27 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Despre jandarmi si statul de drept

Scris de: Adrian NASTASE | pdf | print

22 January 2018 12:19
Vizualizari: 6493

Datorita conditiilor meteo (poate ca au fost si alte motive), numarul celor care au participat la manifestatiile de sambata a fost semnificativ mai mic. De aceea, unele televiziuni de stiri, poate pregatite in week end pentru aceste evenimente, aveau nevoie de subiecte „bomba”. Asa a devenit „erou” jandarmul care a refuzat ca un „rezist” sa-i bage in gura un gard de protectie, si, in loc sa-l pupe pe frunte, a incercat sa-l descurajeze, dandu-i peste maini sau asa ceva. In urma acestui „incident”, jandarmul este anchetat disciplinar.


Eu ma astept ca desteptii care propuneau sa fie daramate gardurile de la parlament si de la guvern sa propuna si desfiintarea jandarmeriei care, nu-i asa, ii impiedica pe cei care „isi cauta drepturile” in week end, pe strazi sa se manifeste liber. Cred ca si suporterii echipelor de fotbal care, in lipsa de performanta a acestora, isi cauta alte angajamente si alti sponsori, mai ales inainte de reinceperea campionatului, ar fi de acord cu aceasta idee.

Pe un ton mai serios, legea 550 pentru organizarea si functionarea jandarmeriei, a fost aprobata in 2004, in perioada cand conduceam guvernul. Ea a fost elaborata pe modelul jandarmeriei franceze si cu sprijinul tehnic al acesteia. Daca vreti sa vedeti atributiile sale, cititi articolul 29 din lege. Mai cititi si articolul 31, pentru a vedea cum pot interveni jandarmii atunci cand sunt ultragiate fortele de ordine. Daca nu e suficient, urmariti imagini despre modul in care intervin fortele de ordine in Franta, Germania, SUA atunci cand sunt incalcate regulile de desfasurare a manifestatiilor publice.

Sigur, dreptul de a protesta pasnic este un drept constitutional. Dar regulile stabilite de fortele de ordine publica trebuie respectate. Cei care le incalca trebuie sanctionati. In aceste conditii, consider ca anchetarea jandarmului provocat de acei „rezisti” da un semnal de slabiciune din partea jandarmeriei si a ministerului de interne. In acest fel, jandarmeria risca sa fie timorata si s-ar putea, ca in alte situatii, sa nu-si mai faca datoria. Ancheta trebuie sa-i vizeze, de fapt, pe cei care ataca jandarmii, aruncandu-le in cap cu pietre din asfalt, care-i provoaca si care nu respecta indicatiile lor. Si ar trebui sa si aflam rezultatul anchetarii acestora. Ei trebuie identificati si pedepsiti. Ma impresioneaza pana la lacrimi numarul de jandarmi care au inscriptionate pe jachete mentiunea „dialog”. Poate ca, pe baza acestor experiente, la ministerul pentru dialog social ar putea fi numit un jandarm… Functia jandarmilor nu este una pedagogica. Educatia civica nu o fac jandarmii.

Contractul social intre cetateni si „statul de drept” presupune nu doar drepturi ci si obligatii. Intre altele si respectarea celor care sunt ptrevazute in legea 550/2004.

Sursa: adriannastase.ro

Comentarii

# Goargăș date 22 January 2018 12:28 +8

De acord cu toată postarea, inclusiv cu începutul acesteia, dacă îl pune între ghilimele: "Datorită condițiilor meteo".....

# cozma ioan date 22 January 2018 15:05 -1

pentru prima data de cand ai abrogat legea pensiilor printr-o ordonanta si aib distrus sistemul de pensii ai spus un lucru corect, sa-l auda toti neghiobii care conduc acum romania. astept si ale observatii , ca vad ca v-a venit minte la cap si nu mai trancaniti aiureli !
Citeza pe Goargăș
De acord cu toată postarea, inclusiv cu începutul acesteia, dacă îl pune între ghilimele: "Datorită condițiilor meteo".....

# Nicolau Ilinca date 22 January 2018 14:12 +14

Sunt in totul de acord cu dl. Nastase. Nimeni nu-i mai presus de lege si aceasta trebuie cunoscuta de toti cetatenii. Vreau sa spun ca jandarmii trebuie sa isi indeplineasca atributiile prevazute prin lege in sarcina d-lor. De asemenea, ei trebuie sa aplice legea fata de manifestantii turbulenti. " Dialogul" inscris pe hainele jandarmilor nu substituie indeplinirea atributiilor lor.

# Baran Gheorghe date 22 January 2018 17:11 +6

Aplicarea legii in Romania este "facultativa", pe de-o parte , ca asa vor magistratii , iar pe de alta parte se aplica si ce nu este sau nu se aplica ce este . Toti profesorii nostrii de drept , fie ca-s de la Universitatea Bucuresti, fie ca-s la U Cluj, multi nume notorii mi-au spus acelasi aspect: "domnule, noi ii invatam pe toti la fel, ce fac ei dupa aceea nu intelegem nici noi". Ca majoritatea guverneaza si minoritatea este guvernata ( asa ar trebui sa fie) , ca primii care ies in strada sa se manifeste nepasnic nici macar nu au votat poate, nici nu mai are importanta . I-am avut pe cap pe rind, pe turci, rusi , nemti ,austrieci ,etc. Acuym ii avem pe toti deodata si mai mult decit atit . Ei sunt aia drepti iar noi stam drepti in fata lor. vai de natia noastra!!!Cu atitia oameni inteligenti ne ploconim la "porti"ca idiotii.

# ADRIAN date 29 January 2018 16:02 +1

In urma demonstratiei pasnice din ian.2017, doi jandarmi au fost raniti grav. Demaonstaratie a fost pasnica, pietrele din carosabil nu au fost. Unul din jandarmi a ramas infirm, fara a fi facut cineva raspunzator.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva