26 November 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CONDAMNATI DIN CAUZA STENOGRAMELOR SCURSE DE DNA IN PRESA – CEDO i-a dat castig de cauza lui Catalin Voicu, dupa ce fostul senator a reclamat la Strasbourg incalcarea dreptului la viata privata pe motiv ca DNA a livrat mass-mediei, in faza de urmarire penala, interceptari din dosarul de coruptie. Procurorul General Tiberiu Nitu este obligat sa ceara anchetarea procurorilor din dosarul Voicu, care au livrat stenogramele. Procurorii de caz au fost Lucian Papici si Mariana Alexandru (Hotararea)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

10 June 2014 16:37
Vizualizari: 14906

Fostul senator PSD Catalin Voicu, condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in aprilie 2013, la 7 ani de inchisoare pentru trafic de influenta, a castigat la CEDO procesul intentat statului, in care a reclamat incalcarea mai multor drepturi fundamentale garantate de Conventie. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a hotarat, marti 10 iunie 2014, ca Romania sa-i plateasca lui Catalin Voicu 4.500 de euro daune, pentru nerespectarea a doua articole din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale. In baza Articolului 8 din Conventie, referitor la dreptul la viata privata si de familie, fostul senator a reclamat ca DNA a scurs in mass-media stenograme si alte informatii din dosarul de coruptie in faza de urmarire penala. In Hotararea de astazi, CEDO a retinut ca "transcrierile conversatiilor telefonice interceptate in timpul operatiunii de urmarire au aparut pentru prima oara in presa intre 18 si 22 martie 2010", in conditiile in care Catalin Voicu a fost trimis in judecata in luna mai 2010. 


De asemenea, fostul senator Catalin Voicu a reclamat conditiile pe care le-a indurat in timpul arestului preventiv, CEDO hotarand ca acestea au adus atingere dreptului garantat de Articolul 3 din Conventie, privind interzicerea torturii, a tratamentelor degradante ori inumane. In ceea ce priveste plangerea intemeiata pe Articolul 5 paragraful 3 din Conventie, judecatorii de la Strasbourg au respins ca inadmisibil acest capat de cerere, prin care fostul senator invoca faptul ca refuzul instantelor de a lua in considerare masuri preventive mai putin restrictive decat arestul preventiv ar fi fost de natura a-i incalca dreptul la libertate si la siguranta. Catalin Voicu a fost aparat la CEDO de avocatii D. Cazacu, I. Iordachescu, N. Serban si M. Dinu.

Este a doua condamnare suferita de statul roman la CEDO in urma plangerilor formulate de inculpatii din "dosarul Voicu", dupa hotararea pronuntata de judecatorii de la Strasbourg, anul trecut, in cauza "Casuneanu vs. Romania". De altfel, in Hotararea de astazi, Curtea Europeana a Drepturilor Omului face trimitere la cauza "Casuneanu vs. Romania", retinand, in plus, reglementarile din legislatia nationala intervenite odata cu intrarea in vigoare la 1 februarie 2014 a noului Cod penal, referitoare la scurgerea de informatii din dosare in faza de urmarire penala. In mod explicit, CEDO nominalizeaza in acest sens Articolul 277 din noul Cod penal – "Compromiterea intereselor Justitiei". La alineatul (2), acesta prevede ca "Dezvaluirea, fara drept, de mijloace de proba sau de inscrisuri oficiale dintr-o cauza penala, inainte de a se dispune o solutie de netrimitere in judecata ori de solutionare definitiva a cauzei, de catre un functionar public care a luat cunostinta de acestea in virtutea functiei, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda."

In aceste conditii, Procurorul General al Romaniei, Tiberiu Nitu (foto), are obligatia de a solicita anchetarea procurorilor DNA care au scurs in presa de casa stenogramele din dosarul lui Catalin Voicu si care, iata, ne-au adus o noua condamnare la CEDO. Tiberiu Nitu trebuie sa ceara anchetarea procurorilor de caz fie pentru incalcarea articolului 277 din noul Cod penal - "Compromiterea intereselor Justitiei", invocat de CEDO in Hotararea "Voicu contra Romaniei", fie pentru incalcarea articolului 304 din noul Cod penal - "Divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice" (corespondent al Art. 298 din Codul penal din 1969), care, la alineatul (1), prevede ca Divulgarea, fara drept, a unor informatii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicitatii, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda”.

Altfel, trebuie sa precizam ca procurorii DNA care au semnat rechizitoriul prin care a fost trimis in judecata Catalin Voicu a fost intocmit de Lucian Papici si Mariana Alexandru. Rechizitoriul a fost apoi confirmat de fostul sef al DNA, Daniel Morar.

Prezentam pasajul din Hotararea CEDO in cauza "Voicu vs. Romania", referitor la scurgerea in presa a unor informatii din dosarul de coruptie, in faza de urmarire penala:

"Din momentul in care DNA a informat opinia publica cu privire la procedurile demarate impotriva reclamantului, mass-media a manifestat un mare interes pentru caz. Au fost transmise la televizor numeroase discutii, jurnalisti si politicieni comentand evenimentele in spatiul public.

Fragmente din conversatii purtate intre acuzati care au fost obtinute prin interceptarea telefoanelor in timpul operatiunii de supraveghere penala au ajuns in ziare inainte ca reclamantul si ceilalti acuzati sa fie trimisi in judecata. Aceste fragmente au indus impresia ca reclamantul si judecatorul F.C. (n.r. - Florin Costiniu) ar fi incercat sa manevreze unii judecatori ai unui Complet care judeca o cauza comerciala in care era implicat C.C. (n.r. - Costel Casuneanu) si i-ar fi raportat acestuia din urma rezultatul acestor presupuse manevre. In conversatiile dintre ei, reclamantul si ceilalti acuzati si-au exprimat in mod profund dezamagirea ca hotararea nu a fost favorabila lui C.C. si au facut presupuneri cu privire la posibilitatea ca ceilalti judecatori din Complet sa fi fost influentati de altcineva.

Transcrierile conversatiilor telefonice interceptate in timpul operatiunii de urmarire au aparut pentru prima oara in presa intre 18 si 22 martie 2010. Alte fragmente de probe din dosarul de urmarire penala au fost in acelasi mod publicate si comentate in presa".

Catalin Voicu s-a adresat Curtii Europene a Dreptului Omului, la 12 aprilie 2010, cu o cerere care a vizat nu mai putin de trei incalcari: In baza Articolului 3 din Conventie, a reclamat conditiile indurate pe perioada arestului preventiv, atat in timpul detentiei, cat si in timpul transportarii sale; in baza Articolului 5 paragraful (3) din Conventie, a pretins ca instantele au refuzat sa ia in considerare masurile preventive mai putin restrictive decat arestul preventiv; In fine, invocand Articolul 8 din Conventie (dreptul la respectarea vietii private si de familie), Catalin Voicu a reclamat faptul ca autoritatile au scurs catre mass-media pasaje din dosarul de urmarire penala – in special transcrieri ale convorbirilor obtinute prin interceptarea telefoanelor in timpul operatiunii de supraveghere desfasurate impotriva sa si a celorlati acuzati din dosar.

Amintim ca fostul senator PSD Catalin Voicu a fost condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare pentru trafic de influenta in urma unei decizii pronuntate, la 22 aprilie 2013, de un Complet de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie condus de presedinta instantei, Livia Stanciu. Alaturi de Catalin Voicu, in acelasi dosar, instanta suprema i-a mai condamnat defintiv pe omul de afaceri Marius Locic (4 ani de inchisoare cu executare), pe fostul judecator suprem Florin Costiniu (4 ani de inchisoare cu suspendare) si pe omul de afaceri Costel Casuneanu (4 ani de inchisoare cu suspendare).

*Cititi aici integral Hotararea CEDO din 10 iunie 2014 pronuntata in cauza Voicu vs. Romania

Comentarii

# magister date 10 June 2014 17:16 +18

Da, vezi sa nu faca nitu asta  :lol: Tipa luluta la el, o ia la fuga

# BERCEA MONDIAL: ,,e manevra lu frații miei............,, date 11 June 2014 17:10 +4

Papici să plătească, NU ESTE ABROGATĂ RĂSPUNDEREA PECUNIARĂ A FUNCȚIONARULUI PUBLIC CÂND NU ÎȘI ÎNDEPLINEȘTE ÎN MOD LEGAL ATRIBUȚIILE DE SERVICIU, situație când răspunde împreună cu instituția. Izvorulrăspunderii lui PAPICI rezultă din art. 52 din Constituție (dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică) și din dispozițiile legii nr. 554/2004 a contenciosului admivistrativ și fiscal, codul civil , etc....   PROBLEMA ESTE CĂ NU SE VREA, MAI BINE PLĂTEȘTE PROSTIMEA.

# unul din lumea cea mare date 10 June 2014 17:44 +10

maimutoiul!!!!!!!!???? se scarpina in cap.papici si altor napirci.......ma intreb cind ati facut o vizita prin subsoluri ultima data??.........cred EU ca ar fi bine sa ordonati sa se dea o varuiala proaspata.....simtiti(auziti) napircilor cum ticaie ceasul???!!!!!!sa deschid bursa pariurilor cu cine o sa fie la ,,subsol. apropos cred ca/i o idee buna......lansez bursa pariurilor cine o sa fie la subsol???? sa se parieze si pe ordinea de INTRARE!!!!!

# obiectiva date 10 June 2014 18:51 +7

sa incepem cu PORCURORII de genul lu` felix oliver banila, lu` mihai mihaela, care PUN SUME DE CHELTUIELI JUDICIARE CARE SUNT PLATITE DE FAPT, DE CATRE STAT.....salariile lor, soferii, grefierii, consumabilele, telefoanele, plimbarile, deja au incasat SALARIILE si DIURNELE DE DEPLASARE DE LA STAT, CONSUMABILELE trebuie cumparate prin licitatie publica, unii si peste granita, unii prin ukraina, altii prin TURCIA,...ia sa vedem noi lu` hayssam cat i/au stabilit cheltuieli judiciare ca l/au adus cu avionul in RO, din siria, plus atatea servicii secrete implicate......UNDE SE DUC BANII DIN CHELTUIELILE JUDICIARE daca toate astea se platesc de la BUGETUL DE STAT ???  daca cei condamnati le mai platesc inca o data, CUM SE JUSTIFICA BANII din bugetul de stat, ca e vorba de contabilitate, de intrari si de iesiri adicalea, banii IES O DATA, INTRA DE 2 ORI??? nu cumva se pierd in gaura neagra din buzunarele lor ?? 

# obiectiva date 10 June 2014 19:01 +7

pentru ce sa platesc eu 2097 lei la firma privata DIGINET daca nu este organ de STAT autorizat, de ce sa platesc eu 14.097 , 64 lei pentru parchetul dpl tribunalul BOTOSANI daca aceste cheltuieli sunt REZULTATUL UNEI INFRACTIUNI COMISE DE ACESTIA  LA LEGEA SIGURANTEI NATIONALE ? de ce sa platesc eu SRI ul, inca odata, daca m/ar fi inregistrat SRI ul de vreme ce acesta mai ia o data BANI DE LA BUGET ???? si inca sume colosale......eu cred ca STIMABILA CURTE DE CONTURI A RO ar trebui sa faca verificari la ministerul JUSTITIEI si sa ii bage la puscarie si pe CATALIN PREDOIU si pe maimutoiul de CAZANCIOC........ca acesti bani intra in cu totul alte conturi, decat BUGETUL DE STAT.......

# obiectiva date 10 June 2014 18:05 +5

CEDO.......AVEA VOIE FIRMA PRIVATA DIGINET SA MA INTERCEPTEZE, inregistreze si monitorizeze PE MINE ????? NU se face vinovata firma DIGINET din catamaresti deal, parchetul dpl tribunalul BOTOSANI, TOTI PORCURORII SI JUDECATORII DIN CAZUL MEU CARE AU AJUTAT PARCHETUL SA COMITA ACESTE INFRACTIUNI,  DE infractiuni privind LEGEA SIGURANTEI NATIONALE L 51/1991 republicata in 2014, cu atat mai mult cu cat totul a condus la REPRESIUNE NEDREAPTA ??? PENTRU CA ESTE INTERZISA INTERCEPTAREA DE ALTE ORGANE DECAT CELE ALE STATULUI, recte prin FIRME PRIVATE ????? DACA NU SE AUTOSESIZEAZA DNA, poate o face DIICOT ul si CSAT ul......

# obiectiva date 10 June 2014 18:18 +2

Cele 35 de persoane au fost aduse pentru emiterea de mandate de arestare preventivă în faţa Curţii de Apel Alba Iulia deoarece printre acuzaţiile care li se aduc sunt şi infracţiuni contra siguranţei naţionale, categorie în care sunt incluse şi interceptările neautorizate, iar acest gen de infracţiuni intră în competenţa curţilor de apel. Procurorii DIICOT au constatat că cei implicaţi în interceptări neautorizate au vizat reporteri ai unor televiziuni locale, soţii, concubine, între persoanele care au realizat înregistrări figurând şi angajaţi ai unei firme de detectivi particulari, au declarat surse judiciare. Sursele citate au precizat că nu au fost interceptaţi magistraţi sau alte persoane cu funcţie de demnitare publică, un fost candidat pentru Senat din Craiova figurând în această afacere judiciară.  *sursa MEDIAFAX

# 1989 date 10 June 2014 19:11 +16

Atat timp cat exista art 16 al.2 din Constitutie si nu este respectat nu ma mira ca magistratii nu raspund pentru erorile judiciare si ne trezim ca tot noi platim ceea ce hotaraeste CEDO.Chiar acesti domni si doamne sunt mai presus de lege?

# Crin date 10 June 2014 19:34 +5

Bine,bine dar cine sa centralizeze intr-un MCV Romanesc incalcarea statului de drept si din aceste puncte de vedere.Toti sunt occupation as strige ca justitia nu este independents. NIMENI .... Si din placate ace asta este realitatea. Nu scuz niciun faptele de vino atie  ale acestui condemnat. Dar pe cei din justitia care au gresit cine ii evalueaza si sanctioneaza? NIMENI.  Asa stat de drept....

# Valeriu Mangu date 10 June 2014 19:58 -10

Articolul “Mandatul Presedintelui Romaniei in exercitiu urmeaza sa se incheie la 10 februarie 2015 (= 20 decembrie 2014 + 52 zile)” (II), pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

# cetatean roman anti usl date 10 June 2014 20:18 -15

Cand te gandesti ca porcul vota cu ambele maini suspendarea presedintelui :-x , acum se plange la CEDO....javra ordinara :-*

# Băsecurescu, El Pinocchio Maximo date 10 June 2014 21:54 +11

Neg băsist, până și infractorul Voicu a câștigat împotriva statului mafiot securist român. Suspendatul e șeful acestui stat.

# obiectiva date 10 June 2014 21:23 +6

oricum, am 2 mari realizari .satisfacatoare...CEL PUTIN, PANA ACUM....in ultimele luni..1. am tipat ca ASIGURARILE sunt de puscarie, din 2010, iata ca se vede, bine ca si adamescu in frunte, 2. am tipat in 2012 ca SE UMFLA ILEGAL FACTURA LA ENERGIE ??? iata ca se vede...TARZIU, dar tot mai bine decat NICIODATA.....ideea mea cu DACIA in loc de ROMANIA, care mi.a venit din cauza denumirii de RROM, ROM. .e pe cale sa devina realitate !!!!! daca mai reusesc sa ii alung si pe CHEVRON si RMGC din DACIA pot sa mor linistita !

# Liberte,egalite,fraternite! date 11 June 2014 23:47 -2

Scindarea personalitatii,schizo-puntea intercerebrala,se grefeaza pe intelectul cu IQ peste medie.Delirul lor alterneaza intre, Salvatorii umanitatii si persecutii nedrepte indreptate asupra lor.Nicht wahr,obiectivo?

# obiectiva date 11 June 2014 23:55 +1

iar te legi de mine , ****** ??? 1. IQ ul meu este de pana in 100, asa ca NU se pupa cu deductia ta psihiatrica ! am o intelighenta comuna si o aveam si o viata tot atat de comuna pana in 2010 ! din 2010 am devenit number one in top ten CEI MAI PERICULOSI OAMENI PENTRU SISTEM ! pentru ca STIU SA TIP CA DIN GURA DE SARPE !!!  E SI ASTA UN...DESTIN ! sa TIPI si sa se implineasca ce ai tipat....

# obiectiva date 12 June 2014 07:15 +1

nici nu iti trebe `creier prea mult....1, ASIROM (preluat de VIENNA INUSURANCES) in 2010 a REFUZAT sa imi mai faca asigurare pe viata si accidente, desi avusese 10 ani asigurari de cate 5 ani polita, dar in 2009 am avut o luxatie glezna din cauza de  BORDURILE LU` VIDEANU puse de primarul STAVARACHE si mi/au platit 1200 lei pentru luxatie, deci aveau pierderi cu mine, 2. in 2012 ENELUL...TAXA VERDE...CRETIFICATUL VERDE....mama se plangea ca la tara o jeuiesc astia ca lumea si plateste, am stuidat problema si romanii plateau cu ANTICIPATIE, DE 2 ORI UN SERVICIU INEXISTENT, ceva din viitor de domeniuL SF, am scris la cotidianul si la Razvan Dumitrescu, a aparut articol in cotidianul.ro...3. GAZELE DE SIST....exact pe 13 ianuarie 2012 BULGARII ne puneau filme cu GAZLAND pe pagina PIATA UNIVERSITATII....habar nu aveam ce e cu alea, nici eu m, nici altii.SINGURA DIFERENTA INTRE MINE SI RESTUL LUMII CA AM INTELES DIN PRIMA CLIPA CARE E TREABA, AM PRELUAT DOCUMENTARUL SI AM ADANCIT PROBLEMA..

# obiectiva date 12 June 2014 07:20 +2

iar de RMGC stiu din 2001, si sunt CONTRA tot din 2001.......TOTUL ESTE SA TE UITI ATENT IN JURUL TAU....sa ai simt de observatie......sa nu traiesti ca un alcoolic si ca un nesimtit pe lumea asta...sa te IMPLICI....pentru ca ce e bine pentru toti, e bine si pentru tine, ce e rau pentru tOti, e rau si pentru tine.......SI, NU AM SA INTELEG NICIODATA le pupatorii de funduri americane.......astia sunt tampiti ??? UITA CUM NE/AU BOMBARDAT AMERICANII LA BUCURESTI SI PLOIESTI ??? eu NU tin nici cu RUSIA, nici cu SUA, tin cu ....DACIA! e ca si cum ai vrea sa tii cu vecina X sau cu vecina Y in timp ce astea iti fura AMANDOUA barbatul...eu AM SIMTUL PROPRIETATII.....

# obiectiva date 12 June 2014 12:03 +2

ASIROM, cea mai mare societatea romaneasca de asigurari, cu capital de STAT,  fostul ADAS, A FOST PRELUATA DE VIENNA, FARA A FI LISTATA LA BURSA....in cel mai mare secret,in  cea mai mare taina, NIMENI NU STIE CAT S/A PLATIT STATULUI PENTRU ACEASTA PRELUARE .....facuta cu incalcarea legii....poate a fost luata cu 1 LEU ! DA` NIMENI NU OBSERVA NIMIC !

# un oarecare date 10 June 2014 23:54 +7

Este extrem de grav ca aceasta judecatoare(fost procuror!) promovata la ICCJ pe cai oculte si, ulterior presedinte al instantei supreme in doua randuri, se considera deasupra legii! Senatorii aia americani, care si-au dat cu parerea despre reforma si functionarea justitiei romane ar fi trebuit sa se aplece mai asupra legislatiei in vigoare, care pune in evidenta faptul ca livia stanciu este nelegal in functie, ca aceasi livia stanciu incalca legislatia penala-cea veche si cea noua- cand redacteaza motivarile deciziilor penale dupa 500 de zile! A;ltfel, aceasta impostoare livia stanciu e4ste bine merci in functie, pe deasupra profita de functie si depune la dna o plangere care, ca sa vezi, se pune in executare in sensul ca fortele de ordine(SRI si structurile speciale din MAI!) ca sa aresteze preventiv o contabila care a lucrat in biroul de avocatura al raposatului sot, al actualei reconfirmate judecatoare la ICCJ, ca presedinte... Iti vine sa plangi de acest stat de drep!

# obiectiva date 11 June 2014 08:34 +7

APROPOS DE CEI 3 CAI DE LA APUS...Cei trei senatori americani care au dat la Bucureşti “lecţii”“ de corectitudine parlamentarilor români au avut şi ei mari probleme cu legile anticorupţie şi principiile morale în Statele Unite. Senatorii sunt membri ai Comisiei de Politică Externă a forului legislativ de la Washington şi au făcut un turneu european. După Bucureşti au plecat la Sofia, unde au insistat ca Bulgaria să suspende construcţia gazoductului South Steam. În România ţinta a fost tot un pachet de decizii în domeniul energiei unde companiile americane au interese speciale. În acest cadru a fost amestecat gazul cu problema corupţiei. Propaganda băsistă a exagerat în mod artificial dimensiunea vizitei celor trei senatori, apreciaţi drept “cei mai influenţi” sau “cei mai importanţi”. *SURSA JURNALUL.RO

# livia date 11 June 2014 07:02 +10

Despagubirea sa o plateasca papici si alexandrescu, sa nu mai fie platita de la buget; macar atat, daca alte sanctiuni nu sunt, sau nimeni nu vrea sa le aplice.

# Salvamar date 11 June 2014 07:50 +8

Hallo, ambasada SUA, domnilor senatori ameruicani de va flendurati pe mosia romaneasca, pe la noi sclavii romani, care laudati la madam Luluta Kovesi de parca ar fi Dumnezru pe pamant, nu mai sariti cu gura sa aparati drepturile omului? De fapt pana nu punem magistratii sa plateasca astfel de fapte, precum si erorile judiciare NU voma avea justitie. Noi avem stat de drept model Guantanamo, dar nu vede nimeni. Acu pe nimeni nu mai intereseaza drepturile omului. E la moda ”statul de drept” ce o fi insemnand asta, ca doar si statul comunist e stat de drept si inca mult mai coerent decat sistemul de drept actual. O tara in care sentintele se dau din ambasade straine, ca in cazul Nastase, nu e stat de nici un drept - suntem o colonie in care primeaza interesul american si nu cel romanesc si pana procurorii si judecatorii sunt aparati de americani, astora nu prea le pasa de drepturile omului. Guantanamo romanesc sa traiasca!

# Un EROU - SI UN BANDIT !. MANDRIA si RUSINE JUSTITIEI ROMANE date 11 June 2014 16:59 -11

CEEA CE VEDETI IN IMAGINE ESTE un OXIMORON -figura de stil care pune fata in fata doua insuriri opuse !Un EROU - SI UN BANDIT !. Mandria justitiei romane -si RUSINEA justitiei romane ! Un personaj pe care am fi fericiti sa-l intanim macar odata  in viata ...si un personaj PE CARE N-AI VREA SA-L INTALNESTI NICIODATA IN VIATA  ! Un personaj de la care SORBI FIECARE CUVANT ...si un personaj de la care fiecare cuvant TE SCARBESTE ...TE SPURCA 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.11.2022 – Judecatoare cu poze XXX (Galerie foto si video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva