Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

Curat murdar, domnule Presedinte! (Lepadarea de Constitutie)

Marţi, 17 aprilie 2018 17:01 | Scris de Adina Anghelescu-STANCU | pdf | print | email

Oricand de mult ar vrea sa credem ca decizia de a nu o revoca pe Codruta Kovesi ii apartine, personal nu am niciun dubiu ca Presedintele s-a lasat decis dinafara tarii sa nu fie “convins” ca exista maldar de motive indubitabile pentru ca managerul DNA sa nu fie schimbat. Spun “maldar”, pentru ca e vorba si de raportul Inspectiei Judiciare, si de motivele expuse pe larg de ministrul Justitiei Tudorel Toader, si de dezvaluirile din media legate de protocolul Parchetului General cu SRI (care poarta semnatura Codrutei Kovesi), si de practicile securistoide de la unitatea de elita de la Ploiesti si nu numai, si mai ales de faptul ca sefa DNA s-a lepadat de trei ori de Constitutie si asta nu la cantatul Cocosului, ci in buhuitul Cucuvelei.


Klaus Iohannis nu a tinut nici el cont de litera si spiritual Constitutiei. Ca, deh, ce mai conteaza Constitutia de vreme ce niciunul dintre cei care o incalca sistematic nu sunt pedepsiti, nu au nicio sanctiune? Constient de asta, Iohannis a iesit imbatosat si a anuntat poporul ca nu o revoca de doamna K.

Ce urmeaza? Hai sa vedem. Va fi sesizata Curtea Constitutionala cu existenta unui conflict de natura institutionala si constitutionala. Sa facem urmatorul scenariu. Sa zicem ca CCR va constata existenta conflictului si va motiva in defavoarea Presedintelui, explicand ca in ce priveste revocarea procurorilor sefi Presedintele era obligat sa semneze revocarea sefei DNA. Care ar fi efectul?

Curtea nu are mijloace coercitive, ea nu judeca precum o instanta de drept comun si nu poate obliga la punerea in executare a deciziilor sale. Dovada ca nici Parlamentul nu a putut fi obligat, sanctionat, pedepsit ca multe dintre deciziile CCR au ramas pe tusa. Legislativului putin i-a pasat de termenul de 45 de zile in care trebuia sa puna in conformitate cu deciziile Curtii gramezile de articole din Codurile penal si de procedura penala declarate neconstitutionale. Deci, intreb din nou, care ar fi efectul? Curtea nu poate anula decizia de ieri a Presedintelui. Asta este clar.

Asadar, ce se poate face? In opinia mea, o noua cerere de revocare a doamnei K. Fireste, intr-un stat democratic, Presedintele nu si-ar permite sa nu se conformeze cu o decizie a Curtii Constitutionale. Aici, insa, suntem pe maidanul mioritic, unde e posibil orice. Unde oricand, oricine, se poate lepada de Constitutie. Prin urmare, Klaus Iohannis are doua variante. Sa revina la o mentalitate de Presedinte al unui stat de drept, sau putin sa-i pese, sfidand inca o data Constitutia. Si uite-asa, mandatul doamnei Kovesi se va sfarsi implinit fara aceasta usturatoare sanctionare a unui management discretionar, mana in mana cu Serviciile si cu aserviti metodelor ordinare de paradire a cetatenilor.

Asa fiind, concluzia mea este ca Klaus Iohannis se uita mai mult afara decat in tara. Si e mai important pentru el ce fake-MCV-uri laudative la adresa DNA au sosit periodic de la Bruxelles decat crunta realitate.

Curat, murdar, domnule Presedinte, curat murdar!

PS - In final, un scurt citat din George Bernard Shaw: “Patriotismul este convingerea noastra ca o tara este superioara altora intrucat ne-am nascut in ea” (n.a.- dedicat “locatarilor” vremelnici de la Cotroceni)

Accesari:6178

Comentarii

# fix asa! date 17 aprilie 2018 18:58 +6

cum nu se poate mai limpede! mult show pentru nimic, sau totul e bine cand se termina cum a inceput. final previzibil, gandire limpede de bun analist. asa ca zarurile au fost aruncate, dar ce pacat ca masluirea lor a dus la ...poarta-n casa!

# DODI date 17 aprilie 2018 18:58 +22

Ar mai fi o variantă: suspendarea lui ciolanis pentru repetatele abateri și încălcări ale Constituției.

# PNL, partener de nădejde a lui Ciolannis date 19 aprilie 2018 11:58 +2

Incorect! PNL, prin gura lui L. Orban, ne lămurește: „Nu văd în momentul de față motive temeinice pentru revocarea din funcție a șefei DNA” iar ”Sufrageria lui Oprea”, o chestiune minoră. Angajat la o firmă de construcții aflată la aproximativ 400 de kilometri depărtare de București, s-a trezit peste noapte expert în drept :P .

# bello date 17 aprilie 2018 19:07 +2

daca at fi suspendat I s-at da automat al doilea mandate. vctimizare totala. deci, nu e deloc o variant.

# Pit date 17 aprilie 2018 19:22 +10

"Curtea nu are mijloace coercitive, ea nu judeca precum o instanta de drept comun si nu poate obliga la punerea in executare a deciziilor sale. Dovada ca nici Parlamentul nu a putut fi obligat, sanctionat, pedepsit ca multe dintre deciziile CCR au ramas pe tusa." Nimic mai fals! CCR decide că art. X din legea Y este neconstituțional. Parlamentul are 45 de zile să-l scoată din lege sau să-l modifice pentru a-l pune în acord cu Constituția. Dacă parlamentul nu face nimic, dupa 45 de zile art. X din legea Y declarat neconstituțional este pur și simplu scos din legislație și niciun procuror sau judecător sau avocat nu mai poate face vreodată referire la el. Deci deciziile CCR devin coercitive și obligatorii pentru judecători, procurori, avocati după 45 de zile de la publicarea deciziei. Parlamentul poate alege să nu-și bata capul cu art.X din legea Y declarat neconstituțional și sa-l lase să dispară pur și simplu după 45 de zile.

# Jolie date 17 aprilie 2018 19:50 0

Pit draga, uite de-aia sunt trimisi in judecata in continuare pe abuz in serviciu ...ptr ca a fost scos din legislatie???? Din pacate, realitatea bate termenul de 45 de zile...

# Pit date 17 aprilie 2018 20:10 +4

"Curtea nu poate anula decizia de ieri a Presedintelui. Asta este clar." Din nou fals! Se face confuzie intre deciziile CCR de neconstituționalitate a unui articol dintr-o lege (care au efect pentru viitor) și soluționarea CCR a unui conflict între puterile statului. Spus pe înțelesul tuturor: președintele și ministrul justiției nu se înțeleg pe kovesi și scot cuțitele. Vine CCR și spune: stați așa, băgați cuțitele in teci că avem noi o soluție a conflictului. După o vreme CCR zice uite aici soluția, dar ce sa vezi soluția e pentru un viitor conflict, acum scoateți din nou cuțitele din teci și rezolvați conflictul actual. Și peste 6 luni Toader spune kovesi afara, werner spune nein, CCR iar ii arată din nou degetul dojenitor lui werner și spune că data viitoare după 6 luni sa nu mai faci... Și uite așa din 6 in 6 luni, după logica unora, CCR da decizii pentru un viitor conflict pe care dacă președintele le ignora se ajunge la un nou conflict, etc. etc.

# Sorin date 17 aprilie 2018 21:42 +7

Pai daca Kovesi a incalcat Constitutia, iar Iohannis in loc sa vegheze la respectarea Constitutiei, ni s-a aratat ca oricine poate incalca Constitutia fiindca Iohannis e ORB la respectarea Constitutiei, asta inseamna ca fiecare este liber sa incalce Constitutia prin aplicarea legii a Junglei ca deh, Iohannis nu e convins ca se incalca Constitutia Ro.

# ve,ro date 17 aprilie 2018 22:19 +1

Din pacate autorul are mare dreptate. Putin le pasa procurorilor de articvolele neconstitutionale.

# Da, date 17 aprilie 2018 22:43 +1

Pit,a-i dreptate,,deciziile CCRo sunt în general obligatorii și operează pentru viitor. Toate articolele declarate neconstituționale sunt moarte,nu pot opera,sunt nule. Ce facem însă cu condamnările penale ???

# craciunescu virgil date 18 aprilie 2018 08:05 0

Mai lucreaza cineva la modificarea Constitutiei in sensul eliminarii tuturor ambiguitatilor constatate de-a lungul anilor ?? Politicienilor le convin aceste carente ale Constitutiei deoarece le permit sa interpreteze dupa interesele de moment atat prevederile Constitutiei cat si a legilor result ate in baza acestei Constitutii schioape . Pana cand va mai domni Legea Bunului Plac in Justitie ???

# Viorel date 18 aprilie 2018 10:41 +4

Și eu, ca musca-n lapte pentru că nu am nici o cădere sau posibilitate de influențare... Interpretez situația așa: 1) Kovesi ”îl are la mână” pe Johannis ! 2) Johannis a primit ”indicații” din străinătate să nu o demită pe Kovesi ! În situația 1): ”Frica păzește pepenii”, dar nu pentru prea mult timp... așa că, respingerea demiterii este doar ”lungește-mi Doamne boala...” În situația 2): România este în MARE DIFICULTATE ! Kovesi este (în acest caz), agent străin, iar Johannis îi este complice (sau tot agent), ceea ce nu poate fi citit decât în registrul de TRĂDARE de țară ! În acest caz, mă întreb, CÂȚI MA SUNT CA EI ? Pentru prima situație, mai trebuie puțină răbdare, iar situația se va rezolva ”de la sine”, prin epuizarea mandatelor celor doi... dar nu se elimină posibilitatea de RECIDIVE bazate pe PRECEDENT, cu ALȚI ACTORI ! Al doilea caz e FOARTE GRAV și necesită un CAPITAL DE POLITICIENI PATRIOȚI, CURAJOȘI și BUNI DIPLOMAȚI care să SE IMPLICE TOTAL ! Personal, nu-i văd.

# zzz date 27 aprilie 2018 18:03 -2

Bravo, Viorel...te-ai gandit sa scrii o carte de spionaj? daca nu, macar una de colorat...

# Viorel date 18 aprilie 2018 10:57 +5

Spuneam că nu văd, cel puțin deocamdată, politicienii care să fie capabili și dornici să ELIBEREZE ROMÂNIA de influențele politice externe. O rezolvare, în timp, pe care o văd, este MODIFICAREA CONSTITUȚIEI astfel încât atribuțiile președintelui să fie complet separate de cele ale guvernului, fie în sensul acordării de prerogative suplimentare (dacă dorim ”tătuc” și dictatură, fie lăsând președintelui atribuții de reprezentare (cam ca în Germania). Personal, sunt pentru a doua variantă, din aceleași motive pentru care sunt republican.

# Charlie date 19 aprilie 2018 13:43 +1

Domnul "Pit" da de pamant cu analiza din articol, ceea ce trebuie sa ne puna serios pe ganduri in ce priveste defetismul jurnalistic. Nu numai ca asertiunile din articol sunt FALSE, cum minunat spune "Pit", dar o Decizie CCR in sensul neconstitutionalitatii deciziei prezidentiale, o sa consfinteasca oficial caracterul anticonstitutional!!! Motiv de SUSPENDARE!

# PS date 22 aprilie 2018 15:23 +1

Un P..S. cat de poate de inspirat. Felicitari. De cele mai multe ori, autoarea a gandit mai bine ca multi avocati de prin platourile de tv. Admir elocventa.

# Ups date 24 aprilie 2018 22:15 +3

Din ce a vorbit Toader la Antena acu, autoarea are dreptate!

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Credeti ca incendiul de la Colectiv a fost provocat de o mana criminala?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 22.10.2018 – Blat pentru Cami. Taica Lazar isi afla soarta peste doua zile

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER