27 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CE CHIN, CE JALE – Inalta Curte nu mai poate de grija Sectiei penale. Sefa ICCJ Cristina Tarcea se da de ceasu' mortii dupa ce judecatorii CSM au amanat numirea fostei procuroare Mirela Sorina Popescu la conducerea Sectiei penale a ICCJ. Nici macar votul ministrului Tudorel Toader nu i-a fost de folos sefei ICCJ. Dupa sedinta CSM, Tarcea a adunat Colegiul de conducere al ICCJ pentru a da un comunicat in care cere urgentarea procedurii. Care este graba? Comisia de la Venetia a dat cu flit ICCJ

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

21 January 2018 15:24
Vizualizari: 9499

 

Este panica mare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa amanarea de catre Consiliul Superior al Magistraturii a luarii unei decizii privitoare la reinvestirea in functia de presedinte al Sectiei penale a instantei supreme a judecatorei Mirela Sorina Popescu (foto dreapta), fosta procuroare de Arges sustinuta intens de fosta sefa a ICCJ Livia Stanciu. Dupa sedinta Sectiei de judecatori a CSM in care s-a decis, cu majoritate de voturi, amanarea sustinerii interviului in fata membrilor Consiliului a singurului candidat la aceasta functia, pe motiv ca documentatia depusa de judecatoarea Mirela Sorina Popescu este incompleta si nu poate determina luarea unei decizii in ce priveste candidatura sa, sefa Inaltei Curti, judecatoarea Cristina Tarcea  (foto stanga) a tunat si a fulgerat cand a ajuns la instanta.


Aceasta dupa ce nici macar votul pe care ministrul Justitiei Tudorel Toader l-a dat pentru numirea Mirelei Sorina Popescu la sefia Sectiei penale a ICCJ nu a ajuta-o pe presedinta ICCJ Cristina Tarcea la formarea majoritatii in Sectie pentru a asigura un nou mandat fostei procuroare: “Eu cred ca nu avem niciun motiv ca sa amanam evaluarea doamnei presedinte. Nu as vrea sa fiu in locul dansei ca sa am diconfortul pe care dansa il are, dar un disconfort care nu ii este imputabil, pentru ca a respectat calendarul, pentru ca a depus toate documentele necesare, pentru ca a depus candiatura in termen. Au fost solicitat de la CSM inclusiv informatii de la CNSAS.”, a sustinut Tudorel Toader.

Astfel, Cristina Tarcea a dispus in aceeasi zi convocarea Colegiului de conducere al Inaltei Curti pentru a sesiza CSM, oficial, sa ia “masurile necesare pentru desfasurarea procedurii de reinvestire a presedintelui Sectiei penale”, avertizand ca trebuie respectat calendarul initial aprobat de CSM. Concomitent, Sectia penala a instantei supreme a emis un comunicat de presa in care a anuntat ca a luat act de decizia CSM si cere judecatorilor din Consiliu sa organizeze o noua sedinta, astfel ca pana la data de 24 ianuarie 2018, data la care expira mandatul de sefa al Mirelei Sorina Popescu, sa fie discutata candidatura acesteia. Potrivit judecatorilor ICCJ “orice intarziere dupa aceasta data prejudiciaza bunul mers al activitatii Sectiei penale cu repercusiuni asupra actului de justitie."

Disperarea de la ICCJ fata de candidatura la sefia Sectiei penale a fostei procuroare Mirela Sorina Popescu, precum si avertismentul judecatorilor potrivit caruia intarzierea luarii unei decizii va avea “repercursiuni asupra actului de justitie” sunt nejustificate din mai multe aspecte.

In primul rand ca, in cazul expirarii mandatului lui Popescu la sefia Sectiei penale a ICCJ, sefa instantei supreme are posibilitatea de a face delegarea pe functie, pana la luarea unei decizii de catre CSM in privinta noului presedinte al Sectiei penale. Lucru care a fost recunoscut chiar in CSM de razgandaca sefa a instantei supreme, care isi schimba votul si avizele in CSM de pe o zi pe alta.

Judecatoarea Cristina Tarcea: “Si pentru cand se va organiza? Este important pentru mine pentru ca expira mandatul pe 24 (n.red – 24 ianuarie 2018) si daca va avea loc interviul dupa 24, trebuie sa fac documentatia pentru delegare. Deci, trebuie sa stim exact data stabilita pentru interviu. Ca sa am si eu timp sa fac documentatia pentru delegare.”

In al doilea rand, amanarea de catre CSM a luarii deciziei privitoare la conducerea Sectiei penale - sectie extrem de importanta in Inalta Curte, date fiind dosarele care se judeca in ultimii ani la instanta suprema - a fost ceruta de majoritatea judecatorilor din Consiliu tocmai pentru a se evita “repercusiuni in Justitie” si pentru a se evita un blocaj la ICCJ, intrucat solicitarea a fost intemeiata pe necesitatea clarificarii unor chestiuni de ordin procedural vizand activitatea Sectiei, care faceau imposibila sustinerea interviului.

Cea care a solicitat acest aspect a fost judecatoarea Evelina Oprina, una dintre doamnele Justitiei care a facut dovada integritatii si asumarii deciziilor si convingerilor sale in Consiliu, care a apreciat necesitatea unor completari de absolut bun-simt in proiectul de candidat al judecatoarei Popescu. Mai exact, Evelina Oprina a constatat ca din proiectul de candidat al judecatoarei Mirela Sorina Popescu lipsesc anumite documente, date si informatii relevante care impiedica luarea unei masuri cu privire la numirea sa in functia de presedinta a Sectiei penale a Inaltei Curti.

In acest sens, judecatoarea Evelina Oprina a invocat Regulamentul privind transferul, delegarea, numirea in functii de conducere a magistratilor care, la art. 19 indice 1, care face trimitere la art. 19 alin. (6) in care se precizeaza ca in situatia reinvestirii in functie, Sectia pentru judecatori poate avea in vedere rezultatele anterioare ale activitatii, rezultatele controalelor tematice ale Inspectiei Judiciare cu privire la indeplinirea functiei de catre candidat. Or, a aratat Evelina Oprina, documentatia depusa de judecatoarea Mirela Sorina Popescu este incompleta, intrucat nu contine elemente care sa dovedeasca faptul ca fosta procuroare a eficientizat activitatea in cadrul Sectiei penale si mai merita un mandat in fruntea acesteia. Date precum evolutia volumului de activitate la Sectia penala a ICCJ din mandatul anterior, incarcatura pe judecator pe intreaga perioada de mandat, operativitatea fiecarui judecator, redactarile peste termen, au fost elemente omise de judecatoarea Mirela Sorina Popescu, desi acestea faceau dovada eficientei manageriale la Sectia penala, eficienta care ar trebui sa garanteze un nou mandat la conducerea acestei sectii.

Dupa enuntarea aspectelor care se doresc a fi clarificate in vederea numirii in functia de presedinte al Sectiei penale a ICCJ, Mirela Sorina Popescu a afirmat:

Nu mi-am dat seama ca trebuie sa fie atasate acele date statistice, acele procese verbale ale sedintelor de Sectie, acele Hotarari de Colegiu prin care s-a dispus cu privire la cererile de blocare formulate de colegii judecatori (…)”.

Prezentam in continuare comunicatul ICCJ, insusit de Colegiul de conducere al instantei supreme privind "sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii in vederea luarii masurilor necesare pentru desfasurarea procedurii de reinvestire a presedintelui Sectiei penale a I.C.C.J.":

"Urmare a hotararii Consiliului Superior al Magistraturii de a amana fara termen analizarea candidaturii pentru ocuparea postului de presedinte al Sectiei penale, va facem cunoscut faptul ca la data de 18 ianuarie 2018 a avut loc sedinta Colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care, in baza art. 19 lit. j) din Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a adoptat Hotararea nr. 8, prin care a stabilit, cu unanimitate, ca se impune sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii in vederea luarii masurilor necesare pentru desfasurarea procedurii de reinvestire a presedintelui Sectiei penale a I.C.C.J. in termenul stabilit prin calendarul aprobat."

Prezentam in continuare comunicatul Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind "amanarea sine die a analizarii candidaturii pentru functia de presedinte al Sectiei Penale":

"Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a luat act de faptul ca in sedinta Sectiei pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, de azi 18.01.2018, s-a amanat analizarea candidaturii pentru functia de presedinte de sectie, fara a se stabili un alt termen pentru discutarea proiectului managerial.

In aceste conditii solicitam Sectiei pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii organizarea unei noi sedinte pana la data de 24.01.2018, cand expira mandatul in curs, pentru discutarea candidaturii depuse.

Orice intarziere dupa aceasta data prejudiciaza bunul mers al activitatii Sectiei penale cu repercusiuni asupra actului de justitie."

Comisia de la Venetia a dat cu flit Inaltei Curti pe Legile Justitiei

Iar sefia Sectiei penale nu este singura belea de pe capul sefei Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Ci si Comisia de la Venetia de la care, din exces de zel, a cerut ajutorul. Evident, acest lucru nu s-a stiut pana cand Comisia de la Venetia nu a respins cererea ICCJ.

Nu de alta dar, sa cum s-au grabit sa dea comunicat pentru a denunta "tergiversarea” numirii judecatoarei Mirela Sorina Popescu in functia de sefa a Sectiei penale a ICCJ, asa au omis conducerea instantei supreme sa anunte ca Inalta Curte a sesizat Comisia de la Venetia, in urma cu doua saptamani. Caci, din informatiile pe care le avem ICCJ a sesizat Comisia de la Venetia dupa ce Cristina Tarcea a convocat de urgenta, dupa vacanta, Colegiul de conducere al ICCJ, din care fac parte, alaturi de presedinta Cristina Tarcea si vicepresedintii Gabriela Elena Bogasiu si Iulian Dragomir, urmatorii:

Eugenia Marin - Judecator la Sectia de Contencios administrativ si fiscal

Liliana Visan - Judecator la Sectia de Contencios administrativ si fiscal

Carmen Georgeta Negrila - Judecator la Sectia I Civila

Andreia Liana Constanda - Judecator la Sectia I Civila

Marian Buda - Judecator la Sectia a II-a Civila

Cosmin Horia Mihaianu - Judecator la Sectia a II-a Civila

Stefan Pistol - Judecator la Sectia Penala

Simona Cristina Nenita - Judecator la Sectia Penala

Valentin Horia Selaru - Judecator la Sectia Penala.

Scopul principal al convocarii era acela al sesizarii Comisiei de la Venetia cu privire la Legile Justitiei, cele pe care sefa ICCJ Cristina Tarcea le-a avizat pozitiv in CSM, pentru ca la o zi sa se razgandeasca si sa spuna ca sunt proaste, atacand la CCR prevederile celor trei legi (303/2004, 304/2004 si 317/2004). In aceste zile, Comisia de la Venetia a decis ca “Inalta Curte de Casatie si Justitie nu este abilitata sa solicite un astfel de aviz”. Curios cum s-a apucat Inalta Curte sa faca astfel de demersuri fata de niste legi care nici macar nu au intrat in vigoare si fata de care initial nu a avut o pozitie critica.

Comentarii

# un mizantrop date 21 January 2018 15:59 +25

Numai eu am impresia ca , la varful justitiei, s-a inscaunat "comitetul de femei" de pe langa Elena Ceausescu, ala de o "sfatuia" in tot si toate?! Ba, daca ma uit la madamele Ghena si Tarcea, ar semana si fizic cu "inaintasele", ca de "bunatatea" si "competenta" lor nu se mai indoieste nici sfatuitul Iohanis...

# Necunoscator date 21 January 2018 16:24 +6

Cum adica?dupa 3 ani de mandat la cea mai inalta instanta la cea mai performanta sectie nu cunoastem regulamentul?si avem tupeu sa cerem asta celor care candideaza pt presedintia judecatoriei vanju mare?sunt convins ca nici tarcea nu stie. Jena mare pt iccj. Voi condamnati oameni definitiv?voi conduceti completele de 5 judecatori?ce sa mai vorbim de colegiul de conducere care habar nu are ce a comunicat. Sa ii facem pe plac lui Tarcea care speram ca dupa atatea dude va fi revocata. Ca sperante la demisie nu avem ca o paraseste bogdanel

# Casa de Avocatură Dobrescu&Asociatii date 21 January 2018 18:50 +8

Am fost atentionat in legatura cu incidentul din CSM pe marginea numirii sefului de sectie penala si am urmarit sedinta inregistrata si postata pe site, pentru ca ceea ce mi se relatase imi parea putin credibil. Stupoare! Este exact asa cum mi se relatase: presedinta ICCJ intr-o postura de maximă deruta: necunoasterea legii plus agresivitate. Lucrul asta m-a speriat. Daca astea sunt raporturile in CSM, daca si-a permis o asemenea atitudine, atunci ne indreptam spre dezastru.

# Penibilele date 21 January 2018 17:26 +4

Dacă nu cunosti legea si regulamentele sa fiti mulțumite că s-a amânat decizia. Trebuia respins proiectul incomplet. Ce perturbarea se creează?la secția civilă 1 aveti delegat președinte dna Garcea de 2 ani Nu s-a perturbat activitatea iccj? Si stiti bine de ce e asa. Când va se va afla

# dodo date 21 January 2018 18:22 -1

femeile nu au ce cauta in parchete si in sectiile penale ale instantelor!

# #numairezist date 21 January 2018 19:52 +6

Sectia penala de la iccj este formată din foști procurori, care sint prieteni cu procurori, unii șefi de parchete. Selaru, Foitos, Ioana Bogdan, Mirela Popescu s.a.  Ce așteptări sa mai aibă oameni ...

# Adevarul pemibil date 21 January 2018 20:49 +2

Adevarul despre managementul lui Tarcea este ca a determinat-o pe L Curelea sa o contracandideze la vicepreședinte pe N Petrișor dupa care a declarat că nu vrea să lucreze cu niciuna Aviz amatorilor Popescu M. Inteleg ca toate acestea sunt probate și inregistrate. Asa numește această doamna oameni in functii. Mințind si ignorând legea si regulamentele Pe care oricum nu le cunoaște

# judecatorul date 21 January 2018 20:51 +8

Alo, doamna Tarcea, daca domnia voastra aveti studii de drept eu sunt Stefan cel Mare si Sfant! Cum adica, nu stiti constitutia de v-a dat cu ea in cap prostii de la Venetia? Ce incredere sa mai aiba prostii din Romania in justitia din Romania daca magistratii habar nu au de constitutia Romaniei?

# Iulian date 22 January 2018 12:56 0

Din pacate, pentru multi judecatori Constitutia este un carbune incins. Nu se apropie de ea pentru a interpreta si judeca prin litera si spiritul ei deoarece intra in panica si nu stiu in ce ...buzunar sa bage carbunele. Tot din pacate, toate cauzele castigate de justitiabili la CEDO fix asta arata: necunoasterea si neaplicarea Constitutiei inaintea oricarei norme legale aberante. Nu mai vorbesc de aplicarea tratatelor la care Romania este parte. Asta e deja roca de pa Mercur...necunoscuta si de neatins!

# revar emilian date 21 January 2018 21:42 +3

CUM ESTE POSIBIL in acest secol,ca niste precupete,in functii de mare responsabilitate in sistemul juridic,sa ajunga ,sa se faca de ras la COMISIA DE LA VENETIA!! Cum au promovate aceste specimene in functii ? Tarcea nu este departe de GARCEA(PRO-TV) NU RAMANE DECAT DEMISIA D-na TARCEA!

# Apropo date 21 January 2018 22:49 +2

Referitor la înregistrarea ședinței sa remarcam prostia proceduristei chis care încurcă regulamentele administrative cu codul de procedură civilă. Pana si bogdanel era siderat. Există o voce care cunoaște si legea si regulamentul Fosta președinta ă cab. Pt judecători e de vizionat ședință sj din 18 ianuarie. Sa observe cine are grija de cariera lor

# Jignire si ipocrizie iccj date 22 January 2018 00:42 +6

Urmărind interviul pt presedintia secției penale a iccj e de remarcat cum discută tarcea despre cele 16 curți de apel 42 de tribunale si judecătorii.instante inferioare. Frumos dragi colegi forumisti cum va desconsidera madam in direct!. Nu putem să o condamnăm prea tare caci ă stat in 30 de ani doar vreo 6 ani in instanțe inferioare. Doar la iccj ajunsa direct de la tribunal fără niciun examen ă stat ceva mai mult

# Da date 22 January 2018 01:18 0

Asa e . Instanțe inferioare Doar lazarica e domnu general și mateescu bogdanel. Avem președinte iccj al judecătorilor din România

# attorneys at low's house:Sankystein, Sankyssyan & assoc. date 22 January 2018 07:21 +5

Despre ce vorbim cand spunem CSM, ICCJ, DNA, DIICOT, PROCUROR GENERAL, Vorbim de ceva maiestos, festiv ca la un festival , ceva cu priza la popor precum folclorul, folkul sau manelele, in care respectivele institutii par a fi diverse formatii care cand se strang la Vama Veche se dau in stamba dupa ce consuma enorm de mult alcool si ceva prafuri... Aceste instituti mai sus enumerate in frunte cu CSM-ul si terminand cu DNA-ul si Procurorul General, pentru a nu se confunda cu Shue Paparude, Bere gratis, Florin Salam, Adi Minune, Vali Vijelie sau Vama Veche, propunem sa-si mute festivalul in Delta, la Chilia 'n Port, ca tot ii place Lulutzei melodia. Daca acolo nu-s conditii , atunci la Periprava.... Justititieee! ha!, ha!... ce gluma proasta!

# santinela date 22 January 2018 07:44 +5

"Tanti" Tarcea daca ai semnat o hirtie in asemenea hal si ai trimis-o la Comisia de la Venetia cerindu-le alora sa-ti arate cit esti de proasta tu si ceilelti h-rezisti, ei uite ca aia au facut-o si v-au dat peste bot.In mod normal ar trebui sa-ti dai demisia si sa te ascunzi undeva pe linga alta TUTA din justitie, respectiv odioasa Livia Stanciu !

# Ca cluj date 22 January 2018 09:01 +2

Ce sa stie Chs de management sau de proiecte?Nu a dat in viata ei vreun examen nu a întocmit niciodată un proiect Savonea a fost președinta cab si a promovat din treapta im treaptă. Chis nu e nici la degetul ei mic. CA cluj nu plânge dupa ea

# Hans date 22 January 2018 11:27 +4

Mai jalnica decat este acum iccj nu cred ca a fost vreodata.Unde sunt adevaratii profesionisti ai dreptului?Poate csm are vreun raspuns cu promovarile la iccj? Cum sa faci sesizare la Comisia de la Venetia?Sa ce?Sunt curios daca vreun judecator din cei de pe acolo a avut coloana vertebrala si s-a opus acestei initiative situata pe langa lege.Sau facut de rusine si sa le multumeasca D-nei presedinte.Redactarea la timp a deciziilor nu e in fisa postului pentru d-na presedinta M.Popescu sau uniformizarea practicii,ca de altfel si ptr.d-na Tarcea si inca multe altele.Da nu ,noi mot la Venetia.Numai ca...Ghinion.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva