26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Targul pe justitie

Scris de: Sorin ROSCA-STANESCU | pdf | print

16 August 2017 11:59
Vizualizari: 7676

Circula, in mod persistent, un zvon. Aparent stiintifico-fantastic. Despre un fel de alba-neagra pe justitie. Ideea lansata este ca Augustin Lazar va fi debarcat. Si ca, in felul acesta, Laura Codruta Kovesi va mai primi un tub de oxigen. Pentru inca o perioada. Nedeterminata. Iar aceasta miscare ar fi pusa la cale de catre reprezentanti ai marilor puteri, care ne pastoresc. Dar daca e adevarat?


Acest zvon prinde contur de realitate in urma ultimei iesiri la rampa a domnului Tudorel Toader, Ministrul Justitiei. Dupa cum se stie, sub aspect constitutional, acesta are painea si cutitul. El este cel care ii poate propune presedintelui Romaniei fie numirea in functie, fie demiterea atat a procurorului general cat si a sefului DNA. Rolul CSM din aceasta perspectiva este doar consultativ. Nici chiar presedintele Klaus Iohannis, in ciuda aparentelor, nu joaca un rol cheie. El nu poate decat sa incheie o procedura pe care Ministrul Justitiei o initiaza. Sau nu o initiaza.

Intr-o dezbatere publica, care deja este traumatizanta si dureaza de prea mult timp, se afla schimbarea ambilor sefi din procuratura. Este adevarat, despre doamna Laura Codruta Kovesi se vorbeste cu o intensitate si cu o incrancenare mai mare. Pacatele care sunt invocate si sunt puse pe seama acesteia sunt mai grave si mai numeroase. Cum ar fi incalcarea repetata a Constitutiei, refuzul de a colabora cu Comisia parlamentara de ancheta privind Noaptea Generalilor dar si derapaje grave din interiorul institutiei pe care o conduce, pana acum evidentiate de un mare numar de dezvaluiri de presa bazate pe documente, pe interceptari si pe marturii. Lui Augustin Lazar insa i se pun in carca doar primele doua abateri. E adevarat – si ele suficient de grave.

Daca, in principiu, se asteapta de la Tudorel Toader solicitarea de demitere a ambilor, de ce totusi se vorbeste de doua zile doar despre Augustin Lazar? Daca tratam lucrurile sub aspect constitutional si analizam aceasta situatie strict din perspectiva politicii interne a statului roman, atunci singura conexiune valabila pe care o putem face se refera la controlul de fond initiat de ministrul Justitiei Tudorel Toader. Numai ca, surpriza. Noi stim ca acest control de fond, care nu s-a mai facut de zece ani, nu se desfasoara la Parchetul General ci la DNA, o directie in realitate independenta si doar aparent supusa Parchetului General si, respectiv, procurorului general. Aceasta ancheta solicitata de Tudorel Toader si efectuata de Inspectia Judiciara a fost prelungita cu doua saptamani. Termenul expira. In principiu, nu ar trebui sa stim astazi sau ieri cum s-a finalizat. Pentru ca nu avem un comunicat oficial. si totusi, iata, apele au inceput sa se tulbure.

Atata doar ca apele se tulbura intr-un mod neasteptat. Cum aratam la inceputul acestei analize, se lanseaza pe piata zvonul, ca un fel de balon de incercare, conform caruia cel care urmeaza sa fie demis este procurorul general al statului si nu seful DNA. Ceea ce ar fi imposibil ca rezutat al inspectiei de fond, indiferent cum s-ar finaliza aceasta. Daca iese bine, rezultatul nu-l poate atinge pe Augustin Lazar. Daca iese prost, il atinge doar prin ricoseu. Pentru ca tinta e Kovesi.

Tocmai de aceea spuneam ca zvonul despre o schimbare generat de reprezentantii unor puteri straine este in esenta lui atat incredibil cat si halucinant. Reprezentantii celor cateva puteri euro-atlantice care ne pastoresc pot, cel mult, sa se opuna unei schimbari. Sa spunem ca ei se pot opune schimbarii lui Kovesi. Dar in niciun caz ei nu ar avea cum si nu ar avea de ce sa solicite simultan eliminarea lui Augustin Lazar. Si atunci ce se intampla de fapt?

Sa incercam sa iesim din aceasta ceata, judecand cu capul nostru si in niciun caz in functie de zvonuri. Daca alianta PSD plus ALDE doreste cu tot dinadinsul sa o schimbe pe Laura Codruta Kovesi din motive intemeiate sau din motive subiective – e mai putin important – poate sa o faca mergand pe mana lui Tudorel Toader. Si apoi asteptand ca presedintele sa se conformeze. Exista o solutie directa si o solutie indirecta pentru atingerea acestui obiectiv. Solutia directa este imediata dar prezinta riscul de a nu fi validata de presedinte. Ea consta intr-o solicitare a demiterii Laurei Codruta Kovesi, bazata pe incalcarea de catre ea a Constitutiei, legat de Comisia Parlamentara si de presupusele rezultate negative ale verficarii de fond. Solutia indirecta este demiterea in prealabil a lui Augustin Lazar. Si numirea in locul acestuia a unui procuror general nedispus sa mai treaca usor cu vederea derapajele de la DNA. Deci transformarea viitorului procuror general intr-un virtual aliat al adversarilor Laurei Codruta Kovesi. Aceasta este asadar calea indirecta dar mai sigura identificata de frontul anti-Kovesi. Probabil pana la sfarsitul acestei saptamani sau in prima parte a saptamanii viitoare vom avea un deznodamant. Si, cu certitudine, vom sti mult mai multe.

Sursa: corectnews.com

Comentarii

# visu date 16 August 2017 13:34 0

Si eu cu cine votez?

# DODI date 16 August 2017 19:24 +4

Cum ne învață mai nou RSR, răspopitul informator al securității, în România totul este posibil, inclusiv variantele enunțate și justificate corect de el. Așteptăm conformarea factorilor de resort la una din variantele propuse de SRS. Și noi mizăm pe asta. Chit că ne prelungește agonia cu sfertodocta și plagiatoarea acceptată luluța.

# ?????? date 16 August 2017 23:16 0

Remarcați că Procurorul General ar trebui să aibă cel puțin rang de ministru deoarece conduce "Ministerul Public", ar trebui să aibă același nivele de autoritate precum "avocatul poporului" deoarece apără interesele societăii, reprezentând cealaltă parte din ansamblul ce asigură înfăptuirea și independența justiției , iar relația de colaborarea cu ministrul justiției ar presupune autoritatea interesului public exprimat prin alegerea politică, reprezentat prin partea de program politic promovat și susținut de către guvernul reprezentat prin ministrul justiției în relația cu puterea judectorească ,separată și independentă ? Ce zici dumneata pare a fi un fel de "târguială" ca la iarmaroc, de parcă ai umbla cu "cucul armenesc", prin târg, zicând că ar fi "gainușă" ?

# Stefan date 17 August 2017 21:33 0

D-le "??????" (16 august, ora 23:16), nu prea am înţeles ce vreţi să spuneţi, dar vă fac cunoscut că Ministerul Public, care include toate parchetele, de la cel general, de la DNA până la cele de pe lângă judecătorii, este parte a autorităţii judecătoreşti, iar nu a puterii executive. (După prăbuşirea regimului comunist, din dorinţa schimbării denumirii Procuratura Generală s-a revenit la vechea denumire de Minister Public, însă nu este vorba de un minister ca parte a administraţiei centrale). Dacă procurorul general ar fi ministru "deoarece conduce Ministerul Public" el ar fi schimbat frecvent, iar numele lui ar apărea de fiecare dată în comunuicatul privind formarea unui nou guvern.

# Reticentul date 18 August 2017 18:41 0

Oarecum. Ca parte a Autoritatii judecatoresti, Ministerul Public "isi exercita atributiile prin procurori" - art.131 al 1 din Constitutie- care la randul lor "isi desfasoara activitatea sub autoritatea Ministrului justitiei"- art 132 al 1. Rezulta ca ministrul justitiei e pe doi cai mari si Procurorii, generali sau nu, sunt sub autoritatea sa.

# ?????? date 17 August 2017 21:57 -1

Considerați că "autoritatea" ministrului de justitie, în  relația cu procurorii, așa cum este ea definită de Constituție, și-ar manifesta "influențele" și asupra justiției, dacă, așa după cum se poate "aprecia" și parlamentul poate legifera ceea ce aplică justiția ? Deci, autoritatea actului legislativ se realizează totuși în Parlament ?

# livia date 18 August 2017 14:13 +2

Cum naiba macoveica a reusit sa faca atatea boacane in 2005, care persista si astazi, dar nu pot fi descalcite de 'contemporani"; ni se opun puterile straine, vantul, ploaia, etc. Macoveica a avut cale libera pentru tot.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva