13 August 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUSTITIABILII NU MAI SUNT PUSI PE DRUMURI – Noul site al Curtii de Apel Galati ofera mai multe facilitati pentru parti, avocati si public: „Punct unic electronic de acces la servicii pentru toate cele 13 instante din circumscriptia CA Galati... Nu va mai deplasati la instanta pentru depunerea cererilor si documentelor, la posta sau la primarie pentru achitarea taxelor de timbru. Nu mai lucrati cu dovezi scanate de plata a taxelor de timbru... Nu platiti nimic in plus, niciun comision bancar”

Scris de: V.B. | pdf | print

24 June 2022 15:03
Vizualizari: 2775

S-au dus zilele in care justitiabilii erau nevoiti sa piarda timp la posta sau la primarie ca sa plateasca taxele de timbru, ori la sediul instantei, ca sa depuna fel de fel de documente.Acum, taxele pot fi achitate pe Internet, prin intermediul site-ului Ghiseul.ro, iar documentele pot fi foarte bine depuse in format electronic, tot pe Internet.

Se intampla la Curtea de Apel Galati, condusa de judecatorul Cosmin-Razvan Mihaila (foto). Miercuri, 22 iunie 2022, instanta a anuntat lansarea noului site, CAGL.ro, care le ofera justitiabililor, avocatilor, precum si publicului larg mult mai multe facilitati decat vechiul portal: de la platile prin virament bancar (derulate fara vreun comision pentru petent, acestea fiind suportate de catre institutiile beneficiare ale platilor) pana la modalitati de conectare (logare) pe site mai simple decat cele de pana acum.

Inainte de a va lasa sa cititi comunicatul CA Galati publicat pe Facebook, amintim ca luna trecuta, aceeasi instanta a anuntat publicarea pe site-ul propriu a unei arhive mai mult decat generoase, continand documente vechi chiar si dinainte de unirea lui Alexandru Ioan Cuza (click aici pentru a citi).


Prezentam comunicatul Curtii de Apel Galati:


Curtea de Apel Galati lanseaza astazi, 22 iunie 2022, noul sau portal aflat la adresa de internet https://cagl.ro, care ofera acces partilor, reprezentantilor si publicului la principalele servicii oferite de toate cele 13 instante din circumscriptie: inregistrare dosar nou pe rolul instantei, depunere documente intr-un dosar deja existent, plata taxei judiciare de timbru intr-un dosar, eliberarea certificatelor de grefa, eliberarea copiilor legalizate ale hotararilor judecatoresti, eliberarea copiilor dispozitivului unei hotarari judecatoresti.

Cu caracter de premiera, plata taxei judiciare de timbru este integrata complet in pasii de solicitare online a serviciului – prin redirectionare intre portalul Curtii de Apel Galati, ghiseul.ro si inapoi – similar cu mecanismul de plata online din cadrul comertului electronic privat. Drept urmare, va oferim o experienta fara obstacole, fara dovezi de plata scanate ori fisiere separate cu ordine electronice de plata, dar inlaturam in acelasi timp si posibilitatea de folosire a aceleiasi dovezi de achitare a taxei de timbru pentru mai multe solicitari.

In acest scop, tot cu caracter inedit, Curtea de Apel Galati a incheiat un Acord de interconectare cu Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, care administreaza site-ul ghiseul.ro. In cadrul acestui proiect pilot, am dezvoltat impreuna o interfata programatica (API) pentru integrarea platii online a taxelor cu portalul nostru https://cagl.ro.

Credem ca, prin acest proiect, deschidem drumurile pentru digitalizarea rapida a serviciilor oferite de toate autoritatile si institutiile publice din Romania. Suntem convinsi ca cetatenii ar avea de castigat daca plata online a taxelor, integrata in fluxul de lucru, ar fi implementata de catre toate autoritatile si institutiile publice din Romania, nu numai de catre instantele judecatoresti. Interfata programatica (API) poate fi extinsa foarte usor pentru plata integrata online a oricarui tip de taxa in beneficiul oricarei autoritati si institutii publice din Romania.

Dintre avantajele folosirii acestui portal, enumeram:

* Este un punct unic electronic de acces la servicii pentru toate cele 13 instante din circumscriptia Curtii de Apel Galati

* Lucrati in siguranta maxima. Mesajul e-mail trimis instantei cu solicitarea dumneavoastra si cu documentele atasate va va fi trimis si dumneavoastra pe adresa de e-mail, ca sa aveti dovada expedierii cererii

* Lucrati in confort. Nu va mai deplasati la sediul instantei pentru depunerea cererilor si documentelor

* Nu va mai deplasati la oficiul postal sau la sediul primariei pentru achitarea taxelor judiciare de timbru

* Simplu si usor. Nu trebuie sa mai lucrati cu dovezi scanate de plata a taxelor de timbru sau cu fisiere PDF cu ordine de plata electronice. Procesul de plata este complet integrat in fluxul de lucru, exact ca in cadrul comertului electronic privat

* Nu platiti nimic in plus, niciun comision bancar. Comisioanele aferente tranzactiilor sunt suportate de catre institutiile beneficiare ale platilor, nu de catre dumneavoastra.

Am tinut sa aratam ca nu suntem mai prejos de alte state europene si sa cream un sit web la nivelul standardelor internationale din domeniu. Drept urmare, noul portal al Curtii de Apel Galati ofera tehnologii web moderne: layout responsive care se adapteaza pe dimensiunea ecranului de vizualizare (desktop/laptop, tableta, telefon mobil), mod intunecat/mod luminos cu selectie automata in functie de tema sistemului de operare, formulare inteligente cu utilizare extinsa Javascript/jQuery, modul de functionalitati pentru persoanele cu dizabilitati de vedere, elemente de interfata moderne, interfata in limbile romana si engleza, login cu cont e-mail dar si cu aplicatii single sign-on de la marii furnizori internationali, interfata programatica (API) de conectare la ghiseul.ro securizata, usor de folosit, bazata pe standardele din domeniu si foarte usor de adaptat pentru orice taxa, impozit sau plata necesara in relatia cu orice autoritate si institutie publica din Romania.

Portalul beneficiaza si de posibilitatea de a crea conturi de utilizator prin intermediul aplicatiilor single sign-on Google ID, Facebook ID si Apple ID (confortabil, fara adresa de e-mail si fara parola) ori pe baza adresei proprii de e-mail. Aceasta functionalitate este in curs de dezvoltare si va fi disponibila public in curand. Ne propunem ca, in viitorul apropiat, pentru cei care isi creeaza conturi - ne adresam in special profesionistilor dreptului, avocati, consilieri juridici, practicieni in insolventa, care adreseaza multe solicitari instantelor - sa existe posibilitatea de a salva datele uzuale din formulare, cererile anterioare si documentele (fisierele) incarcate, astfel incat acestia sa nu mai fie nevoiti sa introduca toate datele din nou pentru fiecare solicitare.

Portalul ofera acces si la functionalitatile existente anterior: contacteaza instanta prin e-mail (mesajul trimis este expediat in copie si dumneavoastra, ca sa aveti dovada expedierii), acceseaza dosarul electronic si citatiile/comunicarile electronice, acceseaza proiectul Historia cu documentele arhivistice digitalizate ale instantelor galatene, creeaza o programare la centrele de relatii cu publicul ale instantelor, acceseaza listele online cu desfasurarea sedintelor de judecata (dosare strigate, suspendate, in asteptare).

Va invitam sa folositi portalul nostru situat la adresa https://cagl.ro si sa ne transmiteti feedback-ul dumneavoastra.

Aducem multumiri Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei si Asociatiei de Plati Electronice din Romania (APERO).

Asa cum arata si 'inima' de pe portalul nostru, tot ceea ce facem, facem 'cu mandrie pentru Romania'. Numai impreuna putem reusi.

Portalul Curtii de Apel Galati: https://cagl.ro.

Comentarii

# maxtor date 24 June 2022 17:43 0

cag are macar cat 3 sectoare din Bucuresti?????

# marin date 25 June 2022 10:05 0

si daca nu ai acces la tehnologie ce faci? repet: digitalizarea TREBUIE SA FIE O OPTIUNE PENTRU CETATEAN/CONTRIBUABIL SI NU O OBLIGATIE. ROMANII TREBUIE SA AIBA ACCES LA MAI MULTE VARIANTE DE PLATA SAU DE PROCESARE ACTE SI TREBUIE SA ALEAGA CE ESTE MAI LA INDEMANA SI MAI USOR! DESCHIDETI MAI MULTE GHISEE. SUNTETI O ARMATA DE TRANTORI BUGETARI, STAPANI PESTE NOI J EG URIL OR! ce-ati mai vrea voi sa ne "digitalizati" ca, in fapt, voi sa munciti mai putin, ca deh! greseste "sistemul" - si sa ramaneti si in acelasi numar mamut de paraziti ce sunteti!

# Adina date 25 June 2022 11:53 +138

Bravo lor! Poate invata si altii si nu mai gasesc tot felul de pretexte pentru a nu digitaliza serviciile oferite cetatenilor de sistemul judiciar Semnatura electronica este utilizata extrem de putin de catre magistrati desi STS-ul le poate oferi gratuit aceasta facilitate, in calitate de emitent de semnături electronice calificate. In multe institutii ale statului, toti angajatii utilizeaza semnatura electronica oferita de catre STS, comunicarea este mult mai facila, nu se mai consuma inutil hartie, au fost reduse costurile pentru depozitare si bolile asociate utilizarii de catre mai multe persoane a documentelor. In companiile private, aceate lucruri se intampla de f mult timp. In justitia romaneasca , cei mai multi banii se aloca pentru salariile, sporurile si pensiile magistratiilor si extrem de putin pe digitalizarea serviciilor oferite justitiabililor. Luati

# Boldea date 27 June 2022 14:36 -79

Ca sa aiba secu acces mai usor la dosare:)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.08.2022 – Exces de zel la CSM, dupa pofta lui Predoiu. Corbu se simte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva