20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NEINCREDEREA SI JALEA DOMNESC IN CSM – Concursul de promovare la Inalta Curte era cat p-aci sa nu fie validat dupa ce Andrea Chis din CSM a cerut amanarea, pe motiv ca nu are incredere in rapoartele IJ intocmite de Floarea Grosu. Sefa ICCJ s-a opus categoric, deplangand deficitul de la Sectia penala: "Sa fim seriosi... Am 9 posturi vacante". Baltag a rabufnit: "Sa plecam acasa pentru ca stam degeaba aici... Nu putem sa ne plangem ca nu avem locuri ocupate, am avut candidati foarte buni"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

29 April 2021 13:44
Vizualizari: 8507

Incepand cu 10 mai 2021 vor intra pe poarta Inaltei Curti judecatorii care au promovat examenul de accedere la instanta suprema, finalizat in urma cu o saptamana. Este decizia Consiliului Superior al Magistraturii luata dupa ce era cat p-aci sa nu mai aiba loc nici macar validarea concursului. Asta dupa ce judecatoarea Andrea Chis din CSM a solicitat amanarea validarii concursului de promovare la Inalta Curte, motivat de faptul ca nu stie cum s-au intocmit rapoartele de integritate facute candidatilor de catre inspectoarea Florea Grosu de la Inspectia Judiciara, criticand lipsa de transparenta: "Ar trebui ca Inspectia sa faca un raport complet, ceea ce nu stiu daca se intamplat".


 

Cererea a fost facuta la inceputul sedintei Sectiei pentru judecatori din 23 aprilie 2021 si a inflamat rapid spiritele in CSM. O atitudine aproape razboinica, data fiind revolta manifestata prin tonul vocii fata de cererea judecatoarei Chis, a avut sefa Inaltei Curti, judecatoarea Corina Corbu (foto), care a rabufnit sustinand ca este inadmisibila o astfel de cerere, de vreme ce instanta suprema este de la zi la zi vaduvita de judecatori.

La Sectia penala, spre exemplu, unde au fost promovati doar doi judecatori, desi s-au inscris cu zecile, unii chiar foarte buni, sunt vacante in acest moment, in ciuda noilor veniti la ICCJ, noua posturi de judecator! Credem, sigur, ca daca si-ar fi dorit cu adevarat ar fi avut de unde alege mai multi judecatori pentru Sectia penala, insa, deh... doar pentru doi s-a dat unda verde din CSM. Restul sa incerce la urmatorul concurs, daca au noroc. Caci la cum se vorbeste prin sistem, prea putini sunt cei care au voie sa promoveze la Inalta Curte.


Gabriela Baltag: "Nu voi mai fi de acord, si va declar acum, cu declansarea unei alte proceduri de concurs la Inalta Curte"


Luand cuvantul, judecatoarea Gabriela Baltag a dezvaluit ca din seara in care s-au afisat rezultatele finale la concursul pentru promovarea la Inalta Curte – Sectia penala a primit continuu mesaje de la judecatorii din tara care i-au transmis chiar ca ar trebui ca membri CSM sa plece acasa "pentru ca stam degeaba aici", de vreme ce, din atatia candidati valorosi, au fost admisi doar doi judecatori la Sectia penala, altii fiind notati chiar si cu note de 1 la proba interviului, in timp ce lucrarile lor erau cotate cu punctaj maxim.


Iar pentru cei care nu s-au lamurit cum se puncteaza concursul si ce conteaza pentru judecatorii din CSM cand se prezinta candidatii in fata lor, clarificarea o face Andrea Chis: "Nu are legatura nota de pe lucrari cu nota pe integritate de la interviu. Sunt doua lucruri diferite pe care le evaluam".


Or, din aceasta declaratie intelegem ca oricat ar fi unii dintre judecatori pregatiti din punct de vedere profesional, in momentul in care ajung in fata membrilor CSM, carora pe surse auzim ca li se picura in ureche tot felul de informatii despre candidati inaintea interviurilor, dau piept cu o doza de subiectivism nerecunoscuta in CSM, care in final cantareste mai mult decat orice stiinta de carte sau buna reputatie.


Dubiul judecatoarei Andrea Chis fata de continutul rapoartelor intocmite de Inspectia Judiciara pentru fiecare dintre candidatii la concursul de promovare la Inalta Curte a fost taxat si de judecatoarea Lia Savonea care a precizat ca subscrie refuzului Corinei Corbu de a amana procedura validarii concursului, adaugand ca procedura este epuizata, fiind necesara doar validarea rezultatelor: "Acum dupa ce procedura s-a epuizat eu nu cred ca putem sa mai aducem in discutie chestiuni ce tin de economia organizarii si, eu stiu, pana la validarea acestui concurs".


Gabriela Baltag a intervenit punctand ca nu va mai fi de acord cu declansarea unei alte proceduri de concurs la Inalta Curte atata timp cat procedura nu va avea toate garantiile care sa asigure candidatilor posibilitatea de acces in mod obiectiv in instanta suprema, fiind de nepermis ca "pe surse" sa circule informatii ca unii dintre candidati nu vor ajunge niciodata la Inalta Curte: "Eu nu vreau ca niciun judecator din tara aceasta sa aiba aceasta nesiguranta".


In final cererea judecatoarei Andrea Chis din CSM a fost respinsa de Sectia pentru judecatori, stabilindu-se ca inceperea activitatii la Inalta Curte a judecatorilor care au promovat concursul va avea loc in data de 10 mai 2021.


Redam in continuare declaratiile facute de membrii CSM in timpul sedintei Sectiei pentru judecatori din 23 aprilie 2021, cu mentiunea ca inregistrarea video a sedintei poate fi vizionata la finalul articolului:


Andrea Chis: As dori sa formulez o solicitare, domnule presedinte, daca imi permiteti, eu v-as solicita sa amanam validarea acestui examen pentru ca vreau sa discutam putin felul in care se intocmesc rapoartele de integritate de catre Inspectia Judiciara si despre nevoia de transparenta in ceea ce priveste aceste rapoarte cu privire la candidatii admisi in urma acestor proceduri.


Corina Corbu: Daca imi permiteti, domnule presedinte, eu ma voi opune acestei cereri. Toate aceste lucruri ar trebui clarificate inainte de declansarea concursului, mai mult decat atat va solicit sa luati in calcul sa declansati un nou concurs de promovare la Inalta Curte pentru ca situatia a devenit mai dificila. Intre timp, s-au mai pensionat, au fost in curs de pensionare alti 15 judecatori, prin urmare daca avem probleme cu procedura, eu va rog sa o reglementam si sa fim de acord cu toate aceste lucruri, inclusiv cu lucrurile despre care vorbeste doamna judecator Chis si sa le facem inainte de declansarea urmatorului concurs. Eu nu pot sa fiu de acord cu amanarea validarii pentru ca situatia este atat de complictata astazi la Inalta Curte incat nu cred ca ne putem permite o astfel de solutie. Repet, va rog sa luati in calcul declansarea unui alt concurs. La Sectia penala, in raport de care formuleaza cererea doamna judecator, pana la urma, din 5 posturi s-au ocupat doua, intre timp mi s-au mai vacantat 6. Am 9 posturi vacante in momentul acesta la Sectia penala. Chiar nu ne mai putem permite o astfel de amanare.


Mihai Balan: Eu sunt de acord cu cererea formulata de doamna Chis, sunt de principiu de acord si cu ce a spus doamna presedinte, ca inainte de concurs ar trebui sa reglementam toate aceste aspecte, numai ca, eu stiu, calitatea sau forma acestor lucrari ale Inspectiei Judiciare nu le putem avea in vedere inainte, ci doar dupa ce au fost intocmite. Deci suntem in cadrul unei proceduri deja. Sunt foarte multe aspecte care ar trebui lamurite si acest lucru stim de ani de zile. Cred intr-adevar ca la orice instanta din tara, si in principal la Inalta Curte, nevoia de personal este acuta si sunt covins ca asteapta cu nerabdarea sa le vina noi colegi, dar totodata cred ca nu este niciun beneficiu si niciun avantaj ca o procedura sa se finalizeze sau sa aiba de-a lungul desfasurarii ei vreun semn de intrebare. Noi vrem ca toata lumea sa fie convinsa ca in masura in care aceasta procedura poate oferi, desi eu nu cred ca poate oferi, niste garantii de calitate excelente sa putem sa face, sa ajunga oameni cei mai buni la Inalta Curte. Deci toti ne dorim acest lucru, dar nu in orice conditii. Deci, sunt de acord cu cererea colegei mele.


Corina Corbu: Eu sunt de acord cu ce spune domnul judecator, numai ca nu mi se pare corect. Aceste rapoarte le-am avut din decembrie, din decembrie sunt intocmite. Nu mi se pare corect ca din momentul in care cererem toate aceste lucruri... aveam voie in momentul in care au venit rezultatele. Trebuia sa discutam toate lucrurile astea inainte de interviu. Acum dupa ce s-au dat rezultate o astfel de discutie, sa fim seriosi, vulnerabilizeaza si rezultatul si alte lucruri.


Lia Savonea: Sunt intru totul de acord cu ceea ce a spus doamna presedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. De acord sa imbunatatim, daca e de imbunatatit ceva la Regulamentul de functionare si organizare a acestui concurs legat de rapoartele Inspectiei Judiciare. Acum dupa ce procedura s-a epuizat eu nu cred ca putem sa mai aducem in discutie chestiuni ce tin de economia organizarii si, eu stiu, pana la validarea acestui concurs.


Gabriela Baltag: Bine, acum daca e sa ne gandim la validare sau nu, stiu ca s-au facut discutii la un moment dat ca vom discuta la validare. Acum se pare ca nu mai putem. Dar eu nu sunt o sustinatoare a doamnei judecator Chis pentru ca atunci cand a votat, trebuia sa stie ce voteaza si putea sa spuna daca era nemultumita de raport inainte. Nu putem sa finalizam o procedura si sa punem la indoiala oamenii. Lucrurile sunt mult mai complicate. Faptul ca nu s-au ocupat toate locurile la Sectia penala este regretabil. Eu toata seara am primit intrebari de la colegi din teritoriu, foarte grave. Unii dintre ei ne spun sa plecam acasa pentru ca stam degeaba aici. Deci, doua posturi din atatia candidati valorosi. Unii dintre ei foarte valorosi si cotati cu nota 1, din cate aud. Este foarte important sa explicam colegilor nostri de ce s-a intamplat asta. Deci nu putem sa ne plangem ca nu avem locuri ocupate la Sectia penala pentru ca am avut candidati foarte buni, foarte multi. Asta este aprecierea fiecaruia, eu stiu ce am votat si nu pun in discutie decat va spun ce mesaje am primit de la colegii nostri. Nu voi mai fi de acord, si va declar acum, cu declansarea unei alte proceduri de concurs la Inalta Curte cata vreme aceasta procedura nu va avea toate garantiile care sa asigure candidatilor posibilitatea de acces in mod obiectiv. Sa nu fie supusi niciunei proceduri subiective din partea noastra.


Andrea Chis: Ca sa nu uitam, noi in acest interviu, Gabi, nu evaluam... eu sunt de acord ca au fost candidati cu note foarte mari pe lucrari, dar simplul fapt ca ai nota foarte mare pe lucrari nu inseamna ca esti automat admis, pentru ca noi in interviu verificam conditiile de integritate. Iar conditiile de integritate ca sa le pot verifica ar trebui ca Inspectia sa faca un raport complet, ceea ce nu stiu daca se intampla. Asta este discutia pe rapoartele Inspectiei Judiciare si cu acest interviu.


Gabriela Baltag: Nu doamna judecator, nu m-am referit la chestiunea acesta. Faptul ca faceti trimitere la lucrari si notele de la lucrari, nu cred ca avem caderea sa mai discutam peste o Comisie care i-a notat deja pe oameni. Pentru mine este nemultumitor pentru ca toata seara am primit mesaje, unii dintre candidati au primit cumva pe surse informatii ca nu vor ajunge niciodata la Inalta Curte. Eu nu vreau ca niciun judecator din tara aceasta sa aiba aceasta nesiguranta.


Andrea Chis: Vreau sa inteleaga, cine ne asculta, ca nu are legatura nota de pe lucrari cu nota pe integritate de la interviu. Sunt doua lucruri diferite pe care le evaluam.


*Inregistrarea sedintei poate fi vizionata aici

Comentarii

# CARCOTAS date 29 April 2021 17:19 +136

Astia isi bat joc de noi toti: adica, avem judecatori si procurori in sistem, care se inscriu dupa ani de activitate la concursuri la iccj, despre care sunt indoieli cu privire la integritate! Asadar, astia fara integritate de iccj sunt totusi buni sa judece in teritoriu, sa ia parale cu sacul si pensii apoi de zece-cincisprezece ori peste pensia obisnuita. Sau ajungem sa afirmam o asemenea realitate, tulburatoare si revoltatoare, numai ca sa mascam ceea ce banuim cu totii, anume ca promovarea la iccj se face doar daca factori oculti isi dau acordul si ca pentru astia degeaba stii carte daca nu te lasi manevrat?

# santinela date 30 April 2021 07:53 +150

Adica,tradus,acest concurs inseamna cam asa : La "meserie", -test scris-, omul obtine punctaj maxim dar ce sa vezi,la pile si relatii cade cu succes,obtinind nota 1 ? Normal, de aceea s-a introdus "interviul" ca proba, pentru ca nenorocitii decidenti sa-si poata promova nulitatile,slugile,oportunistii ,asta-i clar. In Romania,in toate domeniile,unde-i nevoie de concurs participa cine vrea si trece cine TREBUIE ! Bai astia din CSM (fara doi)ar trebui sa va crape obrazul de rusine,dar nu aveti asa ceva !

# Marin TULUS, Olt date 1 May 2021 20:59 +12

Da, cine să a incredere in această persoana Floarea Grosu pe care am reclamat/o intr/un caz de vadită incalcare a drepturilor Omului- autoritate de lucru judecat si indiciu rezonabil de luare de mită- savarsite d e magistratii Curtii de Apel Craiova si implicit de magistratii de la Tribunalul Olt si judecatoria Slatina? I.J. ca si Curtea de Apel Buc au mentinut acte abuzive ale acesteia si implicit nu au sanctionat/o pentru că- indiciu rezonabil- partea adversă nouă era vecin cu parintii judecatorului Calin Dragos de la Curtea de Apel Bucuresti. iar faptele se leagă unele de altele si poporul este prejudicat de toate aceste grupari de interese! Asta nu mai este justitie!

# Duscas ioan date 2 May 2021 11:36 +25

iezista ceva ce se cheama "justitia"SRL ! banu vostru 'n sacu nostru si padurea insingurata vrea a fi SECURIZATA codru' frate cu romanul securistul ie jupanul

# maxtor date 5 May 2021 01:05 0

daca nu se mananca intre ei e de bine-se numeste "respect reciproc".....https://www.luju.ro/static/smiles/normal.gif

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva