gandul.ro
1 iunie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

O IA CU LESIN PE TARCEA – Decizie de infarct pentru sefa instantei supreme. Presedinta CSM Lia Savonea a solicitat Inspectiei Judiciare sa se duca in control la Inalta Curte dupa decizia CCR pe completele specializate in coruptie: "Responsabilitatea si prerogativele propunerii de constituire a completelor specializate la ICCJ ar fi revenit presedintelui instantei sau vicepresedintelui care coordoneaza activitatea in materie penala"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

5 iulie 2019 15:53
Vizualizari: 4663

Vin zile de foc la Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa decizia Curtii Constitutionala a Romaniei care a stabilit in 3 iulie 2019 existenta unui conflict juridic de natura constitutionala cauzat de refuzul instantei supreme de a constitui complete specializate in judecarea cauzelor de coruptie. Decizie care releva ceea ce deja se stia: anume ca sute de oameni au fost judecati pentru fapte de coruptie de judecatori nespecializati, in pofida legii, lucru care atrage nelegalitatea solutiilor pronuntate.


Presedinta Consiliului Superior al Magistraturii, judecatoarea Lia Savonea (foto), a anuntat vineri, 5 iulie 2019, ca va convoca Sectia pentru judecatori "in vederea analizarii responsabilitatii conducerii instantei supreme", dupa decizia CCR care a stabilit practic ca cei aflati in fruntea ICCJ au refuzat sa aplice legea. In cadrul sedintei Sectiei pentru judecatori, conform precizarilor facute de judecatoarea Lia Savonea, va urma sa se dispuna efecutare unui control de catre Inspectia Judiciara la Inalta Curte, control asupra caruia judecatorii CSM vor urma sa se pronunte in cadrul Sectiei.

Lia Savonea: "Conduita manageriala a instantei supreme trebuie sa o raportam la un nivel al exigentei si rigoarei ridicate"

In declaratia de presa sustinuta la Consiliul Superior al Magistraturii, Lia Savonea a tinut sa sublinieze ca obligatia propunerii de constituire a completelor specializate la instanta supreme revine, conform art. 19 alin. 3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, presedintelui instantei sau vicepresedintelui care coordoneaza activitatea in materie penala. Ceea ce inseamna ca verificarile Inspectiei Judiciare ii vor viza direct pe Cristina Tarcea si judecatorul Iulian Dragomir, in calitate de vicepresedinte care coordoneaza activitatea in materie penala.

In acest sens, judecatoarea Lia Savonea a semnalat faptul ca decizia dispunerii unui control la Inalta Curte pe refuzul constituirii de complete specializate a fost luata, tinandu-se cont de faptul ca instanta suprema, situata in varful ierarhiei instantelor din Romania, trebuie sa reprezinte un exemplu de exigenta si rigoare in activitatea desfasurata.

In legatura cu Decizia CCR privind completele specializate de la Inalta Curte, presedinta CSM Lia Savonea a anuntat si ca a sesizat Inspectia Judiciara cu privire la afirmatiile facute de fostul judecator constitutional Petre Lazaroiu, aceeasi actiune fiind facuta si de judecatorul Bogdan Mateescu.

Publicam in continuare declaratia de presa sustinuta de presedinta CSM judecatoarea Lia Savonea in data de 5 iulie 2019 la sediul Consiliului Superior al Magistraturii:

"Declaratia mea de astazi este in stransa legatura cu ceea ce am afirmat inca de la preluarea mandatului de presedinte, respectiv, eu cred ca Sectia pentru judecatori are o responsabilitate uriasa pentru felul in care functioneaza justitia din Romania. Si am sa va vorbesc despre cateva teme de interes fata de evenimentele petrecute in justitie in ultima perioada.

Asa cum este cunoscut, in data de 3 iulie 2019, Curtea Constitutionala a Romaniei a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala generat de refuzul ICCJ de a aplica pe o durata mare de timp a dispozitiilor legale privind constituirea completelor specializate in materie de coruptie in prima instanta.

Avand in vedere implicatiile Deciziei, care va avea drept consecinta, in primul rand, prelungirea duratei procedurilor in materie penala, cu toate consecintele ce decurg de aici;

Apoi vazand consecintele pe care acest fapt le-a avut asupra dreptului partilor la un proces echitabil;

In calitate de presedinte al Consiliului superior al Magistraturii, voi convoca Sectia pentru judecatori in vederea analizarii responsabilitatii conducerii instantei supreme, cel mai probabil in urma unui control facut prin Inspectia Judiciara cu privire la care Sectia va decide.

Potrivit art. 19 alin. 3 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, responsabilitatea si prerogativele propunerii de constituire a completelor specializate la Inalta Curte de Casatie si Justitie ar fi revenit presedintelui instantei sau vicepresedintelui care coordoneaza activitatea in materie penala.

Am in vedere ca Inalta Curte de Casatie si Justitie este situata constitutional si legal in varful ierarhiei instantelor din Romania, iar conduita manageriala a instantei supreme trebuie sa o raportam la un nivel al exigentei si rigoarei ridicate.

In orice caz, nu mai scazute decat exigentele pe care le avem pentru tribunale si curti de apel.

In alta ordine de idei, doresc sa aduc la cunostinta publica faptul ca ieri, in calitate de presedinte, m-am autosesizat si am sesizat Inspectia Judiciara fata de afirmatiile domnului Petre Lazaroiu, fost judector la Curtea Constitutionala, solicitand Inspectiei sa faca verificari, inclusiv sub aspectul riscului de a fi fost afectata independenta si impartialitatea judecatorilor care s-au pronuntat in cazul la care s-a referit. Confirm ca in cursul zilei de ieri o solicitare in acelasi sens a fost primita la cabinet din partea unui membru, membru al CSM, care de asemenea a fost inaintata Inspectiei Judiciare.

Astazi, de asemenea am decis sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la un caz care a aparut si in presa, ieri, in care am solicitat sa fie facute verificari, potrivit competentelor legale ale Inspectiei Judiciare pentru a se aprecia in ce masura cele expuse in cuprinsul articolului sunt de natura a afecta independenta justitiei din perspectiva existentei sau nu a unui caz de incompatibilitate a judecatorului vizat.

Si, in fine, legat de sedinta de plen despre care stiti ca nu s-a putut intruni din mai multe incercari anterioare, cel putin saptamana viitoare o astfel de sedinta nu va avea loc, deoarece mai multi judecatori si procurori sunt planificati in concedii de odihna".

Comentarii

# Cetateanul date 5 iulie 2019 16:01 +12

Cat tupeu din partea mme Garcea. Ce caracter infect. De ce nu explica cum drac putea fi numit secretar de stat PDSR cineva care nu era agreat de Ilici sau Nastase. Dupa care sare de TB peste noapte la Inalta. Sa plece madama cu ifose de moralitate sau, mai pe inteles...mars ba afara!

# Maria date 6 iulie 2019 21:22 +3

E teatru meschin.O castă de javre terorizează o țara hrănind-o cu diversiuni! De ce NU se vrea ieşirea din IPOSTAZA STATULUI FALS? :o De ce nimeni NU spune în parlament TOT ADEVĂRUL despre RO. De ce partidele preferă controlul neconstituțional SRI,SIE,SPP,STS? De ce DIICOT ocroteşte mafioții sistemului însă fabrică dosare pe interceptări ilegale chiar şi la nevinovați? De ce NIMENI nu opreşte"JUSTIȚIA"criminală ce încalcă constituția,legile şi drepturile? Deşi dezastru e Iminent DE CE TOȚI schimbă subiectul? Vinovații stau pe funcții dar nu se acționează? De fapt țara NU mai există! Apropos..De ce NICI noi nu facem nimic? Ce aşteptăm?cutremurul? Sunt mii de motive! țara e făcută Praf-De-İlegal..dar încă se aşteaptă"salvarea de undeva"? DA trezirea va veni oricum însă va fi forțată şi toată prostia acumulată în 30de ani se va transforma în durere negreşit!

# Tarcea-parcea ...la beci ! date 5 iulie 2019 16:10 +16

Va amintiti cum facea ea extrageri castigatoare cu completele ...pana iesea cine trebe ! :eek: Ce japita ! Aceasta securista a regimului ceausist , ca si Macovei , ca si Stanciu !

# In sfarsit, a venit scadenta la nesimtire date 5 iulie 2019 16:12 +18

Lucrurile nu pot ramane asa. Sun nicio forma. Trebuie sa raspunda toti cei care incalca legea. Chiar daca este vb despre conducerea ICCJ

# Edelweiss - Ivory Tower Portretist date 5 iulie 2019 16:42 +11

Frau Ilse Koch-Tarcea, die Hexe von OKJ, într-un moment de reverie onirică (deja celebrele ghisări cu ochii deschiși ale Vrăjitoarei Gestapoviste), a declarat că „a obosit”. Ca atmosfera să-i fie în acord cu starea de epuizare emoțională clamată, Frau Ilse s-a apucat să cânte hitul lui Alan Walker – „Fadded”. Însă orișicât s-a străduit Frau Ilse să imite gingășia vocii Iselinei Solheim, sau pe cea a lui Tove Styrke, tot ce a reușit să producă Frau Gestapo a fost o dizarmonie stridentă, în tonalitate de pirat răgușit de-atâta apă sărată și Jamaică la butoiaș. În loc să-i iasă Frau-ei o incantație suavă „I'm faded / I'm faded / So lost… ”, a draaqului treabă că i-a ieșit aia din „Pirates of Caribbean”: „Fifteen men on a dead man's chest / Yo ho ho and a bottle of rum / Drink and the devil be done for the rest / Yo ho ho and a bottle of rum” :eek: Auzind aceste răcnete sălbatice, bobitză m. a rupt-o la fugă, s-a ascuns într-o debara din sediul CSM, loc din care a refuzat să mai iasă.

# Andrei date 5 iulie 2019 19:08 +7

Respect Lia Savonea!!!

# in afara nespecializarii membrilor completului date 5 iulie 2019 19:32 -1

care este greseala de logica ce se imputa acestor hotarari? Unde au gresit magistratii in rationamente? A fost desfiintat silogismul juridic , singurul impus de CSM, tuturor magistratilor ?

# gelu date 6 iulie 2019 00:30 +5

S-a incalcat legea care stipuleaza expres ca-n cazurile de coruptie trebuie pregatite complete specializate. In care pot fi alesi doar judecatorii ce au urmat niste cursuri de specialitate si au atestarea necesara pentru a-i judeca pe corupti. Deci ce vrei mai grav de atat. Adica judecatorul ii judeca pe altii cand chiar completul din care face parte nu este constituit legal. E ca si cum politistii cand il prind pe un faptas periculos il impusca la fata locului comiterii infractiunii. Sau chirurgul ortoped se apuca sa opereze pe cord. Adica pe linia asta fiecare va avea dreptul sa-si faca dreptate singur, calea sigura spre anarhie totala si deplina intr-o societate.

# gelu date 5 iulie 2019 19:56 +14

90.000 reprezinta suma insusita fraudulos de judecatorii care au fost numiti ilegal intr-un complet de judecata la ICCJ in timp de un an. Adica acesti judecatori hoti au furat de la bugetul satului de 4, 5 ori valoarea pentru care a fost condamant politic Dragnea in dosarul Bombonica. Cu alte cuvinte judecatorii penali au fost cei care au impartit dreptatea, cand in fapt locul judecatorilor penali este la inchisoare nu in sala de judecata. Iar in 19 ani de zile judecatorii dintr-un complet ilegal constituit au furat din visteria statul cu 1. 620. 000 euro. Iar judecatorii dintr-un complet de 3 au ciordit si ei inca 990.000 euro. Si asta numai pe sporuril, basca salariile. Pai pentru asemenea sume daca erau puse in carca lui Dragnea acesta primea inchisoare pe viata, nu inainte ca statul de drepti sa fi marit pedeapsa in consecinta.

# Pintea date 6 iulie 2019 22:56 +3

Presedinta CSM invocă motivat dispozitii legale incalcate de ICCJ prin madam Tarcea, care ce face auzind aceste acuzatii? Dă niste raspunsuri de șușanea, cum ca Lia Savonea e invidioasa, ii vaneaza functia, etc.! O tara intreaga tot constată oripilată cum a tratat madam Tarcea cea mai inalta instanta din tara ca un vechil care foloseste mosia altuia, dand ordine, dar dispunand de vietile altora. Mai vizibil decat atat ca ea a fost omul statului subteran nu poate exista!Insa oamenii astia coldea, lazar, kovesi, tarcea, stanciu, etc. fac ce vor, apoi ies la pensie sau primesc alte functii bine platite, fara ca statul sa ii traga la vreo raspundere! Asa un stat care sa inchida ochii, sa se lase calcat in picioare numai ca sa primeasca cate o ciosvârtă de la stapâni, cred ca nu mai exista!

# Zayatra date 6 iulie 2019 23:12 +2

Se retrage.Plangerile penale sunt facute la parchete.Asa si?Sa fim realiști.O sa se pensioneze cu câteva sute de milioane bune, iar pulimea moare cu speranța.Stiti cine semnează decretele , nu?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 140
    • VERDICTUL ZILEI - Este legala starea de alerta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2020 - Bataie de joc: la CAB dosarul se studiaza doar 10 minute

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva