27 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA SI-A MAI GASIT UN PARTENER - AMR devoaleaza abuzurile Inspectiei Judiciare: “Inspectorul judiciar este un vizibil aparator al activitatii desfasurata in faza urmaririi penale, aproape revoltat de indrazneala judecatorilor de a utiliza termenul „abuziv” in motivarea unei solutii de achitare… Logica inedita a inspectorului este ca cele retinute de organul de urmarire penala trebuie percepute ca avand o valoare absoluta” (Document)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

20 December 2015 12:13
Vizualizari: 6182

Asociatia Magistratilor din Romania a inaintat Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de interventie principala si o cerere de interventie accesorie in favoarea judecatorilor Risantea Gagescu si Damian Dolache de la Curtea de Apel Bucuresti in cauza aflata pe masa Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara din CSM, avand ca obiect actiunea disciplinara indreptata impotriva celor doi magistrati pentru decizia de a o achita definitiv pe Mariana Rarinca, pensionara acuzata de sefa ICCJ, Livia Stanciu, de santaj. Actiunea Asociatiei conduse de judecatoarea Gabriela Baltag (foto) este motivata de necesitatea apararii principiilor pe care se sprijina activitatea AMR si a apararilor convergente ale judecatorilor CAB Risantea Gagescu si Damian Dolache, in conditiile in care, in aceasta cauza, sustine AMR, Inspectia Judiciara si-a depasit cu mult competentele, "transformandu-se intr-o adevarata instanta de control, or si mai rau intr-o suprainstanta nationala".


AMR: "Independenta si impartialitatea judecatorilor nu pot fi inlaturate prin limitari de genul inovatiilor formulate de Inspectia Judiciara"

In cererea de interventie de la CSM, Asociatia Magistratilor din Romania avertizeaza ca daca membrii Consiliului isi vor insusi concluziile Inspectiei Judiciare, "in maniera existenta in acest caz, putem afirma fara nicio indoiala ca dreptatea are putine sanse sa mai triumfe vreodata in Romania".

Prin demersul sau, AMR urmareste apararea drepturilor si interesele magistratilor, in raport cu celelalte subiecte de drept, pe plan intern si international, evidentiind ca, in aceasta cauza Asociatia “solicita respectarea uneia dintre cele mai importante principii care da valoare statului de drept, anume independenta judecatorilor”.

In cuprinsul cererii de interventie, Asociatia Magistratilor din Romania il acuza pe inspectorul judiciar care a lucrat dosarul care ii priveste pe judecatorii CAB Risantea Gagescu si Damian Dolache ca cercetarea prealabila este "asemanatoare unui adevarat rechizitoriu”.

AMR dezvaluie ca in cuprinsul lucrarii, inspectorul isi sustine actiunea disciplinara prin argumentul unei asa zise imposibilitati absolute a examinarii probelor si a modului in care s-au efectuat actele de urmarire penala, dupa pronuntarea incheierii definitive de catre judecatorul de camera preliminara. In acest sens, este acreditata ideea de catre inspectorul judiciar ca judecatorii Gagescu si Dolache nu aveau cum sa pronunte solutia de achitare intrucat nu mai aveau la indemana solutia examinarii probelor ori a actelor de urmarire penala, iar, potrivit AMR, din deductia logica a interpretarii convingerilor inspectorului judiciar, “cele retinute de organul de urmarire penala trebuie percepute ca avand o valoare absoluta”.

Din acest motiv, AMR apreciaza ca judecatorii Gagescu si Dolache nu pot fi sanctionati disciplinar pentru “acuzatii din cele mai ridicole”, atat timp cat este evident ca solutia adoptata de acestia in cazul “Rarinca” a reprezentat “o dovada a unei justitii nesupusa niciunei influente, a adevarului, libertatii si a respectarii drepturilor omului”.

In acest sens, AMR transmite CSM ca a accepta ca cei doi judecatori sunt pasibili de o sanctiune disciplinara reprezinta “un atentat la vocatia fiecarui judecator din aceasta tara de a se supune legii si constiintei sale”, dar si “o violare evidenta a independentei lui”.

Trebuie precizat ca cererea de interventie pe care Lumeajustitiei.ro o prezinta in exclusivitate nu a fost analizata de CSM in data de 16 decembrie 2015, cand CSM a pus in discutie aceasta actiune a Inspectiei Judiciare, in conditiile in care Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a amanat pentru data de 20 ianuarie 2016 discutarea si pronuntarea asupra dosarului nr. 38/J/2015, al Inspectiei Judiciare, care ii vizeaza pe judecatorii CAB Risantea Gagescu si Damian Dolache, anchetati pentru incalcarea art. 99 lit. t) raportat la art. 99 indice 1 alin. 2 si art. 99 lit. s) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata si modificata.

Trebuie totodata precizat ca in data de 16 decembrie 2015, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a CSM a decis incuviintarea cererii de abtinere formulata de judecatorul CSM Norel Popescu de la solutionarea acestei cauze. In acelasi timp, CSM a decis sa respinga cererea de recuzare formulata de judecatoarea Risantea Gagescu impotriva judecatorului CSM Cristi Vasilica Danilet, ca neintemeiata, desi acesta a avut o pozitie categorica si cunoscuta in spatiul public fata de cazul "Rarinca".

Amintim ca, prezent intr-o emisiune la TVR, Danilet a sustinut ca atunci cand o persoana este achitata nu intoteauna este nevinovata.

Iata sustinerea lui Danilet de la acel moment: "Instanta a stabilit in mod definitiv ca persoana care a fost chemata in judecata, trimisa in judecata de catre procurori a comis o fapta, repet a comis o fapta, insa nu este vinovata de aceasta fapta pentru a fi trasa la raspundere pentru infractiunea de santaj. In viziunea judecatorilor din completul de apel, fapta respectiva nu constituie infractiunea de santaj, dar s-a comis ceva, pentru ca acesta a fost de fapt si motivul arestarii respectivei persoane. Au fost judecatori care au procedat la arestarea ei, la mentinerea in arest pe timp de 6 luni. Dar repet, avem o verificare disciplinara in derulare, vom descoperi, vom investiga”. (...)

“Moderator: Atunci cand o persoana este achitata nu este nevinovata?

Nu intotdeauna. Atunci cand o persoana este achitata, poate sa fie achitata pentru ca nu s-a savarsit fapta si atunci este o fapta imaginara, sau pentru ca a savarsit fapta dar era de exemplu in stare de legitima aparare sau pentru ca nu raspunde penal, de exemplu era intr-o stare de iresponsabilitate sau de minoritate".

Prezentam in continuare pasaje din cererea de interventie a AMR:

Promovarea acestei actiuni disciplinare are ca fundament, pe de o parte, modalitatea in care judecatorii si-au argumentat solutia, respectiv decizia adoptata, iar pe de alta parte, este intemeiata pe argumente privind o asa-zisa imposibilitate absoluta a examinarii probelor, a modalitatii in care s-au efectuat actele de urmarire penala, dupa pronuntarea incheierii definitive de catre judecatorul de camera preliminara, moment ce reprezinta inceperea judecatii cauzei. O astfel de motivare este mai mult decat periculoasa, prin intermediul acesteia fiind acreditata ideea (nesustinuta decat partial de o jurisprudenta care nu este inca bine conturata) ca incheierea data in camera preliminara are o valoare mai mare chiar decat un RIL sau mai nou, decat o HP.

Enuntand cateva dispozitii legale, pe care le interpreteaza dupa propria credinta, inspectorul judiciar acrediteaza ideea ca toate aspectele examinate in camera preliminara „scapa”, in baza legii, efectuarii unui verificari efective, ulterioare, de catre instanta de control judiciar. Prin urmare, se poate deduce din logica, de altfel inedita, a inspectorului judiciar care a efectuat cercetarea prealabila ca, orice depasire a momentului camerei preliminare nu mai poate conduce un judecator decat la pronuntarea unei solutii de condamnare, intrucat acesta nu ar mai avea la indemana solutia examinarii probelor, or a actelor de urmarire penala, sens in care, cele retinute de organul de urmarire penala trebuie percepute ca avand o valoare absoluta.

Omite inspectorul judiciar sa aminteasca alte prevederi legale, clare, ce permit judecatorului investit cu solutionarea unei cauze penale examinarea acesteia sub toate aspectele, cu atat mai mult a unei instante de control judiciar care trebuie sa verifice legalitatea hotararii pronuntate anterior (cu respectarea principiilor deja consacrate – ex. „non reformatio in pejus”).

Art. 342 Cod procedura penala, retine in ceea ce priveste obiectul procedurii in camera preliminara ca: „Obiectul procedurii camerei preliminare il constituie verificarea, dupa trimiterea in judecata, a competentei si a legalitatii sesizarii instantei, precum si verificarea legalitatii administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala.” Acest aspect nu poate sa conduca la concluzia ca, dupa inceperea judecatii cauzei, nu mai pot fi puse in discutie probele ori anumite acte de urmarire penala, cu atat mai mult ca procesul penal este guvernat, printre altele, de principiul nemijlocirii care presupune o readministrare, reanalizare, o percepere directa, de catre instanta a valorii, a substantei acestora.

De asemenea, printr-o interpretare mai mult decat gresita, inspectorul judiciar traseaza atunci cand examineaza incidenta art. 6 din Conventie, limitele in care poate fi realizat acest fapt, de catre instanta de control judiciar (pag. 50 alin. 3 in Rezolutia din 29.10.2015), vorbind despre anumite „impiedicari” care nu pot fi primite, cu atat mai mult ca majoritatea solutiilor de neconstitutionalitate pronuntate de instanta de contencios constitutional, deloc neglijabile, au avut in vedere aspectele ce au vizat procedura de camera preliminara, sanctionata dur pentru ingradirea dreptului partilor la un process echitabil. (…)

Deosebit de importante sunt, raportat si la calitatea judecatorilor cercetati disciplinar, anume judecatori investiti cu solutionarea unei cauze penale in apel, prevederile art. 417 alin. 1 si 2 Cod procedura penala referitor la efectul devolutiv al apelului si limitele sale, anume: „(1) Instanta judeca apelul numai cu privire la persoana care l-a declarat si la persoana la care se refera declaratia de apel si numai in raport cu calitatea pe care apelantul o are in proces.

(2) In cadrul limitelor prevazute la alin. (1), instanta este obligata ca, in afara de temeiurile invocate si cererile formulate de apelant, sa examineze cauza sub toate aspectele de fapt si de drept”.

Prin urmare, instanta de apel are chiar obligatia ca, pe langa temeiurile si cererile formulate de titularul/titularii caii de atac, sa examineze cauza sub toate aspectele. (…)

Faptul ca in procedura de camera preliminara nu s-au invocat exceptii si nu s-au formulat cereri privind legalitatea administrarii probelor si a actelor de urmarire penala, nu este in masura sa impiedice si sa limiteze in niciun mod instanta de apel, in a a analiza, in detaliu si nemijlocit probele, care, in cele din urma ii formeaza convingerea ca persoana acuzata se face vinovata de savarsirea infractiunii (art. 103 alin. 2 si art. 417 alin. 2 Cod procedura penala).

Fara a lua exemplul gresit al Inspectiei Judiciare, care si-a depasit cu mult competentele, in cauza de fata, transformandu-se intr-o adevarata instanta de control, or si mai rau intr-o suprainstanta nationala, suntem indreptatiti sa ne intrebam unde a identificat si prin ce mecanisme depasirea de catre judecatorii cauzei a continutului „legal al unei hotarari judecatoresti”, realizata „contrar scopului infaptuirii justitiei”, atunci cand acestia au motivat solutia de achitare pronuntata, utilizand, deloc de nepermis, expresii de genul „dovada ca procurorii de caz au invocat in mod abuziv…” sau ca „au fost invocate in mod abuziv fapte imaginare”, etc.?!

Argumentele utilizate de judecatori, in sustinerea deciziei de achitare nu pot fi retinute ca fiind doar simple „judecati de valoare”, fara un corespondent obiectiv, cum de neimaginat sustine inspectorul judiciar, vizibil aparator al activitatii desfasurata in faza urmaririi penale, aproape revoltat de indrazneala judecatorilor de a utiliza termenul „abuziv” in motivarea unei solutii de achitare.

Domnule Presedinte, cei doi judecatori nationali nu au facut decat sa respecte valorile, principiile promovate art. 6 din CEDO, in sensul ca, au procedat la o examinare echitabila, corecta a cauzei, dar mai ales proportionala, examinare ce a oferit tuturor partilor implicate in litigiul garantiile legii, la cele mai inalte standarde. Independenta si impartialitatea judecatorilor, cerinte structurale ale unui stat de drept, nu pot fi inlaturate prin limitari de genul inovatiilor formulate de Inspectia Judiciara, care s-a comportat, la randul ei, ca o instanta in casatie.

Dimpotriva, in ochii fiecarui cetatean, dar mai ales a unui observator rezonabil, solutia adoptata de judecatori a reprezentat o dovada a unei justitii nesupusa niciunei influente, a adevarului, libertatii si a respectarii drepturilor omului. A accepta ca prin decizia pronuntata judecatorii sunt pasibili de o sanctiune disciplinara, intemeiata pe acuzatii dintre cele mai ridicole, acest fapt reprezinta, in realitate, un atentat la vocatia fiecarui judecator din aceasta tara de a se „supune legii si constiintei sale”, o violare evidenta a independentei lui, reprezinta inceputul unui declin juridic a tuturor principiilor si libertatilor dobandite/castigate in imprejurari deloc simple, cu efecte dintre cele mai nedorite, care pot depasi chiar dimensiunile unui act de justitie specific unei perioade totalitare. Daca primiti concluziile Inspectiei Judiciare, in maniera existenta in acest caz, putem afirma fara nicio indoiala ca dreptatea are putine sanse sa mai triumfe vreodata in Romania! Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) va solicita din aceste considerente respingerea ca neintemeiata a actiunii disciplinare exercitata impotriva judecatorilor Risantea Gagescu si Damian Dolache de la Curtea de apel Bucuresti”.

*Cititi aici integral cererea de interventie a Asociatiei Magistratilor din Romania

Comentarii

# sam date 20 December 2015 14:54 +20

greu se invata democratia!...in primul rand ar trebui aplicat bunul simt si simtul masurii...dar la onor CSM unde si-au gasit loc toti tocilarii si frustratii din justitie si servicii care habar n-au de experienta de viata,ce sa ceri?...NISTE TARANI!...

# Golan date 20 December 2015 21:45 +7

Cred ca cererea de interventie a AMR in favoarea judecatorilor ce au achitat-o pe santajista M.R.,a fost publicata in Contidianul,parca inainte cu o zi de 16.dec,ca si specificau ca aceasta cerere l-ea fost adusa si lor direct la cunostinta.M-am mirat atunci cum de nu v-a fost adusa prima data dvs la cunostinta si abea acum ati luat o pozitie in cazul anchetei IJ.In orice caz,fiind notoriu ca persoana santajata,recte presedinta ICCJ e un monument de moralitate,nu cred ca institutia democrata SRI,nu ii va baga la beciul domnesc pe cei doi judecatori ce au sfidat statul democratic.La fel s-a intampat si cu invinuita Alina Bica,care dupa ce a fost eliberata prima data,a atacat justitia adevarata spunand ca spera sa nu pateasca ca Rarinca si imediat a fost rearestata,ca sa nu zicem de E.Udrea,ce si-a permis sa denigreze insasi SRI-ul,iar apoi tocmai astia au aratat ca e autoarea a f.multe faradelegi si de aceea au si incatusat-o.

# Corneliu Riegler date 21 December 2015 07:35 +13

CSM, DNA, Inspectia Judiciara, SRI & Coldea, SPP, STS, SIE reprezinta o masina totalitara. SRI este cel mai mare dusman al ,,sigurantei nationale''. Banii destinati sanatatii si educatiei sunt pompati in aceasta masina totalitara care este SRI. Bugetul SRI depaseste bugetul intregii sanatati din Romania.

# un roman patriot date 4 January 2016 21:09 0

SI INTREB , PANA CAND ROMANI ???

# mulder, agentul mulder date 21 December 2015 08:42 +9

propun sa dati si numele inclar al inspectorului judiciar. nu de alta, dar atunci cand se doreste compromiterea unui om - indiferent ca e magistrat, politician, hot, denuntator etc. - i se da numele in clar si omul e facut mat (ca nu spun mucsi!). In cazul "maestrului" inspector nu se poate deaorece ar leza pe maiestatea sa. Pentru egalitate in tratament, rog atat AMR, UNJR, luju etc. "sa tratam in mod legal tot poporul". Astfel, sau cu aceasta ocazie, vom cunoaste si "bucatarii chinezi " (nota bene- vorba lu' "unu din...").

# Carcotas date 21 December 2015 11:04 +3

Chestiunea in discutie semnaleaza aceeasi veche problema:lipsa de responsabilitate si de profesionalism a unor judecatori; iar aceasta fisura in armatura care se cheama autoritate judecatoreasca va fi speculata de oricine are interes: servicii, ministerul de interne, procurorii, inspectia judiciara, sefii de sectii, de instante. vreau sa spun ca incheierea ta, judecatorule de camera preliminara, nu trebuie sa fie prilejul cu care iti reafirmi sprijinul fata de cei de care ti-e frica si ocazia sa le arati tu avocatilor ce destept si intransigent esti.

# LEO date 21 December 2015 11:57 +5

Traim vremuri dramatice,deoarece DNA in parteneriat cu ICCJ emit mandate si aresteaza oameni pe capete,crezandu-se DUMNEZEI pe pamant.Foarte bine,locul hotilor este la puscarie,numai ca se pare ca multi din ce retinuti au fapte fabricate si prejudicii umflate,in timp ce adevaratii mafioti care au hacuit averea STATULUI sunt liberi,ori arestati la domiciliu,sau pusi sub control judiciar,sau cerecetati in libertate. Aceasta perioada se asimileaza cu anii 1948-1952,cand LUCRETIU PATRASCANU,fost ministru de interne PCR,un DUMEZEU pe pamant,la ordinul caruia au fost aresti multi nevinovati,ori au disparuti misterios,dintre cei incomozi.A venit rasplata,la 14.04,1952 a fost condamnat la moarte,dupa cateva zile inpuscat in ceafa in curtea peniteniciarului JILAVA,nu se cunoaste ucigasu.Asadar exista LEGEA NATURII nu iarta.

# petent date 21 December 2015 12:55 +2

reteaua de CORUPTIE BNR - SRI http://identitydesign.ro/wp/index.php/2015/06/18/caz-halucinant-dezvaluiri-despre-un-sistem-din-umbra-care-controleaza-statul-roman-si-distruge-orice-oponent/

# dezamagitu date 21 December 2015 13:46 +2

Asa este ce retine DNA are valoare absoluta,bravoo....! si ce retine la sertar tot valoare absoluta?

# ce sa zic... date 21 December 2015 13:57 0

Judecatorii nu-s niste mici dumnezei, stapani absoluti ai Adevarului, etc. Ei sunt oameni si pot gresi, uneori o fac chiar intentionat. Astfel, sub plapuma calduta a independentei judecatorului uneori se pot ascunde cele mai oribile monstruozitati din punct de vedere legal, logic, moral, etc. Deci e bine ca ei  sa fie verificati.Daca fac mofturi si nu-si doresc acest lucru, s-ar putea sa fie cu musca pe caciula. 

# picu date 21 December 2015 14:15 +3

De ce credeti ca numai judecătorii dă Bucureşti sunt ăia mai deştepţi şi ăia mai abuzaţi de Inspecţie?Dar jud Lucian Buta de la Cluj despre care tot dvs.a-ţi scris?Dar restul judecătorilor din ţară care au fost hăituiţi de Inspecţie şi care nu au spus nimic pina acum pentru că nu au unde să se plingă?De ce nu I-a AMR apărarea acestora?De ce nu se crează un site unde magistraţii victim ale Inspecţiei sa poată arăta presiunile ce se crează asupra lor!

# Tantalaul . JE date 21 December 2015 20:52 +3

Ce pot  comenta  , un singur lucru pot spune  JUSTITIA ca si POLITICA  vrea sa scape de  toti cei care  sunt  ROMANII ADEVARATI . Tradatori si Mafioti care sunt vanduti  altor Servicii si  O.N.G-uri STRAINE   sunt  RIDICATI  in FUNCTII SI  Grade.!          ROMANII  BUNI sunt  marginalizati  , TRADATORII  AVANSATI . 

# ovidiu date 25 December 2015 11:59 0

Pentru ca se face referire la ,,valoarea absoluta,, a unui recgizitoriu, pot spune ca valorile astea ,,absolute,,, cu referire si la hotararile judecatoresti , SUNT DE FELUL LOR O PIEDICA IN CALEA DREPTATII, TOCMAI CARACTERULUI ABSOLUT CARE IN DREPTUL ROMANESC CU CAT ESTE INTERPRETAT MAI STRICT CU ATAT DA MASURA ,,PROFESIONALISMULUI,,. O TAMPENIE, JUSTITIA NU ESTE UN JOC PC SAU O STIINTA MATEMATICA. 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva