29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUSTITIA A TACUT COMPLICE – Fosta membra CSM Georgiana Iorgulescu denunta lipsa de reactie a sistemului judiciar in fata implicarii SRI in dosare: „Centrul de interceptari al SRI se bucura de legalitate doar daca se ocupa exclusiv de siguranta nationala. Daca vreti sa interceptati, faceti-o la lumina!... Interceptarile n-ar trebui sa fie monopolul unei unitati militare... Status quo-ul pe interceptari a fost acceptat de justitie” (Video)

Scris de: V.B. | pdf | print

18 April 2022 13:30
Vizualizari: 3797

Degeaba protesteaza presa si societatea civila impotriva abuzurilor comise de catre Serviciul Roman de Informatii – inclusiv prin interceptarile declarate neconstitutionale de catre CCR –, cata vreme sistemul judiciar, in ansamblul sau, a tacut complice.



Acuzatia a fost formulata duminica, 17 aprilie 2022, de catre jurista Georgiana Iorgulescu (foto), presedinta Centrului pentru Resurse Juridice si fosta membra in Consiliul Superior al Magistraturii din partea societatii civile. Prezenta in emisiunea jurnalistei Sorina Matei de la Aleph TV, Iorgulescu a inceput prin a remarca absurdul situatiei in care OUG 6/2016 („Ordonanta Pruna”) a fost mai intai votata in Parlament, pentru ca dupa aceea sa fie imediat atacata la Curtea Constitutionala, la pachet cu legea ei de adoptare. In acelasi context, sefa CRJ a subliniat ca Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor (inventat de regimul Ciolos-Pruna prin OUG 6/2016) poate functiona legal doar daca se ocupa exclusiv de cazuri privind securitatea nationala a Romaniei. De altfel, interceptarile nu ar trebui efectuate printr-o unitate militara (netransparenta prin definitie), ci printr-o institutie civila, autonoma, a punctat Georgiana Iorgulescu.

Fosta membra CSM a criticat si industria de mandate de siguranta nationala (fara niciun control real din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie – singura instanta competenta in acest domeniu), cata vreme Romania nu este nici pe departe un cuib de teroristi. In acelasi context, Georgiana Iorgulescu a sugerat ca este de inteles de ce unii inculpati fug din Romania si cauta sa impiedice extradarea: pentru simplul motiv ca li se incalca dreptul la un proces echitabil.

Alt subiect despre care a vorbit presedinta CRJ l-a constituit schimbarea de la Curtea Constitutionala a Romaniei, unde judecatorilor Valer Dorneanu, Mona Pivniceru si Daniel Morar li se incheie mandatele in acest an. In locul lor, atat presedintele Klaus Iohannis, cat si cele doua camere ale Parlamentului trebuie sa numeasca trei membri cu o pregatire profesionala dincolo de orice dubiu si mai ales care sa nu poata fi banuiti de nicio influenta politica.


Redam principalele afirmatii facute de Georgiana Iorgulescu la Aleph TV (vezi video):


Calitativ, CCR actual a functionat mai bine. Deciziile CCR trebuie sa fie convingatoare juridic. Cu cat sunt mai multe dosare la CCR, cu atat starea democratiei este mai mica. CCR s-ar fi bagat mai putin daca nu era sesizata atat de mult. La CCR au fost enorm de multe conflicte juridice de natura constitutionala. Autoritatile statului nu si-au stiut rolul constitutional. Este grav cand nu iti stii mandatul constitutional ca sef de institutie. Intr-o tara normala nu orice se adopta in Parlament se ataca la Curte, trebuie discernamant. Legiferarea in Romania este din ce in ce mai slaba. Este vorba de cata scoala mai stim si mai facem in Romania. Daca nu stim, nu trebuie sa ne bagam pe functii publice de raspundere. M-am ingrozit ce a descoperit Valeriu Nicolae cand a scanat Parlamentul Romaniei cu privire la scoli. Din CCR pleaca 2 juristi straluciti, pe civil si pe penal. Nu stiu daca Pivniceru sau Morar au ascultat de vreo comanda politica, ma indoiesc. Cu cat stii mai multa carte, ai niste hotarari care vor sta in picioare si peste 10 ani. Cu cat nu stii suficienta carte, vom avea hotarari pe care nici ei nu le vor intelege. Scrie in Constitutie ca in CCR trebuie sa fie oameni extrem de bine pregatiti profesional. Daca in 2022, Romania nu-si cunoaste valorile cele mai mari din domeniul juridic, putem stinge lumina. Nu sunt multi juristi in Romania care sunt top valori. Daca numesti un om care stie carte nu va face lucruri rusinoase.

Totul depinde de buna credinta a partidului. Daca pui [la CCR] un yes man sau pe cineva slab, te descalifici. Daca numesti magistrati, nu inseamna neaparat ca sunt si buni. In CCR, conteaza doar cat de bun esti. Sunt si judecatori, avocati si profesori extraordinar de buni, dar nu sunt legati de partide. In CCR sunt toate materiile, sunt drepturile si libertatile, trebuie sa stii CEDO, CJUE, limbi straine. Nici persoana care are o suspiciune e bine sa nu intre pe functii inalte. Ne pronuntam cu mare voiosie ca natiune pe lucruri pe care nu le stim”.

Frumusetea e ca au votat ordonanta (n.r. Ordonanta Pruna), iar apoi au atacat-o la CCR. Centrul de interceptari al SRI se bucura de legalitate doar daca se ocupa exclusiv de siguranta nationala. Daca vreti sa interceptati, faceti-va ceva la lumina. Oricata carte ai sti, acolo e un adevar juridic imbatabil si decizii ale CEDO. Va fi foarte greu de schimbat. Toti judecatorii din penal de la ICCJ stiu asta. Inclusiv judecatorii care dau mandate pe siguranta nationala. Interceptarile in Romania n-ar trebui sa fie monopolul unei unitati militare; trebuie sa fie intr-o institutie autonoma, civila. Pentru SRI e mai sanatos ca fiecare sa aiba determinat exact spatiul in care poate sa lucreze. Trebuie sa vezi ce-ti face bine, tie, ca SRI, si Romaniei. Sa o spunem foarte raspicat: acest status quo pe interceptari a fost acceptat de justitie”.

Ce lucruri grave s-au petrecut de intri in viata privata a unei peroane pe siguranta nationala si prelungesti mandatele [de siguranta nationala]? Problema este cate prelungiri s-au dat. Daca persoana e atat de periculoasa pentru siguranta nationala, se regaseste totul intr-un dosar penal? Cu siguranta n-avem 3000 de teroristi in Romania”.

SRI n-are nicio treaba sa monitorizeze inculpatii. Politia poate supraveghea doar legal. Unele instante din tarile europene unde sunt fugiti inculpatii refuza extradarile. Unii au fost privati de dreptul la un proces echitabil. Pe mine ma intereseaza recuperarea prejudiciilor. Dar recuperarea prejudiciilor este o increngatura intre Parchet si Fisc”.

 


Comentarii

# Fata cu prostii trebuie sa cedeziprimul: refugiati nu fugiti date 18 April 2022 15:34 +114

In conditiile in care este clar ca nu exista proces echitabil te intrebi cum de se cauta recuperari de prejudicii chiar si la nivel de interes. Toti avem discurs politically corect pana deschidem gura. Halal reprezentant al societatii civile.

# M date 18 April 2022 16:06 +182

foarte adevarat, numai ca atat securistul nenorocit cat si stricaciunea de judecator nu respecta nimic din constitutia acestei tari. intreb eu ca un cetatean justitiabil ce trebue sa fac sa cunosc cu siguranta de cine si daca am fost lucrat...ce dracu justitia mai e si asta si daca ticalosii astia mai respecta vreo lege in tara asta..

# Je date 18 April 2022 18:42 +118

Ați tăcut complice la protocoale, ați redactat hotărâri judecătorești la ordinul unor tâlhari fără să vă pese de justitiabili. Mulți și-au pierdut viețile! Ne rugam in saptamana mare a Paștelui să fiți răstigniti precum Hristos ! Toti acei tâlhari pentru care ați lucrat vă vor trăda și vă vor rastigni! Așa să ne ajute Dumnezeu!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva