9 martie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CAPATANA IN GURA DNA – Umilinte dupa umilinte pentru parchetul lui Kovesi. Tribunalul Constanta a dispus achitarea fostului manager al Spitalului Judetean Constanta, Danut Capatina, in dosarul in care DNA l-a acuzat de abuz in serviciu. Parchetul anticoruptie a strans o zestre de 121 de achitari in primele sase luni ale anului (Minuta)

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

15 iunie 2018 14:57
Vizualizari: 3920

Zestrea de achitari stransa de Laura Kovesi in calitate de mare conducatoare a DNA creste pe zi ce trece. Daca la sfarsitul saptamanii trecute erau 115 de persoane achitate in primele sase luni ale acestui an, in prezent numarul a ajns la 121, cu cele cinci achitari din dosarul lui Sebastian Ghita si cu achitarea fostului manager al Spitalului de Urgenta din Constanta, Danut Capatina.


Tribunalul Constanta l-a achitat in 13 iunie pe 2018 pe Danut Capatina, trimis in judecata pentru abuz in serviciu in baza art. 16 alin.1 lit.b teza a II-a c.p.p care prevede: “fapta nu a fost prevazuta cu vinovatia prevazuta de lege”. In rechizitoriul intocmit de DNA Constanta, structura condusa de procurorul Sorin Constantinescu (foto), fostul manager al Spitalului de Urgenta din Constanta a fost acuzat ca a cauzat un prejudiciu de 307.900 lei, unitatii sanitare reprezentand onorariu si prime de succes, pentru niste servicii neexecutate in realitate. Numai ca judecatorii au ajuns la cu totul si cu totul alta concluzie.

Decizia definitiva in acest dosar se va da la Curtea de Apel Constanta.

Iata minuta Tribunalului Constanta din 13 iunie 2018:

Dosar nr.3464/118/2017 13.06.2018 HOT: In baza art. 16 alin.1 lit.b teza a II-a c.p.p. rap la art. 396 alin.5 c.p.p., Dispune achitarea inculpatului CAPATINA DANUT, la data faptei manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta 'Sf. Apostol Andrei' Constanta, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, fapta prevazuta si pedepsita de art.13 ind.2 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 297 alin. (1) C.pen., cu aplicarea art. 5 alin. (1) C.pen, deoarece fapta nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege. Constata ca inculpatul este arestat in alta cauza. Ia act ca Spitalul Clinic Judetean de Urgenta 'Sf. Apostol Andrei' Constanta nu s-a constituit parte civila in aceasta cauza. In baza art. 273 c.p.p. cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu apel”.

Prezentam comunicatul DNA din 24 mai 2017 privind trimiterea in judecata a lui Danut Capatina:

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta, au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului

CAPATINA DANUT, la data faptei manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (S.C.J.U.) 'Sf. Apostol Andrei' Constanta cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 11 iunie 2013, intre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta 'Sf. Apostol Andrei' Constanta, reprezentat de inculpatul Capatina Danut, la acea data manager al unitatii medicale, si o societate comerciala, a fost incheiat un contract – neprevazut in planul anual al achizitiilor publice – avand ca obiect prestarea unor servicii de consultanta pentru conventiile incheiate de spital cu casele de asigurari de sanatate, publice si private (pe o durata de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii de drept).
In exercitarea atributiilor sale de manager si ordonator tertiar de credite, inculpatul Capatina Danut a incheiat contractul fara a urma vreo procedura dintre cele prevazute de legislatia aplicabila contractelor de achizitie publica si a dispus cheltuieli din fonduri publice fara existenta unei baze legale, desi serviciile de consultanta ale prestatorului nu au fost executate in totalitate si reprezentau, in fapt, si atributii proprii ale inculpatului.
Astfel, in perioada 11 iunie 2013 - mai 2016, cand inculpatul nu si-a mai exercitat atributiile care decurgeau din calitatea detinuta, S.C.J.U. 'Sf. Apostol Andrei' Constanta a achitat catre societatea respectiva suma de totala 307.900 lei, reprezentand onorariu si prime de succes, pentru niste servicii neexecutate in realitate.
Aceasta suma de bani reprezinta un prejudiciu cauzat unitatii medicale si un folos necuvenit pentru firma prestatoare a serviciilor.
Pana in acest moment, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta 'Sf. Apostol Andrei' Constanta nu a comunicat daca se constituie parte civila in cauza.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanta.
Anterior, inculpatul Capatina Danut a mai fost trimis in judecata de catre procurorii anticoruptie pentru infractiuni similare (comunicatele nr. 1570, 1144 si 1290 din datele de 4 noiembrie 2014, 31 august 2016 si 19 octombrie 2016).
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# Mizerie mare in dna date 15 iunie 2018 15:27 +3

Tot unitate de elita este DNA CONSTANȚA alături de DNA PLOIEȘTI . Rezultatele = achitari în instanta. Ne laudam in comunicate atunci cand se fac rechizitoriile dar nu mai comunicam si solutia instantei care reduce la ZERO sinecura procurorilor DNA. ELITISTILOR....... nu va e rusine pentru lefurile încasate daca doar va prefaceti ca munciti si asta prost.? Dar voi stiti de rusine?

# Eu date 15 iunie 2018 15:57 +1

Tot unitate de elita si DNA CONSTANȚA alături de DNA PLOIEȘTI . Rezultatele = achitari în instanță Ne lăudăm in comunicate atunci cand se fac rechizitoriile dar nu mai comunicăm si solutia instantei care reduce la ZERO sinecura procurorilor DNA. ELITISTILOR....... nu va e rusine pentru lefurile încasate, doar va prefaceti ca munciti si asta prost.? Dar voi stiti de rusine?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.03.2021 – Judecatoarele care au impartit pachetul. Modificari cu dedicatie la Legile Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva