26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NICI ACUM NU PRICEPE RAUL FACUT – CSM incearca sa justifice odioasa "Declaratie comuna” prin care a aservit corpul judecatorilor tagmei procurorilor in “continuarea si intensificarea eforturilor de lupta impotriva coruptiei”. CSM pretinde ca semnarea “Declaratiei” ar fi urmarea invitatiei fostei ministrese Raluca Pruna: “Demersurile initiate in cursul anului 2016 s-au concretizat prin adoptarea Declaratiei comune a CSM, ICCJ si a PICCJ la 14.07.2017”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

22 August 2017 16:42
Vizualizari: 13981

CSM a iesit cu precizari dupa semnarea Declaratiei comune a Consiliul Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Ministerului Public de aderare la valorile fundamentale, principiile si mecanismul de monitorizare al Strategiei nationale anticoruptie 2016-2020. Nu, precizarile nu au fost facute in data de 14 iulie 2017, cand s-a semnat de facto “Declaratia comuna”, ci in 21 august 2017, la 3 zile calendaristice de la momentul la care Lumeajustitiei.ro a publicat documentul “Declaratiei comune”. Dupa cum veti vedea, in precizarile aduse, CSM intentioneaza sa clarifice motivul pentru care s-a semnat un astfel de document dar, din pacate, face o si mai mare ceata in jurul straniului document.


Desigur, in cuprinsul comunicatului de presa se justifica necesitatea unor precizari din partea CSM ca urmare a faptului ca unele institutii de presa au lansat “informatii” cu privire la adoptarea Declaratiei comune a CSM, ICCJ si PICCJ, deranjante fiind, probabil, reactiile aparute dupa publicarea documentului in care cele trei institutii se angajeaza sa “intensifice eforturile de lupta impotriva coruptiei prin toate mijloacele legale”.

Astfel, din continutul comunicatul de presa reiese ca actualul CSM justifica semnarea “Declaratiei comuna” ca urmare a unei invitatii adresate de fosta ministresa a Justitiei Raluca Pruna fostului Consiliul Superior al Magistraturii in luna septembrie 2016.

Deducem din actiunile noului CSM ca reprezentantii “Garantului independentei Justitiei” nu inteleg, nici in al 12-lea ceas, ca semnarea Declaratiei comune cu ICCJ si PICCJ de aderare la valorile fundamentale, principiile si mecanismul de monitorizare al Strategiei nationale anticoruptie 2016-2020 arata in spatiul public ca un pact de deservire a judecatorilor fata de procurori si de obligare a acestora de a incalca nu doar statutul judecatorului, ci si de a iesi din sfera constitutionala care nu da dreptul unui judecator de “a duce razboaie” in eradicarea unui fenomen precum cel al coruptie.

Altfel, din comunicatul CSM mai intelegem si ca noul CSM nu face decat sa continue demersurile incepute de vechiul CSM, semnarea “Declaratiei comune” fiind unul dintre obiectivele Consiliului de trista amintire din 2010-2016.

Prezentam in continuare explicatiile si justificarile CSM pentru semnarea Declaratiei comune din data de 21 august 2017:

"Precizari privind adoptarea Declaratiei comune a Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Ministerului Public de aderare la valorile fundamentale, principiile si mecanismul de monitorizare al Strategiei nationale anticoruptie 2016-2020

Avand in vedere lansarea in spatiul public de catre unele institutii de presa a unor informatii privind adoptarea Declaratiei comune a Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Ministerului Public de aderare la valorile fundamentale, principiile si mecanismul de monitorizare al Strategiei nationale anticoruptie 2016-2020, precum si unele solicitari venite din partea reprezentantilor mass media,

Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass Media este abilitat sa faca urmatoarele precizari:

Prin Hotararea Guvernului nr. 583/2016 a fost adoptata Strategia nationala anticoruptie pe perioada 2016 - 2020, a seturilor de indicatori de performanta, a riscurilor asociate obiectivelor si masurilor din strategie si a surselor de verificare, a inventarului masurilor de transparenta institutionala si de prevenire a coruptiei, a indicatorilor de evaluare, precum si a standardelor de publicare a informatiilor de interes public.

Prin adresa nr. 41/54681/05.09.2016, Ministerul Justitiei a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii initierea procesului de implementare a Strategiei nationale anticoruptie pe perioada 2016 – 2020, adoptata prin H.G. nr. 583/2016, aratand ca rolul Consiliului, in noul context strategic, este unul important ca promotor al integritatii in sistemul judiciar.

In acest sens, a mentionat faptul ca institutiile si autoritatile publice sunt invitate sa adopte o declaratie de aderare la valorile, principiile, obiectivele si masurile prevazute de strategie si sa elaboreze propriul plan de integritate, in functie de riscurile, vulnerabilitatile si nevoile de interventie identificate la nivelul institutiei, inclusiv al structurilor subordonate, coordonate sau aflate sub autoritate, motiv pentru care este utila implicarea acestora in elaborarea planului propriu de integritate.

La prima reuniune a platformei de cooperare a autoritatilor independente si a institutiilor anticoruptie, organizata la data de 7 octombrie 2016 la Ministerul Justitiei, la care au participat si reprezentanti ai Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Ministerului Public, s-a agreat adoptarea unei singure declaratii de aderare la Strategia nationala anticoruptie pentru intregul sistem judiciar.

In sedinta din 18 octombrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat adoptarea si transmiterea unei declaratii comune de aderare la Strategia nationala anticoruptie pentru perioada 2016-2020 de catre reprezentantii autoritatii judecatoresti, respectiv Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, odata cu declaratia de aderare urmand a fi transmisa si lista structurilor subordonate, coordonate sau aflate sub autoritatea institutiilor publice anterior mentionate.

De altfel, in cadrul procesului de implementare a Strategiei Nationale Anticoruptie 2012-2015 aprobata prin H.G. nr. 215/2012, a fost adoptat un document similar, respectiv Declaratia comuna a Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Ministerului Public de aderare la valorile fundamentale, principiile si mecanismul de monitorizare al Strategiei Nationale Anticoruptie, la data de 25.10.2012.

De asemenea, in cadrul Raportului Comisiei Europene catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare din data de 25.01.2017, este prevazuta Recomandarea “continuarea punerii in aplicare a Strategiei nationale anticoruptie, cu respectarea termenelor stabilite de Guvern in august 2016. Ministrul justitiei ar trebui sa instituie un sistem de raportare cu privire la punerea in aplicare a Strategiei nationale anticoruptie (inclusiv cu privire la statisticile referitoare la incidentele de integritate din administratia publica, detalii privind procedurile disciplinare si sanctiunile si informatii referitoare la masurile structurale aplicate in domeniile vulnerabile)”.

Demersurile initiate in cursul anului 2016 s-au concretizat prin adoptarea Declaratiei comune a Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Ministerului Public de aderare la valorile fundamentale, principiile si mecanismul de monitorizare al Strategiei nationale anticoruptie 2016-2020 la data de 14.07.2017.

Mai multe informatii privind implementarea Strategiei nationale anticoruptie 2016-2020 se gasesc accesand urmatorul link.

Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass Media

*Cititi aici Nota privind stadiul implementarii Strategiei Nationale Anticoruptie cu referire la adoptarea Declaratiei comune a Consiliul Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Ministerului Public de aderare la valorile fundamentale, principiile si mecanismul de monitorizare al Strategiei nationale anticoruptie 2016-2020

Comentarii

# coco date 22 August 2017 17:24 +20

Afara din magistratura cu toti semnatarii !!!!!!!!

# DODI date 22 August 2017 20:23 +4

Nu poți cere unei ghene, mare specialistă în arestarea de gravide, să înțeleagă rolul și locul CSM în societate. Ea, activând doar la butoane și comenzi vocale, nu face nici măcar un banal efort de gândire pentru a realiza care este importanța acestei instituții. Poate se va gândi și Parlamentul să modifice radical (ținând cont de aberațiile din funcționare) atât CSM, DNA, cât și modul de alegere a lui zdreanță.

# sam date 22 August 2017 18:27 +8

pe semnatari nu-i suspectez de prea multa inteligenta...ba chuiar sunt prosti de-a binelea!...trist e ca acestia hatarasc destinele semenilor lor care vin in contact cu LEGEA.TOTODATA SUNT O RUSINE PENTRU MAGISTRATURA SI PENTRU IDEEA DE JUSTITIE1..din pacate suntem in epoca de piatra a democratiei!

# Andreea date 22 August 2017 23:00 +2

prezumția de nevinovăție?! un clasic în viață a spus "drepturile omului sunt un lux.

# COJANU date 22 August 2017 23:39 0

Corect e ... o clasică, un fel de rahat cu perje, pardon, PRUNA, perja e prea de la țară :P

# Matei date 22 August 2017 23:42 +2

  TREI NULITATI !  PROVOCATI GREATA

# xXx - Trople X date 23 August 2017 07:39 +2

Batranii Corbi Dementi sau Vamirii Insetati de sange NEVINOVAT , sau adunat pe starvul acestui Popor ca sa-l termine. Cioclii cu lopetile in mana , in frunte cu Cioclu Sef de la Sibiu Iohannis au pregatit deja groapa Comuna unde va fi Ingropata Romania. Doar Uniunea Germanilor din Romania este urmasa Nazistillor care nu vor uita Tradarea prin intoarcerea armelor impotriva Germaniei Naziste.

# Petre date 23 August 2017 09:09 +1

Sunt 3 sau 4 institutii care se bat pentru putere si supremație .ghici ciuperci cine pierde??? Fie care din aceste instituții vor sa si impună puterea lor dar dupa legile in vigoare una trebuie sa fie deasupra tuturor . .. care ???? că dreptatea si drepturile omului sunt un lux noi muritorii de rând vedem cum suntem luați de prosti si buni numai la vot ..că atunci se numără oile valoroase acum e o ceartă între pisicpisici ..care are ghiarele mai lungi si atacă mai vârtos aceia câstiga . Noi muritorii putem interveni??? Cum ???

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva