27 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Nesimtirea Justitiei Romane

Scris de: Gheorghe MOROSANU, fost judecator | pdf | print

6 November 2018 14:02
Vizualizari: 6233

Sint pe cale sa turbez.

In timp ce marii responsabili ai tarii se lupta de ani de zile cu doi pigmei ajunsi prin protectie de mafie de stat in functii de sefi procuroristi, in justitia de jos, a celor multi, se intimpla dupa cum urmeaza:


Ca jurist de firma, am un litigiu comercial (asa era numit cindva, acum toate sint civile, veti vedea ce inseamna asta) pentru o cauza relativ minora - o suta si ceva milioane lei vechi. Clasic: marfa livrata si neplatita, nimic altceva.

(Paranteza: Pe timpuri, litigiile comerciale aveau reglementari speciale, care prevedeau mai ales celeritate, iar la Piatra Neamt era un judecator de maxima operativitate / normalitate, Dl Mitica Filioreanu, care solutiona astfel de litigii la primul termen. Iar daca nu era platita taxa de timbru, stiti ce facea? Scria asa: "Da in debit reclamanta SC X cu suma de..." Si gata.

Astazi, stiti ce si cum se intimpla? Va spun eu, caz concret si personal:

La fond (Judecatorie), cauza a tinut opt luni, desi nu a avut decit doua termene: din mai 2016 pina in ian. 2017. (Nu discut aici solutia, negativa, invers decit aratau probele - va veni si vremea ei.)

In apel (Tribunal), cauza a tinut tot opt luni, chiar daca a avut un singur termen (nu incercati sa intelegeti, cei din afara sistemului - nu intelegem nici noi, cei dinauntru). Iarasi trecem peste solutie, tot negativa. Deci am ajuns la 26.09.2017.

Acum, surpriza: un cap luminat a inventat, pentru asemenea cauze, suplimentar, calea de atac a recursului. Nu e rau, mai am o sansa, mi-am zis eu.

Oare?

Facind recurs, adresat curtii de apel (ce alta instanta poate urma dupa tribunal?), m-am trezit ca o minte si mai stralucitoare a gindit ca aceste cauze ar fi de competenta ICCJ (fosta curte suprema, pe limba tuturor), deci dosarul meu a fost trimis acolo. Evident, Inaltii, care ar trebui sa judece spete de mare complexitate stiintifica, numai de fleacul meu nu aveau nevoie (si daca era numai al meu - au fost si sint o caruta de dosare din toata tara). Deci ICCJ a declinat cauza la Curtea de Apel (aici, Bacau). Si s-a facut 22.05.2018.

Ajunsa la CA Bacau la 13.08.2018, am primit o citatie cu termen la (atentie!) 12.12.2018, ghici pentru ce? Pentru a se pune concluzii pe suspendarea cauzei, asa scrie pe portalul instantei. Iar intr-o adresa anexata, ni se explica faptul ca e o mare incilceala de exceptii de constitutionalitate, una in curs de, situatie in care instanta poate suspenda judecarea cauzei, nu ca ar fi obligata.

Ghiciti ce bucurie imi face mie aceasta propunere, si ce intrebari imi pune patronul care m-a angajat si care ma plateste sa-i cistig procesele si sa-i aduc in cont banii pe marfa data si neachitata?

Si mai ghiciti cum se zvircoleste in mormint magistrul Mitica Filioreanu, model de judecator in comercial, pe cind comercialul exista si avea chiar legi aplicate?

Concluzii: Justitia romana se misca la fel de lent ca alte domenii (toate), de exemplu autostrazile, nici o diferenta. Iata aici: 2 ani si jumatate, cu perspectiva si a unei suspendari, pina se scarpina unii si altii.

Asadar, Tudorel, Dragnea, Tariceanu, luptati in continuare cu Kovesi si Lazar! Dar mai puneti unul pe lista: luptati si cu mine!

Sau poate punem de o colaborare, daca va hotariti sa coboriti din inaltele sfere.


Comentarii

# Edelweiss - Miserupist de subiectele LuJu date 6 November 2018 17:02 +5

LuJu – acest site ce promovează „interesele generale ale societății, ale justițiabililor mici și muți” ( am pus între ghilimele, ca să nu zâc vorba ceea scăpată de Fanfaronu’ Nepereche – „site sponsorizat de…”. :eek: Deschid pagina mai la nămiezi, c-am avut oleacă de treabă și n-am avut vreme de activități donquijotești. Ia să văz titlurile: „Lulutza pohtește grad de CA” – aidontcher! / „Șef consiliu județean” – mi se corupe-n paișpe! / „Întâiul Plăvan al Țării” – cel mai neinteresant subiect al contemporaneității / „Scuze, Luju și Lulutza” – Scheissegal. Așa că, dezgustat până-n plăsele, mă opintesc la editorialul acesta și zâc doar atât: Iustiția Rrumână e aidoma polițailor din Chicago-ul interbelic: ea vine doar după ce s-au terminat împușcăturile ca să adune cadavrele în saci.

# DODI date 7 November 2018 19:24 0

”Adevăr spun vouă”: până la Dumenzeu vă mâncă toți sfinții! Dixit. Nu stresați magistrații!!! Cinea a mai văzut proces cu un singur termen? Ce suntem la JUDECATA DE APOI? Luați exemplu de la ciolanis. Procese lungi până la... prescripție. Și apoi spuneți despre ceilalți că sunt penali și infractori.

# Gilu date 6 November 2018 19:09 0

Sunt inclinat sa cred ca pe vremea fostului ARBITRAJ DE. STAT , s- au dat cele mai corecte solutii in materie comerciala ; nu exista posibilitatea coruperii , partile fiind unitati cu capital de stat ...Cu particolerii e altfel ; se mai pune botu ... Pe vremea ailalta, aveai ghinion doar daca te judecai cu PECO sau cu AVICOLA ...

# florin date 7 November 2018 08:48 0

Asta este motiv de plangere ? Uite aici speta misto, in domeniul constructiilor... Vine Politia Locala si intocmeste proces verbal de constatare si da amenda, complementar intrarea in legalitate in 6 luni sau desfiintarea constructiei. Este adevarat ca masura complementara o da primarul, dar procesul verbal este al politiei. Se contesta procesul in contradictoriu cu politia locala, se pierde si ramane procesul verbal valabil. Acum vine polita si cere obligatia de a face, recte sa desfiinteze. La fond judecatoria obliga desfiintarea in termen de 60 de zile daca nu autorizeaza politia sa desfiinteze. La apel.. surpriza... politia nu are calitate procesuala activa.... . Eu inteleg poanta cu primarul, dar daca in vederea respecatari ordini publice politia nu are calitate...e cazul sa tragem apa... Nu mai spun ca totul a durat vreo 5 ani pentru nimic..... Practic o simpla amenda si esti in legalitate.....

# Pai ar trebui date 7 November 2018 13:23 +2

sa promoveze si primarul o acțiune pentru desființare, tot pe art. 32 din Legea nr. 50/1991 pentru că nu există nici lucru judecat nici termen de prescripție. Apoi ar trebui ca NICI UN notar din țară să nu autentifice vreun act cu privire la imobilul ală și NICI UN ocpi să-l înscrie în cartea funciară până nu intră în legalitate (în realitate stiu că nu se întâmplă așa).

# florin date 7 November 2018 14:17 -1

Teoria....e teorie. Practica ne omoara.... Primarul e bagat pana in gat in autorizatia initiala si care nu prevedea modificarille efectuate ulterior, pentru care dealtfel s-a aplicat amenda. Asa ca exista receptie, exista tot.... Deci ramane valabila chestia cu apa.....

# b. ubbu date 7 November 2018 14:46 +2

dl judecator e un visator cu 2,5 ani din litigiul Dsale. 7(sapte)ani dureaza judecata pentru una parloaga de una prajina. acum 26 ani judecata pentu cinci prăjini a durat trei luni cu tot cu recurs. acum o judecata pentru 5 prăjini ar ține vreo 35 de ani, semn ca și omul va trebuia,musai, sa traiasca și el vreo 35o de ani, acolo.

# apucati-va de furat Domnule date 7 November 2018 14:47 -1

pana va fac astia proces se prescrie. mai lasati si procurorului ceva - se prescrie singur si dinainte.

# acadeaua date 7 November 2018 19:39 -1

domnule Morosanu, stati bine cu durata procesului dvs., dar petnru unii judecatorii tineri, sa stiti, ca si cele mai simple spete, sunt complicate! eu am prins vremuri bune in justitie ca si dvs., cand nu exista egoismul de acum si cand aveai pe cine sa intrebi, oameni cu epperienta in aplciarea legii... acum secursiti astia nu au facut decat sa dezbine judecatoriisi sa sxe fereasca unii de alti... fiecare se intreaba de colegii lui, daca sunt sau nu secursiti, caz concret- proces de contencios in care legea spune ca procedura este urgenta, inceput lap rima instanta in sept.2015 are termen in recurs la ICCJ, .... OCTOMBRIE 2019, dupa ce a stagnat din august 2016...ce ziceti, 4 ani, este un termen urgent sau macar rezonabil? Si asa este... zic judecatorii de la ICCJ, si ce daca? cui ii pasa, ca doar administrarea jusititiei nu este o problema a justitiei!

# nuibai date 7 November 2018 22:37 -1

Nu ştiu dacă sînteţi avocat - eu mai ales cu prietenii mei avocaţii am o mare răfuială şi le strig mereu: de ce nu vă revoltaţi, de ce nu muriţi cu ei de gît, cu birocraţii şi ciudaţii care au adus justiţia în această stare? Toţi îmi răspund că ce să facă ei, că ei sînt mici etc. Ei bine, replica mea este: foarte bine, voi vă meritaţi soarta - dar bietul om de ce trebuie să suporte asta? şi cum îi explicaţi explicaţia, căci el de la voi o aşteaptă?

# ?????? date 7 November 2018 22:52 -1

Cât ați fost dumneavoastră judecător domnule Moroșanu a intervenit careva să modifice componența completelor de judecată pe durata desfășurării proceselor ?

# ?????? date 7 November 2018 23:01 -1

Opinați că sunt bine reglementate spețele în care judecătorii ar putea fi înlocuiți pe parcursul derulării proceselor ?

# nuibai date 9 November 2018 17:00 +1

Răspuns la două ????????: 1. Da, mi s-a întîmplat. Procurorul m-a recuzat într-un caz de viol evident făcătură. Sluga de preşedinte de atunci mi-a luat dosarul, pur şi simplu. Dar, pe cînd procurorul a fost măcar bărbat şi mi-a spus personal ce va face, sluga nu mi-a zis nimic nici în ziua de azi. 2. Dacă ar fi înlocuiţi dintr-un motiv corect unul cu altul doi juzi normali, n-ar fi nici o chestie, şi aşa s-ar şi prezuma. Cele mai importante calităţi pentru un jude sînt să fie obiectiv şi imparţial. Altfel, n-are ce căuta acolo. Din păcate... puneţi voi completarea.

# ?????? date 11 November 2018 10:31 0

Întrebarea era dacă PCR-ul și chiar și partide de după 1989, înlocuiau judecătorii pe parcursul derulării proceselor sau le impunea sentințele , nu despre spețele de recuzare reglementate, ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva