Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

Purgatoriul justitiei

Luni, 3 decembrie 2018 15:10 | Scris de Av. Sergiu CAPRITA | pdf | print | email

Chiar daca anul 2017 s-a incheiat intr-o nota destul de pesimista in ceea ce priveste sistemul de justitie din Romania, anul 2018 a venit sa ne surprinda.


A fost anul in care s-au declasificat protocoalele secrete intre P.I.C.C.J. – S.R.I, protocoale care au fost baza juridica a condamnarii unor persoane nevinovate.

A fost anul in care doi procurori de rang inalt au fost revocati de ministrul Justitiei pe motive de incompetenta functionala, management deficitar, precum si pentru nesocotirea unor drepturi fundamentale ale omului.

A fost anul in care a trebuit sa intervina Curtea Constitutionala si sa ii “spuna” Presedintelui Romaniei ca este obligat sa emita decretul de revocare a procurorului-sef D.N.A., el neavand vreo competenta in analizarea oportunitatii propunerii de revocare. A fost anul cand cea mai Inalta Curte de Casatie si Justitie a refuzat sa aplice legea edictata de Parlamentul Romaniei, intervenind Curtea Constitutionala si stabilind, pe de o parte, existenta unui conflict de natura constitutionala intre cele doua puteri, iar, pe de alta parte, obligativitatea tragerii la sorti a membrilor completelor de 5 judecatori, fara a exista membri de drept.

Fara a nega importanta cruciala a evenimentelor mai sus descrise, consideram ca cel mai important eveniment al acestui an este cel al „caderii portocalelor”. S-a demonstrat opiniei publice ca mijloacele de ancheta specifice unitatii de elita nu au fost legale si loiale, amenintarile, santajul fiind tehnici de ancheta brevetate.

Chiar daca acest efect-purgatoriu nu a fost identificat de Comisia Europeana in M.C.V., asta nu inseamna ca el nu exista. Analizand cu buna credinta aceste evenimente, vom concluziona ca ele intaresc independenta si impartialitatea sistemului de justitie in general.

Raportul M.C.V. a avut un alt scop, eminamente politic – decredibilizarea Guvernului –, nicidecum o analiza obiectiva asupra sistemului de justitie. Un raport in care laitmotivul acestuia este dublul standard nu poate fi considerat obiectiv.

Un merit pentru acest purgatoriu trebuie sa il acordam ministrului Justitiei, Tudorel Toader, care a contribuit prin toate mijloacele legale la intarirea independentei si impartialitatii sistemului de justitie din Romania.

Accesari:2937

Comentarii

# DODI date 3 decembrie 2018 19:03 +14

Vedem doar vârful aisbergului numit justiție reformată de hăhăilă, macovei, perdoiu, bica și toată pleava de juriști făcuți pe puncte. Mai we mult până departe și niște piedici ne ”desparte”: ciolanis, tractoristul, garcea și toți țucălarii lor. Inclusiv gunoaiele din PNL, USR și sateliții SRI (plantați sub formă de acoperiți în toată societatea). Inclusiv printre... avocați.

# Av. Nicolae Trăistaru date 4 decembrie 2018 07:46 +2

Din păcate, CAB a respins în sept. 2018 prima solicitare de anulare a protocoalelor secrete dintre SRI și PICCJ cu motivarea că protocolul nu este un act administrativ în sensul legii contenciosului administrativ. În opinia mea, protocoalel sunt încă funcționale atâta timp cât Ministrul Justiției sau o Comisie a Parlamentului nu au stabilit dacă semnatarii respectivelor documente clasificate, bineînțeles (L.C.Kovesi, M.T.Nițu, A.N.Ghica, N.Popa etc) au predat sau nu sistemul judiciar către SRI. Nu vi se pare bizară recenta avansare la gradul de general a adjunctei șefului „câmpului tactic” de către Președinte în condițiile în care avea dreptul să respingă propunerea? O confirmare a faptului că victimele abuzurilor binomului SRI-DNA (politicieni, oameni de afaceri români, magistrați etc) trebuie să mai aștepte revizuirea hotărârilor de condamnare.

# imun/teanu date 4 decembrie 2018 09:25 0

Cam gresiti. Nu prea vedeti dedesubt. Cu cine vot fi inlocuiti "debarasatii", ati intrebat SRI? Nu se vede ca noua "Inspectie judiciara" (gresit in P-ICCJ la vreo alta mana "augustina" si nu in minister!) se pritoceste intens sa fie preluata? E-adevarat, au iesit niste cuCurbee, nu stim insa nici astea cum s-au produs. Inca n-am apucat Anul Nou.

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Va fi numita suspecta Laura Kovesi sefa Parchetului European, in pofida dosarului de mita in care este urmarita penal?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 19.02.2019 – Kovesi fuge de dosar ca dracu' de tamaie. Misterul din denuntul Elenei Udrea

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER