18 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NEHOTARATA MAGISTRATA – O fosta avocata penduleaza de cinci ani intre profesia de procuror si cea de judecator. In prezent judecatoare la Judecatoria Baia de Arama, Doriana Rotaru a schimbat patru instante si patru parchete de-a lungul carierei de magistrat. Rotaru va trece in 2020 din breasla judecatorilor in cea a procurorilor. Ea a cerut schimbarea dupa numai sase luni petrecute la Judecatoria Baia de Arama (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

19 December 2019 12:15
Vizualizari: 6062

Lumea Justitiei va prezinta curiosul caz al unei femei care de cinci ani incoace penduleaza intre ocupatia de procuror si cea de judecator. Ba chiar la un moment dat, desi castigase presedintia unei instante, a parasit-o dupa numai zece luni, pentru a activa ca procuroare.


 

Este vorba despre Doriana Rotaru (foto), care momentan activeaza ca judecatoare la Judecatoria Baia de Arama, dar care asteapta ca presedintele Klaus Iohannis sa semneze – cel mai probabil in luna ianuarie – decretul prin care s-o numeasca procuroare la Parchetul de pe langa Judecatoria Petrosani.

Cariera Dorianei Rotaru incepe la 20 decembrie 2002, in calitate de avocat, profesie pe care o exercita pana la data de 3 ianuarie 2009. Ca urmare a promovarii concursului de admitere in magistratura organizat in 2 noiembrie 2008, presedintele Traian Basescu semneaza Decretul nr. 110 din 26 ianuarie 2009 (disponibil aici), prin care o numeste pe Doriana Rotaru in functia de procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea.


Nehotarata inca de la inceput


Luandu-si in primire postul trei zile mai tarziu, procuroarea incearca de patru ori, in perioada noiembrie 2009 – decembrie 2010, sa devina judecatoare. Nicio speranta: toate posturile sunt ocupate. Prima oara, Doriana Rotaru se gandeste sa-si schimbe roba prin concurs, insa Sectia pentru judecatori a CSM ii spune ca respectiva competitie le este rezervata doar celor care nu sunt deja in magistratura (click aici pentru a citi). A doua oara, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii invoca atat indisponibilitatea posturilor de judecator la instanta pe care o vizeaza procuroarea (respectiv Judecatoria Oradea), cat si vechimea acesteia in magistratura, de doar un an si patru luni (click aici pentru a citi).

In cele din urma, prin Hotararea nr. 59 din 30 ianuarie 2014, Sectia pentru procurori ii aproba Dorianei Rotaru transferul la Parchetul de pe langa Judecatoria Novaci, incepand cu data de 1 martie (click aici pentru a citi).

Optsprezece zile mai tarziu, Rotaru obtine aprobarea Plenului CSM (prin Hotararea nr. 384 din 19 martie 2014, pe care o gasiti aici) privind numirea in functia de judecator. Activitatea efectiva la Judecatoria Novaci si-o incepe abia luna urmatoare, dupa ce Basescu semneaza Decretul nr. 379 din 10 aprilie 2014 (disponibil aici), privind numirea Dorianei Rotaru la Judecatoria Novaci.


Vremuri tulburi: promoveaza in grad si castiga sefia unei instante, dar pleaca repede printre procurori


Anul 2014 marcheaza ascensiunea profesionala a magistratei: la 18 iunie, Plenul CSM ii acorda gradul profesional de tribunal (castigat prin concurs), Doriana Rotaru promovand efectiv la Tribunalul Bihor – Sectia I Civila (click aici pentru a citi).

Totusi, urmeaza cateva luni de nehotarare: intre septembrie si noiembrie 2014, Rotaru cere transferul la oricare dintre tribunalele Sibiu si Alba, este refuzata, apoi solicita sa fie transferata la Judecatoria Petrosani ori la Tribunalul Hunedoara, dar in acest din urma caz se razgandeste si isi retrage cererea, motivand ca tocmai se inscrisese la concurs pentru presedintia Judecatoriei Orastie (click aici si aici pentru a citi). Cel mai probabil, acelasi motiv o face pe judecatoare sa renunte la numirea in functia de procuror, desi Sectia pentru procurori a CSM a constatat ca indeplineste conditiile legale (click aici pentru a citi).

Si asa ajungem in ziua de 11 decembrie 2014, cand, prin Hotararea nr. 1342/2014 (disponibila aici), Sectia pentru judecatori a CSM constata ca Doriana Rotaru a castigat concursul, asa ca o numeste in functia de presedinte al Judecatoriei Orastie, cu incepere la 1 ianuarie 2015. Aici nu va sta mai mult de zece luni. Mai precis, inca ocupand postul de conducere, Rotaru se duce din nou la CSM si cere sa se intoarca in procuratura. Dorinta ii este indeplinita prin Hotararea nr. 1176 din 3 noiembrie 2015 a Plenului CSM (click aici pentru a citi). La randul sau, presedintelui Klaus Iohannis nu-i ramane decat sa semneze Decretul nr. 836/13.11.2015 (disponibil aici), numind-o pe Doriana Rotaru in functia de procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj.


Alti doi ani agitati


Derulam ceva mai repede biografia profesionala a Dorianei Rotaru si va spunem ca in intervalul mai 2016 – ianuarie 2018 ea renunta la o cerere de transformare in judecator la Tribunalul Hunedoara, este refuzata cu urmatoarele doua ocazii, a patra oara nu se prezinta la interviu, iar a cincea oara renunta la cererea de transfer la oricare dintre mai multe parchete militare (de pe langa tribunalele militare Cluj si Bucuresti sau de pe langa Curtea Militara de Apel).


Razgandire la numai sase luni distanta


Anul 2019 marcheaza apogeul razgandirii Dorianei Rotaru. Astfel, la 25 iunie 2019, ea cere si primeste din partea Sectiei pentru judecatori a CSM numirea in functia de judecator la Baia de Arama (detalii aici), Iohannis consfintind aceasta mutare prin Decretul nr. 598 din 19 iulie 2019 (pe care il gasiti aici). La nici 6 luni distanta, o gasim pe aceeasi Doriana Rotaru in fata CSM (de data aceasta, Sectia pentru procurori), cerand si obtinand, la 12 decembrie 2019, numirea in functia de procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Petrosani. Cel mai probabil, presedintele Iohannis va emite decretul in luna ianuarie.

Vedem asadar cum, la fel cum un hacker „white hat” (cu bune intentii) testeaza un sistem informatic ca sa-i descopere vulnerabilitatile, tot asa Doriana Rotaru profita, de 5 ani incoace, de punctul slab al Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor – acela care le permite magistratilor sa treaca dintr-o tabara in alta chiar si la cateva luni distanta, singura conditie fiind sa aiba un strop de noroc si sa gaseasca locuri libere la instanta sau parchetul unde doritorii vor sa se mute.

Comentarii

# cunoscatorul date 19 December 2019 19:04 +4

Individa e acoperita, am fost colegi la un moment dat, cu totii stiam ce hram poarta. Executa misiunea primita la respectiva instanta/parchet, dupa care pleaca. Poseda si grad militar ”la vedere” de vreme ce a vrut si la parchete militare. Cunosc persoane care incearca si de 5 - 6 ani sa treaca din procuror judecator sau invers si nu reusesc. In schimb, această ”tovarășa gradu” obținea una dupa alta hotarari de la CSM prin care se tot metamorfoza intre profesii, unele cereri fiindu-i aprobate din prima. E clar ca are un culoar si la CSM. Dupa 30 de ani tot securitatea face si desface lucrurile ...

# hohoohoohohoho date 20 December 2019 04:15 0

vai-de viata romanilor. problema mare in justitia romaneasca e prezenta femeilor incompetente(in marea parte, inclusiv procurori si judecatori) in justitie. daca sunt misogin, mi-o asum. avem numai tute incompetente. traiasca justitia actuala din tara!

# secu date 21 December 2019 16:52 0

Adevarul e ca in magistratura nu prea poti intra, ori pe linie politica(impins de careva partid) ori tatucu e influent, mamica poa sa fie grefiera ( 80% din grefieri sunt si ei acoperiti)In magistratura, cel putin dupa revolutie, nu intrau intelectuali, nu intra lume buna, intrau tot felul de lingai veniti de la sat la uoras si pusi pe suste si pe descurcari, care au primit de toate pe banii statului si-si fac de cap.Doamne sa va fereasca sa patiti ca-n Turcia acum cativa ani, ca acolo va putrezesc osanele,

# “Executa misiunea?!?” date 26 December 2019 22:14 0

Cred ca o supraevaluați crezând ca este nu știu ce “agentă”. Tipa a cerut posturi la Instanțe neatractive cam de fiecare dată, iar asta i-a asigurat succesul pe la csm. Observ ca are o traiectorie care se cam menține: zona de sud-vest a țării, gen Mehedinți, Gorj, HD cu plecare brusca. Are ea un of personal pe acolo, dar ce face doamna probează o lipsa de echilibru, de concentrare, de chef de munca

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva