26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

S-a stins faima falnicei Venetii...

Scris de: Prof. dr. Adrian SEVERIN | pdf | print

14 July 2018 19:21
Vizualizari: 9145

“Unde sunt zapezile de altadata? S-au dus frumoasele vremuri de la Aranjuez!” (Don Carlos”, de Schiller).

Ce vremuri au fost candva? Fost-au zile cand avizele Comisiei de la Venetia aparau, din inaltimea reputatiei de neumbrita onorabilitate a acesteia, democratia prin intermediul dreptului. Au fost si nu mai sunt. Suntem la sfarsitul unei lumi cand totul decade. Inclusiv iluziile noastre se sting.


Pe pagina electronica a Comisiei de la Venetia pot fi citite chiar acum doua documente puse sub aceeasi palarie dar care se bat cap in cap: unul cu caracter general, privind apararea independentei judecatorilor si a justitiei, si altul special, privind reducerea independentei judecatorilor si a justitiei in Romania, prin intarirea dictaturii procurorilor.

Ce dovedeste asta? Ca pentru Romania se croiesc norme “speciale”, fara legatura cu acele principii care au permis succesele statelor libere occidentale, ci de natura a satisface interesele acestora privind mentinerea in nelibertate a statului roman. Acum intelegem insistentele Comisiei Europene, ale Presedintelui Iohannis si a ale Miscarii antinationale si antidemocratice #rezist ca Parlamentul Romaniei sa solicite avizul Comisiei de la Venetia, pe cand acest Parlament tocmai respectase toate avizele anterioare cu caracter general extrem de explicite ale acelei Comisii.

O Comisie cu caracter tehnic, pe care Germania, Franta, Olanda, Finlanda, Luxemburg etc nu o consulta niciodata inainte de a-si adopta legile si careia nu ii prezinta niciodata legislatia la control. Ea este formata din experti reprezentanti ai statelor membre ale Consiliului Europei care se intrunesc din cand in cand, si din personal salariat permanent, bine platit, care tine cu dintii de scaunul sau. Acest personal tehnic, redacteaza proiectele de aviz, teoretic pe baza instructiunilor date de raportorii titulari, proiecte care pot fi numite “opinii preliminare”.

Chiar daca sunt uneori buni juristi, pe respectivii birocrati internationali, constituiti ca o oligarhie de fapt, nu dreptul ii preocupa in primul rand, si cu atat mai putin democratia, ci intrigile politice si propriile privilegii. In jocul unor atari intrigi si pentru mentinerea privilegiilor oligarhice sunt gata de orice. Inclusiv de a contribui la compromiterea bunei reputatii a Comisiei de la care primesc banii, si cu atat mai mult la mentinerea statutului colonial al Romaniei. Un statut pe care inclusiv unii romani, incapabili sa isi asume esecurile personale, il accepta cu entuziasm numai pentru a-si calma frustrarile vazandu-l pe unul Dragnea la puscarie.

Ati auzit vreun lider politic european cerandu-i lui Erdogan sa isi adopte legile cu avizul Comisiei de la Venetia? Evident ca nu. Atat i-ar trebui! Jean-Claude Junker, desi chinuit de sciatica, nu a indraznit nici macar sa il pupe.

Credeti ca Ungaria ar accepta sa o faca? Exclus! Dar Polonia? Nici atat!

De ce atunci, ceea ce “Europa” nu isi permite cu altii (care, in unele cazuri chiar ar merita-o), isi permite cu Romania?!? Pentru ca in cazul Romaniei se poate. Pentru ca orice umilire a Romaniei de catre straini este salutata cu entuziasm de zeci de mii de romani, dar mai ales primita in tacere de alte multe milioane.

Comisia de la Venetia a dat publicitatii un “aviz preliminar” cu privire la “legile justitiei” adoptate de Parlamentul Romaniei si confirmate ca fiind conforme din punct de vedere constitutional de catre Curtea Constitutionala a Romaniei. O agentie de presa cu nume de unitate militara a anuntat aparitia acestui document, informand asupra continutului sau “devastator” pentru coalitia PSD/ALDE, cu cateva saptamani inainte de aparitie (deci pe cand acesta nici nu avea cum sa fi fost redactat), in baza unor informatii primite “de la sursele noastre interne din cadrul Comisiei de la Venetia”. Un ziar care se prezinta abuziv ca fiind gardianul spiritului revolutiionar din 22 decembrie 1989, ne anunta acum ca ceea ce autorii au declarat a fi “preliminar”, este de fapt “final”. De unde or sti asta oare?

In afara acestui suspect flux de informatii, cum poate fi inteles, totusi, un document care incalca, fara a implica vreo raspundere, caci este doar “preliminar”, principiile enuntate anterior de Comisie cu privire la organizarea justitiei si a raporturilor sale cu procuratura? Si care sugereaza chiar modificarea Constitutiei, avizate favorabil de ea insasi la data intrarii Romaniei in Consiliul Europei?

Prima observatie este aceea ca nu exista monopol al ticalosiei si nici vaccin impotriva prostiei. Comisia de la Venetia decade odata cu intregul edificiu european postbelic.

A doua observatie o completeaza si concretizeaza pe cea dintai: cand Parlamentul Romaniei adopta o lege a exploatarii resurselor offshore care displace corporatiilor multinationale, este firesc ca de la Venetia sa se vada ca statul de drept roman sta pe picioare cel putin la fel de prost ca Presedintele Comisiei Europene.

Ce inseamna, totusi, “aviz preliminar”? Ca nu este final. Or, numai “avizul final” este cel care intereseaza. Atunci de ce sa dai publicitatii ceva ce se poate schimba? La ce serveste? La ce altceva decat la semanarea confuziei si alimentarea conflictelor interne! in afara unei noi umiliri externe a Romaniei. Taman acum cand Romaniei i-a venit randul sa preia presedintia rotativa a UE.

Concluzia este unica: la razboi ca la razboi. Adica lupta este totala. Ce face adversarul nu conteaza. Conteaza numai ce faci tu. Jocul nu mai are decat o regula. Cel mai tare invinge. Victoria a ramas singurul criteriu al corectitudinii politice.

Pentru a avea o minima sansa de a o repurta este nevoie sa scapam de iluzii si de complexe. De iluzia ca lumea din afara este mai buna decat lumea dinauntru, precum si aceea ca ne putem pastra fara lupta ceea ce Dumnezeu ne-a daruit cu atata generozitate. De complexele de inferioritate fata de straini si fata de puterea lor.

Cand ii vad pe liderii nostri, ma detest. Cand ii vad pe cei straini, ma admir. Suntem singuri, dragi romani! Nu mai avem de asteptat nimic de la altii. Cu atat mai putin salvarea. in aceasta singuratate trebuie sa ne gasim puterea. O putem face doar daca ne hotaram sa fim singuri…impreuna.

Comentarii

# Jkl date 14 July 2018 20:23 +14

Art. 11 Dreptul internațional și dreptul intern (1) Statul român se obligă să îndeplinească întocmai și cu bună-credință obligațiile ce-i revin din tratatele la care este parte. (2) Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern. (3) În cazul în care un tratat la care România urmează să devină parte cuprinde dispoziții contrare Constituției, ratificarea lui poate avea loc numai după revizuirea Constituției. În condițiile alin. (3) al Art. 11 din Constituție, ținând cont de avizul preliminar al Comisiei de la Veneția, precum și de recomandarea expresă a aceleiași comisii de modificare a Constituției României, rezultă că Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană conține dispoziții contrare Constituției, prin urmare ratificarea lui a fost neconstituțională. Revizuirea Constituției va fi la mâna poporului nostru. Suveranitatea României se exercită prin voința poporului, nu prin recomandarea unei comisii. Pa UE! Nu cred că treceți testul...

# A fost REFERENDUM EXPLICIT a Aderarea Romaniei la UE ? date 15 July 2018 13:10 +5

A fost REFERENDUM EXPLICIT a Aderarea Romaniei la URSS ? Dupa cum stim, Romania este o tara care a avut dintotdeauna resurse. "PUTEREA" si-a asumat intotdeauna "ADERAREA". Dupa care a dispus de "Resursele tuturor romanilor" in primul rand atat interes propriu cat si in interesul fortelor externe care legitimau "PUTEREA DIN ACEL MOMENT". Cei pe care ii reprezenta "PUTEREA" au fost lasati abia la sfarsit. Remarcati cum sunt "controlate" resursele: Stie si comunica cumva "PUTERA" sau "JUSTITIA" CARE ESTE SUPRAFATA TOTALA RETROCEDATA IN ROMANIA IN ULTIMII 28 DE ANI ? Pe judete/localitati/ani daca se poate... DAR DESPAGUBIRILE ACHITATE DEJA SAU CELE CARE ASTEAPTA SA FIE PLATITE!? Mereu "PUTEREA" isi stabileste prin lege DREPTURI platite de toti "ceilalti" din resursele tuturor romanilor, regenerabile sau nu. Va place cum a fost redus numarul de cetateni din Romania? Va plac legumele si fructele despre al caror continut nu stim mare lucru? Exista insa tratamente revolutionare pe bani multi.

# Iordache date 16 July 2018 08:08 0

Dacă „Plenul Curtii Constitutionale a Romaniei, intrunit la data de 5 iunie 2018, a hotarat, cu unanimitate de voturi, in prezenta tuturor membrilor sai, sesizarea Secretarului General al Consiliului Europei, a Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) si a Presedintelui Conferintei Curtilor Constitutionale Europene in legatura cu atacurile virulente declansate impotriva Curtii Constitutionale”, înseamnă că opiniile noastre şi ale autorului articolului nu au nici o valoare. Nu-i asa? 

# Singuri impreuna..., este unica sansa a romanilor date 14 July 2018 20:37 +16

Se vede cu ochiul liber haita de lupi din ocolul propriu si haitele de lupi din afara ocolului... Evident ca trebuie urma exemplul taurilor care atunci cand se strang laolata sunt invulnerabili... Nimeni nu trebuie sa mai accepte schimbarea guvernelor si a majoritatii din Parlament, dupa alegeri. Mitingurile si sperantele opozitiei trebuie amanate pana la urmatoarele alegeri iar daca Presedintele va incerca vreodata sa numeasca un premier de la alta formatiune politica decat cele care au format coalitia care a castigat alegerile, trebuie demis de urgenta. Lupii trebuie sa inteleaga ca natia s-a saturat de fandoseli politicianiste si de politruci intelectuali, diplomati au ba. Este evident ca nu s-a reusit dupa 28 de ani decat decimarea natiunii si jefuirea ei sun ochii orbi ai Justitiei care nu vrea sa se autosesizeze cu privire la retrocedarile excedentare, sa verifice existenta de terenuri obtinute ilegal si repede instrainate. Poate anchetele le-ar putea readuce inapoi romanilor...

# visu date 14 July 2018 22:38 0

Am mai spus-o si trebuie repetat: Cu banditii, nu prea merge procedura conducerii la sectie si, e legitima si interventia cetateneasca asupra vaditilor si persistentilor ilegali!

# Gama Wall date 15 July 2018 04:33 +1

@visu "Nu-l putem prinde da' știm noi că e vinovat" a fost lozinca comuniștilor (persecuția intelectualilor și a bisericii) și este și a "pierde-vara"-ora ăștia #rezistenți ca tine! Intervenția cetățenească se dezvalidează ușor, cu un 762 în freza cui trebuie

# nea Ion date 14 July 2018 23:44 +7

De cänd cu ,,Uniunea Europeanä, ne simtim din nou prizonieri subjugati ca in Uniunea Sovieticä. Diferenta e cä Dictatorii nu sunt la Moscova ci la Brüxel. Au aceleasi practici Staliniste de subjugare a statelor mai mici. O Märsävenie , o dictaturä StalinistoFascistä cu mascä Demoncraticä. UN MARE GUNOI (o uniune)

# Goargăș date 14 July 2018 23:58 +4

De atâta alienare mă cuprinde o adiere de Romexit. P.S. Orice om normal la cap (exclusiv Băsescu și ,,Sciaticu") își dă demisia după un episod bahic, jenant, penibil și degradant, petrecut în public...și ce public!

# Tudorel date 15 July 2018 00:25 +4

Legile de modificare a Codurilor penale vor fi raportate la standardele conţinute în avizul Comisiei de la Veneţia - Tudorel Toader. "Toţi ne raportăm, până la urmă, la avizul Comisiei de la Veneţia. În fapt, la standardele pe care le consacră Comisia de la Veneţia, în fond, la acel patrimoniu constituţional comun şi, chiar dacă e Comisie de la Veneţia, nu uitaţi faptul că din ea fac parte şi ţări care nu sunt membre ale Uniunii, ţări care nu fac parte din Consiliu. Ne raportăm la respectivele standarde şi ne raportăm fiecare în poziţia constituţională pe care o are. Ce să aştept eu sau ce să aştepte cineva? Să vedem reacţia preşedintelui, să vedem ce decizie ia CCR, să vedem avizul Comisiei de la Veneţia", a declarat ministrul Justiţiei la Parlament”. Declaratiile oficiale ale unui “profesionist” pot fi ignorate?

# Presedintelui nu i-au mai trebuit 32 de zile sa citeasca date 15 July 2018 09:59 +3

"Avizul preliminar al Comisiei de la Venetia"?... CE CREDETI CA A INTELES ?... "Aviz preliminar" = proiect inca neadoptat de Comisie... In vreme ce un un "aviz final" sau  aviz poate fi un Standard Constitutional Comun...  Romanii fac diferenta intre un "proiect de casa" si "casa propriu-zisa deja construita" ? Care este deci "LOGICA"  penru care orice Comisie care SE RESPECTA ar pune in ciorculatie "AVIZE PRELIMINARE" ? Propaganda care ameteste romanii de 28 de ani incearca  si reuseste sa dezbine pentru a castiga timp... Timpul pierdut pe care Romania incearca sa-l regaseasca dupa 28 de ani... Pana la o OPINIE FINALA a Comisiei de la Venetia, care oricum ar fi, reprezinta o recomandare de care tine cont lumea civilizata,  Parlamentul Romaniei trebuie sa legifereze, nu sa ramana paralizat in fata corului de critici, indiferent de la cine ar veni. Iar un Presedintele care nu face diferente intre "Preliminar" si "Parlamentul Romaniei", trebuie sa plece acasa.

# Liliana date 15 July 2018 06:42 +1

Orice recomandari care sunt contrare a ceea ce exista in legislatia europeana ii face pe cei din respectiva comisie penibiili.Adica noi copiem ad literam articole din legislatia franceza si ei ne spun ca nu e bine si sunt articole anti-europene?Sa le spuna si francezilor sau macar sa fim noi in stare sa trimitem respectivele recomandari si statelor care le incalca,sa se conformeze si ei.Oricum toate se bat cap in cap,legislatia nefiind unitara cum poti sa dai recomandari unitare.Pai daca dai puteri presedintelui,scoti in decor statele unde executivul conduce sau cum poti sa dai putere unor presedinti in state unde presedintele are rol decorativ? Bataia asta de joc si recomandarile dupa ureche si cu dedicatie doar pentru noi isi pot permite numai cu cei slabi,guvernate de niste papa lapte,sa nu zic pampalai.Facand tot felul de concesii,sa nu suparam,iar o sa ne iasa o legislatie de 2 bani,incoerenta si permisiva la abuzuri.O struto-camila.

# Gilu date 15 July 2018 08:48 +6

Aveti perfecta dreptate ! Felicitari pentru articol ! Tratamentul aplicat Romaniei este atat de injositor incat ramai uimit de ploconelile unora in fata scuipatilor cu care ne improasca niste nimicosi straini, ce se dau experti oceanici ...Au aceeasi parere fata de revizuirea legilor justitiei , precum avea Lenin fata de revizionismul antimarxist ...Daca actuala Coalitie de guvernare cedeaza in fata bulumacului de la Cotroceni , nu voi mai vota niciodata pe nimeni

# Opinii divergente date 15 July 2018 12:59 -8

Citeste mesajul lui Tudorel ! Tudorel Toader are alte opinii vs. Comisia de la Venetia. Aveam alte asteptari de la Adrian Severin, o persoana care a fost europarlamentar. S-a umplut de ridicol...

# tudorv date 18 July 2018 13:33 0

Cum ar spune prietenul meu finlandez, imenmään munaa!

# tudorv date 18 July 2018 15:17 0

Cum ar spune prietenul meu finlandez, imenmään munaa!

# nae girimea date 15 July 2018 10:55 +4

Kovesi e unul din instrumentele nu al amestecului ci al controlului strainilor in Rou . E nevoie de legi “adecvate “pt a permite acest lucru de aici opozitia la schimbarea legilor . Ni se cer lucruri care in alte tari nimeni n-ar indrazni sa le legifereze. Situatia nu e noua . La sf sec XIX legislatorul roman a fost reclamat peste tot pt ca legiferase prin preluarea unor prevederi din legislatia franceza si germana , iar la presiunea reclamantilor ( las la intuitia dv sa ghiciti cine au fost reclamantii ) au incercat sa impuna anumite solutii. Nu e noutate nici amestecul ambasadelor . In sec XIX am avut consulii puterilor garante care interveneau mereu in dauna interesului romanesc . Si nu e o noutate nici statutul suditilor ( protejati ai puterilor garante, situati la adapost de legislatia romaneasca ) : ati auzit de vreun strain corrupt , condamnat in Rou ?

# ?????? date 16 July 2018 23:35 -4

Așa domnule Severin vă percepeți, venețian ?

# Ventianul Turc date 23 July 2018 23:51 -1

Ceea ce nu s-a spus despre Comisa de la Venetia este ca ea are un rol consultativ, repet ROL CONSULTATIV, opiniile si recomandarile Comisiei nu au caracter obligatoriu. Deci daca Romania vrea sa tina cont de opiniile recomandarile Comisiei poate sa o faca, dar daca nu vrea poate de asemenea sa nu o faca, nu exista nicio sanctiune.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva