27 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Agonia continua. Decizia CCR pe completurile de 5 nu rezolva toate nedreptatile completurilor de 5!

Scris de: Adina Anghelescu - STANCU | pdf | print

7 December 2018 12:31
Vizualizari: 6054

 

In stil heirupist, la ordin, in disciplina protocoalelor cu SRI, Completurile de 5 ale ICCJ au paradit o gramada de oameni timp de patru ani. Ultimii patru ani. Pentru ei, pentru victimele acestor completuri, asteptarea deciziei CCR era speranta trecerii de la agonie la extaz. Numai ca… nu asa a fost sa fie.


Sa recitim din motivarea Deciziei CCR nr.685 din 7 noiembrie 2018, privitoare la conflictul de constitutionalitate intre Guvern, Parlament si ICCJ, spre final:

“Intrucat atat in materie penala, cat si extrapenala, sanctiunea compunerii nelegale a completului de judecata este nulitatea neconditionata si, prin urmare, absoluta, a actelor indeplinite de un astfel de complet, si tinand cont de faptul ca deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, conform art.147 alin.(4) din Constitutie, Curtea retine ca prezenta decizie se aplica de la data publicarii sale, atat situatiilor pendinte, respectiv in cauzele aflate in curs de judecata, precum si in cele finalizate in masura in care justitiabilii sunt inca in termenul de exercitare a cailor de atac extraordinare corespunzatoare, cat si situatiilor viitoare”.

La ce situatii viitoare se refera CCR? De ce a lasat in coada de peste solutia pentru cei care au fost judecati de Completuri de 5, iata, nelegal constituite si nule absolut? Tot ce e posibil ca CCR sa fi considerat ca mai mult ar fi insemnat sa legifereze, ceea ce nu ii intra in atributii. Asa ca a folosit sintagma “situatii viitoare”. Asta ar putea privi si situatiile ce iau nastere in urma acestei decizii? Nu se stie. Vom vedea. Sunt interpretari juridice de tot felul. Unii juristi zic ca da, poate fi data si aceasta interpretare pentru ca legiuitorul nu a prevazut ivirea unei situatii de acest gen, altii spun ca nu e nicio sansa ca lucrurile sa fie transate asa.

Sa revenim la decizie. Conform motivarii CCR, prima concluzie este ca toate deciziile date de completurile de 5, vreme de 4 ani (2014-2018) sunt nelegale, deci nule, prin “toate” intelegandu-se si condamnari, dar si achitari. Care ar fi urmarea?

In motivarea deciziei, CCR nu a dat o solutie pentru modul in care ar putea fi repuse in matca legalitatii deciziile date de Completurile de 5 ale ICCJ, in perioada 2014-2018, care nu pot fi atacate prin contestatie in anulare. Pentru ca, intr-adevar, nu toate victimele completurilor de 5 pot face contestatie in anulare in urma acestei decizii a CCR.

Avand in vedere termenul pentru solicitarea unei contestatii in anulare, de 30 de zile, impus de modificarilor aduse art.428 NCpp prin Ordonanta 18/2018 (inainte de modificare termenul era de 10 zile), persoanele care se afla deja in termenul de exercitare a caii de atac extraordinare pot beneficia de admisibilitatea actiunii ca efect al deciziei CCR. Insa, pe langa acestea, mai pot beneficia de efectele deciziei CCR cei care nu au primit motivarea deciziei instantei pana la data la care a inceput sa produca efecte Decizia Curtii. Si asta pentru ca modificarea art.428 din Ordonanta Pruna suna asa:

Art. 428. -

(1) Contestatia in anulare pentru motivele prevazute la art. 426 lit. a) si c)-h) poate fi introdusa in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei instantei de apel”.

Prin urmare, cei judecati si condamnati de Completurile de 5 judecatori ai ICCJ pana la data la care incepe sa produca efecte Decizia CCR, si care nu au primit motivarea deciziei definitive sau carora le-a fost comunicata la o adresa gresita si nu au avut cunostinta de aceasta comunicare, pot introduce contestatie in anulare ca urmare a nulitatii absolute a Completului de 5 judecatori care s-a pronuntat definitiv in cauzele respective. Insa, pe aceleasi considerente, pot fi supuse acestei cai extraordinare si achitarile dispuse de completurile de 5 judecatori daca procurorii solicita admiterea unei contestatii in anulare. Aici situatia s-ar complica foarte tare si, pe viitor, e posibil sa se ajunga si la situatia nefericita in care un achitat se trezeste condamnat.

Asa fiind, concluzia mea este ca situatia creata la ora actuala de decizia CCR cu privire la Completurile de 5 judecatori nelegal constituite vreme de patru ani la Inalta Curte, ii baga in starea de agonie pe multi dintre justitiabili si prea putini vor avea parte de trecerea la un dram de extaz. Ma gandesc, desigur, ca toate aceste contestatii in anulare ce vor fi introduse pe considerentele mai sus expuse, vor fi judecate tot de ICCJ. Iar acolo, nu avem de unde sa stim cat de puternica e in continuare forta Statului paralel!

Comentarii

# Eu date 7 December 2018 13:11 +10

Adina, felicitări ! Ai perfecta dreptate. Urmaresc cu mare interes ce o sa urmeze...

# DODI date 8 December 2018 16:50 +1

Și tractoriștii spun, uneori, vorbe trăznite. Mă refer la zegrean, mare jurist de CAP, ajuns prin voia bețivului național mare șef la CCR și care, din înaltul funcției, privind cu ochelarii în toate direcții sesiza ”măreția dreptului”. Într-adevăr la fotbal și la drept se pricep toți strâmbii. Mai puțin drepte sunt însă interpretările date vorbelor CCR care, încercând să deslușească, mai degrabă amestecă lucrurile.

# Andrei date 7 December 2018 13:14 +12

Toata justitia s-a facut ilegal inca din 2009, nu numai asta a completurilor de 5 ( asta ca sa scape iar doar vip-urile). Toti judecatorii si procurorii trebuie bagati la inchisoare . Sunt cei mai mari infractori si reprezinta CEL MAI MARE PERICOL LA ADRESA SIGURANTEI NATIONALE. Nu ne vom vindeca NICIODATA de mafia care a cuprins Ro daca astia sunt lasati in pace ca si cum nimic nu s-a intamplat. Iar salariile si pensiile nesimtite din justitie si servicii trebuie taiate la jumate. Cu banii astora trebuie facut ceva constructiv pt tara ( autostrazi,scoli,spitale. La ce sa investim atata in acesti distrugatori de tara?

# ?????? date 7 December 2018 18:56 +1

Și este treaba CCR să prevadă și să indice ''situații viitoare", și ceeea ce nu prevede legiuitorul ? Remarcați totuși că ar fi un viciu de fomă și nu de fond al judecății, ceea ce nu cu mulți ani în urmă "nu se exista", judecătorii, puțini câți erau, făcând judecăți numai de fond, nepunându-se în discuție viciile procedurale ale desfășurării proceselor ?

# Betty date 9 December 2018 18:57 0

Asta zicea si autorul....ca nu era atributia ccr!

# Lucan date 7 December 2018 19:21 +9

Daca completele de 5 nu au fost legale, atunci e normal ca deciziile acestor complete sa fie anulate. Ramane o problema, de latura finaciara. Judecatorii au fost plati, cei judecati au platit avocati care sa-i apere de parditori. Normal ar fi ca judecatorii care au actionat cu rea credinta sa ramburseze salariile primite, sa plateasca din buzunar propriu onorariile avocatilor celor adusi in sala de judecata, celelalte taxe care au fost platite. Nu de alta, sa simta si ei cum e sa fii stramtorat, declarat falit, daca nu ai bani sa-ti platesti prostiile

# ?????? date 7 December 2018 20:35 0

Remarcați totuși că în astfel de spețe acționează suspendarea și întreruperea prescripției faptelor, după caz, procesele probabil urmând a fi reluate după remedierea deficiențelor, în funcție și de deciziile instanțelor ? Opinați că eventualele despăgubiri plătite de cei implicați sau restituiri ar trebui făcute la constatarea în instanță a nelegalități judecării faptelor și restituirea cauzelor către parchete sau după finalizarea cercetării și eventualelor rejudecării ale cazurilor ?

# Oau ! Tare chestia . date 8 December 2018 00:44 +1

Sa vedem cum se va implementa practic. :-*

# Nu trăim în Germania. Trăim în Ro date 12 December 2018 16:05 +1

De ce doriți o legislație pe care orice om de rând să o înțeleagă? Doriți ca ICCJ sa nu aibă activitate? Oare o instanța ar putea sa trimită o decizie CCR pentru interpretare la ICCJ? În opinia mea , prin " situatii viitoare " CCR a avut în vedere faptul că unii dintre colegii judecători pot forma si in viitor astfel de complete nelegale. Dar oare acea tragere la sorti chair a fost aleatorie vreodată? La Judec Buftea , cunosc un caz în care în ziua de 5 s-au depus 3 cereri de chemare în judecată. Toate cele trei cereri au ajuns la o singură instanța. Nu am sesizat cum s- a utilizat raportul dintre nr. Dosare/ ziua 5 pe nr. Instanțelor . Am sesizat că Jud pot intra si modifica în avantajul lor data când afișează ultima modificare sau modifica chiar și motivația. Sau de ce ați dorii ca cei care au judecat timp de patru ani să mai și răspundă.Acestia au sa spună ca au judecat în baza legii aflate în vigoare la data respectivă .

# Nu trăim în Germania. Trăim în Ro date 12 December 2018 16:31 0

Referitor com. la o adresă greșită va spun ce scrie pe o înștiințare: va com. Ti ca sunteți în drept să vă prezentați ....de la afișarea prezentei , dar nu mai mult de 7 zile, pt înm. actelor...la sediul inst., în zilele lucr.. În caz de reprezentare , pt com. actelor in termen de 7 zile, actele se vor considera comunicate la împlinirea acestui termen.la împlinirea termenului de 7 zile orice decizie se va considera comunicată. Începând cu acea dată se va calcula termenul de 30 de zile. Iar adresa greșită nu poate decât dacă în dosar aveau o altă adresă și partea interesată nu a adus la cunoștință org nouă adresa . Dar chiar și în astfel de cazuri acționează met. anumitor organe. Sunt cazuri în care se trimite cereri de administrare de probe și se solicită ca răspunsul admis respins să fie comunicat la o nouă adresa. Organul trimite în același timp la adresa nouă ca cere. a fost trim org competent iar organul comp trimite rechizitoriul făra cer la adresa veche. Care este adr gres?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva