in cel mai probabil caz, la fel ca antecesorii ei predoiu și macovei, a primit lista și a început sa monitorizeze dosarele....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva