3 iunie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Salarii mai mici, coruptie mai mare! Raportul de 2010 al DGA arata ca numarul incupatilor din MAI pentru mita s-a triplat!

Scris de: Adina A.STANCU - R.SAVALIUC | pdf | print

15 iulie 2011 14:14
Vizualizari: 10003

Raportul de activitate pe anul 2010 al Directiei Genmerale Anticoruptie este trist si alarmant in acelasi timp, pentru ca acesta evidentiaza cresterea indicelui de coruptie mai ales in randurile personalului M.A.I. Numarul politistilor inculpati pentru coruptie s-a triplat in primul semestru 2011 fata de anul trecut, arata Raportul. De aici se poate desprinde concluzia de care a facut vorbire vineri si seful DGA, Janica Arion Tiganas (foto) conform careia corupta este urmarea mai multor factori, printre care preponderenta ramane cea a salariilor foarte mici din M.A.I., dar si a educatiei si nivelului de profesionalizare al fiecaruia dintre acesti salariati.


"Primul semestru al anului 2011 a constituit pentru Directia Generala Anticoruptie un interval de continuitate si amplificare a demersurilor intreprinse pentru prevenirea si combaterea coruptiei la nivelul personalului Ministerului Administratiei si Internelor, de initiere si transpunere in practica a noi instrumente de lucru si, in acelasi timp, de consolidare institutionala si functionala. In aceasta perioada se disting in mod deosebit actiunile de mare anvergura desfasurate sub coordonarea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie pentru combaterea coruptiei si contrabandei in punctele de trecere a frontierei de stat. Operatiunile au probat o data in plus faptul ca, lupta impotriva coruptiei nu este un exercitiu declarativ, ci o realitate sustinuta de actiuni si fapte concrete", se arata in raportul de activitate al Directiei Generale Anticoruptie pe primul semestru din 2011.

Cercetarile efectuate in aceasta perioada arata ca 1.199 lucrari si dosare penale au fost inaintate la Parchet, ceea ce semnifica un plus de 27% fata de aceeasi perioada a anului 2010). Dintre acestea, 289 au fost inaintate la Directia Nationala Anticoruptie, iar 910 la structurile centrale si teritoriale ale Parchetul instantei supreme.

Totodata, a fost dispusa inceperea urmaririi penale in 230 dosare penale (+11%), dintre care 46 la Directia Nationala Anticoruptie si 184 la alte structuri ale Ministerului Public.

Confrom Raportului DGA, procurorii au definitivat ancheta in 152 de rechizitorii, fiind dispuse, totodata, masuri administrative in 41 dosare, fiind consemnata o crestere cu 35% a acestora, respectiv cu 24% a sanctiunilor cu caracter administrativ dispuse de procurorii de caz, prin comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.

Cu ocazia activitatilor procedurale derulate, au fost efectuate cercetari cu privire la 2.706 persoane (+63%), dintre care 1.242 au fost cadre ale MAI (+65%). in perioada analizata, din cele 1.173 persoane invinuite, 379 provin din cadrul ministerului (30 avand functii de conducere si 349 functii de executie).

Ca o caracteristica a activitatii de cercetare penala, raportandu-ne la intervalul similar din anul anterior, se evidentiaza cresterea cu 50% a numarului persoanelor invinuite, precum si cu 81% a personalului MAI invinuit, se arata in raportul DGA.

In aceeasi perioada, au fost inculpate 754 persoane, dintre care aproape jumatate,310 lucratori ai MAI.

Totalul persoanelor inculpate inregistreaza o crestere de 200%, respectiv de trei ori in privinta cadrelor MAI ce au fost inculpate pentru comiterea unor infractiuni din aria de competenta a DGA. Totodata,se consemneaza o crestere cu 226% a numarului de persoane arestate preventiv.

Pentru derularea corespunzatoare a cercetarilor, structurile de parchet competente au dispus 1.474 delegari ale politiei judiciare din cadrul DGA in vederea efectuarii de acte de cercetare penala (+43% fata de aceeasi perioada a anului 2010), din care 359 de catre Directia Nationala Anticoruptie si 1.115 de la alte structuri ale Ministerului Public.

In perioada de referinta, instantele de judecata au pronuntat 80 hotarari in prima instanta si 54 hotarari definitive.

In Raportul pe Justitiei de anul trecut al Comisiei Europene, DGA a avut o buna caracterizare, subliniindu-se caDGA a furnizat informatii in 90% din cazurile de coruptie.

* Cititi aici bilantul DGAComentarii

# mascatu date 15 iulie 2011 18:13 +1

inca o reducere de salarii si ramanem numai cu DGA-ul :lol:

# DOREL date 18 iulie 2011 14:51 0

Pai, dovada cea mai buna este "disparitia" celor 64 (!) de focoase din transportul special, unde MAI a nu a pus la dispozitie decat 10 jandarmi in loc de 32 cat ar fi trebuit conform procedurii legale ! Si, b): bine - bine, au pus la dispozitie 10 jandarmi, dar pretul pentru cati a fost (pentru ca, fiind o afacere privata, paza nu se putea face decat cu plata) ??

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 146
    • VERDICTUL ZILEI - Este legala starea de alerta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 2.06.2020 – PNL a vrut sa dea lovitura cu Tudorel (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva