21 iunie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LA MANA LUI IULICA – Inregistrarea audio cu tocmeala prejudiciului de catre procurorii DNA Lucian Onea si Mircea Negulescu a fost admisa in dosarul Cosma de Completul de 5 al ICCJ, condus de vestitul Iulian Dragomir. ICCJ are sansa sa faca istorie si sa redea increderea cetatenilor in actul de justitie, daca va retine felul in care DNA Ploiesti a falisificat probe. Dragomir a fost suspect de agresiv: "Domnu' Cosma nu avem niciun dubiu ca sunteti specialist, dar astazi sunteti inculpat”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

19 februarie 2018 21:05
Vizualizari: 9313

19 februarie 2018 a fost ziua vestitului Iulian Dragomir (foto), cunoscut ca judecatorul “cu nasu'n suflet” de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Nu de nastere, ci de show, caci luni la Completul de 5 judecatori condus de Iulian Dragomir, din care au mai facut parte si Stefan Pistol, Ioana Bogdan, Leontina Serban si Geanina Cristina Arghir s-a desfasurat, asemenea unui maraton, ultimul termen de judecata din dosarul familiei Cosma, in care fostul presedinte al CJ Prahova Mircea Cosma si fiul acestuia Vlad Cosma au fost trimisi in judecata pentru presupuse fapte de coruptie de elitele DNA Ploiesti, in frunte cu Lucian Onea. Sedinta de judecata s-a desfasurat in doua etape, fiind intrerupta de preluarea de catre Completul de 5 a dosarului lui Ludovic Orban, aflat la ultimul termen, pe motiv ca nu dureaza mai mult de o ora. Astfel, in prima parte a fost audiat fostul presedinte al CJ Prahova si au fost depuse importante probe la dosar, iar in cea de-a doua parte, cu o graba de neinteles, s-a procedat la dezbateri si s-a acordat ultimul cuvant.


Concret, in prima parte a sedintei inceputa la orele 12.30, a fost audiat fostul presedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma care, timp de circa patru ore, i-a relatat presedintelui de complet Iulian Dragomir, cum s-au desfasurat si acordat licitatiile pentru desfasurarea celor trei lucrari pentru care procurorii DNA Ploiesti i-au imputat nesustinut prejudicii de milioane de lei (Cititi AICI), dar si cum au fost executate lucrarile, cu realizarea unor economii care au adus bugetului CJ Prahova un excedent de 100 milioane Ron.

Explicatiile si argumentele in detaliu aduse de Mircea Cosma l-au obosit insa atat de tare pe judecatorul Iulian Dragomir incat, pe parcursul audierii, a avut cateva iesiri nervoase si, apreciem noi, necorespunzatoare unui magistrat.

Tot in prima parte a sedintei, avocatul Bogdan Micu, aparator al lui Vlad Cosma, a depus un stick ce contine discutiile dintre procurorii Lucian Onea si Mircea Negulescu, cu privire la modul in care a fost calculat prejudiciul in dosarul Cosma. Este vorba despre celebra inregistrare prezentata de Antena 3 si publicata si pe Lumeajustitiei.ro, care poate fi accesata mai jos.

Cu acest prilej, tanarul procuror DNA Dragos Andrei Paduraru a cerut instantei sa transmita inregistrarea la DNA pentru ca acestia sa examineze fisierul, motivand ca nu rezulta de nicaieri cum au fost facute acele inregistrari. Dragomir a precizat insa ca inregistrarile vizeaza persoane si nu institutii, motiv pentru care a respins cererea procurorului Paduraru.

A fost in schimb un bun prilej pentru presedintele Completului sa dispuna audierea de catre procurorul DNA a inregistrarii, pentru ca intr-o ora (timp in care a judecat dosarul Orban) sa reia judecata pentru dezbateri si ultimul cuvant.

Nu intelegem care a fost motivul pentru care Completul de 5 judecatori condus de Iulian Dragomir a grabit in aceasta maniera judecata dosarului Cosma, tinand cont de dezvaluirile din ultimele zile cu privire atat la cauza familiei Cosma, cat si a altor dosare instrumentata in unitatea de elita a Laurei Kovesi. Apreciem ca, pentru inlaturarea oricarui dubiu, se impune ca judecatorii ICCJ sa dispuna casarea solutiei de la fond si sa trimita cauza in camera preliminara pentru a se aprecia asupra legalitatii probelor obtinute in faza urmaririi penale si administrarii de probe, potrivit noilor dovezi.

Acestea cu atat mai mult cu cat, Parchetul General a emis un comunicat de presa in care a precizat ca au fost declansate cercetari asupra procurorilor de la DNA Ploiesti in legatura cu inregistrarile si marturiile aduse in spatiul public de victimele anchetelor acestora. In caz ca s-ar retine comiterea unor fapte penale de catre procurorii DNA Ploiesti, dosarele construite pe probele acestor anchetatori ar fi supuse automat unor revizuiri, situatie care ar trebui evitata.

Prezentam in continuare pasaje din desfasurarea sedintei din data de 19 februarie 2018:

Iulian Dragomir: Stiti ce ne lipseste? Dotare tehnica pentru transcrierea declaratiilor inculpatilor. Nu de alta, dar vorbiti foarte repede domnu' Cosma.(...) Numai putin, domnu' Cosma... Va grabiti domnu' Cosma, mai rar, ca nu vreau sa fac referire la Caragiale cu ce a fost pe acolo (...) Sunteti profesor acum, ati venit cu planse, cu markere, dar raspundeti la invinuirea penala adusa de DNA. (n.red: A afirmat Dragomir dupa ce Mircea Cosma a explicat de ce a facut lucrarile de modernizare a carosabilului, tinand cont si de dezvoltarea zonei cu societati straine care au investit in dezvoltarea afacerilor in judetul Prahova)

Iulian Dragomir: Deci, ati fost econom, domnu'... Acum ne aratati ce economii aveti...

Mircea Cosma: Daca se dorea prejudicierea CJ prin abuz in serviciu o puteam face dupa consumarea valorii aprobate, la care se adauga 20 la suta, conform legii investitiilor contractate si conform OUG 36, ceea ce eu nu am dispus.
Iulian Dragomir: Eu am inteles, dupa ce v-am ascultat zeci de ore, ca Parchetul va acuza la constatare si la plata.

Mircea Cosma: In aceeasi perioada CJ Prahova avea in derulare lucrari pe fonduri europene cu contracte de 480 milioane euro.

Iulian Dragomir iritat: S-a inteles. Ziceti ce vreti sa ne ziceti... Lasati detaliile... Domnu' Cosma nu avem niciun dubiu ca sunteti un specialist in materie, dar astazi sunteti inculpat... Numai putin, domnu' Cosma, va grabiti si nu e bine... Ne luati babeste, ne luati A egal cu B. La ce sume grandioase operati acolo la CJ, e nesemnificativa asta, adica la ce bugetare aveti de la stat si prin fonduri europene, asta voiam sa zic.

Mircea Cosma: CJ Prahova a incheiat bugetul anului 2012 cu un excedent de 100 mil lei noi pentru ca erau si garantiile de buna executie si plata cotei parti a noastre din fonduri europene, care ne-a fost restituita.

Iulian Dragomir: Domnu' Cosma, dar DNA va acuza ca chiar daca aveti excedent, aveati excedent mai mare daca nu faceati lucrarile alea.
Mircea Cosma: Nu am avut niciun prejudiciu, v-am aratat. In acuzatia procurorilor se spune, printre alte abuzuri, ca nu s-a respectat termenul de punere in functiune pentru DJ101I Buda-Nedela, lucru care nu corespunde realitatii. Lucrarea a inceput conform ordinului de incepere pe 24 aprilie 2012 si s-a finalizat pe 23 octombrie 2012, adica conform celor 6 luni prevazute in contract.
Mircea Cosma: Sunt acuzat ca am facut intelegeri infractionale, notate pe un stick, or stick-ul nu exista. Cu referire la nota scrisa denumita precizari, care a fost depusa de DNA Ploiesti, fac trimitere la adresa scrisa prin care ITA nu este acreditata si nu se regaseste in lista expertilor tehnici acreditati. DNA-ST Ploiesti a ridicat de la CJ Prahova, in noiembrie 2013, toate originalele acestor 3 lucrari, lipsindu-ma de posibilitatea vizualizarii acestora in perioada de camera preliminara. Am cerut acces, dar nu l-am primit.

Iulian Dragomir: De acord, ca la noi ati avut acces nelimitat. L-a cerut domnul Miclescu? Mi e greu sa cred ca dansul, dupa ce a condus DNA, nu stia sa ceara...

Iulian Dragomir: Domnu' Cosma, dvs nu sunteti profesor de literatura, nu ma mai luati cu leul, cu neleul ( n.red – interventia lui Dragomir a avut loc cand Mircea Cosma spunea ca atunci cand nu s-a putut exercita o lucrare nu s-a platit niciun leu).

Iata cum se calculeaza prejudiciul la DNA Ploiesti:


Comentarii

# adrian date 19 februarie 2018 22:18 -18

Judecatorii ICCJ sunt specialisti.Vor da sentinta corecta.Dar nu stiu care e aia in conceptia lor.Dar va fi corecta. :lol: Unora o sa le placa,altora nu.Asta e,nu toata lumea va fi multumita. Jumatate dintre judecatorii ICCJ sunt fosti procurori,dar cu siguranta ca vor gi corecti. :lol:

# Plimbare date 19 februarie 2018 23:49 +15

ICCJ sau oricare alta institutie din asa zisa justitie romana, nu sunt decat niste impostori corupti si fripturisti. Nu exista justitie in Romanik. Dovada clara dupa inregistrarile lui Cosma, nu s-a dispus arestarea nici unuia dintre procurorii din inregistrari. Alta dovada care mai trebuie? DIICOT DNA SRI ICCJ CSM ANP si toata sleahta sunt un pericol pt siguranta nationala. Trebuie organizate proteste masive in strada ca altfel ne mananca "cancerul" asta de justitie. Urgent. Astia din politica nu fac nimic. Proteste avem nevoie

# Mada date 20 februarie 2018 11:20 +3

Nu vedeti cata nesimtire au cei de la PSD ALDE ca de un an si 3 luni de cand sunt la guvernare nu fac nimic in afara de remanieri si amanari? Cata nesimtire pe tudorel cum ca cica da el raspunsul pana la finalul lui 2017? Nu este destul de clar ce justitie s-a facut in ultimii 13 ani? Au zis ca fac miting impotriva abuzurilor, nu l -au facut nici pe ala desi la bruxelles se tot vorbeste despre " oamenii"( daca ii putem numi oameni) care au iesit la proteste impotriva legilor justitiei?! Le e frica la PSD ALDE? Mda... probabil sunt santajati de catre "institutiile statului " cu dosare penale caci se stiu ca la ce ilegalitati au facut ...asta e singura explicatie, ca daca ar fi fost curati nu le-ar fi fost teama de nimic. Sunt niste escroci mafioti toti, nu fac si nu vor face absolut nimic, asadar protestele sunt singura solutie.

# cititor9 date 23 februarie 2018 11:24 0

Daca niciunul dintre cei anchetati nu e vinovat putem concluziona ca in Romania nu se fura nimic. Suntem o tara de sfinti. Banii statului sunt folositi cu chibzuinta. Iar vilele si masinile scumpe pe care le au onorabilii politicieni bugetari sunt niste minuni facute de Dragnea sau Tariceanu. Argumentul lui Mircea Cosma cum ca excedentul bugetar e o dovada in apararea cauzei lui e pueril. Excedentul bugetar la o autoritate locala e o dovada de incompetenta. Iar faptul ca ar fi putut fura si din banii aia, dar nu a facut-o nu e o scuza pentru matrapazlacuri facute cu banii deja cheltuiti.

# cozma ioan date 20 februarie 2018 05:12 +3

n-as vrea sa ma judece unul ca adrian daca as avea un litigiu . lozincile si cipurile , politicul si comenzile sefilor au distrus judecata dupa lege NU corecta bai adrian ! [quote name="adrian"]Judecatorii ICCJ sunt specialisti.Vor da sentinta corecta.Dar nu stiu care e aia in conceptia lor.Dar va fi corecta. :lol: Unora o sa le placa,altora nu.Asta e,nu toata lumea va fi multumita. Jumatate dintre judecatorii ICCJ sunt fosti procurori,dar cu siguranta ca vor gi corecti. :lol: [/quote]

# gelu date 20 februarie 2018 09:57 +8

Romania este condusa de un grup de crima organizata format din SRI-DNA-Parchet General-DIICOT- CSM- ICCJ_MJ si IJ supravegheat si Johannis proptit de Klemm. MJ pentru ca Tudorel Toader a mentinut-o in functie pe Kodrula chair dupa ce aceasta a incalcat Constitutita.

# un mizantrop date 19 februarie 2018 22:27 +16

Daca am fi avut judecatori adevarati, nici Ceausescu n-ar fi fost condamnat fara drept de recurs...Aici e problema, ca, pe langa judecatori slab pregatiti, santajabili sau ticalosi din nascare, ne-am mai pricopsit si cu cea mai nenorocita categorie de judecatori, cei proveniti din procurori, procurorii setosi de facut justitie, pentru ca legea, inca, nu le permite sa "rezolve" din faza de urmarire penala, asa cum ne spunea Negulescu. In febra inregistrarilor devoalate si "darea in fapt" a minciunilor si facaturilor pe care se face un dosar, nimeni nu realizeaza ca aceste dosare sunt supuse controlului de legalitate a probelor si admise de judecatori. Sistemul e mult mai putred si chiuretajul cangrenei ar trebui inceput cu judecatorii "cu nasul in suflet", sau cu cei ce-si expun public parerile politice despre justitiabili.

# Avocat date 20 februarie 2018 04:02 -7

Am fost in sala la termen si am constatat ca: - Dragomir “visa” dosarul... il stia din coperta in coperta - L-a ascultat pe M. Cosma cu multa rabdare - Replicile citate sunt putin scoase din context... nu au fost agresive deloc, de multe ori incercand sa il determine pe M. Cosma sa se exprime mai concis, la obiect... acesta avand tendinta sa depseasca obiectul audierii, probabil o chestiune specifica varstei de 73 se ani. - Procurorul a fost inofensiv si pus in vizibila incurcatura de explicatiile bune ale lui M. Cosma si se scandalul dezvaluirilor - V. Cosma a fost surprinzator de rezervat in exprimare, fata de pozitia de la TV - R. Alexe a admis in ultimul cuvant ca nu ar fi dat bani familiei Cosma, dupa ce cu 15 min inainte V. Cosma i-a transmis “Te sparg”... Concluzia: M. Cosma a cazut in “combinatiile” fiului V. Cosma, fiind evident ca nu stia toate “sursele de finantare” alte fiului... stia doar se unele... iar iccj trebuie sa stabileasca daca de acestea din dosar stia...

# Auel date 20 februarie 2018 19:25 +2

Domnule avocat, din fericire pentru mine ( si pentru asta ii mulțumesc si lui Dumnezeu ) nu am ajuns într-o sala de judecata (nici cel puțin din curiozitate ). Citind aceste pasaje din desfasurarea unei sedintei de judecata, am ramas profund derutat : 1. De ce se practica acest dialog DIRECT intre judecator si inculpat SI NU PRIN INTERMEDIUL AVOCATILOR ? 2. Din pajajele prezentate, daca nu stiam ca este vorba de un dialog intre un judecator si un inculpat, puteam sa jur, ca este vorba de un dialog intre un PROCUROR si un inculpat

# Aurel date 20 februarie 2018 19:33 0

Toate interventiile judecatorului - din aceste pasaje - personal, le interpretez a find interventii ce au droit a avea un efect negativ ( poate chiar devastator) asupra inculpatului. **de indimidare, sfidare si badjocura: * “Deci, ati fost econom, domnu'... Acum ne aratati ce economii aveti” * "Domnu' Cosma nu avem niciun dubiu ca sunteti un specialist in materie, dar astazi sunteti inculpat" * ”Domnu' Cosma, dvs nu sunteti profesor de literatura, nu ma mai luati cu leul, cu neleul” ** de inducere a unui sentiment de inutilitate a desfasurari sedintei de audiere * "Deci, ati fost econom, domnu'..Acum ne aratati ce economii aveti” * „Ziceti ce vreti sa ne ziceti...Lasati detaliile” * „La ce sume grandioase operati acolo la CJ, e nesemnificativa asta, adica la ce bugetare aveti de la stat si prin fonduri europene, asta voiam sa zic.” * “L-a cerut domnul Miclescu? Mi e greu sa cred ca dansul, dupa ce a condus DNA, nu stia sa ceara” Va rog, - dati alta interpretare-

# santinela date 20 februarie 2018 08:01 +7

Mistouri de NEAM prost, dar la ce ne puteam astepta de la un judecator cu NASUL in suflet,adica sluga ordinara ! Cosma va fi condamnat si sintem foarte curiosi cum vor fi "inlaturate" in motivare (ce va fi facuta peste 20 de ani) orele de inregistrari aparute in mass media si acceptate(depuse la dosar) de catre instanta si care dovedesc ,fara pic de tagada, mirsaviile procurorilor.

# gogu de la strehaia date 20 februarie 2018 08:45 +2

Unui  Presedinte de coplet de 5 judecatori ( este adevarat unul cu nasul in suflet) de la iccj poate avea un asemene dialog cu un presupus infractor?Cu un asemene discurs din partea presedintelui cu nasul in suflet soarta familiei Cosma este pecetluita.

# adrian date 20 februarie 2018 10:18 +1

Orban scapa...cred,Cosma nu.Si judecatorii sunt expresivi.Familia Cosma era ravasita dupa ce a iesit din sedinta.Parea distrusia.Stiu cum e senzatia asta.Am iesit din Parchetul General si m-am dus la barul de langa.Ei m-au trimis la biserica sa ma rog,ca poate scap.SI aia e langa Parchetul General.Nu m-am dus acolo.

# Va paradesc ca la Ploiesti date 20 februarie 2018 11:36 +2

Daca Justitia a fost acaparata de minoritari si de cativa ani paradesc la majoritari? Cine are curaj sa faca o analiza pe tema asta?

# CiceRo (din Ținutul Costobocilor) date 20 februarie 2018 12:49 +1

Quousque tandem abutere, ZINGARO, patientia nostra? :-? https://tazmaniandemoon.blogspot.ro/2018/01/who-why.html

# Cata date 20 februarie 2018 12:24 +3

dialogul este ireal. nu cred ca un judecator se coboara la mica birfa si aprecieri personale jenante in discutiile pe care le are in timpul proceslor. catrinca este ultimul lucru pe care-l astept de la un judecator in timpul sedintelor de judecata. dialogul de mai sus arata clar ca respectivul judecator nu are discernamintul necesar si nici calitatile umane si profesionale necesare pentru a decide destine! vorbim de destine si

# Gilu date 20 februarie 2018 13:12 +1

Ce este adevarul ? a suspinat Pilat, ducandu..se in camera de chibzuinta...

# Gilu date 20 februarie 2018 14:24 0

Martori dubli ! Eu stiam ca pe autorul romanului,, Dublul,, a fost scris de Dostoevsky... Cand colo, aflam ca in realitate a aparut nu in Rusia ci la Ploiesti, scris de cuplul de comici vestiti PORTOKALSkY :- LUKIANNOV !

# CWQ date 20 februarie 2018 14:59 +2

Ăștia nu sunt judecători , asta nu e Justiția Română pe care toată lumea o dorește a fi ; aceasta este o cocină unde se bălăcesc niște judecători care vorbesc la mișto cu oamenii care ajung în fața lor . Atâta aroganță și bătaie de joc la adresa noastră n-am văzut nicicând ca în aceste vremuri tulburi , urâte și sinistre , când judecătorii - plătiți cu niște salarii f.f.f. mari - de la care așteptăm înțelepciune și dreaptă judecată , nu fac decât să te umilească și să te ironizeze ; așa înțeleg ei sintagma „ a fi în slujba poporului ” . PS Rușine d-le Dragomir ( pentru mine nu ești judecător ) că după atâția ani de lucrat în magistratură , n-ai învățat ce înseamnă empatia , compasiunea , echilibrul și-i tratezi pe oameni ca pe niște gâze neînsemnate care nu sunt de nasul tău imperial . Îmi sângerează inima când văd că oameni puși să facă dreptate și să caute adevărul , nu înțeleg măreția meseriei lor , se cred Dumnezei și își arogă drept de viață și de moarte asupra noastră .

# adrian date 20 februarie 2018 15:04 +1

V.C. i-a amintit judecatorului Dragomir ca o sa fie tatic peste 6 saptamani.Si ce daca?M.I.R.nu era mama si a luat 5 ani?Tot Dragomir era si atunci.Nu a tinut cont ca are in fatza o mama.I-a dat 5 ani de nu s-a vazut,

# Pintea date 20 februarie 2018 16:39 +1

Era nervos si s-a grabit sa judece cele 2 dosare poate de teama ca joi sa nu fie vreo schimbare? Oare? Sa plece sefa suprema? Dar d-nul acesta, dupa vorba, dupa figura, pare asa.. de o alta etnie... El era cu nașul in suflet, dar acum nășicul si cu șefa suprema sant in conflict de interese.

# Vlad tepes date 20 februarie 2018 20:11 +1

Singura solutie pentru o parte din magistrati...tzeapa sau glontul.

# nicolae cristea date 21 februarie 2018 08:34 0

Degeaba visam sa faca cineva ,ceva;nu o sa faca nimeni! Noi trebuie sa iesim in strada si sa "dam cu ei de pamant",altfel nici o sansa!Libertatea este de un singur fel....aceia pt. care esti dispus sa mori ,altfel sunt numai expresii!!! Noi crapam de saracie (intr-o tara bogata) , fara nici o sansa de bunastare in timp ce-i platim pe golanii astia cu bani grei....Trebuie iesit in strada sa cerem sa raspunda toti ACUM (SRI,DNA,ASA ZIS JUDECATORI.ASA ZIS PROCURORI) pentru ce au facut si fac si vor face pana nu o sa-i opreasca cinevaTrebuie sa le luam toate drepturile financiare sa ajunga exact ca noi sa se chinuie sa traiasca in aceasta tara(nu ca pedepsitul Coldea cu pensie de 22 000 de lei!!!!!); asa-i "pedepsim" noi ROMANII pe jigodiile astea!!!!In timp ce noi crapam incet,dar sigur!!!

# IO date 21 februarie 2018 10:55 0

@nicolae cristea.Corect. ai perfecta dreptate intru tot ce ai scris. Astia de la PSD ALDE nu or sa faca absolut nimic. Numai iesitul in strada este singura solutie. Nu mai putem privi nepasatori ( cum am facut pana acum) cum acesti nenorociti mafioti impart " dreptatea" si ne-au furat tara. Trebuie sa ne gandim la viitorul tarii asteia, la viitorul copiilor. Nu se mai poate trai asa. Trebuie organizate iesiri masive in strada, sa stie toata lumea cand si unde si de ce( impotriva abuzurilor si ilegalitatilor din justitia romaneasca)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.06.2021 – Vasilica, Avocatul Poporului (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva