1 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECATORI "CONSACRATI" PE DOSARE - Magistratul Paula Perijoc de la Tribunalul Galati reapare, in mod suspect, la judecarea unui litigiu desi s-a pronuntat de mai multe ori in cauza. Investitorii francezi de la SC Braco SRL, care se lupta cu debitoarea Galfirtex SA de sapte ani pentru recuperarea unei creante, au sesizat Inspectia Judiciara a CSM. Rezultatul: clasarea pe motiv ca Inspectia "nu are atributii in analizarea fondului" problemei (Document)

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

19 May 2013 14:12
Vizualizari: 9150

 

Dovada ca in Romania sistemul judiciar poate toca nervii oricarui investitor strain poate fi regasita cu usurinta si in cazul societatii comerciale BRACO Developement SRL, care se lupta de sapte ani sa-si recupereze suma de 116.500 euro, debitorul fiind SC GALFIRTEX SRL. Ambele societati se afla in incinta fostei fabrici "Fusul" din Galati, care s-a transformat, in forma sa capitalista, in SC GALFIRTEX SRL. La ora actuala, aceasta societate plina de datorii catre creditori precum statul roman, prin ANAF, dar si SC BRACO Developement, nu a platit nimic acestora. In schimb, desi aflata in insolventa, GALFIRTEX S.A. a instrainat cam toate bunurile pe care le avea, lasandu-i pe cei inclusi la masa credala cu ochii-n soare. In aceste conditii, conducerea BRACO i-a actionat in judecata, iar lupta aceasta continua si azi la instantele din Galati, inca din 2006, dar fara niciun rezultat notabil. Desi BRACO are acum o imensa oportunitate pentru a se dezvolta si pentru a crea noi locuri de munca intrucat exista o buna piata de desfacere europeana pentru produsele lor, nu o poate face din care faptului ca administratorul judiciar numit la SC GALFIRTEX SRL, Camelia Zanopol, nu a pus in imediata executare antecontractul facut de aceasta firma cu cei de la BRACO, cu care GALFIRTEX semnase inca din 2006 un antecontract pentru vanzarea unui teren. Pe de alta parte, veti citi cum este posibil ca un judecator sa apara in mai multe dosare privind acelasi litigiu si cat de neputincioasa a ajuns Inspectia Judiciara a CSM. Si ne mai intrebam de ce Romania are o problema imensa cu lipsa locurilor de munca si de ce se scarbesc si pleaca investitorii straini! Povestea acestui litigiu poate fi un raspuns.


Momentul nasterii creantei

In 2006, SC Galfirtex SRL avea un patrimoniu foarte mare, dar in sapte ani aproape toate activele s-au instrainat si niciun creditor nu si-a primit banii.

Printre creditori se numara SC Braco Developement SRL, firma cu capital francez (95 la suta). GALFIRTEX SA se afla din 2006 in insolventa, avand ca administrator judiciar pe Camelia Zanopol si are o datorie catre SC BRACO Developement SRL in valoare de 116.500 euro. Practic, suma datorate celor de la Braco Developement este nascuta din doua raporturi juridice contractuale validate prin hotararea 1103, definitiva si irevocabila, din 29.09.2009 a Tribunalului Galati-Sectia comerciala, condusa de judecatorul sindic Paula Perijoc, din incheiere reiesind clar situatia: "Creantele detinute de catre SC Braco Developement SRL asupra SC Galfirtex SA sunt constatate de urmatoarele inscrisuri: antecontract de vanzare cumparare autentificat sub nr.1786/17.04.2006 de catre BNP Hogas Cristinel Horatiu si antecontrcat de vanzare cumparare autentificat sib nr. 1945/17.04.206 de BNP Hogas Cristinel Horatiu. Astfel, potrivit primului, SC Braco Developement SRL a achitat catre SC Galfirtex SA suma de 15.000 euro si totodata din neexecutarea culpabila a obligatiilor asumate de promitenta vanzatoare mai datoreaza suma de 50.000 euro asa cum este de altfel aratat si in sentinta civila nr. 6525 din 11.09.2009 pronuntata in dosarul nr.2616/233/2006 a Judecatoriei Galati, definitiva potrivit incheierii din dosarul cu acelasi nr., notarul public fiind obligat sa modifice incheierea de certificare nr. 6329/16.06.2006 in sensul ca pretul a fost achitat. In aceste conditii relevate de sentinta anterioara, motivul retinut de catre instanta de recurs in decizia nr.189/R14.03.2007 pronuntata in dosarul nr.2480/121/2006, potrivit careia culpa apartine ambelor parti contractante, nu mai subzista". Drept urmare, instanta a decis sa admita contestatia formulata de SC Braco Developement SRL Bucuresti a tabelul creditorilor cu suma de 412.410 lei, decizie ramasa definitiva si irevocabila prin nerecurare.

Administratorul judiciar al SC GALFIRTEX S.A nu executa antecontractul pentru terenul platit de SC BRACO SRL, desi termenul final era 31.12.2012

Reprezentantii SC BRACO SRL i-au actionat in judecata pe cei de la Galfirtex SA in 2006. De atunci, BRACO SRL se tot judeca pentru a recupera acesti bani sau macar sa i se dea terenurile pentru care au incheiat raporturi juridice prin antecontracte in locul sumei datorate. In acest timp, Galfirtex SA a instrainat aproape toate bunurile (terenuri, cladiri etc).

Pe de alta parte, la ora actuala, desi cei de la SC BRACO SRL au piata de desfacere si posibilitatea extinderii, dar nu o pot face din niste motive de-a dreptul aberante.

La inceputul afacerii, societatea BRACO a incheiat un antecontract cu cei de la Galfirtex SRL pentru vanzarea unei suprafete de teren de 2300 metri patrati, teren pe care nu se bate nimeni pentru ca e la capatul proprietatii, intr-o rapa. Galfirtex nu a mai respectat antecontractul nici pana azi, in ciuda faptului ca Legea insolventei obliga pe administratorul judiciar, recte Camelia Zanopol, sa execute antecontractul (art.93 indice 1 din Legea insolventei). Conform antecontractului, termenul final de executare era 31 decembrie 2012. Intrarea in insolventa a societatii GALFIRTEX s-a facut in 2006. Pe nimeni nu intereseaza, insa, sa deznoade in plan local aceasta situatie incalcita premeditat de cei de la GALFIRTEX, timp in care un investitor strain, care a creat peste 400 de locuri de munca la Galati, ar putea ajunge la capatul rabdarii si ar putea pune punct investitiei din Romania in conditiile existentei unei nevoi acute de locuri de munca.

Instrainarea activelor in valoare de milioane de euro dupa deschiderea procedurii de insolventa si debitori ramasi cu buza umflata, inclusiv ANAF-ul

Tribunalul a deschis initial procedura de faliment a SC Galfirtex SRL, iar Curtea de Apel Galati a pronuntat o hotarare de modificare in tot a initialei deschideri. Totul s-a petrecut in perioada in care era administrator judiciar INSOLV EXPERT SPRL (Silviu Dragan). Fara nicio stavila din partea cuiva, debitorul s-a apucat sa vanda fara acordul judecatorul sindic.

Astfel, cu bunurile vandute si cu nervii tocati prin instante, creditorii au ramas pana acum cu buza umflat, niciunul dintre ei, inclusiv statul roman prin ANAF nereusind sa ia inapoi vreo creanta de la debitorul Galfirtex SA. Mai ramane de mentionat ca ANAF-ul nici nu s-a omorat sa faca demersuile necesare pentru ca debitorul Galfirtex sa-si plateasca datoriile, desi are de luat de la Galfirtex cca 700.000 euro si urmeaza sa-si valorifice creanta conform Legii nr.85/2006, in cadrul procedurii de insolventa aflata in curs de derulare! Cu alte cuvinte, desi exista mai multi creditori ai societatii Galfirtex SA, nici unul nu a mai avut cum sa se ”indestuleze„ din masa credala, pentru ca ea este aproape goala intrucat s-au vandut majoritatea bunurilor, ramanand la masa credala doar praful de pe toba! Justitia, culmea, prin pronuntarile date pana acum in cauza "BRACO vs.GALFIRTEX", a validat aceste vanzari realizate de aceasta debitoare dupa data deschiderii procedurii de insolventa (21.11.2006), instrainand active de milioane de euro.

Inspectia Judiciara s-a declarat neputincioasa si a clasat repejor lucrarea, lasand-o pe Perijoc sa judece in continuare desi s-a mai pronuntat in cauza

Ce este extrem de dubios in acest caz? Faptul ca aceeasi judecatoare, Paula Perijoc, a deschis procedura insolventei in 2006, a judecat tot ce era de judecat in materia insolventei in procedura generala, a pronuntat sentinta de trecere la faliment, dupa care tot ce s-a hotarat din 2006 pana in 2011 s-a anulat in urma unor revizuiri, procedura revenind la momentul ZERO, adica la intocmirea tabelului preliminar al creditorilor. Colac peste pupaza, acum apare in dosar acelasi judecator Paula Perijoc. Pus in fata acestei situatii, SC Braco Developement SRL a sesizat Inspectia Judiciara a CSM, aratand ca judecatorul sindic Paula Perijoc "incalca dispozitiile legale la incompatibilitati, in dosarul nr.2480/121/2006 neformuland nicio cerere de abtinere, in conditiile in care si-a spus pararea cu privire la pricina ce se judeca prin hotarari judecatoresti" si ca "asa fiind, deschizand procedura insolventei, judecand intreaga procedura, pronuntand mai multe hotarari intre alte le cu privire la contestatii si dispunand trecerea la faliment, deci fara doar si poate, spunandu-si parerea cu privire la intreaga procedura, este incompatibil ca din nou sa mai judece acest dosar". Sustinerile omului de afaceri sunt bazate pe situatia actuala in care se afla cazul si anume ca acelasi judecator, Perijoc, dupa pronuntarea hotararilor de revizuire are acum de judecat REJUDECAREA DUPA ANULARE, incalcandu-se dispozitile art.27 (7) Cod procedura civila, care obliga pe judecatorul ce a mai pronuntat hotarari in cauza sa se abtina. Desi reprezentantul SC Braco SRL a formulat, in aceasta situatie, mai multe cereri de recuzare, ele au fost respinse in totalitate.

Interesant este ca la judecarea uneia dintre aceste cereri de recuzare, judecatorul recuzat Paula Perijoc a ramas in sala, nefiind ascultata de compeltul ce a jucecat recuzarea, si pentru acoperirea acestui viciu, ulterior, acest complet a aratat ca "dimineata, anterior inceperi sedintei de judecata a dnei judecator Paula Perijoc a fost intr-adevar ascultata". Cum putea fi ascultat judecatorul de completul urmator care a judecat reuzarea, daca sedinta in s-a formulat cererea de recuzare nu avusese inca loc ???

In revenirea la sesizarea Inspectiei Judiciare, administratorul SC Braco Developement a mai solicitat inspectorilor sa reanalizeze si un aspect nou, ivit dupa formularea acestei solicitari, in care se sublinia faptul ca judecatorul Paula Perijoc a primit, dupa incheierea dezbaterilor din 28.02.2012, la 10 zile distanta (9.03.2012), oferta de servicii a practicianului in insolventa Camelia Zanopol, "fara sa fi fost in dezbaterea partilor si fara sa fi fost inregistrata in registrele Tribunalului si nici intr-o noua sedinta de judecata, deci intre termene".

Ei bine, in 16 aprilie 2013, Inspectia Judicara a gasit modalitatea prin care sa se spele pe maini si sa lase lucrurile asa cum se regasesc ele la Galati, astfel ca prin rezolutia data a dispus "clasarea sesizarii formulate de catre petenta SC Braco Developement SRL impotriva doamnei judecator Paula Perijoc si a doamnei judecator Sorina Mihaela Luchian din cadrul Tribunalului Galati pentru abaterea disciplinara..."

Motivatia este identica si altor raspunsuri date altor justitiabili care cauta dreptatea la acest for: "Nu pot fi demarate procedurile de cercetare disciplinara in vederea sanctionarii deaoerec Inspectia nu are atributii de a analiza fondul problemei, aspecte care inglobeaza inclusiv aprecieri cu privire la administrarea probatoriului sau interpretarea ori aplicarea legii, iar cui privire la personalul auxiliar de specialitate nu are competente legale de verificare si sanctionare".

Comentarii

# BTS date 19 May 2013 16:22 +12

CSM-ul trebuie desfiintat pt.ca nu isi justifica existenta si nici salariile imense ale celor care il compun.

# leon date 19 May 2013 16:54 +8

si cine sa-i desfiinteze?? ca in tara asta conduc acuma procurorii!!! si la csm si la Justitie, piste tat...oricum niste smecheri au tras in piept multi investitori straini si de-aia au si plecat. DE SCARBA!

# lost date 19 May 2013 20:26 +7

ce fel de repartziare aleatorie au astia? desigur, din bun simt, ar trebui sa se abtina judecatorul care a mai dat hotarari in cauza. dar asa ceva se intampla in tarile civilizate, in adevaratele state de drept. noi sintem deocamdata in \"stat de drepti\" cu zicea cineva candva .... :-*

# ADEVARUL date 19 May 2013 21:32 +8

ESTE OBLIGATIA JUDECATORULUI SA SE ABTINA,IN ACEST CAZ SI NU SA-L SOLICITE,RESPECTIV PRIMEASCA-PROBABIL IN SCHIMBUL UNOR BOMBOANE.SARACII FRANCEZI NU AU NICI O SANSA CU MAFIA JUSTITIEI,ADICA CU LOAZELE ASTEA,CU JAVRELE ASTEA ORDINARE DE-SI SPUN JUDECATOARE SAU INSPECTIE JUDICIARA A CSM,CE ABSURDITATE CAND O.HAINEALA ISI FACE JOCURILE MARSAVE IN FATA UNEI TARI SI DUPA O SAPTAMANA SE DUCE LA INTERVIU PE TEMA MCV-ULUI,INCAT PE BUNA DREPTATE NE INTREBAM SUNTETI CUMPARATI SI VOI,SUNTETI NISTE PROSTALAI SAU SUNTETI INTERESATI CA INSTITUTIE EUROPEANA SA NU AVEM NOI JUSTITIE EFICIENTA,FUNCTIONALA-CEL PUTIN DE BUN SIMT-CUM CREDEA LOST(PIERDUTUL),DOMNILOR DIN MECANISMUL DE COOPERARE SI VERIFICARE,SUNTETI CEI MAI PENIBILI EUROPENI,CE LE SPUNETI FRANCEZILOR DE LA BRACO? CA JURNALISTII INCOMODEAZA JUDECATORII SA-SI FACA BANII DE VACANTE?PROBABIL NIMIC,SUNTETI NISTE PROSTI CARORA NU LE PASA DECAT DE SALARIUL PE CARE IL INCASATI-DISPARETI DIN FATA MEA.

# dana date 20 May 2013 07:12 +3

lg 303 s-a modificat si s-a introdus o abatere discipl-incalcarea cu rea cred sau grava neglijenta a normelor de drept procesual sau material ! verificarea aplicarii lg inseamna observarea normrlor de drept material ! nu poti aplica o alta lg decat cea aplicabila litigiului!Cum nu poti aplica o lg contrar literei sau spiritului ei ! Deci Insp are atrib de a verifica litigiul si sub aspectul aceta,care evident reprezinta un aspect de fond . Incompatibilitatile vizeaza normele de drept procesual ! si acestea intra in domeniul de verif al Insp judiciare Un singur lucru nu-l poate face Insp jud,si anume ,chiar in cazul in care constata incalcarea lg materiale sau procesuale Nu POATE determina schimbarea solutiei pronuntate in respectiva cauza ! Dar,revizuirea e o cale de modif a hot,daca judec cauzei a fost sanctionat discipl sau penal in leg cu modul in care a judecat respectiva cauza=art 322 cpciv ! De asem,Insp nu poate evalua hot nedefinitive,procese in curs ! Lg deci avem !nu se apl 

# gheorghe date 20 May 2013 16:10 +2

Dna Perijoc este impilicata si in dosarul 201/LJ/2005 pe Legea 85/2006 a SC ELNAV SA Galati care pe perioda starii de insolventa,data prin decizia 360/22.09.2005 inregistrata la ORC sub nr,60466/7.10.2005,emitind mai multe incheieri de sedinta cu ceilalti creditori,AVAS,ELECTRICA,APA CANAL,AFP Galati ETC...judecind dosarul pina in 2007.nu comunica CNVM sistarea de la tranzactionare a actiunilor emitentului SC ELNAV SA..AStfel SC METAL GRUP INDUSTRIE SRL Galati tranzactioneaza pe piata Rasdaq pe 28.02.2006 actiunile detinute de SIF 2 Moldova si pe 20.06.2006 actiunile detinute de SC NICOREX SRL ..ILEGAL.Explicatia..patronul SC METEL INDUSTRIE GRUP SRL este cunoscutul CORNEL MANGALEA care este sponsorul OFICIAL al BANCHETELOR ANUALE DE LA JUDECATORIE

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.04.2024 – Judecatoare trimisa la control psihiatric

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva