26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Romania sub cod rosu. Neconstitutionalitate si multa injustitie!

Scris de: Adina Anghelescu-STANCU | pdf | print

8 August 2017 19:32
Vizualizari: 7070

In ultima luna, se petrec, dupa cum ati observat, lucruri extrem de ciudate care privesc cele trei puteri in stat si, la pachet, autoritatea judecatoreasca. Sa fim tolerrrrranti, sa fim intelegatoooori....Cat oare? Oi fi eu si altii ca mine generatia de sacrificiu supravietuitoare cu acelasi statut si dupa decembrie 1989, dar lumea incepe sa se sufoce. Si sa se sature!


Sa intelegem, ziceti? La 40 de grade Celsius e prea greu pentru ministrul Toader Tudorel sa vina rapid cu niste legi bune, noi, ale Justitiei, care sa stopeze transpiratia urat mirositoare din salile de judecata, din celulele de arest, din camerele de interogare ale DNA, din penitenciare. Azi, dupa discutiile aprinse ale ministrului Justitiei cu sindicatele din puscariile patriei, avem macar ceva nou: directorii de penitenciare si adjunctii lor, cu mandat pe perioada nedeterminata, vor avea mandat limitat, de patru ani, care va fi si evaluat. Cu alte cuvinte, la revedere cu dinozaurii din ANP. OK, dar de ce sa nu fie asa si la varful serviciilor secrete sau al altor institutii? De ce, de ce, de ce??? Totul se face pe bucati. Carpeala. Zdrentaraie.

Revin la canicula. E asa de cald, incat orice se topeste sau se inmoaie, mai putin statuia sefei DNA. Doamna Kovesi nu e deranjata de cascada dezvaluirilor jurnalistilor despre modul de lucru abuziv al subalternilor sai, scandalul inregistrarii sedintei de lucru in care ii ciufulea pe procurorii Sectiei a II-a DNA s-a evaporat, iar la orizont nu se vede niciun dram de respect fata de Parlament, altfel, sefa Anticoruptiei s-ar fi dus demult in fata comisiei de ancheta a alegerilor din 2009. La PICCJ mare lucru nu se intampla. Clasari peste clasari si cenzura la sange pe informatiile de interes public. Silenzio stampa. Cu motivarea sfidatoare la adresa democratiei cum ca exista un Ghid (o aberatie de Ghid!) care nu (mai) da voie procurorilor sa ofere date despre una, despre alta, despre plangeri sau sesizari, ba chiar si pe autosesizari. Nimeni nu mai infirma sau confirma ceva. Asta face ca rolul presei, de caine de paza al societatii, sa fie cu intentie diminuat. Dar credeti ca intereseaza pe cineva? Viata romanului este una haotica, plina de cotidian efemer...

Sa trecem si la injustie. Pentru ca, daca nepasarea nu doare, orice decizie injusta poate produce rani majore, incalculabile, si suferinta.

Din punctul meu de vedere, lipsa unei dezbateri de profunzime pe o viitoare lege a pensiilor, punerea la gramada a tuturor categoriilor profesionale care beneficiaza de pensii de serviciu sau pensii speciale si calculul pe cifre luate tot la gramada (n.a.- un fel de adunare de mere, cu pere, prune si struguri ca la final sa punem eticheta "magiun de prune" ca sunt cele mai vinetii la culoare!), va duce la un mare conflict de natura constitutionala. Per bucata. Mie imi este clar: ca efect al majorarilor salariale prevazute, urmeaza sa se ia bani din alta parte. De unde? Din "cosul general" numit buget. De ce? Pentru ca procentul din salariul brut destinat pensiilor nu se duce intr-un "cos" destinat doar platii pensiilor, ci la gramada. Tot asa, si ordonanta pentru modificarea legii pensiilor seamana tot mai mult cu un cocktail mortal.

Am incercat sa urmaresc mai toate dezbaterile pe tema pensiilor. I-am auzit pe multi vorbitori, care mai de care mai urlator si vaitator, ca 4 milioane de romani au pensii mici si ca sunt unii cu "pensii nesimtite", asa ca...jos cu ei! Adica, jos cu pensiile mari, ca sunt nesimtite (n.a.-chiar toate?), jos, jos, jos..pana unde???? Sa inteleg ca Romania ar trebui sa se transforme intr-o tara in care muncitorul necalificat sa aiba salariu si pensie aproape la fel ca un medic, un profesor, un cercetator, un ofiter superior, un aviator, un jurist, un pompier etc? Fratilor, de la Facerea lumii incoace a existat diviziunea muncii. Mai intai bazata, in comuna primitiva, pe o baza fiziologica, apoi, dezvoltandu-se, a devenit una sociala. De atunci si pana acum e o intreaga istorie...

Sigur, ne nastem cu aceleasi drepturi. Dar nu toti suntem la fel. Nu toti aratam la fel. Nu toti putem la fel. Nu toti gandim la fel, nu toti muncim la fel, nu toti cei care muncesc au si riscuri majore sau isi risca propria viata, nu toti visam la fel si nimeni nu e mai mult decat ceea ce demonstreaza ca este! Egalitate exista doar in drepturi si in fata legii! Atat. Ce facem cu drepturile noastre, ce reusim in viata sa facem si cat de corect pentru a nu ajunge sa raspundem in fata legii, asta depinde doar de fiecare dintre noi.

Cum poti sa spui unei persoane care a contribuit timp de 30-40 de ani pentru pensie, cu o contributie de 10 ori mai mare decat a unuia care a lucrat doar 15-20 de ani si a contribuit de 10 ori mai putin, ca e "nesimtit"? Prea putini mai vorbesc de contributivitate, desi acesta ar trebui sa ramana principiul de baza. Apoi, hai sa o dam pe bune si sa ne uitam la multe din cazurile pe care ni le ofera realitatea la fiecare pas:

1. Cati dintre cei care au pensii mici au muncit continuu si au platit neintrerupt contributie la pensie? Si care a fost contributia lor? Unii au plecat in strainatate si au muncit acolo pe astfel de retete: 6 luni, un an, de multe ori la negru, sau cu un salariu minim plus restul la negru. Si acum, la fel. Pleaca o perioada, iar revin in tara, iar pleaca, si uite-asa, asemenea cetateni "buni platnici" la sistemul de pensii din Romania au avut sau vor avea pensii mici. Iar acum vine Guvernul si vrea, milostiv, dar in stil haiducesc, sa dea celor care au muncit mult mai putin si pe cale de consecinta au contribuit putin, de la cei care au contribuit mult si continuu, fara sincope, 30-40 de ani. Atentie, nu vorbesc aici de toata lumea, ci doar de cei care au folosit un astfel de stil de lucru. Asta, asa, ca sa nu sariti sa injurati aiurea.

2. S-a facut tam-tam ca au iesit unii la pensie la 40 de ani. Din MAI in principal, SRI etc. Pai cine a fost de vina? PSD sub maiastra indrumare a fostului vicepremier Oprea. Prostia a fost continuata, bulversand, prin Ordonanta 21 din timpul lui Ciolos. Era simplu sa se stopeze prostia. Abrogarea din lege a articolelor idioate care au generat astfel de erori si abrogarea ordonantei ciolosiste.

3. In 2015, PSD a reparat marea nedreptate facuta personalului navigant civil in mandatul de premier al lui Emil Boc. Acum, aceiasi politicieni repun nedreptatea la locul ei, un pic mai redusa in cuantum...

IN CE TARA TRAIM????

Pe toate posturile de televiziune am ascultat personaje care nu au deschis o data macar vreo lege speciala sa o citeasca de la cap la coada si sa o si inteleaga, nu au citit niciodata Constitutia ca sa o si inteleaga, dar trancanesc, invrajbesc categorii profesionale si pun la zid oameni care si-au ales o profesie cu riscuri si conditii deosebite, au invatat, au dat examene grele, si-au asumat riscuri si boli profesionale. Se intreaba oamenii acestia, multi dintre ei elite profesionale: Pentru ce? Ca sa vina la un moment dat alesii poporului si sa zica "uite, noi vrem sa luam de la voi, chiar daca ati avut contributie de 10 ori mai mare, sa le dam si alora care au lucrat doar 15-20 de ani si care au contribuit putinel, ca deh, asa gasim noi de cuviinta, asa e populist?"

Va sfatuiesc sa nu cautati logica si ratiune in ordonanta ce se pregateste a fi data. Nu veti gasi decat pe ici-colo, modificari rationale, iar ele privesc cele cateva sute de cazuri din magistratura si din domeniul securitatii nationale care au beneficiat de facilitatile nesimtite oferite in 2015 si 2016 de Guvernele de atunci. Atat.

Daca va ramane asa cum au stabilit, va sosi si momentul in care se va pune problema neconstitutionalitatii. Eu supun atentiei aici doua articole din Constitutia Romaniei, pentru a lasa loc la final dezbateri si cometariilor:

Art.41 alin 2: "Salariatii au dreptul la masuri de protectie sociala. Acestea privesc securitatea si sanatatea salariatilor, regimul de munca al femeilor si al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe tara, repausul saptamanal, concediul de odihna platit, prestarea muncii in conditii deosebite sau speciale, formarea profesionala, precum si alte situatii specifice, stabilite prin lege".

Ceva mai incolo, la art. 53 alin.1 si 2 scrie clar:

"Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege şi numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii".

In rezumat, iata cum si prestarea muncii in conditii deosebite sau speciale, ca drept statuat, poate fi restrans doar in conditiile impuse de Constitutie, deci "numai prin lege".

PS - In Romania, impredictibilitatea legilor, lipsa de stabilitate, politica heirupista, guvernarea prin ordonante, au dus la haosul de azi. La acest haos au contribuit si acei magistrati care au dansat dupa cum li s-a ordonat de catre monstruosul Sistem, sau pentru ca au avut cine mai stie ce interese personale sau de grup.

Justitia este vitala pentru cetatean. Iar aici nu discutam doar de penal. Discutam si de multe alte probleme. Pentru ca oamenii nedreptatiti de strambe legi, oamenii carora li se incalca drepturile, tot catre instante se indreapta. Si asteapta de la judecator sa judece impartial, fara a face pact cu Statul care nu are cum sa ii taie lui, doar lui, magistratului, din facilitatile conferite si batute in cuie de-a lungul celor 27 de ani.

Comentarii

# tare! date 8 August 2017 20:35 +14

F bine punctat, f rezonabil, foarte clar si corect. Dar credeti ca ii intereseaza? Fac ce vor pentru ca pot. si sint multi care latra aiurea fara a stii despre ce vorbesc. Stilul heirupist intotdeauna a generat discriminare si nedreptati.

# simply the best date 9 August 2017 14:42 +3

Subscriu, bine scirs si explicat . Multe dintre aspecte nici nu au fost ridicate de vreun as al comentatorilor pe nicio televiziune. dar stiu sa toace aiurea si sa compromita pana si elitele profesionale. succes in continuare in lupta cu constientizarea binelui si stoparea raului in Romania.

# ?????? date 9 August 2017 16:49 0

Considerați că se poate zice că articolul este o "contribuție remarcabilă" la multitudinea de probleme semnalate de către opinia publică, pentru a obține "soluționări" din  partea celor ce îndeplinesc atribuții de autorități ale statului ?

# A. date 9 August 2017 18:09 +1

Exceptional, felicitari doamnei Adina Anghelescu-Stancu! Ci mintea ascutita si condeiul ca un bisturium dna Adina face o analiza atenta ce confera autenticitate si valoare acestui articol. Il asteptam si pe dl. Razvan Savaliuc sa ia atitudine. Dar noi, cei multi, cei care nu suntem unsii lui Dumnezeu si ai sistemului/binomului, noi cei care am muncit si mai muncim inca ce facem? Stam si hibernam sau ne leganam si ne imbatam in frazele mincinoase si alunecoase ale politicienilor?

# vasile date 10 August 2017 15:51 -3

Articolul este injust si tendentios. In realitatea sistemul de calcul a pensiilor este viciat si imoral, iar legislatia este aberanta. O persoana care are un stagiu de cotizare complet de 38 de ani DE MUNCA, si cotizeaza la iesire contributie calculata la un salariu net de 4400 lei (cam 1000 euro net), brut 6300 lei, va avea o pensie de 1500 lei, adica aproximativ 35%DIN VENITUL NET.Persoanele care se pensioneaza din institutiile sistemului de forta, care au pensii de serviciu, pensii speciale, benediciaza de un mod de calcul a pensiei stabilite intre 80 si 130% DIN VENITUL BRUT, chiar pot sa-si aleaga perioada pentru care se ia veniturile in calcul. Asta dupa un stagiu complet de cotizatie incepand de la 14 ani (Curtea de conturi), 15 ani in magistratura, etc, incasand pensii cu sume din 5 cifre. Negrii au cotizat 38 de ani, albii 15-20, deci au contribuit la fel, tinand cont ca in institutiile de forta salariile sunt multiplu fata de cele din economie, servicii, sanatate... Inechi

# Zau?? date 10 August 2017 16:33 +1

Vasile, nu mai incurca tendentioscsi subiectiv lucrurile. Cand vorim de pensii de serviciu e una, cand vorbim de pensii speciale tre sa bintelegi, neiculita, cace vorba de profesii in care activitatea poresupune riscuri masjore, boli prifesionale,speranta de viata diminuata....si bineinteles si o inalta pregatire profesionala. Oriunde in o mea civilizata e asa.

# zau asa! date 10 August 2017 22:45 0

vasile, asa ma enervasi, ca mi-a luat-o tastatura razna! scuze de greselile din text, dar cred ca ai inteles mesajul

# naomi date 10 August 2017 16:43 +1

Vasilica, minti de rupi. Faci calcule aberante si scoti din gusa cifre ciudate. Esti de la pensii sau la pensie? Sau de la usr?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva