26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Despre crunta ipocrizie judiciara

Scris de: Corneliu-Liviu POPESCU, avocat | pdf | print

11 May 2018 13:20
Vizualizari: 11195

A.1. In luna octombrie 2011, domnul Horatius DUMBRAVA, la acel moment presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, intr-un interviu acordat Hotnews, referindu-se la situatia doamnei judecatoare Gabriela BIRSAN, la acel moment presedinta Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, invinuita intr-un dosar al Directiei Nationale Anticoruptie si care contestase hotararea Consiliului Superior al Magistraturii de avizare a perchezitiei domiciliare, a afirmat:

- ca este o situatie extrem de delicata pentru intregul sistem judiciar, intrucat judecarea contestatiei se va face chiar de Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie;

- "ar fi un gest de onoare ca doamna judecator sa-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a ICCJ, pentru ca justiţia sa nu fie şi mai mult tarata intr-un scandal inutil. S-ar da astfel importanţa cuvenita infaptuirii actului de justiţie, fara ca acesta sa poata fi supus unei posibile indoieli publice.";

- "Demisia din funcţie ar insemna un act de demnitate, de respect pentru profesie şi pentru justiţie in general.";

- "Ramane ca doamna judecator Birsan sa aprecieze daca are determinarea sa genereze aceasta decizie."


A contrario, rezulta ca, nedemisionand din functia de presedinte de sectie la instanta suprema, domnul judecator Horatius DUMBRAVA a apreciat ca doamna judecatoare Gabriela BIRSAN este lipsita de onoare, de demnitate, de respect pentru profesie si pentru justitie.

A.2. Prin hotarare a Adunarii Plenare a Curtii Europene a Drepturilor Omului, s-a statuat definitiv ca perchezitia a violat atat imunitatea sotului doamnei Gabriela BIRSAN (Domnul Profesor Corneliu BIRSAN, la acel moment judecator al Curtii Europene a Drepturilor Omului), cat si imunitatea doamnei judecatoare Gabriela BIRSAN.

Tacerea profunda a domnului judecator Horatius DUMBRAVA in fata violarii grave, de Consiliul Superior al Magistraturii (din care facea parte), a normelor juridice internationale este, evident, o manifestare a onoarei, demnitatii, respectului pentru profesie si pentru justitie.

A.3. In a doua jumatate a anului 2016, domnul Horatius DUMBRAVA, la acel moment membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a candidat si a parcurs cu succes principalele etape ale procedurii de selectie pentru un post de formator (personal de instruire) la Institutul National al Magistraturii.

Conform legii, Institutul National al Magistraturii este o institutie aflata in coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Aplicand strict unitatile de masura folosite de domnul judecator Horatius DUMBRAVA, apare ca evident ca faptul ca doamna judecatoare Gabriela BIRSAN a exercitat o cale de atac de competenta sectiei instantei pe care o conducea, fara sa-si dea demisia, inseamna lipsa de onoare, de demnitate si de respect pentru profesie si justitie, in timp ce fapta proprie, de a candida, din pozitia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru un post la Institutul National al Magistraturii, aflat in coordonarea organului din care facea parte, nu pune absolut nicio problema. Nu cumva este o dubla masura?

A.4. In luna mai 2018, doamna judecatoare Gabriela BIRSAN a fost achitata definitiv. Solutia de achitare a fost si in prima instanta, si in apel, iar in ambele cazuri ea a fost adoptata in unanimitate, deci este rezultatul vointei unui numar de 8 judecatori penalisti supremi.

Tacerea profunda a domnului judecator Horatius DUMBRAVA, dupa achitarea doamnei judecatoare, adica absenta oricarei scuze pentru faptul ca solicitase public demisia sa, in anul 2011, este, evident, o manifestare a onoarei, demnitatii, respectului pentru profesie si pentru justitie.

A.5. La Institutul National al Magistraturii, domnul judecator Horatius DUMBRAVA este formator la disciplina Etica si deontologie profesionala!

B.1. In luna octombrie 2011, intr-un comunicat oficial, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, asociatie condusa astazi de doamna judecatoare Dana GaRBOVAN (nu stiu cine o conducea atunci), a afirmat (potrivit presei), cu referire la dosarul penal al doamnei judecatoare Gabriela BIRSAN:

- "Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie este varful ierarhiei judecatoreşti, iar comportamentul judecatorilor sai afecteaza extrem de grav imaginea publica a justiţei. Pentru ca suspiciunile de corupţie ce planeaza asupra unor persoane aflate in funcţii de conducere sa nu se rasfranga asupra intregului sistem, intr-un stat de drept, un gest reflex intr-o astfel de situaţie ar trebui sa fie demisia din funcţia de conducere, atitudine ce ar demonstra integritatea, verticalitatea şi curajul pe care trebuie sa le deţina orice persoana aflata in varful ierarhiei oricarui sistem, nu doar a celui judiciar.";

- "se detaşeaza net de orice acte de indisciplina sau de corupţie comise de magistraţi, acte incompatibile cu statutul de magistrat şi rolul justiţiei in statul de drept".

B.2. Dupa achitarea definitiva a doamnei judecatoare Gabriela BIRSAN, doamna judecatoare Dana GIRBOVAN, presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, a postat pe pagina sa de Facebook (conform presei):

- "Am citit azi (joi – nr.) comunicatul Sectiei pentru judecatori a CSM si m-am bucurat ca, pentru prima data, asumandu-si rolul de garant al independentei judecatorilor si al instantelor, Sectia a denuntat public practica abuziva a DNA din dosarul Birsan de a cerceta judecatori pentru hotararile pe care le pronunta. Pregatisem o postare in aceasta seara (joi seara – nr.) in care aratam ca acest caz nu este izolat, deoarece au fost si alte cauze in care judecatori au fost cercetati, suspendati din functii, in dosare cu grave neregularitati si abuzuri constatate prin hotarari definitive.";

- "In timp ce-mi reciteam postarea inainte de publicare am ascultat-o pe doamna judecator Gabriela Birsan si m-am oprit. Am ascultat-o vorbind cu demnitatea unui om puternic, nefrant si neindoit, despre anii in care a fost suspendata din functie si umilintele la care ea si familia dansei au fost supusi in aceasta perioada. Am ascultat-o si mi-am dat seama ca orice as spune tehnic ar fi fost steril si nepotrivit acum, deoarece atunci cand trebuia sa vorbim, am tacut. Doamna Birsan a spus ca se va mai intoarce la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a mai intra inca o data intr-o sedinta de judecata, dupa care va iesi cu capul sus din profesie. In timp ce dansa iese cu capul sus, noi, cei ramasi, nu putem decat sta cu capul plecat, atat din respect, cat si de rusine. Sa tacem, cu capul plecat, si sa facem un efort sa gandim. Sa ne gandim la momentele in care trebuia sa vorbim si am tacut. Sa ne gandim ce putem face acum sa ne redobandim si noi demnitatea pierduta in demagogie, vorbe goale, ipocrizie si lasitate."

Superb! De doua ori, doamna judecatoare Dana GIRBOVAN vorbeste despre suspendarea doamnei judecatoare Gabriela BIRSAN, care a fost si este nevinovata. si mai spune ca si Domnia Sa, si altii, atunci cand era necesar sa vorbeasca, a/au tacut. Si mai spune ca trebuie redobandita demnitatea pierduta in demagogie, vorbe goale, ipocrizie si lasitate.

Totusi, daca azi si suspendarea unui judecator nevinovat este apreciata drept grava, in 2011 in opinia Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania se impunea chiar demisia, ca un gest reflex, altfel judecatorul in cauza era lipsit de integritate, verticalitate si curaj!

Contrar a ceea ce afirma acum doamna judecatoare Dana GIRBOVAN, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania nu a tacut, ci a facut ceva mult mai grav, a vorbit cerand demisia doamnei judecatoare Gabriela BIRSAN, care ar fi comis acte de coruptie incompatibile cu statutul de magistrat.

A redobandi "demnitatea pierduta in demagogie, vorbe goale, ipocrizie si lasitate" nu se poate face cu o minciuna (asociatia profesionala a magistratilor pe care astazi doamna judecatoare Dana GIRBOVAN o conduce nu a tacut complice, ci a acuzat inchizitorial), deci cu demagogie, vorbe goale, ipocrizie si lasitate.

Un act sincer ar fi fost ca Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, prin vocea presedintei sale, doamna judecatoare Dana GIRBOVAN, sa-si fi prezentat scuze pentru comunicatul din 2011.

C. Doamna Mona PIVNICERU, in prezent pensionara si judecatoare la Curtea Constitutionala, si-a facut doctoratul sub conducerea Domnului Profesor Corneliu BIRSAN.

In octombrie 2011, doamna Mona PIVNICERU, la acel moment judecatoare la Inalta Curte de Casatie si Justitie si membra a Consiliului Superior al Magistraturii, a votat in favoarea avizarii cererii de perchezitionare a domiciliului comun al doamnei judecatoare Gabriela BIRSAN si al Domnului Profesor Corneliu BIRSAN.

In lumea academica exista o regula de aur, respectata de orice universitar veritabil: Nu te ridici niciodata impotriva Maestrului tau.

In mod categoric, nu este de conceput sa i se ceara unui judecator sa dea o solutie favorabila de complezenta pentru fostul sau conducator de doctorat. O minima onoare academica insa, ca si etica judiciara i-ar fi impus doamnei judecatoare Mona PIVNICERU sa se abtina sa participe la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii in care se discuta si decidea asupra perchezitiei domiciliului fostului sau conducator de doctorat.

P.S.1. Am tot dreptul moral sa vorbesc. Sunt primul avocat pe care doamna judecatoare Gabriela BIRSAN l-a sunat, in ziua cand avea loc perchezitia, sunt primul avocat care a desfasurat activitati avocatiale in dosarul penal, in chiar seara perchezitiei si la locul desfasurarii acesteia. Precizez si faptul ca, potrivit propriei specializari, rolul meu a incetat la finalizarea procedurii contestatiei in camera preliminara, a procedurii plangerii impotriva solutiei de netrimitere in judecata a magistratilor care au violat drepturile omului, a procedurilor de contencios administrativ, a procedurilor de contencios constitutional si a procedurii de contencios european privind imunitatea, iar meritul solutiei de achitare (solutie pe fond) este exclusiv al Confratilor mei penalisti.

P.S.2. Sunt avocat si universitar din 1993, deci de 25 de ani, am ajuns la varsta la care nu mai am nici naivitatea sa cred ca la Curtea Constitutionala, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la Consiliul Superior al Magistraturii sau in magistratura sunt numai profesionisti demni, nici reticenta sa spun public ce gandesc. Cu o alta ocazie, voi scrie ce gandesc despre numitii Daniel MORAR, Viorel CERBU si Lucian PAPICI, toti fosti procurori la Directia Nationala Anticoruptie, toti implicati in mod determinant in acuzarea injusta a doamnei judecatoare Gabriela BIRSAN.

P.S.3. Pentru a nu da ocazia Inspectiei Judiciare sa o haituiasca pe doamna judecatoare Gabriela BIRSAN, asa cum a facut-o si o face in continuare cu o alta clienta a mea, doamna judecatoare Risantea GAGESCU (care a prezidat completul de apel care a achitat-o pe doamna Mariana RARINCA), declar expres ca doamna judecatoare Gabriela BIRSAN nu cunoaste nimic despre continutul prezentului articol, nici macar despre intentia mea de a-l scrie si publica, si sunt gata oricand sa ma supun unei expertize a comportamentului simulat pentru a dovedi acest lucru.

Comentarii

# Miorita lui Ban date 11 May 2018 14:15 +17

Horatius Dumbrava este un profitor al sistemului. A candidat la INM alaturi de alt deontolog( Danilet) , profitand de calitatea lui de membru CSM institutie care coordoneaza INM. A mangaiat-o pe Laia Miorita si apoi a beneficiat de sprijinul neconditionat al procurorilor Mioreluli Ban din CSM. A profitat si profita de diurna de la CSM si INM si de chirie pe banii statului in timp ce i-a cumparat fiului apartament la Buc. S-a dat in stamba pe la baute cu coiful in cap si sticla intre nurii proprii si acum da lectii de Etica si Deontologie. A stat bot in bot cu Macovei si a profitat de toate beneficiile aferente: sponsorizari pt Sojust, vizite in strainatate, recunoastere profesionala etc. Pentru toate acestea ar trebui sa ii fie rusine si sa stea in banca lui nu sa dea lectii la TV si pe facebook. Dpdv al eticii profesionale, dl Dumbrava a esuat lamentabil.

# DODI date 11 May 2018 20:05 +5

Superb articolul. Fără a fi pătimaș și fără a încerca să demoleze statui a făcut niște paralele care fac dovada verticalității sau lipsei acesteia la unii oameni la care, necunoscându-i complet, le scriam numele cu majuscule. Azi încep să am dubii și să renunț la a le căuta scuze legate de domnia arbitrarului, a nesimțirii și arivismului unor oportuniști. Adevărul de multe ori doare. Și azi mă doare poziția avută în trecut de unele... doamne. Și totuși parcă e mai valabilă ca niciodată expresia: ”dă-le, Doamne, mintea cea de pe urmă”. La cele două doamne poate le-a dat-o. Sper să fie cea pe pe urmă, nu ultima!

# DOREL date 12 May 2018 00:01 -1

Superb la dracu' ! Alo, don' prof. univ. conducator de doctorate, ai pierdut ocazia sa taci inteligent, ce-ai vrea matale, sa-si dea demisia de la CCR si Daniel Morar si Mona Pivniceru ca sa-ti faca pe plac ? Si sa numeasca Werner alta Livia Stanciu, sa se duca dracu' si CCR ? Nu era momentu' sa dai cu bata-n balta acum, puteai sa astepti sa se mai linisteasca putin societatea romaneasca ! Si, b): daca taceai, filozof ramaneai, roaga-l pe Savaliuc sa stearga cat mai repede eroarea asta de articol ! Parerea mea ...

# DOREL e sublim! date 12 May 2018 18:17 0

Corect, să ascundem gunoiul sub preș! Cooperativa NUFĂRUL își face cu brio treaba!! Inspectia Judiciara a clasat sesizarea Asociatiei Civice pentru Demnitate in Europa in cazul Mariana Rarinca!!! NU contează cei 7 ani de mizerii față de cei 8.

# Iulian date 11 May 2018 14:36 +2

Ipocrizia, diletantismul si insuficiența morala sunt doar cateva ,,valori” ce caracterizeaza o mare (din pacate) majoritate a magistratilor, in primul rand. Cei chemati sa imparta dreptatea dupa reguli, dupa morala si dupa criterii obiective sunt primii vopsiti in ,,valorile” mentionate anterior si altele asemenea. Mai grav este ca, acesti chemati, dupa asemenea experiente in care multi au dovedit ca sunt posesorii unor caractere insalubre, nici nu realizeaza ca nu au reusit sa evolueze si ca nu au avut capacitatea de a-si transforma caracterul astfel incat sa si-l purifice de cele rele. Dimpotriva, continua sa creada, chiar cu tarie, ca ceea ce poseda sunt standarde inalte de etica si deontologie profesionala. Grav. Se pare ca, multi au chiar ordin sa nu se umileasca cu introspectii!

# viky date 11 May 2018 15:17 +3

voi chiar ati uitat ca ipochimenul de h.d. fie-i mocirlos numele, a luat nota 4 patru la un examen de promovare in baroul brasov.ecce homo.nu sariti, nu-i vorba de pidosniceala!e vorba de sorici gros cit talpa soldatului!semidoctul!!!!

# Gilu date 11 May 2018 15:52 0

Acest personaj infect h .d. , nici nu ar trebui sa pronunte aceste cuvinte mari : etica si deontologie profesionala ! In gura lui , " suna ca dracu' " vorba unui personaj celebru . Ma intreb ce le ingaima el cursantilor , despre niste notiuni in care nu a crezut niciodata ...prea multa politete fata de acest ... horace !

# Sadoveanu date 11 May 2018 16:48 +3

Gilu, cum nu stii? H.D. le povesteste auditorilor la Etica si Deontologie: Aventuri din Dumbrava Minunata cu Mioritza Laie scrisa de Mihail Sado-Maso. Uneori locul dumbravei se muta la Piata Kogalniceanu. Cristi Ban a citit si el niste capitole dar nu i-au placut. Le-a dat unlike pe feisbuc.

# ubbu date 11 May 2018 20:02 +1

cum ar veni , una cand a ajuns imparateasa prima data a spanzurat-o pe muma-sa.

# alin date 11 May 2018 22:54 +1

Excelent gandit si scris. 

# Pif date 12 May 2018 22:15 +3

M-a impresionat profund articolul.Este dureros, stiu, atunci cand nu esti doar avocat sau judecator ,ci si om printre alti oameni. Si nicidecum urmas de securist , maxim excitat sa faca rau la oricine i se da ordin sa fie distrus, desfiintat uman, profesional...pe tot palierul existential.

# să fi corect domnule ! date 13 May 2018 08:10 +1

Știți foarte bine că voi așa zișii "avocați tradiționali" lucrați ilegal pentru că nu aveți acte de înființare și doar tolerați în instanțele de judecată.Mii de deținuți judecați și condamnați fără apărare calificată. De ce domnule nu luați taurul de coarne și să intrați în legalitate???dacă tot sunteți atît de profesionist?.

# Viorel marin date 13 May 2018 09:48 +1

Respect Dl Profesor !!!

# Sarbu Jeny date 16 May 2018 15:31 0

M-am uitat la comentariile , pe msarginea ac articl...facute in mare majoritate de juristi si m-am ingrozit...!!!Doamne ce mancatorie este in breasla asta sin este mare pacat...oameni de valoare sunt calcati in picioare de niste nonvalori ..!!

# Jurist date 17 May 2018 00:35 +4

Felicitări! Felicitări! Felicitări! Autorul ne-a reamintit in mod impecabil as spune, de toți basiștii siniștri, torționari și campioni ai susținerii abuzurilor din acele vremuri, "vopsiti" acum in susținători ai drepturilor omului, după principiul " la vremuri noi, tot noi": dumbrava, garbovan, morar ( așteptăm cu interes și gândurile autorului despre respectivii torționari din dna...unul la ccr, acum) plus pensionara constituțională Pivniceru, votantă cu doua mâini a abuzurilor împotriva fam.birsan, drept mulțumire pt ca i-a dat doctoratul, a adus-o din Moldova și a făcut-o om...mare mizerie in țara asta!

# clara date 18 May 2018 09:55 0

1. D-na Garbovan nu a cerut atunci demisia din functia de judecator, ci din functia de conducere, cum reiese clar din preluarea din comunicat, redata in articol. A cerut-o ca o masura menita sa previna ca situatia creata sa se rasfranga asupra imaginii sistemului. Se poate discuta daca era oportuna sau nu o astfel de renuntare la functie, dar ideea nu este cu totul inavuabila, ci, privita dintr-o perspectiva neutra, apare ca salutara pentru mentinerea unei respectabilitati institutionale nestirbite. 2. La acel moment, mai exista o imagine a sistemului judiciar, o aparenta de functionalitate si de coagulare intr-un tot coerent, de demnitate. Mai exista increderea publica in corectitudinea si oportunitatea masurilor judiciare. 3. Errare humanum est, perseverare diabolicum. Ar trebui sa aplaudati daca constatati o revenire dintr-o afirmata eroare, asa cum ar fi bine ca fiecare sa aiba curajul sa recunoasca daca a gresit si sa isi propuna pe mai departe binele.

# Sanda date 18 May 2018 10:20 0

Gârbovan umbla cu reforma lui macovei prin țara, prin 2005-2006, s-o propovăduiască, s-o "implementeze" și sa-i convertească pe bieții judecători care aveau unele dubii: o basisto-macovista, care, socotind ca au trecut anii și lumea a uitat, și-a schimbat acum parul, nu și năravul, sperând ca prinde o funcție grasa de la PSD ( judecător la ccr, ministru, ceva...), câta vreme proprii ei colegi nu i-au acordat încrederea, pe buna dreptate, și nu au votat-o, deși a candidat de doua ori ( cel puțin) pt a deveni membru csm. Tot ea era și marea susținătoare a lui danilet, dumbrava etc. făcându-le campanie când ei candidau. Nu toată lumea a uitat!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva