18 ianuarie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Cristina Tarcea, sfirsitul unei ere. Corina Corbu, sansa unui alt viitor al Justitiei

Scris de: Ion SPANU

19 iulie 2019 15:17
Vizualizari: 3542

Sub conducerea judecatoarei Lia Savonea, CSM a reusit sa arate ca Justitia poate fi si altfel decit era in vremea CSM-ului din care facea parte Cristi Danilet, fostul consilier al Monicai Macovei. Cu toata impotrivirea Sectiei de procurori, la care s-au alaturat si unii judecatori telecomandati. Lia Savonea, avind avantajul unor colegi curajosi, precum judecatoarele Gabriela Baltag, fosta presedinta a AMR, si Evelina-Mirela Oprina, precum si al celor doi reprezentanti ai societatii civile, Victor Alistar si Romeu Chelariu, a dat, in mandatul sau, o speranta ca, in ciuda opozitiei Sistemului, Justitia ar putea sa intre pe fagasul ei normal, ca institutie fundamentala a democratiei.


In sedinta de joi s-a consumat inca un episod al „razboiului” dintre gruparea Liei Savonea si cea a aparatorilor vechiului Sistem. In aceasta sedinta a fost validata ca viitoare sefa a ICCJ judecatoarea CORINA CORBU, actuala sefa a Sectiei de contencios administrativ de la ICCJ. Fiind singurul candidat inscris la concurs, ar fi trebuit ca validarea Corinei Corbu sa fie o simpla formalitate.

N-a fost asa, caci Cristina Tarcea, actuala sefa a ICCJ, a tinut mortis sa se dea in stamba, intrebind-o insistent pe Corina Corbu daca accepta sa fie numita pe o procedura ilegala! Tarcea a invocat abuziv un articol din legea 242/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, care se refera la termenul de 30 de zile de la vacantarea posturilor de presedinte si vicepresedinte al ICCJ, in care ar trebui sa se inscrie candidatii.

Mai exact, Cristina Tarcea sustine ca ICCJ ar trebuit obligatoriu sa aiba timp de doua luni o conducere interimara, ceea ce este absurd. Tocmai pentru a evita o astfel de instabilitate, CSM a organizat acest concurs inainte de expirarea mandatului Cristinei Tarcea, noua sefa a ICCJ urmind sa-si preia functia a doua zi dupa ce postul devine vacant.

Adica, asa cum se intimpla si cu mandatul presedintelui Romaniei: de pilda, chiar daca mandatul lui Traian Basescu a incetat in ziua de 21 decembrie 2014, alegerile prezidentiale au avut loc in zilele de 2 noiembrie 2014 si 16 noiembrie 2014, tocmai pentru continuitatea in functie a presedintelui Romaniei. In acest fel, desi a cistigat alegerile in 16 noiembrie 2014, Klaus Iohannis a devenit presedinte al Romaniei in ziua de 21 decembrie 2014!

De altfel, intr-un Comunicat al CSM, i se explica si Cristinei Tarcea care sint ratiunile organizarii concursului pentru functia de presedinte al ICCJ inainte de expirarea mandatului sau:

„Potrivit dispozitiilor legale, numirea in functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii. In exercitarea acestei prerogative legale, Sectiei pentru judecatori ii revine obligatia de a intreprinde demersurile necesare organizarii procedurii de numire, asa incit sa fie asigurata continuitatea functiei, fara sa fie afectata buna functionare a instantei.

Interpretarea avansata de presedintele in functie, respectiv ca declansarea procedurii trebuie facuta dupa expirarea mandatului sau, tinde sa acrediteze ideea ca legiuitorul ar fi urmarit un interimat obligatoriu necesar derularii acestei proceduri (aproximativ 2 luni), distorsionind sensul reglementarii care acopera o multitudine de situatii de incetare a mandatului functiei si nu doar ipoteza ajungerii la termen a acestuia (revocare, demisie, pensionare, deces etc.).

O atare asertiune nu doar ca este contrara vointei legiuitorului, dar este si surprinzatoare, in conditiile in care vine chiar de la presedintele in functie care ar trebui sa fie primul preocupat sa previna riscul unei instabilitati la virful justitiei”.

Cele care au sustinut-o pe judecatoarea Corina Corbu in sedinta CSM au fost judecatoarele Lia Savonea, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Simona Marcu si Nicoleta Tint. Acestea au demonstrat ca ramin consecvente unei alte viziuni asupra Justitiei, punindu-i judecatoarei Corina Corbu citeva intrebari cu trimitere la Cristina Tarcea. Iata un pasaj din aceasta audiere:

Lia Savonea: Daca veti fi numita presedinte la ICCJ, veti pune sub semnul intrebarii decizii ale CCR?

Corina Corbu: Niciodata. Nu-mi pot permite acest lucru nici ca judecator.

Gabriela Baltag: Daca ati fost in case conspirative? Ce parere aveti despre magistratii care se duc la ambasade sau care au fost decorati de ambasade?

Corina Corbu: In case conspirative nu am fost. Nu o sa merg niciodata.

Cristina Tarcea: Nu stiti dumneavoastra ca nu ati fost!

Corina Corbu: Cu siguranta, nu am fost. Nici pomeneala. Prezenta unui judecator intr-o astfel de casa, inainte de orice, este o problema de legalitate. Nu are de ce sa mearga un judecator intr-o astfel de casa. Nu are voie sa puna in pericol perceptia in legatura cu independenta actului de justitie, cu care am fost investiti. Cred ca judecatorilor le revine o anumita rezerva, atat in viata personala, cat si in cea profesionala.”

Cristina Tarcea se pare ca nu s-a simtit confortabil in timpul dialogului de mai sus.

Cititi mai multe pe Cotidianul.ro

Comentarii

# Lita date 19 iulie 2019 15:50 +13

Respect doamnelor judecator Lia Savonea, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Simona Marcu, Nicoleta Tint, Corina Corbu. Sa va jute Dumnezeu!

# DODI date 20 iulie 2019 15:12 +6

Speranța redresării imaginii justiției și implicit a actului de justiție în sine este prezența în funcții de conducere a câtor mai mulți asemenea... CORBI. Doar așa ciorile și papagalii parașutați, acoperiți sau nu, de către SRI, licurici și alte organisme interesate, vor fi reduși la tăcere, vor deveni vizibili și penibili în acțiunile lor, de multe ori antistatale. Că oricum multe din ele sunt ilegale și imorale.

# Lita date 19 iulie 2019 15:53 +7

Respect doamnelor judecator Lia Savonea, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Simona Marcu, Nicoleta Tint, Corina Corbu. Sa va ajute Dumnezeu!

# livia date 19 iulie 2019 16:24 +12

Asa ar trebui sa se intample peste tot. Dar la DNA este un interimar de un an si mai bine, la PIICJ tot asa. Ce le mai place interimatul si detasarea! De ce nu se renunta la aceste practici?

# imun/teanu date 19 iulie 2019 18:44 -1

Hai!, ca "aici" chiar imi place dl. Spanu. Adica "era Trapcea"! Ca cand a fost asta, "inaintea erei noastre" sau "dupa Hristoas"? Pai asa, in acesti 30 de ani cate ere avem! Cert, traim in era lui Werner, si cei 40 de... "mucenici". * Doamna Tarcea: "Nu stiti dvs. ca nu ati fost" (in case conspirative) /le cam stie!, chiar si conspirate /desi prea deconspirata, ca un soldat credincios isi vrea misiunea pana la capat, cum se stie pe-aici si "de sacrificiu" (ca de!, "servesc patria" /care cine mai e!). La opereta Cristinel era o postarita /dna. Trepcea si ea duce posta, dar cui!, ca nu lui Pepelea.

# Pai sa ne spuna Tarcea casele conspirative date 20 iulie 2019 19:46 +6

pare ca le stie pe toate are lista. presa sa faca bine sa-i ceara lista caselor conspirative cu politruci in misie.

# alin date 24 iulie 2019 01:36 0

reforma nu vine cu un singur candidat. NICIODATĂ.iluzia, da.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Cine va fi viitorul sef DIICOT?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.01.2020 – Primarul care ar fi facut sex cu minore a garantat pentru o “Romanie normala”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva