Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

LOVITURI IN SERIE - Noi dosare facute pe genunchi de procurorii lui Kovesi s-au destramat in instanta. Tribunalul Mures a constatat neregularitatea rechizitoriului in cazul privind infiintarea Liceului Romano-Catolic din Targu Mures. Ancheta DNA a provocat un conflict diplomatic intre Romania si Ungaria. Dosarul primarului din Tulcea, judecat pentru eliberarea autorizatiei pentru o parcare, a “picat” si el in instanta (Minutele)

Luni, 8 ianuarie 2018 14:07 | Scris de Bogdan GALCA | pdf | print | email

Sfarsitul lui 2017 nu a fost deloc de bun augur pentru parchetul anticoruptie condus de doctorita Laura Lovesi (foto) si s-a terminat cu achitari sau dosare in care judecatorii au constatat ca au fost facute pe genunchi.


Una din cauzele in care procurorii DNA au facut treaba de mantuiala, insa nu au avut vreo problema sa trimita dosarul in instanta, este dosarul privind infiintarea Liceului Romano-Catolic din Targu Mures. DNA a mers pana acolo incat a cerut arestarea sefului Inspectoratului Scolar Mures, Stefan Somesan, acuzatiile fiind de abuz in serviciu si uzurparea functiei, insa instanta a decis ca acesta sa nu ajunga dupa gratii, ci in arest la domiciliu.
Tot in aceeasi cauza a fost pus sub urmarire penala si cercetat sub control judiciar pentru fapta preferata a DNA, abuzul in serviciu, si directorul Liceului Teologic Romano-Catolic, Tamasi Zsolt. Reamintim ca decizia de inchidere a Liceului Romano-Catolic din Targu Mures a determinat Guvernul Ungariei sa-si retraga sprijinul pentru aderarea Romaniei la OCDE si a provocat un conflict diplomatic intre Ungaria si Romania.
Somesan si Tamasi au fost trimisi in judecata in 21 septembrie 2017, insa in 28 decembrie 2017 a venit lovitura pentru procurorii lui Kovesi. Tribunalul Mures a constatat neregularitatea rechizitoriului, a decis sa excluda ordonantele de punere in miscare a actiunii penale pentru cei doi inculpati si sa ceara procurorilor anticoruptie sa remedieze problemele.

Iata minuta Tribunalului Mures din 28 decembrie 2017:

Solutia pe scurt: 1. In baza art. 342 raportat la art. 345 alin.1 si 3 Cod de procedura penala, constata neregularitatea sesizarii instantei, respectiv a rechizitoriului din data de 20 septembrie 2017 emis in dosarul nr. 174/P/2015 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Serviciul Teritorial Mures (n.r. - DNA)
2. In baza art. 345 alin. 1 si 3 Cod procedura penala, constata nulitatea relativa si exclude urmatoarele actele de urmarire penala: - ordonanta de punere in miscare a actiunii penale fata de inculpatul SS, din data de 03 noiembrie 2016 (filele 51-59 vol. 1 dos. u.p.) - ordonanta de punere in miscare a actiunii penale fata de inculpatul TZJ, din data de 03 noiembrie 2016 ( filele 9-13, vol. 2 dos.u.p.);
3. Prezenta incheiere se va comunica de indata parchetului care a remis rechizitoriul, in vederea remedierii neregularitatilor si a exprimarii punctului de vedere cu privire la mentinerea solutiei de trimitere in judecata sau la solicitarea de restituire a cauzei, in termenul de 5 zile de la comunicare. Fara cale de atac, in baza art. 347 Cod de procedura penala, coroborat cu art. 345 alin. 2 Cod de procedura penala. Data in camera de consiliu, azi, 28 decembrie 2017”.

Iata comunicatul DNA din 21 septembrie 2017 privind trimiterea in judecata a celor doi inculpati:

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Tirgu Mures au dispus trimiterea in judecata,

In stare de libertate, a inculpatului
SOMESAN STEFAN, la data faptelor inspector scolar general al Inspectoratul scolar Judetean (I.S.J.) Mures, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
-
abuz in serviciu daca functionarul a urmarit obtinerea unui folos pentru sine sau pentru altul (2 fapte din care una in forma continuata),
- uzurparea functiei (2 fapte),


si sub control judiciar a inculpatului
TAMASI ZSOLT - JOZSEF, director al unitatii scolare denumita Liceul Teologic Romano-Catolic din Tirgu Mures, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In cursul anului 2014, dar si anterior, o fundatie si-a manifestat interesul de a infiinta, in municipiul Tirgu Mures, o unitate de invatamant preuniversitar de stat cu personalitate juridica, cu profil vocational teologic romano-catolic si predare in limba maghiara, interes materializat prin mai multe demersuri efectuate pe langa primaria Municipiului Tirgu Mures si Inspectoratul scolar Judetean Mures.
In acest context, la data de 12 septembrie 2014, inculpatul Somesan Stefan, in calitate de inspector scolar general al I.S.J. Mures, a emis, fara drept, o decizie prin care a dispus infiintarea, incepand cu anul scolar 2014-2015, a Liceului Teologic Romano - Catolic din Tirgu Mures, prin divizarea partiala a Liceului Teoretic 'Bolyai Farkas' din acelasi oras si transferarea claselor cu specializarea 'cultul romano-catolic' care functionau in cadrul acestuia (4 clase cu un numar de 103 elevi) la unitatea scolara nou infiintata.
In realitate, infiintarea unitatilor de invatamant este atributul administratiei publice locale si nicidecum al inspectoratelor scolare.
Acest demers al inculpatului a avut drept consecinte:
- vatamarea intereselor legitime ale unitatii de invatamant divizata ilegal (diminuarea bazei materiale fara masuri compensatorii etc.),
- vatamarea intereselor legitime ale elevilor de la Liceul Teoretic 'Bolyai Farkas', transferati la unitatea scolara nou infiintata, a carei infiintare a fost ilegala,
- crearea unui folos necuvenit fundatiei respective, prin infiintarea in mod ilegal a unitatii scolare mai sus mentionate careia i-a fost atribuita personalitate juridica.
In aceeasi zi, inculpatul Somesan stefan a emis o alta decizie prin care incepand cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit in functia de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe inculpatul Tamasi Zsolt-Jozsef.
Ulterior, constientizand caracterul ilegal al acestor decizii, inculpatul Somesan Stefan a emis o alta decizie prin care a prorogat termenul prevazut pentru infiintarea respectivei unitati de invatamant.
In continuare, la data de 26 ianuarie 2015, inculpatul Somesan Stefan, cu incalcarea prevederilor legale, a emis, in numele I.S.J. Mures, 'Avizul conform privind reorganizarea retelei scolare pentru unitatile de invatamant preuniversitar din Municipiul Tirgu Mures, pentru anul scolar 2015-2016', in care la pozitia 3 din tabel, a fost cuprinsa ilegal si unitatea de invatamant denumita 'Liceul Teologic Romano-Catolic'.
De precizat este faptul ca acest aviz nu indeplinea nici pe departe conditiile legale, in cuprinsul sau nefiind facute precizari referitoare la modul de infiintare a noii unitati de invatamant, la numarul de elevi, la profilul si la structura unitatii de invatamant nou infiintata prin divizare.
Mai mult, acordarea acestui aviz a fost aprobat de catre membrii Consiliului de Administratie din cadrul I.S.J. Mures, ca urmare a comunicarii, de catre inculpat, a imprejurarii – nereale – ca ministrul de resort de la acea vreme si-ar dat acordul pentru infiintarea acestui liceu.
Pe baza acestui aviz conform, printr-o hotarare de consiliu local a fost aprobata reorganizarea retelei scolare a unitatilor de invatamant preuniversitar de stat din Municipiul Tirgu Mures, pentru anul scolar 2015-2016, in care la pozitia 3 a fost introdus Liceul Teologic Romano-Catolic, ceea ce a condus la producerea consecintelor mentionate mai sus.
Ulterior, la data de 31 august 2015, desi, potrivit normelor legale, inculpatul Somesan Stefan nu detinea prerogative care sa vizeze infiintarea unor unitati de invatamant preuniversitar (ci doar de acordare a Avizului conform, la solicitarea formulata de catre autoritatile administratiei locale) si nici prerogative pe linia autorizarii provizorii de functionare ori acreditarii unor astfel de unitati de invatamant, acesta a emis fara drept, in numele I.S.J. Mures, o decizie prin care dispus, printre altele:
- infiintarea Liceului Teologic Romano–Catolic prin divizarea partiala a Liceului Teoretic 'Bolyai Farkas' si a Colegiului National 'Unirea' Tirgu Mures,
- transferarea filierei vocationale profil teologic, specializarea cultul romano-catolic de la Liceul Teoretic 'Bolyai Farkas' la unitatea scolara nou infiintata,
- transferarea claselor I-VIII de la Colegiul National 'Unirea' la acest nou liceu,
- transferarea autorizarii de functionare provizorie/acreditare acordate de Ministerul Educatiei Nationale Liceului Teoretic 'Bolyai Farkas' si Colegiului National 'Unirea', respectiv a drepturilor si obligatiilor ce decurg din acestea, catre unitatea scolara nou infiintata Liceul Teologic Romano – Catolic.
In imprejurarile de mai sus, ambii inculpati au permis, cu buna stiinta, functionarea neautorizata provizoriu si neacreditata a unitatii de invatamant denumita 'Liceul Teologic Romano-Catolic' Tirgu Mures, pe parcursul anilor scolari 2015 - 2016 si 2016 - 2017, cunoscand ca aceasta unitate scolara nu detinea autorizari provizorii sau acreditari de functionare de la Ministerul Educatiei Nationale. Acest lucru a condus la o vatamare a intereselor legitime ale cursantilor unitatii scolare respective (care au fost pusi in situatia de a urma si absolvi cursurile unei unitati de invatamant neautorizate si neacreditate, cu toate consecintele ce decurg de aici), precum si crearea unui folos necuvenit in favoarea Liceului Teologic Romano–Catolic si a fundatiei respective (prin aceasta permitere a functionarii in afara legii).
Pe parcursul desfasurarii urmaririi penale in prezentul dosar, decizia emisa de inculpatul Somesan Stefan a fost atacata in contencios administrativ atat de Municipiul Tirgu Mures cat si de o parte din parintii elevilor, in nume propriu, in calitate de membri ai Consiliului Reprezentativ al parintilor din cadrul Colegiului National 'Unirea'.
Prin Hotararea nr. 479/2017 din data de 13.07.2017 pronuntata de Tribunalul Mures – Sectia Contencios Administrativ si Fiscal s-a dispus anularea deciziei emise la data de 31 august 2015 a I.S.J. Mures.
La data de 21 august 2017, avand in vedere respectiva hotarare judecatoreasca si tinand cont de neindeplinirea conditiilor legale cu ocazia atribuirii autorizatiilor provizorii de functionare ale celor trei clase de la Liceul Teologic Romano - Catolic din Tirgu Mures (una in anul scolar 2015-2016 si celelalte doua in anul scolar 2016-2017), I.S.J. Mures a solicitat Ministerului Educatiei Nationale ridicarea respectivelor autorizari.
In cauza, Colegiul National 'Unirea' din Tirgu Mures s-a constituit parte civila in procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mures.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Judecat pentru o parcare

Si dosarul in care a fost trimis in judecata primarul din Tulcea, Constantin Hogea, a fost intors la DNA, dupa ce judecatorii au constatat cat de “profesionist” a fost intocmit rechizitoriul. Tribunalul Tulcea a constatat ca in rechizitoriul DNA exista mari probleme in ceea ce priveste descrierea faptelor retinute in sarcina inculpatilor Hogea Constantin, Brudiu Maria si Mihalca Bogdan, precum si in ceea ce priveste calitatea de persoana vatamata conferita in cauza. Hogea este acuzat ca, alaturi de secretarul Primariei si de arhitectul sef, ar fi emis nelegal autorizatia de constructie pentru o parcare. La DNA se afla si primul dosar intocmit de DNA pe numele lui Hogea in 2015, si care a fost restituit de judecatori tot din cauza neregularitatilor.

Iata minuta Tribunalului Tulcea din 20 decembrie 2017:

Solutia pe scurt: Admite in parte cererile si exceptiile formulate de inculpati. Constata neregularitatea rechizitoriului intocmit de DNA Serviciul teritorial Constanta in dosarul nr.108/P/2017 in ceea ce priveste descrierea faptelor retinute in sarcina inculpatilor Hogea Constantin, Brudiu Maria si Mihalca Bogdan, precum si in ceea ce priveste calitatea de persoana vatamata conferita in cauza. Respinge celelalte cereri/exceptii formulate de inculpati ca neintemeiate. Copie de pe incheierea motivata va fi inaintata DNA Serviciul teritorial Constanta pentru ca, in conf. cu dispoz. art.345 alin.3 Cod pr.penala, sa remedieze neregularitatile constatate si sa comunice daca mentin dispozitia de trimitere in judecata ori solicita restituirea cauzei. Fixeaza termen la 25 ianuarie 2018, cu citarea partilor. Cu drept de contestatie odata cu incheierea pronuntata conf. art.346 alin.4 Cod pr.penala. Pronuntata in camera de consiliu, azi, 20.12.2017”.

Iata comunicatul DNA din 16 octombrie 2017 privind trimiterea in judecata a primarului din Tulcea:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

HOGEA CONSTANTIN, primar al municipiului Tulcea, judetul Tulcea, cu privire la savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

BRUDIU MARIA, secretar al municipiului Tulcea, judetul Tulcea, cu privire la savarsirea doua infractiuni de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MIHALCA BOGDAN, la data faptei arhitect sef al municipiului Tulcea, judetul Tulcea, cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

in rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2012, o societate comerciala a depus, la Consiliul Local Tulcea – Directia de intretinere si administrare patrimoniu, o cerere prin care solicita un aviz pentru amenajarea unei parcari auto.
Pe baza acestei solicitari, in perioada iunie – august 2014, inculpatul Hogea Constantin, in calitate de primar al municipiului Tulcea, cu ajutorul celorlalti doi inculpati, a emis in mod ilegal autorizatia de construire a parcarii, in conditiile in care societatea comerciala nu detinea vreun teren pe care sa fie edificata parcarea respectiva.
In acest sens, inculpatul Hogea Constantin, cu ajutorul inculpatei Brudiu Maria, incalcand prevederile legale, a depus diligentele necesare pentru emiterea unei hotarari de consiliu local, prin care o suprafata de 52,91 mp situata in municipiul Tulcea a fost trecuta ilegal din domeniul public in domeniul privat al orasului.
Ulterior, fara a se organiza o licitatie publica, aceasta suprafata de teren a fost inchiriata firmei respective.
Conduitele infractionale ale celor trei inculpati au condus la ocuparea si exploatarea ilegala, de catre societatea respectiva, a unei suprafete de teren ce face parte dintr-o retea stradala, prin translatarea (decuparea) trotuarului si transformarea acestei suprafete intr-o parcare privata.
Totodata, au fost vatamate interesele legitime ale unitatii administrative – municipiul Tulcea, jud. Tulcea, de a dispune de suprafata de 52,91 mp apartinand municipiului Tulcea.

Pana la aceasta data Consiliul local Tulcea nu a precizat daca se constituie parte civila in cauza.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea.

Amintim ca, anterior, inculpatul HOGEA CONSTANTIN a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, pentru savarsirea unor infractiuni de luare de mita si efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, in forma continuata (comunicat nr. 1392/VIII/3 din 24 august 2015).

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Accesari:5764

Comentarii

# Uau date 8 ianuarie 2018 14:22 +12

sigur mafia DIICOT SRI este muuuult mai mare decât DNA. DIICOT se ocupa de găinării, nimicuri d-astea care le inventează fel de fel de acuzații halucinante și fabuloase, știind ca partea acuzata nu are absolut nici o șansă în fata mafiei DIICOT (DIICOT însuși este un grup infracțional organizat) în timp ce acestia sunt complici la infracțiuni cu adevărații infractori ( câteva exemple. tăierile ilegale de păduri 75%din suprafața de păduri existenta a Ro a fost tăiată de compania austriaca în complicitate cu DIICOT,  care cică trebuia sa stopeze, apoi traficul de organe declarație Emanuel Ungureanu)Dovada stau anii de după 89 pana în prezent când de dimineață pana seara doar pușcării  mascați justiție stat de drept investiții de miliarde în aceste structuri DIICOT PARCHETE SRI ICCJ CSM ANP ANAF  care la rândul lor au jefuit tara, trăim în sărăcie mizerie și corupție de nedescris  asta numai de când aceste instituții sunt "la butoane". justitia românească o cloaca de corupție abuzuri 

# DODI date 8 ianuarie 2018 16:33 +9

Bineînțeles că diferența între DIICOT și DNA este doar de... inițiale. În rest șefii umblă în pantaloni (posibil și în pantalonii altora!), au aceiași apetență pentru scandal și ieșit în față la conmandă (chiar depășindu-și competențele legale!), umblă după arestări de mită de 200 lei și înșiră pe ață cazurile ratate încât stai să te întrebi dacă merită lupta cu... corupția atâtea miliarde câte se cheltuie anual pentru recuperarea câtorva sute de lei. Un alt element comun este vajnicul luptător cu penalii, nulitatea zâmbăreață de la Cotroceni, prostul care vorbește rareori, dar de fiecare dată aiurea. Îl așteptăm pe PROSTUL STATULUI să iasă în față și să laude, la analizele anuale, ambele instituții uitând bineînțeles să contabilizeze costul ”muncii” acestora.

# unul din lumea cea mare date 8 ianuarie 2018 14:26 +5

sa mai zica cineva ca n/as avea dreptate,si martora imi este arhiva luju cit si articolele aparute in luju,toti minjitii statului cit si politia ,jandarmeria,sri,sie,spp,sts sint niste descreierati(sau necreierati) procurori betivi,catofori,obsedati,abuzivi,spagangii,,judecatori betivi,politisti betivi,obsedati sexuali.de cite ori v/am spus ca in justite si politie sau organele de,,forta,, ale statului ,nu sint decit infractori care fac toate ilegalitatile din vechiul si noul cp.iti este si scirba sa mai traiesti sau sa te reintorci in mewrmelica tara ultimilor 2 presedinti penali.vai capul tau sarmana mermelica!!!!!!(m/ar mira sa treaca cenzura aceste adevaruri

# Balan date 8 ianuarie 2018 17:20 +5

Ce mai cauta 1.dolofana 2.plagiatoare ( dovedita, in ambele cazuri :-) ) pe post de sefa la anticoruptie ? Alo , Santa Klaus , se aude ? Cu ce te are la mana mei de faci pe tine de frica si de fiecare data cand iesi din barlog latri ceva de genul "sunt foarte multumit" ?

# cozma ioan mangalia date 9 ianuarie 2018 12:26 +1

stimata redactie informati-ne ce ma stiti de actiunea lui tudorel cu privire la cheovesoaia ! au trecut deja 9 zile dupa 31 ! nu cumva sa intelegem ca va fi 31 /2018 ?

# Daktari date 9 ianuarie 2018 16:09 -1

Abateri disciplinare grave, masluire de dosare (fratele si fostul sot), complicitate in vederea comiterii unei infractiuni, tainuire, organizarea de grup infractional in interiorul DNA , plagiatoare=hoata-de-idei , tradare de neam si tara (Klemm), santaj la presedintele in functie, etc ; grasana trebuie sa mearga la puscarie , parerea mea . :eek:

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - O va exclude din magistratura Sectia pentru judecatori a CSM pe sefa ICCJ Cristina Tarcea?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 20.01.2019 – Taica si doamna K fac instructajul catorva CSM-isti pentru blocarea Sectiei de investigare a magistatilor

* Turbare severa in Parchetul General, in DNA si in CSM din cauza Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie. Revoltati ca le sunt luati la bani marunti prietenii sau fostii slubasi in ...

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER